A2 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2 UK.png
A2 Kenya map.png
A2
Begin Namanga
Einde Moyale (ETH)
Lengte 936 km
Route

Flag of Tanzania.svg T2 Zambia.svg

Centrum.svg Namanga

Centrum.svg Kajaido

Centrum.svg Athi River A8 UK.png

Centrum.svg Nairobi A8 UK.png

Centrum.svg Ruiru

Centrum.svg Thika A3 UK.png

Centrum.svg Makuyu

Centrum.svg Nyeri

Centrum.svg Meru A9 UK.png

Centrum.svg Isiolo A10 UK.png

Centrum.svg Moyale

Flag of Ethiopia.svg Route 6

De A2 is een trunk road in Kenia. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van het land, vanaf de grens met Tanzania bij Namangia via de hoofdstad Nairobi tot aan Moyale aan de grens met Ethiopië. De totale route is 936 kilometer lang, waarvan 42 kilometer als autosnelweg.

Routebeschrijving

De A2 tussen Nairobi en Thika.

De A2 begint op de grens met Tanzania in Namanga en is hier een voortzetting van de Tanzaniaanse T2 die vanuit Arusha komt. De A2 is een moderne verharde weg en voert noordwaarts over hooglanden, de weg ligt hier op 1.500 tot 1.700 meter boven zeeniveau. Ter hoogte van Athi River is een aansluiting op de A8, beide routes zijn dan dubbelgenummerd tot in Nairobi. De A2 is dan een snelwegachtige weg met 2x2, later 2x3 rijstroken en frontage roads. Het dubbelgenummerde deel met de A8 is 25 kilometer lang. De weg ontsluit eerst het Jomo Kenyatta International Airport en voert dan door het centrum als de Nairobi Expressway, een viaductsnelweg door het centrum. De A2 volgt de helft van deze autosnelweg en slaat dan af naar het noorden.

Een complex stelsel van wegen verloopt langs de westkant van het centrum van Nairobi, voordat de moderne autosnelweg van Nairobi naar Thika begint. Deze autosnelweg telt eerst 2x4, later 2x3 rijstroken en heeft ook frontage roads. Dit is de modernste weg van Kenia. Tot aan Thika is het een moderne autosnelweg, na Thika telt de A2 nog 20 kilometer 2x2 rijstroken en is hier gedeeltelijk ongelijkvloers. Daarna wordt de A2 een enkelbaans weg.

De A2 verloopt vervolgens door dichtbevolkt plattelandsgebied met bijna continu bebouwing in de buurt van de weg. Dit gebied ligt op 1.100 tot 1.200 meter boven zeeniveau. De A2 maakt een boog rond Mount Kenya, met 5.199 meter de hoogste berg van Kenia, die ver boven het omringende plateau uit stijgt. De A2 voert er langs de westkant langs de voet van de berg en stijgt hier naar maximaal zo'n 2.200 meter boven zeeniveau.

Noordelijker gaat het plateau met savanne over in een droger woestijnachtig gebied. De bevolkingsdichtheid wordt ten noorden van Isiolo ook stukken lager. De weg is hier een enkelbaans verharde weg die grote afstanden door dunbevolkte wildernis voert. Er zijn in deze regio veel minder plaatsen en wegen. Dit deel van de A2 ligt ook een stuk lager op circa 500 meter hoogte, alhoewel het bij Marsabit weer stijgt naar ruim 1.300 meter.

De A2 voert door een desolaat gebied met oude vulkaankraters en buigt vlak voor de grens met Ethiopië naar het oosten af, om de grens meer dan 60 kilometer oostelijker bij Moyale over te steken. Er is een moderne grensovergang met Ethiopië. De Ethiopische Route 6 verloopt dan verder noordwaarts, uiteindelijk naar de hoofdstad Addis Ababa.

Geschiedenis

De A2 in het noorden van Kenia.

Wegnummergeschiedenis

In de oorspronkelijke nummering van Kenia verliep de A2 alleen van Nairobi naar de grens met Ethiopië bij Moyale. In de hernummering van 2016 werd ook een deel van de voormalige A104 tussen de grens met Tanzania en Nairobi aan de route toegevoegd.[1] De lengte werd daarmee vergroot van 790 naar 936 kilometer (870 kilometer exclusief dubbelnummeringen).[2]

Aanleggeschiedenis

De A2 was oorspronkelijk alleen vanaf de grens met Tanzania via Nairobi tot Isiolo verhard. Noordelijk van Isiolo is de bevolkingsdichtheid aanzienlijk lager dan in het westen en zuiden van Kenia, waardoor de ontwikkeling van de weg aanvankelijk geen hoge prioriteit had, ondanks dat de weg in de jaren '70 al was aangewezen als de Trans-Africa Highway 4 (Cairo - Cape Town) en dat het de voornaamste verbinding tussen twee hoofdsteden was, Nairobi en Addis Ababa.

Tussen 2011 en 2017 is het 505 kilometer lange traject van de A2 tussen Isiolo en de grens met Ethiopië verhard in diverse fases.[3][4][5] Dit gebeurde deels met EU-financiering en met Chinese financiering. De officiële opening volgde op 26 juli 2017.[6] Voor de bouw van de verharde weg kostte het 10 tot 12 uur om de 272 kilometer tussen Marsabit en Moyale af te leggen en 3 dagen van Nairobi naar Moyale.[7]

Nairobi - Thika Superhighway

Tussen Nairobi en Thika lag van oudsher het drukste traject van de A2. Dit deel had al in of voor de jaren '90 2x2 rijstroken met gelijkvloerse aansluitingen en rotondes. Vanwege het hoge verkeersaanbod is deze weg als eerste weg van Kenia omgevormd tot een autosnelweg, die ook wel de 'Nairobi - Thika Superhighway' wordt genoemd. De weg is hier verbreed naar 2x4 rijstroken en voorzien van frontage roads en ongelijkvloerse aansluitingen. De autosnelweg werd op 9 november 2012 geopend als eerste snelweg van Kenia.[8][9][10] Het grootste deel van de autosnelweg is door de African Development Bank gefinancierd. Daarnaast is een deel door China gefinancierd als één van de eerste Chinese projecten in Kenia.[11] In 2021 werd aangekondigd dat één van de vier rijstroken aangewezen ging worden als onderdeel van een Bus Rapid Transit systeem.[12]

Verdere verdubbeling

Noordelijk van Thika is de A2 verder verdubbeld. Het traditionele 2x2 deel eindigde in Kenol Town. Vanaf 2019 is nog eens 30 kilometer verder naar het noorden verdubbeld tot aan Makutano. Op 23 december 2022 opende hiervan 20 kilometer tot aan Kambiti.[13]

Verkeersintensiteiten

Voor de verbreding reden dagelijks 60.000 voertuigen op de A2 in Nairobi.

Referenties

Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass