A2 (Lesotho)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2 Botswana.svg
A2 Lesotho map.png
A2
Begin Maseru
Einde Quthing
Lengte 178 km
Route

Flag of South Africa.svg N8

Centrum.svg Maseru A1 Botswana.svg A3 Botswana.svg A7 Botswana.svg

Centrum.svg Mafeteng A21 Botswana.svg

Centrum.svg Mohales Hoek A23 Botswana.svg

Centrum.svg Quthing A4 Botswana.svg

De A2 is een hoofdweg in Lesotho. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de grens met Zuid-Afrika in Maseru tot aan Quthing in het zuiden van het land. De A2 is volledig verhard en 178 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A2 begint op de grens met Zuid-Afrika op Maseru Bridge, de brug over de grensrivier de Mohokare. Aan Zuid-Afrikaanse zijde sluit de N8 uit Bloemfontein aan. Het is de grootste grensovergang van Lesotho. De weg voert dan met 2x2 rijstroken door de hoofdstad Maseru en is de belangrijkste weg van deze stad. In Maseru sluit de A1 naar het noorden en de A3 naar het oosten aan. Net ten zuiden van Maseru ligt het Moshoeshoe I International Airport langs de A2.

De rest van de A2 vormt een boog door het westen en zuiden van Lesotho. De weg voert door agrarisch gebied, parallel aan de grens met Zuid-Afrika. Kenmerkend is het landschap van mesa's die abrupt vanuit het kale landschap oprijzen. Er liggen een aantal kleinere stadjes op de route, zoals Mafeteng, Mohales Hoek en eindpunt Quthing. De weg ligt grotendeels op 1.400 tot 1.600 meter boven zeeniveau en voert niet over bergpassen. Vlak voor eindpunt Quthing is een brug over de Orange River. In Quthing gaat de A4 verder als bergroute door het oosten van het land.

Geschiedenis

De A2 is onderdeel van de North-South Road, historisch gezien de belangrijkste weg van Lesotho. In 1961 vroeg het toen nog Britse protectoraat Basutoland een lening aan voor de upgrade van deze weg. Dit omvatte grotendeels de A1 ten noorden van Maseru, maar ook een deel van de A2 ten zuiden van Maseru, die in eerste instantie alleen is opgewaardeerd tot een all-weather road op een 32 kilometer lang traject tot de 'Matsieng Turnoff' ten zuiden van Maseru. Het deel wat nu stedelijk is in Maseru viel wel onder het asfalteringsplan.[1] De werkzaamheden zijn pas na onafhankelijkheid in 1966 uitgevoerd en waren in 1969 voltooid.

In de eerste helft van de jaren '70 is de A2 verder zuidwaarts verhard vanaf de 'Matsieng Turnoff' tot aan Mafeteng.[2] Dit traject is tussen 1986 en 1989 geherasfalteerd.[3] Het traject van Mafeteng tot Quthing is in de jaren '80 geasfalteerd, waarbij het deel tussen Mohales Hoek en Quting omstreeks 1987 is verhard. In 1991 is een nieuwe brug over de Orange River ten westen van Quthing aangelegd. De oorspronkelijke brug dateerde van 1959 en ligt iets noordelijker.

In de hoofdstad Maseru is de A2 later opgewaardeerd en deels verlegd bij het centrum. Dit is omstreeks 2000-2001 uitgevoerd en is later genummerd als de A9. Dit was een bypass van de historische Kingsway door Maseru. De weg opende in oktober 2001.[4] Deze bypass is met 2x2 rijstroken aangelegd en is de meest hoogwaardige weg van Lesotho.

Referenties

Flag of Lesotho.svg Hoofdwegen in Lesotho Flag of Lesotho.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A11A12A13A20A22A23A24A31A41