A2 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2-LV.png
A2 LV map.png
A2
Begin Rīga
Einde Veclaicene (LV/EST)
Lengte 196 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A6-LV.svgA10-LV.svg → Rīga / Daugavpils / Vilnius

Afslagsymbool.svg Rīga-Slāvu

Junction.svg Rīga-Rēzeknes iela

Junction.svg Rīga-Pildas iela

Junction.svg Rīga-Sesku iela

Junction.svg Rīga-Augusta Deglava iela

Junction.svg Rīga-Dzelzavas iela

Junction.svg Rīga-Biķernieku iela

Junction.svg Rīga-Brīvības iela

Junction.svg Rīga-Krusta baznīca iela


begin ongelijkvloerse 2x2 weg

Afslagsymbool.svg Rīga-Juglas iela

Afslagsymbool.svg Rīga-Jaunciema gatve

Knooppuntsymbool.svg A1-LV.svgA4-LV.svg → Pärnu / Daugavpils

Afslagsymbool.svg Garkalne

Afslagsymbool.svg Vangaži

Knooppuntsymbool.svg A3-LV.svg → Tartu

Afslagsymbool.svg Gauja

einde ongelijkvloerse 2x2 weg


Junction.svg Sigulda

Junction.svg Līgatne

Afslagsymbool.svg Cēsis

Junction.svg Vaive

Junction.svg Veselava

Junction.svg Rauna

Afslagsymbool.svg Smiltene

Junction.svg Trapene

Junction.svg Ape

Flag of Estonia.svg EST-7.svg → Tartu / Pskov

De autoceļš A2 is een galvenā ceļš en expressweg in Letland. De weg loopt vanaf de hoofdstad Rīga naar het noordoosten, via Sigulda naar de grens met Estland bij Veclaicene. Het deel tussen de rand van Rīga en Sigulda is ongelijkvloers en met 2x2 rijstroken uitgebouwd over ongeveer 35 kilometer. De totale route is 196 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A2 in het oosten van Rīga.

De weg begint net ten zuiden van het centrum van Rīga aan een knooppunt met de A6 en A10 die hier eveneens beginnen. De A6 loopt naar Daugavpils in het zuidoosten, de A10 door het centrum naar Ventspils in het westen. De A2 telt hier 2x3 rijstroken en loopt verhoogd over een viaduct. Bij de aansluiting Rīga-Slāvu gaat de weg rechtdoor als bypass, maar de A2 loopt voorlopig nog als stedelijke hoofdweg door het oosten van de stad. De weg telt hier veelal 2x2 rijstroken en kent talloze verkeerslichten. In het noordoosten van de stad slaat de A2 af naar het noordoosten, en wordt net voor de stadsrand een ongelijkvloerse expressweg.

Dit deel van de route blijft een 2x2 expressweg tot aan Sigulda, 35 kilometer naar het noordoosten. Net buiten de stad begint de A1 richting Pärnu en Tallinn, en eindigt de A4, de oostelijke ringweg van Rīga. Men passeert door dichtbebost gebied, en de weg kent deels een brede beboste middenberm. Op de weg worden U-bochten toegestaan in de andere richting, voornamelijk bedoeld voor verkeer vanuit ondergeschikte bosweggetjes die de weg niet direct over kunnen steken. Even voor Sigulda splitst de A3 af, die naar Tartu in Estland loopt. Vlak voor Sigulda versmalt de A2 naar 1x2 rijstroken en kent hierna ook geen structurele ongelijkvloerse kruisingen meer.

De weg loopt vervolgens consequent naar het noordoosten, veelal door bebost gebied met weinig grote hoogteverschillen. Hier liggen geen grotere plaatsen op de route, slechts enkele dorpen, alhoewel de A2 zelden door de bebouwde kom loopt. Het laatste deel van de A2 loopt parallel aan de grens met Estland, waarna bij Veclaicene de grens met Estland volgt. De Estse Route 7 loopt dan door het uiterste zuidoosten van Estland verder, geeft aansluiting richting Tartu en Pskov in Rusland. De Russische grens ligt hier slechts 20 kilometer verder.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg genummerd als de A-212, die van Rīga naar Pskov verliep. Dit was één van de belangrijkste verbindingen tussen de Russische SFSR en de Baltische SSR's, en ook één van slechts een klein aantal A-wegen die de grens tussen de Russische SFSR en naburige SSR's overschreed.

Het dubbelbaans deel tussen Rīga en Sigulda is al voor 1984 aangelegd, vermoedelijk al gedurende de jaren '70. Dit geldt ook voor het klaverblad met de A1 en diverse andere ongelijkvloerse aansluitingen. De ongelijkvloerse aansluiting met de P27 nabij Smiltene is ook al in die periode aangelegd.

Tussen 2018 en 2020 is de A2 tussen Garakalne en de splitsing met de A3 bij Krustiņi gereconstrueerd en heeft de status van autoweg gekregen, met een maximumsnelheid van 110 km/h in de zomer.[1]

Toekomst

Momenteel wordt het deel dat als gelijkvloerse hoofdweg door Rīga loopt vervangen door een nieuwe oostelijke randweg, die gebouwd wordt tussen de A2 en A4. Die laatste weg vormt de doorgaande bypass voor nationaal verkeer, de nieuwe A2 verloopt deels via het tracé van de bestaande P4 tot de stadsrand, en vervolgens over een nieuw tracé afbuigend naar het noorden. De aansluiting Slāvu wordt hiervoor momenteel ongelijkvloers uitgebouwd met forse fly-overs. De nieuwe route wordt echter geen snelweg, maar heeft wel aanzienlijk minder kruispunten dan de huidige A2 door de stad. De weg moet aansluiten bij de eerste huidige ongelijkvloerse kruising van de A2 aan de rand van de stad. Ook wordt het mogelijk om via de P2 en A4 naar het expresswegdeel van de A2 naar Sigulda te komen, en zodoende nog meer bebouwd gebied te vermijden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 41.000 voertuigen ten oosten van het knooppunt met de A1, wat de A2 tot de drukste buitenstedelijke weg van Letland maakt. Na de afsplitsing van de A3 daalt dit naar zo'n 10.500 voertuigen en 8.000 voertuigen na Sigulda. Verder oostelijk daalt de intensiteit nog sneller, naar zo'n 4.000 voertuigen halverwege de route en amper 800 voertuigen voor de grens met Estland. De route is internationaal gezien niet zo interessant. De weg leidt in Estland niet direct naar grotere steden en doorgaand verkeer naar Sankt Petersburg neemt liever de route door Estland om zoveel mogelijk Russische wegen te vermijden. Alleen verkeer naar de stad Pskov maakt van deze weg gebruik.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg