A2 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2 MNE.svg
A2 MNE map.png
Autoput A2
Begin Herceg Novi
Einde Tuzi
Lengte ~90 km
Route

Flag of Croatia.png A1 HR.png

Centrum.svg Herceg Novi / Nikšić

Centrum.svg Podgorica

Centrum.svg Tuzi

Flag of Albania.svg SH1 AL.svg

De A2 is een mogelijk nummer voor geplande de autoput die oost-west door Montenegro moet gaan verlopen. De snelweg wordt onderdeel van de Adriatisch-Ionische snelweg en loopt vanaf de westgrens met Kroatië of Bosnië-Herzegovina via Podgorica naar de grens met Albanië. De geplande lengte is circa 90 kilometer.

Route

De route van de A2 staat nog niet vast. Er zijn grofweg twee varianten; een zuidelijke route vanaf de grens met Kroatië via Herceg Novi naar Podgorica en door naar de grens met Albanië voorbij Tuzi, of een wat noordelijker route vanaf de grens met Bosnië-Herzegovina vanuit Trebinje via Nikšić via Podgorica naar de grens met Albanië.

Het grootste probleem ligt rond de baai van Kotor, een werelderfgoed. Het is één van de meest spectaculaire landschappen van Europa en het aanleggen van een autosnelweg in dit gebied is vrijwel onmogelijk door de enorme hoogteverschillen, de baai van Kotor is feitelijk een fjord en de rotswanden rijzen meer dan 1000 meter uit boven de zee. Vanuit Herceg Novi is het moeilijk dit gebied te omzeilen zonder onlogische routes te nemen.

Een alternatieve route voert wat noordelijker, vanuit Trebinje in Bosnië-Herzegovina via Nikšić naar Podgorica. Deze route heeft twee voordelen, namelijk dat de tweede stad van Montenegro, Nikšić, ook bediend wordt, en de A2 over de Montenegrijnse hoogvlakte loopt en de enorme hoogteverschillen rond de baai van Kotor mijdt. Deze route vereist echter wel een aanpassing van de plannen van de Kroatische A1, die een route via Dubrovnik voorziet. De route over Trebinje sluit deze mogelijkheid niet geheel uit. Echter, dan zou de Kroatische A1 bij Dubrovnik naar het noordoosten moeten afbuigen, en het meest zuidelijke deel van Kroatië omzeilen om via het uiterste zuiden van Bosnië-Herzegovina strategischer in Montenegro uit te komen. Een nadeel van deze route is dat hij de zeer toeristische gebieden rond Kotor minder goed bedient.

Toekomst

Het staat niet vast wanneer de A2 aangelegd gaat worden. In eerste instantie gaat de prioriteit in Montenegro naar de bouw van de A1, de snelweg vanaf de grens met Servië via Podgorica naar de havens van Bar. Deze route is economisch gezien vooral van belang voor Servië, maar maakt ook het moeilijk toegankelijke noorden van Montenegro bereikbaar, met name in de winter. De A2 is vooral van belang voor het toerisme en in de toekomst ook als transportcorridor (Adriatisch-Ionische snelweg) die vanaf Italië naar Griekenland voert.

Montenegro is een klein land met slechts een paar honderdduizend inwoners, wat onvoldoende belastingopbrengsten heeft om deze extreem dure A2 aan te kunnen leggen. Een oplossing zal waarschijnlijk gezocht worden in een co-financiering door buurlanden en de Europese Unie. De snelweg is tevens van groot belang voor Albanië.

De A2 is zeker niet op korte termijn te verwachten.

Referenties


Autosnelwegen en hoofdwegen in Montenegro

A1 MNE.svgA2 MNE.svg

M1 MNE.svgM1.1 MNE.svgM2 MNE.svgM3 MNE.svgM4 MNE.svgM5 MNE.svgM6 MNE.svgM7 MNE.svgM8 MNE.svgM9 MNE.svgM10 MNE.svgM11 MNE.svgM12 MNE.svg