A2 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2-LT.svg
A2 LT map.png
Keliai A2
Begin Vilnius
Einde Panevėžys
Lengte 136 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1-LT.svg A14-LT.svg

Afslagsymbool.svg Vilnius-Ozo gatvė

Afslagsymbool.svg Vilnius-Šeškinė

Junction.svg Vilnius-Fabijoniškės

Afslagsymbool.svg Vilnius-Pašilaičiai

Junction.svg Vilnius-Gabijos gatvė

Junction.svg Vilnius-Pernunkiemis

Knooppuntsymbool.svg Vilnius Western Bypass


begin snelweg

Afslagsymbool.svg 11 Bukiškis

Afslagsymbool.svg 16 Putiniškės

Afslagsymbool.svg 19 Aukštadvaris

Afslagsymbool.svg 25 Maišiagala

Afslagsymbool.svg 36 Užublendžiai

Afslagsymbool.svg 45 Širvintos-Zuid

Afslagsymbool.svg 46 Širvintos-West

Afslagsymbool.svg 51 Širvintos-Noord

Afslagsymbool.svg 54 Kazareska

Afslagsymbool.svg 57 Krikštėnai

Afslagsymbool.svg 64 Vytinė

Afslagsymbool.svg 70 Graužiečiai

Afslagsymbool.svg 72 Ukmergė

Knooppuntsymbool.svg A6-LT.svg → Kaunas / Daugavpils

Afslagsymbool.svg Laukūnai

Afslagsymbool.svg Kurėnai

Afslagsymbool.svg Šilagalys

Afslagsymbool.svg Kazimierava

Afslagsymbool.svg Ganėtiniai

Afslagsymbool.svg Katiniai

Knooppuntsymbool.svg A8-LT.svg A17-LT.svg

De Magistraliniai Keliai A2 is een autosnelweg in Litouwen. De snelweg vormt een noord-zuidroute, vanaf Vilnius naar Panevėžys. Het deel door Vilnius is geen snelweg, maar een deels ongelijkvloerse stedelijke hoofdweg. De route is 136 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A2 ter hoogte van Ukmergė.

De A2 begint in het zuiden van Vilnius, waar tevens de A1 naar Kaunas begint. Men kruist de A3 ongelijkvloers, dit is een expressweg door het zuiden van Vilnius richting Minsk in Wit-Rusland. De A2 bedient dan het centrum van de stad, en is hier voornamelijk ongelijkvloers. Een deel van de A2 door het centrum is overkapt, met diverse gebouwen er bovenop. De weg telt hier overwegend 2x3 rijstroken. Men steekt dan de rivier de Neris over, waarna weer een aantal ongelijkvloerse kruisingen volgen. Men komt daarna door het noorden van Vilnius, waar grootschalig nieuwe appartementencomplexen zijn gebouwd. Hier bevinden zich meerdere verkeerslichten.

Net buiten Vilnius begint het snelwegdeel, dat 2x2 rijstroken telt. Men passeert door het glooiende platteland van Litouwen, afgewisseld met wat bosgebieden. Alle aansluitingen zijn ongelijkvloers. Bij het stadje Ukmergė kruist men de A6, een diagonale oost-west/noord-zuidroute vanaf Kaunas naar Daugavpils in Letland. Het noordelijk deel naar Panevėžys kent wat meer bos. Aan de zuidkant van het stadje Panevėžys kruist men de A8, die vanaf Kaunas komt en het doorgaande verkeer vanuit Polen verwerkt. Hierna gaat de A17 verder als 2+1 rondweg van Panevėžys.

Geschiedenis

De A2 tussen Vilnius en Maišiagala.

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg onderdeel van de M-12, die vanaf Minsk via Vilnius en Rīga naar Tallinn verliep. Dit was de belangrijkste noord-zuidroute door de Baltische SSR's. De oorspronkelijke M-12 verliep van wat thans de wegen 231 en 174 zijn, die oostelijker de stad Panevėžys in kwam dan de A2 tegenwoordig doet.

De bouw van de A2 als autosnelweg begon in 1980 tussen Vilnius en Ukmergė. Dit deel opende in 1985 voor het verkeer, waarmee Litouwen voor toentertijd een behoorlijk groot snelwegennet had naar Sovjetstandaarden, zeker gezien de opening van de A1 tussen Kaunas en Klaipėda in dezelfde tijd. In 1998 was ook het deel tussen Ukmergė en Panevėžys voltooid, waarmee Litouwen zijn tweede lange-afstandssnelweg kreeg.

De zuidelijke invalsweg van Panevėžys was echter nog enkelbaans, dit is omstreeks 2003 naar 2x2 rijstroken verbreed, alhoewel dit niet beschouwd wordt als autosnelweg. In 2016 is de Vilnius Western Bypass ongelijkvloers op de A2 aangesloten. De westelijke bypass vloeit direct over in de A2, verkeer dat de A2 van en naar Vilnius wil volgen moet hier sindsdien afslaan. Hiermee wordt doorgaand verkeer buiten de stadskern van Vilnius geleid.

Toekomst

In de toekomst is het de bedoeling de A2 door het noorden van Vilnius volledig ongelijkvloers uit te bouwen. Dit gedeelte loopt door een ruim opgezette en nieuwe flatwijk, die een groot deel van de bevolkingsgroei in de regio Vilnius opvangt. Tevens bevinden zich hier veel grootschalige winkelcentra langs de A2.

Verkeersintensiteiten

Locatie 2019[1]
Vilnius 42.900
Ukmergė 12.200
Panvėžys 10.200

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: A1-LT.svg A2-LT.svg A3-LT.svg A4-LT.svg A5-LT.svg A6-LT.svg A7-LT.svg A8-LT.svg A9-LT.svg A10-LT.svg A11-LT.svg A12-LT.svg A13-LT.svg A14-LT.svg A15-LT.svg A16-LT.svg A17-LT.svg A18-LT.svg A19-LT.svg A20-LT.svg A21-LT.svg