A2 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2 FR.svg
A2 MA map.png
A2
Begin Rabat
Einde Fès
Lengte 510 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1 FR.svg A3 FR.svg → Tanger / Casablanca

Afslagsymbool.svg Sidi Allal El Bahraoui

Tol.svg Péage

Afslagsymbool.svg Tiflet

Afslagsymbool.svg Khémisset

Afslagsymbool.svg Meknès-Ouest

Afslagsymbool.svg Meknès-Est

Afslagsymbool.svg Ain Taoujdat

Knooppuntsymbool.svg Fès-Sud

Afslagsymbool.svg Fès-Est

Afslagsymbool.svg Oued Amlil

Afslagsymbool.svg Matmata

Afslagsymbool.svg Taza-Ouest

Afslagsymbool.svg Taza-Est

Afslagsymbool.svg M'soun

Afslagsymbool.svg Guercif

Afslagsymbool.svg Taourirt-Ouest

Afslagsymbool.svg Taourirt-Est

Afslagsymbool.svg El Aioun

Afslagsymbool.svg Oujda

De A2 is een autoroute in Marokko. De snelweg vormt een oost-westverbinding in het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Rabat via Meknès en Fès tot Oujda. De snelweg is 510 kilometer lang.

Routebeschrijving

Even buiten de hoofdstad Rabat begint de A2 op een klaverblad met de A3 naar Casablanca en de A1 naar Tanger. Hier komt de 2x2 weg N6 vanuit Rabat, en gaat over in de autosnelweg A2. Het eerste deel tot aan Sidi Allal El Bahraoui is substandaard, met twee gelijkvloerse aansluitingen zonder verkeerslichten. Dit is feitelijk nog de oude 2x2 N6. Het tolstation volgt direct na de aansluiting Allal El Bahraoui. Vanaf hier heeft de A2 een moderner tracé, dat parallel aan de N6 naar het oosten loopt. De omgeving wordt hier al heuvelachtiger, maar een echte woestijn is het niet, de omgeving enigszins bebost en gecultiveerd. De A2 is van wat mindere kwaliteit, en de vluchtstroken bestaan soms uit gravel. Wel is de snelweg volledig ongelijkvloers. Bij Khémisset komt men langs een moderne verzorgingsplaats, en wordt de omgeving een stuk bergachtiger, daar men in het Atlasgebergte komt. De A2 gaat hier over een lage bergpas van circa 450 meter hoogte.

Oostelijker wordt het landschap droger, en bestaat voornamelijk uit kort gras op de al hoger wordende bergen. De snelweg volgt een vallein langs Meknès, een grotere stad met 950.000 inwoners. De stad wordt echter slechts met twee aansluitingen bediend, de A2 loopt er vrij ruim ten zuiden langs. Even voor de stad Fès is een knooppunt met de toekomstige A9 naar Oujda in aanleg, waarna de A2 afbuigt naar de stad Fès. Hierna volgt het tolstation, en gaat de A2 via twee rotondes verder tot aan het centrum van Fès.

Vanaf Fès vormt de A2 de zuidelijke rondweg die vrij ruim buiten de stad verloopt. Oostelijk van Fès kent de snelweg wat meer hoogteverschillen en verloopt tussen 400 en 600 meter boven zeeniveau. Naar het zuidoosten liggen hogere beboste bergen, de A2 zelf voert door een kaler landschap met steppe en weilanden. De snelweg passeert het stadje Taza en komt daarna in meer woestijnachtig gebied. De A2 daalt hier ook naar zo'n 300 meter boven zeeniveau. De snelweg voert noordelijk van de Guercif langs en voert dan nog een lang stuk over de steppe oostwaarts tot bij de stad Oujda. Vlak voor Oujda gaat de A2 over in de N6, hemelsbreed 20 kilometer voor de grens met Algerije.

Geschiedenis

Rabat - Fès

De snelweg is in eerste instantie in drie fases eind jaren 90 opengesteld voor het verkeer tussen Rabat en Fès, en was het derde snelwegproject van Marokko. De snelweg is vooral een ontlasting voor de stad Meknès, waar de N6 weliswaar een rondweg van vormde, maar wel veel vertraging voor het doorgaand verkeer betekende. De aanleg van de snelweg begon in 1995 en de snelweg is in fases in 1998-1999 opengesteld voor het verkeer. Tussen Meknès en Fès was oorspronkelijk geen enkele aansluiting, op 1 februari 2018 opende de aansluiting Ain Taoujdate voor het verkeer.[1]

Fès - Oujda

De aanleg van de A2 van Fès tot Oujda begon in 2007, en de snelweg vervangt de bestaande N6 van Fès naar Oujda, en ontsluit het oosten van Marokko beter . De snelweg is op 25 juli 2011 opengesteld voor het verkeer.[2] Aan de Algerijnse zijde is de A1 aangelegd, die verder loopt naar Tlemcen. De A9 sluit hier nog niet rechtstreeks op aan, de grens tussen Marokko en Algerije is al jaren gesloten. De Algerijnse A1 loopt echter direct door tot aan de grens. De A2 was het op één na grootste wegenproject van Marokko van de jaren 2000, na dat van de A7. De snelweg van Fès naar Oujda werd in eerste instantie als A9 genummerd, maar wordt als A2 aangegeven op de bewegwijzering.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Meknès Fès 56 km 00-05-1998
Khémisset Meknès 60 km 00-10-1998
Rabat Khémisset 66 km 00-05-1999
Fès Oujda 318 km 25-07-2011

Tol

De A2 is een tolweg over de gehele lengte. De tolweg is in het beheer van Autoroutes du Maroc (ADM).[3]

Verkeersintensiteiten

In 2009[4] maakten circa 10.300 voertuigen dagelijks gebruik van de A2.

Referenties

Autoroutes in Marokko

A1A2A3A4A5A6A7A8