A2 (Jamaica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2
Begin Spanish Town
Einde Negril
Lengte 154 km
Route

Spanish Town

Old Harbour

May Pen

Mandeville

Black River

Savanna-la-Mar

Negril

De A2 is een A-road in Jamaica, gelegen langs de zuidkust van het eiland. De weg vormt een oost-westroute vanaf Kingston tot aan Negril op het westpuntje van Jamaica. De A2 is 154 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A2 begint in Spanish Town, een westelijke voorstad van Kingston. Hier kruist men de A1. De A2 voert dan westwaarts door een vrij dichtbevolkte kustvlakte. De Kingston - Montego Bay Motorway (T1) verloopt parallel aan de A2 tot aan Williamsfield, vlak voor Mandeville. De weg stijgt op dit traject de heuvels in en voert tot Black River een stuk door het binnenland. Daarna volgt de weg weer een langer stuk de kustlijn, via voornamelijk kleine plaatsjes. De A2 is daarbij een vrij eenvoudige weg. De A2 eindigt uiteindelijk in Negril op het westpuntje van Jamaica, waar ook de A1 weer eindigt.

Geschiedenis

De A2 is van oudsher de oost-westroute langs de zuidkust van Jamaica, maar is minder ontwikkeld vanwege het feit dat er geen belangrijke steden anders dan het beginpunt Spanish Town aan leggen. Het oostelijke deel voert wel door vrij dichtbevolkt gebied en hier is vanaf 2003 de Kingston - Montego Bay Motorway parallel aan aangelegd. Het duurde tot 2023 tot deze autosnelweg tot nabij Mandeville parallel aan de A2 opengesteld was. Hiermee was het drukste deel van de A2 gebypasst. Elders zijn geen serieuze upgrades aan de A2 uitgevoerd.

Referenties


A-roads en motorways in Jamaica