A2 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2 UK.png
A2 Kenya map.png
A2
Begin Nairobi
Einde Moyale (ETH)
Lengte 790 km
Route

Centrum.svg Nairobi

Centrum.svg Ruiru

Centrum.svg Thika

Centrum.svg Makuyu

Centrum.svg Nyeri

Centrum.svg Isiolo

Centrum.svg Moyale

Flag of Ethiopia.svg Route 6

De A2 is een hoofdweg in Kenia. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Nairobi tot aan Moyale aan de grens met Ethiopië. De totale route is 790 kilometer lang, waarvan 42 kilometer als autosnelweg.

Routebeschrijving

De A2 begint in het centrum van Nairobi op de A104. De weg is tussen Nairobi en Thika een snelweg met 2x4 rijstroken en parallelwegen. Dit traject verloopt door voorstedelijk gebied op zo'n 1.500 tot 1.600 meter hoogte. Na Thika is de weg enkelbaans en voert noordwaarts. De weg verloopt met een boog rond Mount Kenya, met 5.199 meter de hoogste berg van Kenia en de één na hoogste van Afrika. De omgeving is hier gecultiveerd en vrij dichtbevolkt, alhoewel steden ontbreken. Ten noorden van Isiolo is de A2 onverhard, het gebied wordt hier droger en een woestijn. Tevens daalt de weg geleidelijk tot minder dan 500 meter hoogte. In het droge noorden van Kenia liggen geen grote steden en de A2 verloopt door afgelegen gebied. De route is hier gefragmenteerd verhard, maar het grootste deel is een zandweg. In Moyale volgt de grens met Ethiopië. Aan Ethiopische zijde is de weg verhard en is genummerd als de Route 6 die naar Addis Abeba loopt.

Geschiedenis

De A2 is van oudsher een belangrijke weg in de regio Nairobi, en verwerkt verder wat lange-afstandsverkeer tussen Nairobi en Addis Abeba, met name vrachtverkeer, aangezien het autobezit in het noorden van Kenia non-existent is. De weg is tot aan Isiolo verhard, en ten noorden daarvan onverhard. De regio Nairobi is echter welvarender en hier is intensief verkeer. Op 9 november 2012 werd de ombouw van de vierstrooks weg tussen Nairobi en Thika naar een weg met 2x4 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen met parallelwegen afgerond. Dit is de eerste snelweg van Kenia.[1] Tussen 2011 en 2016 is de A2 tussen Isiolo en de grens met Ethiopië verhard in diverse fases.[2] Dit gebeurde deels met EU-financiering en met Chinese financiering.

Verkeersintensiteiten

Voor de verbreding reden dagelijks 60.000 voertuigen op de A2 in Nairobi.

Referenties

Flag of Kenya.svgHoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A14A23A104A109

Dongo Kundu Bypass Highway