A2 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2, N2
Begin Amsterdam
Einde Eijsden (grens België)
Lengte 217,098[1] km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Amstel → Ring Amsterdam

1 Ouderkerk aan de Amstel

Holendrecht → Almere / Haarlem

2 Amsterdam-Zuidoost

3 Abcoude

4 Vinkeveen

5 Breukelen

6 Maarssen

7 Utrecht-Leidsche Rijn-Centrum

Leidsche Rijntunnel 1.650 m

8 Utrecht-Centrum

Oudenrijn → Den Haag / Arnhem

9 Nieuwegein

10 Nieuwegein-Zuid

Jan Blankenbrug

11 Vianen

Biezenbrug

Everdingen → Utrecht / Breda

Ecoduct Autena

12 Everdingen

Diefdijkcoupure

13 Culemborg

Ecoduct Lage Veld

14 Beesd

15 Geldermalsen

Deil → Rotterdam / Nijmegen

16 Waardenburg

Martinus Nijhoffbrug

17 Zaltbommel

19 Kerkdriel

Maasbrug Empel

Empel → Waalwijk

20 Rosmalen

Hintham → Oss - Nijmegen

21 Veghel

22 Sint Michielsgestel

Vught → Tilburg - Breda

23 's-Hertogenbosch-Centrum

24 Vught

25 Boxtel-Noord

26 Boxtel

Natuurbrug Het Groene Woud

27 Best-West

28 Best

Airbornebrug

Ekkersweijer → Helmond - Nijmegen

Batadorp → Tilburg - Breda



29 Eindhoven-Airport

30 Eindhoven-Centrum

30a Meerhoven-Zuid

31 Veldhoven

32 Veldhoven-Zuid

De Hogt → Antwerpen

32a High Tech Campus

33 Waalre

Leenderheide → Venlo - Duisburg



Ecoduct Groote Heide

34 Valkenswaard

35 Leende

36 Maarheeze

37 Budel

Natuurbrug Weerterbergen

38 Weert-Noord

39 Nederweert

40 Kelpen-Oler

41 Grathem

42 Wessem

Maasbrug Wessem

43 Maasbracht

44 Sint Joost

Het Vonderen → Roermond - Venlo

45 Echt

46 Roosteren

47 Born

48 Urmond

Kerensheide → Brussel / Aachen

49 Elsloo

Boogbrug Beek spoorlijn Maastricht - Sittard

50 Ulestraten

Ecoducten Bunderbosch/Kalverbosch

51 Meerssen

52 Maastricht-Noord



Kruisdonk → Heerlen / Aachen

53 Maastricht-Centrum Noord

Koning Willem-Alexandertunnel (2.600 m)

54 Maastricht-Centrum Zuid



55 Maastricht-Zuid

56 Gronsveld

57 Oost-Maarland

58 Eijsden

Grensovergang Eijsden

→ Liège - Luxembourg

De rijksweg 2, bestaande uit de A2 en N2, is een autosnelweg en autoweg in Nederland. De snelweg vormt een noord-zuidroute van Amsterdam via Utrecht, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Maastricht naar de grens met België bij Eijsden. De A2/N2 is in totaal 217 kilometer lang.

Wegnummers

De volledige route van Amsterdam tot Eijsden is als de autosnelweg A2 genummerd. Op twee locaties is sprake van een parallelstructuur waarbij de parallelbanen als N2 zijn genummerd, namelijk op de Randweg Eindhoven en door de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. De parallelbanen van de Ring Utrecht en de Rondweg 's-Hertogenbosch zijn als A2 genummerd.

Routebeschrijving

Noord-Holland & Utrecht

De Nieuwe Utrechtseweg (S110) gaat bij knooppunt Amstel over in de A2, waarbij men de A10 kruist, de ringweg van Amsterdam. Dit is een onvolledig knooppunt. Verkeer uit Amsterdam kan hier de A10 alleen op richting Diemen en Amersfoort; voor de richting Schiphol en Den Haag moet men in Amsterdam al een andere route kiezen naar de aansluiting Amsterdam-Rivierenbuurt bij de RAI, of doorrijden tot knooppunt Holendrecht en daar de A9 kiezen richting Haarlem. De snelweg telt vanaf knooppunt Amstel 2x4 doorgaande rijstroken tot het knooppunt Holendrecht, met extra weefstroken. Het knooppunt Holendrecht bestaat uit twee knooppunten; eerst slaat het verkeer naar de A9 richting Almere en Amersfoort af en daarna het verkeer naar de A9 richting Amstelveen en Haarlem. Daarna volgt een lang stuk met 2x5 rijstroken tot Maarssen. Direct na knooppunt Holendrecht volgt de grens met de provincie Utrecht en de snelweg loopt door een plattelandsgebied met meren en veengebieden. Een belangrijke aansluiting is aansluiting Vinkeveen met de N201, die van Hilversum naar Hoofddorp loopt. Hierna loopt de A2 parallel aan het Amsterdam-Rijnkanaal richting Utrecht. Na de aansluiting Breukelen komt men in het stedelijk gebied van Utrecht, waar de A2 ten westen langs loopt. Eerst volgt de aansluiting Maarssen met de N230, de noordelijke ring van Utrecht, daarna de afrit Utrecht-Leidsche Rijn-Centrum naar het centrum en het centrum van de Vinex-wijk Leidsche Rijn.

De snelweg loopt vervolgens door de Leidsche Rijntunnel, waarna eerst de aansluiting Papendorp volgt en direct daarna het knooppunt Oudenrijn, volgen, één van de drukste knooppunten van Europa. Hier kruist men de A12 uit Den Haag naar Arnhem. De snelweg telt hier 4+5 rijstroken tot de aansluiting Nieuwegein, waarna 2x4 rijstroken rechtdoor gaan. Bij Vianen volgt de Jan Blankenbrug over de rivier de Lek en vervolgens het knooppunt Everdingen, waar men de A27 kruist, de snelweg van Almere en de oostzijde van Utrecht richting Breda. Na de aansluiting Everdingen volgt de grens met Gelderland, gevormd door de Diefdijkcoupure.

Gelderland

De A2 loopt met 2x4 rijstroken door het westen van de provincie Gelderland, een plattelandsgebied met een aantal kleinere stadjes in de omgeving. Eerst komt men op afstand langs Culemborg. Later volgt de brug over het riviertje de Linge, waarna het knooppunt Deil volgt met de A15, de snelweg van Rotterdam naar Tiel en Nijmegen. Na dit knooppunt liggen 2x3 rijstroken en steekt men de rivier de Waal over bij Zaltbommel via de Martinus Nijhoffbrug. De A2 buigt hierna iets naar het zuidoosten af en loopt tussen Hedel en Kerkdriel door, waarna vlak voor 's-Hertogenbosch de rivier de Maas overgestoken wordt bij de Maasbrug Empel.

Noord-Brabant

Vlak na de brug volgt het knooppunt Empel, waar de A59 naar het westen afslaat, richting Waalwijk en Zierikzee. Langs 's-Hertogenbosch telt de snelweg 4x2 rijstroken. Aan de oostzijde van de stad slaat bij het knooppunt Hintham de A59 af richting Oss en Nijmegen. Niet ver daarna, aan de zuidkant van de stad, volgt het knooppunt Vught, waar de A65 richting Tilburg afslaat. Ten zuiden van 's-Hertogenbosch telt de A2 2x3 rijstroken tot het knooppunt Ekkersweijer. Het polderlandschap maakt hier plaats voor kleine bosgebieden en weilanden. Vlak voor Eindhoven komt men langs de voorstad Best. Bij het knooppunt Ekkersweijer begint de A50 richting Eindhoven-Noord, Arnhem en Zwolle. De A2 slaat hier naar het westen af en bijna direct volgt het knooppunt Batadorp, waar de A58 naar Tilburg en Breda begint.

Hier slaat de A2 in zuidelijke richting af en vormt deze de Randweg Eindhoven. De N2 loopt als parallelbaan aan beide zijden van de snelweg. De snelweg loopt ten westen en zuiden van de stad langs, langs Eindhoven-Airport en Eindhoven-Centrum. Bij het knooppunt De Hogt slaat de A2 naar het oosten af waar de A67 uit Antwerpen op invoegt. Bij Aalst is een aansluiting met de N69 naar Valkenswaard en Hasselt. Vlak daarna volgt het knooppunt Leenderheide, waar de A2 naar het zuiden afbuigt en de A67 verder richting Venlo en Duisburg loopt. De A2 loopt aanvankelijk met 2+3 en later met 2x2 rijstroken door bosgebieden naar het zuiden. Vlak voor Weert volgt de provinciegrens met Limburg

Limburg

De A2 maakt een ruime boog langs Weert. Voorbij Weert is een aansluiting met de N280, de weg naar Roermond en Düsseldorf. Bij Maasbracht volgt de Maasbrug Wessem over de Maas en buigt de A2 naar het zuiden af, waarna bij het incomplete knooppunt Het Vonderen de A73 uit Venlo en Nijmegen eindigt. De snelweg loopt vervolgens parallel aan de Maas naar het zuiden. Nederland is hier slechts 5 kilometer breed. De snelweg loopt hier op enige afstand van Sittard en wat dichter langs Geleen. Rondom knooppunt Kerensheide is de grootschalige petrochemische industrie van DSM zichtbaar. Men kruist hier de A76, een transitroute van Brussel richting Heerlen en Aachen. De omgeving is hier sterk verstedelijkt met veel aan elkaar gegroeide dorpen en steden. De weg scheert langs Maastricht-Aachen Airport, waarna de A2 sterk daalt naar Maastricht, dat ongeveer 70 meter lager ligt. Bij het knooppunt Kruisdonk, het zuidelijkste knooppunt van Nederland, eindigt de A79 uit Heerlen, de zuidelijkste oost-westsnelweg van het land.

Vervolgens verloopt de A2 door de stad Maastricht. De passage van Maastricht is grotendeels ondergronds in de dubbeldeks Koning Willem-Alexandertunnel. Ter plaatse gaat de A2 met 2x2 rijstroken door de onderste tunnelbuizen en de parallelbanen die als N2 zijn genummerd met 2x2 rijstroken door de bovenste tunnelbuizen. Zuidelijk van Maastricht voert de A2 verder langs het heuvelland tot de grens met België bij Eijsden. Aan Belgische zijde gaat de E25 dan verder naar Liège en Luxembourg.

Geschiedenis

Voorlopers

In de 19e eeuwse rijkswegennetten zal men vergeefs zoeken naar een doorlopende route van Amsterdam naar Zuid-Limburg. Toch was al vroeg een doorlopende straatwegverbinding beschikbaar. Vanuit Amsterdam nam men de al in de Franse tijd gebouwde straatweg richting Utrecht. Deze was onderdeel van de Route Impériale Amsterdam-Brussel-Parijs via het Keizersveer. In het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd deze weg een rijksweg van het grootste belang. De route door het Rivierenland tot aan 's-Hertogenbosch was slechts van tweede klasse, maar werd toch al halverwege de 19e eeuw verhard.

Vanaf 's-Hertogenbosch ging het verder over de 18e eeuwse Steenweg naar Best. Deze straatweg was ontstaan als onderdeel van een veel groter project, namelijk een straatweg van ‘s-Hertogenbosch naar Luik. Luik fungeerde als distributiecentrum vanuit Holland naar achterlanden als Elzas-Lotharingen en Zuid-Duitsland, dus Holland en Luik hadden belang bij een goede verbinding. Vervoer over water kon geheel stilvallen door onregelmatige waterstanden op de Maas en werd ook gehinderd door zeer hoge tollen. Bij vervoer over land konden forse invoerrechten worden geheven op de grenzen en dit gaf aanleiding tot het idee van een landroute die buiten de Oostenrijkse Nederlanden bleef. Een straatweg Den Bosch-Eindhoven-Hasselt-Luik gaf die mogelijkheid.

Completering van deze Steenweg op Luik vond pas plaats in de tijd van het Verenigd Koninkrijk. De route vanaf Eindhoven verliep via Valkenswaard richting Hasselt, waar men kon kiezen tussen de oude steenweg naar Luik of een nieuwere route naar Maastricht. Toen het in 1839 tot definitieve splitsing kwam van België en Nederland lag de route Eindhoven-Maastricht dus grotendeels buiten de landsgrenzen. Om deze reden werd al vanaf 1840 een Groote Weg tussen Eindhoven en Roermond gepland, die uiteindelijk in 1852 als grindweg gereed kwam. Tussen Leende en Weert verloopt deze redelijk over het tracé van de huidige A2.[2]

Tussen Roermond en Maastricht lagen vervolgens al oude wegen die de rechteroever van de Maas volgden.

Aanleggeschiedenis

Amsterdam - Utrecht

De plannen voor de aanleg van rijksweg 2 als autosnelweg tussen Amsterdam en Utrecht dateren al van de jaren '30 van de 20e eeuw. Eind jaren '30 en begin jaren '40 is begonnen met de aanleg van de aarden banen tussen beide steden. De aanleg van de autosnelweg ging in eerste instantie ook tijdens de bezetting door, maar in 1942 werden alle werkzaamheden stopgezet omdat de bezetter andere prioriteiten kreeg. In 1948 werd weer verder gewerkt aan de aarden banen; de aanleg van de autosnelweg van Amsterdam naar Utrecht had één van de hoogste prioriteiten direct na de Tweede Wereldoorlog, mede omdat er geen goede wegen in dit gebied waren. Begin jaren '50 werd verder gebouwd aan de autosnelweg en op 21 oktober 1952 kon de rijksweg 2 met één rijbaan worden opengesteld tussen Ouderkerk aan de Amstel en Vinkeveen. Een jaar later, op 3 oktober 1953, opende de rijksweg 2 verder tot Maarssen, ook weer met één rijbaan. De officiële openstelling van de autosnelweg tussen de Utrechtsebrug in Amsterdam en de Vleutenseweg in Utrecht volgde op 1 april 1954. Dit was het eerste grote na-oorlogse wegenbouwproject dat werd opgeleverd.

Utrecht - 's-Hertogenbosch

Zie ook Rondweg 's-Hertogenbosch.

De aanleg van de toenmalige rijksweg 26 tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch begon met de bouw van grote oeververbindingen over de rivieren. In totaal waren er drie nodig; over de Lek, de Waal en de Maas. Nadat al tientallen jaren eerder grote spoorbruggen over deze rivieren waren aangelegd was het nu de beurt aan de rijksweg. Als eerste opende in 1933 de Waalbrug bij Zaltbommel. In 1936 volgden de Lingebrug bij Beesd en de Lekbrug bij Vianen. In 1937 opende de Maasbrug Hedel. Vervolgens werd rijksweg 26 tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch aangelegd, in eerste instantie als een enkelbaans weg over een nieuw tracé. Reeds in 1938 opende het eerste deel van de rijksweg van Utrecht tot Vianen en in 1939 opende de rotonde Oudenrijn. In het laatste oorlogsjaar 1945 liepen de Lekbrug bij Vianen en de Lingebrug bij Beesd ernstige schade op, waardoor zij niet meer te berijden waren. Deze schade was pas in 1948 hersteld. De Lekbrug Vianen kwam in september 1948 provisorisch weer in bedrijf met een baileybrug over de herstelde boogconstructie, en pas op 23 december 1948 weer volledig [3]. De Lingebrug werd op 3 december 1948 opnieuw in gebruik genomen [4]

In de jaren '50 was de verbinding tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch grotendeels enkelbaans met tegenverkeer. In 1948 werd het eerste deel bij wat nu Nieuwegein is verdubbeld naar 2x2 rijstroken. In 1956 werd het deel tussen Zaltbommel en Hedel verbreed naar een 2x2 autosnelweg. In 1957 opende een kort stukje 2x2 tussen Beesd en Deil, in 1958 volgde het deel tussen Deil en Waardenburg en in 1961 was de gehele route van Vianen tot Beesd verdubbeld naar 2x2 rijstroken, destijds als autoweg. Daarmee was rijksweg 26 vanaf Utrecht tot 's-Hertogenbosch te berijden over 2x2 rijstroken, hoewel sommige bruggen wel erg smal waren. De rijksweg 2 liep destijds westelijker 's-Hertogenbosch in, via Hedel. Gedurende de jaren '60 waren er gelijkvloerse kruispunten op het traject tussen Vianen en het knooppunt Deil. In 1968 was de gehele route ongelijkvloers, met uitzondering van een drietal oversteekplaatsen voor landbouwvoertuigen nabij Everdingen en de rotonde bij Deil. Een ongelijkvloerse oplossing op die plaats liet tot 1989 op zich wachten. De rondweg 's-Hertogenbosch is tussen 1968 en 1970 aangelegd, waardoor doorgaand verkeer niet meer door de stad hoefde. Op 29 december 1970 opende de Maasbrug Empel, waarmee de autosnelweg van Amsterdam tot de zuidkant van 's-Hertogenbosch een feit was.

's-Hertogenbosch - Eindhoven

De rijksweg 64 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven in 1962, kort na de verbreding naar 2x2 rijstroken.

Het traject tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven werd pas veel later autosnelweg dan de overige trajecten van de latere rijksweg 2. Dit is het gevolg van het feit dat in de jaren ‘60 een heel ander tracé was voorzien tussen ‘s-Hertogenbosch en Nederweert, oostelijk langs Eindhoven. Dat plan is uiteindelijk afgevoerd om de natuur op de Strabrechtse Heide te sparen. Pas in 1979 werd besloten om de autosnelweg over het huidige tracé aan te leggen.

Dat huidige tracé is voor een aanzienlijk deel een uitbouw van de rijksweg ‘s Hertogenbosch-Eindhoven, in eerste instantie genummerd Rijksweg 64. Deze volgde weer grotendeels de tussen 1741 en 1745 aangelegde straatweg van ‘s-Hertogenbosch naar Best. De route verliep kaarsrecht tussen de dorpen. Landmeters oriënteerden zich bij de bouw doorgaans op de kerktoren van de eerstvolgende plaats, zodat men die meestal recht voor zich had. Aanleg en verwacht onderhoud van de straatweg was gefinancierd uit private leningen, die met tollen zouden moeten worden terugverdiend. Deze werden geïnd bij barrières (in de Brabantse volksmond barrier). Moderne straatnamen en restaurantnamen als Halse Barrier en Liempdse Barrière herinneren hieraan.

In 1955 werd besloten om deze rijksweg tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven naar 2x2 rijstroken te verdubbelen. Dit werd vervolgens in rap tempo uitgevoerd en het grootste deel was in 1962 verbreed naar 4 rijstroken. Rond Boxtel werd echter gekozen voor een rondweg, zodat het tracé van de oude straatweg dwars door Boxtel werd verlaten. De A2 verlaat het tracé van de straatweg bij de huidige afrit Boxtel-Noord en komt hier weer op terug bij verzorgingsplaats Velder. De rondweg van Boxtel opende in 1966 als autoweg.

Toen in 1979 het tracébesluit werd genomen om deze 2x2 N2 om te bouwen tot een volwaardige autosnelweg, verliep de ombouw ruim langzamer dan de verbreding in de jaren '50. Aanvang van de ombouw liet vele jaren op zich wachten en de uiteindelijke uitvoering verliep ook buitengewoon traag. In 1986 is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de ombouw tot autosnelweg, waarbij veel aandacht werd gegeven aan de esthetiek. Zo werd de snelweg bij Vught en Best verdiept aangelegd. In 1991 kwam de verdiepte ligging bij Best gereed, maar bij Liempde lagen de werkzaamheden vanwege een rechtszaak tussen 1990 en 1992 stil. Tussen 1993 en 1995 zijn de meeste delen geopend, waarna de officiële openstelling van de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven op 17 april 1996 volgde. Meer dan 25 jaar na de oplevering van de aansluitende wegvakken was de A2 eindelijk gereed tussen Amsterdam en Maastricht.

Randweg Eindhoven

De N2 (Boschdijk) bij Eindhoven in 1986.

Zie Randweg Eindhoven voor het hoofdonderwerp.

De eerste delen van de Randweg Eindhoven dateren uit het begin van de jaren '60 van de 20e eeuw. In 1961 werd het deel tussen Eindhoven-Centrum en Oirschot als rijksweg 58 opengesteld en in 1963 het deel tussen Waalre en Geldrop als rijksweg 67. Tevens werd het wegvak Veldhoven - Waalre toen met één rijbaan opengesteld; de tweede volgde in 1968. In 1968 werd het deel tussen Eindhoven-Centrum (toen de afsplitsing Strijp) en knooppunt Batadorp opengesteld. In 1974 opende het deel tussen knooppunt Batadorp en Acht. In 1977 werd dit verlengd tot aan Eindhoven-De Bokt als rijksweg 58.

Eindhoven - Maastricht

De snelweg tussen Eindhoven en Maastricht was tot de vroege jaren '70 gedacht over een veel oostelijker tracé. Dit was onderdeel van rijksweg 75, komend vanuit Arnhem, en zou oostelijk langs Eindhoven en Geldrop naar het zuiden moeten lopen over de Strabrechtse Heide. Ter hoogte van Nederweert zou men dan weer uitkomen op het huidige A2-tracé. In de loop van de jaren '60 groeide echter de weerstand tegen dat tracé over de Strabrechtse Heide vanwege de waarde van de natuur op de Strabrechtse Heide. Rond 1972 werd duidelijk dat dit tracé zou worden afgeblazen en in 1975 werd definitief besloten dat de route Eindhoven-Nederweert zou komen te lopen over de toen al bestaande rijksweg 68 tussen Eindhoven en Weert.

Die rijksweg was tot stand gekomen in twee fases. De eerste daarvan vond plaats in de jaren '30 van de twintigste eeuw, onder het Rijkswegenplan 1932. In deze periode werd de oude grindweg Eindhoven-Geldrop-Leende-Weert tot betonweg uitgebouwd. Dit project was gereed in 1939. Daarbij kwam ook een nieuwe route tot stand bij Maarheeze, aan de rand van de toenmalige bebouwde kom. Begin jaren '50 kwam vervolgens tussen Eindhoven (Stratum) en Leende een directere route tot stand als enkelbaans weg. Deze combinatie van de kaarsrechte route Eindhoven-Leende en uitgebouwde grindweg Leende-Weert vormt de basis van de huidige A2 Eindhoven-Weert.

Deze weg Eindhoven-Weert was echter enkelbaans en in eerste instantie niet eens volledig voorzien van fietspaden. Snel toenemend autoverkeer zorgde er na de Tweede Wereldoorlog voor dat deze rijksweg steeds verder werd uitgebouwd. De huidige route bij Maarheeze is tot stand gekomen in 1952, iets ten westen van de 15 jaar daarvóór aangelegde weg. In 1965 werd de weg verdubbeld. Hij was echter nog wel gelijkvloers. Omdat kerk en school vanuit het dorp bezien nog aan de andere kant van de weg lagen, werd verkeersveiligheid in Maarheeze in toenemende mate een probleem. Men besloot de weg dan ook volledig conflictvrij te maken. In afwachting daarvan heeft er eind jaren '60 enige jaren een baileybrug gelegen in Maarheeze om voetgangers in staat te stellen veilig de rijksweg over te steken.[5] In 1972 was de gehele weg Eindhoven-Weert tot autosnelweg omgebouwd.

De A2 is tussen Weert en Maastricht grotendeels direct als autosnelweg aangelegd. Het eerste deel van de snelweg in Limburg opende op 17 mei 1960 tussen Meerssen en Maastricht. De rest van de snelweg is vrij snel aangelegd van zuid naar noord. Tussen 1963 en 1965 werd het deel door Midden-Limburg geopend, in 1968 was de snelweg tot Kelpen-Oler gevorderd. Hier kruiste de toenmalige rijksweg Weert-Roermond (huidige N280), wat de logische aansluiting richting Eindhoven gaf. Deze route ging echter door het centrum van Weert en over de lage beweegbare brug over de Zuid-Willemsvaart. De regelmatige openingen van deze brug konden forse vertragingen opleveren, zodat in 1966 werd besloten om de autosnelweg te verlengen naar de afrit Nederweert, vanaf waar men over de Ringbaan noordelijk langs Weert en de Zuid-Willemsvaart de autosnelweg Eindhoven-Weert kon bereiken.[6]. In 1970 was de weg gereed tot aan Nederweert.

Daarmee resteerde dat de route van Nederweert naar het zuiden, voorbereid op doortrekking over de Strabrechtse Heide, en de uitgebouwde rijksweg Eindhoven-Weert niet op elkaar aansloten. Tussen die twee stukken snelweg moest men over de rondweg van Weert. Om beide stukken A2 met elkaar te verbinden is noordelijk langs Weert het zogenaamde Slingertracé aangelegd, dat op 29 november 1989 werd opengesteld.

Maastricht - Eijsden

De stadstraverse van Maastricht opende op 10 oktober 1959 als een vierstrooks autoweg. De A2 eindigde met een rotonde bij de Geusselt op de stadstraverse. Op 27 juni 1969 opende het knooppunt Europaplein, dat lange tijd het zuidelijkste knooppunt van Nederland was. Inmiddels is het knooppunt vervangen door de aansluiting Maastricht-Centrum Zuid. In 1974 en 1975 is vervolgens de A2 tot de Belgische grens bij Eijsden doorgetrokken. Op 11 december 1974 openden de A2 én de voorloper van de Belgische E25 tegelijkertijd vanaf Eijsden tot de Échangeur de Cheratte. Het deel tussen het knooppunt Europaplein en Eijsden werd in twee fases opengesteld (eerst de eerste rijbaan en vervolgens de tweede) en was op 5 november 1975 voltooid. In 1977 en 1978 werd de stadstraverse van Maastricht aangepast; zo werd verkeersplein De Geusselt vervangen door een kruising met verkeerslichten. De stadstraverse van Maastricht werd in 2016 vervangen door de Koning Willem-Alexandertunnel (zie hieronder).

Wegnummergeschiedenis

De huidige A2 heeft onder diverse administratieve wegnummers bekendgestaan in de loop der jaren.

  • In het rijkswegenplan 1932 bestond de rijksweg 2 slechts van Amsterdam tot Utrecht. Vanaf Utrecht tot 's-Hertogenbosch was het rijksweg 26 en van 's-Hertogenbosch tot Eindhoven rijksweg 64. Van Eindhoven tot Weert was het rijksweg 68, gevolgd door rijksweg 75 vanaf Nederweert tot Maastricht. Het deel van Maastricht tot Eijsden was genummerd als rijksweg 79 en later als rijksweg 75.
  • In het rijkswegenplan 1968 veranderde de administratieve nummering. De rijksweg 2 werd verlengd naar het gedeelte tussen Amsterdam en Eindhoven en de rijksweg 75 naar het gedeelte tussen Eindhoven en Eijsden. De rijksweg 75 liep ten oosten van Eindhoven langs en zou bij Arnhem beginnen. De rijksweg langs de westkant van Eindhoven was genummerd als rijksweg 69.

In de jaren ‘60 en ‘70, voor invoering van de nummering van Nederlandse A-wegen, was de gehele route Amsterdam-Eijsden bekend onder het oude Europese nummer E9. Dit wegnummer liep van Amsterdam naar Luxemburg en verder richting Genova in Italië, grotendeels vergelijkbaar met de moderne E25.

Straatnamen

Enkele segmenten hebben naast het wegnummer ook straatnamen die vaak te maken hebben met het verleden van de weg. De namen zijn ter plaatse niet altijd aangegeven met straatnaambordjes.

  • Het voormalige rijksweg 2-gedeelte ten noorden van knooppunt Amstel, de huidige S110, heet Nieuwe Utrechtseweg.
  • Het segment tussen knooppunt Batadorp en aansluiting 30 draagt de naam Tilburgseweg. Dit stamt uit het rijksweg 63-verleden, de rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Tilburg. Later is tussen deze plaatsen de huidige A58 gekomen. De Tilburgseweg zelf loopt vanaf aansluiting 30 het centrum van Eindhoven in.
  • Het deel langs Eindhoven vanaf aansluiting 30 tot aan knooppunt De Hogt staat bekend onder de naam 'de Poot van Metz' en is genoemd naar een voormalige wethouder van Eindhoven die zich sterk heeft gemaakt voor de aanleg van de Eindhovense randweg.
  • De voormalige N2-traverse door Maastricht stond bekend onder de naam President Rooseveltlaan.

Openstellingsgeschiedenis

De A2 bij de aansluiting Maarssen in de jaren 50.
De bouw van de aansluiting Culemborg in 1965.
Deeltraject Van Naar Lengte 1e rijbaan 2e rijbaan Opmerkingen
01 Amstelbrug Ouderkerk 4 km 1952-10-21 1954-04-01
02 Ouderkerk Vinkeveen 10 km 1952-10-21 1954-04-01
03 Vinkeveen Maarssen 12 km 1953-10-03 1954-04-01
04 Maarssen Utrecht-Vleutenseweg 4 km 1954-04-01 1954-04-01
05 Utrecht-Vleutenseweg Utrecht-Hooggelegen 3 km 1953-11-02 1954-04-01
06 Utrecht-Hooggelegen Oudenrijn 2 km 1938-05-21 1938-05-21
07 Oudenrijn Vreeswijk 7 km 1938-05-21 1948-12-23
08 Vreeswijk Vianen 1 km 1936-05-26 1936-05-26 Lekbrug Vianen 1x4
09 Vianen Everdingen 7 km 1937-10-11 1968-07-12 2x2 gelijkvloers 1961-10-12
10 Everdingen Culemborg 2 km 1939-07-21 1968-07-12 2x2 gelijkvloers 1961-10-12
11 Culemborg Beesd 4 km 1936-05-19 1968-07-12 2x2 gelijkvloers 1961-10-12
12 Beesd Deil 5 km 1939-00-00 1968-07-12 2x2 gelijkvloers 1957-12-06
13 Deil Waardenburg 4 km 1939-00-00 1958-00-00
14 Waardenburg Zaltbommel 4 km 1933-11-18 1996-01-18 Waalbrug tot 1996 1x4
15 Zaltbommel Bruchem 2 km 1933-11-18 1956-05-15
16 Bruchem ​De Lucht 2 km ca. 1849 1956-05-15 historische Straatweg op Hedel
17 De Lucht Empel 6 km 1971-05-25 1971-05-25
18 Empel Hintham 3 km 1970-12-29 1970-12-29
19 Hintham St. Michielsgestel 3 km 1969-12-10 1969-12-10
20 St. Michielsgestel Vught 2 km 1968-07-15 1968-07-15
21 Vught Vught 2 km 1959-07-08 1959-07-08
22 Vught Boxtel-Noord 4 km 1745-00-00 1996-04-17 2x2 gelijkvloers 1959-09-19
23 Boxtel-Noord Boxtel-Zuid 5 km 1966-10-17 1996-04-17 2x2 gelijkvloers 1966-10-17
24 Boxtel-Zuid Barrierweg 2 km 1966-10-17 1996-04-17 2x2 gelijkvloers 1966-10-17
25 Barrierweg Best 7 km 1745-00-00 1996-04-17 2x2 gelijkvloers 1962
26 Best Ekkersweijer 2 km 1996-04-17 1996-04-17
27 Ekkersweijer Acht 1 km 1996-04-17 1996-04-17
28 Acht Batadorp 2 km 1974-11-13 1974-11-13
29 Batadorp Eindhoven-Centrum 4 km 1961-08-29 1961-08-29
30 Eindhoven-Centrum De Hogt 5 km 1968-07-12 1968-07-12 "Poot van Metz"
31 De Hogt Valkenswaard 3 km 1963-11-22 1968-07-12 tevens A67
32 Valkenswaard Leenderheide 2 km 1963-11-22 1963-11-22 tevens A67
33 Leenderheide Leende 7 km 1952-04-10 1965-07-16
34 Leende Budel 9 km 1952-00-00 1972-00-00 uitbouw van een 19e eeuwse grindweg in de jaren '30, omlegging Maarheeze circa 1938
35 Budel Nederweert 9 km 1989-09-04 1989-09-04
36 Nederweert Kelpen 6 km 1970-01-27 1970-01-27
37 Kelpen Grathem 7 km 1966-04-23 1966-04-23
38 Grathem Sint Joost 7 km 1966-01-22 1966-01-22
39 Sint Joost Born 12 km 1963-12-31 1963-12-31
40 Born Urmond 6 km 1965-05-14 1965-05-14
41 Urmond Kerensheide 2 km 1965-12-01 1965-12-01
42 Kerensheide Beek 5 km 1968-11-14 1968-11-14
43 Beek Meerssen 5 km 1962-07-17 1962-07-17
44 Meerssen Maastricht Centrum-Noord 4 km 1960-05-17 1960-05-17
45 Maastricht Centrum-Noord Maastricht-Centrum Zuid 3 km 1959-10-10 2016-12-15 Traverse in 1959 2x2 gelijkvloers

2016 Koning Willem-Alexandertunnel

46 Maastricht Centrum-Zuid Eijsden 8 km 1975-07-10 1975-11-05
47 Eijsden Belgische grens 3 km 1974-12-11 1974-12-11

Latere aanpassingen

De A2 bij Beesd in 1988.

Tot 1987 was er een overweg in de A2 ten zuiden van Loenersloot. De kruisende spoorlijn verbond Mijdrecht met de spoorlijn van Amsterdam naar Utrecht. De laatste trein stak er in 1986 over. In 1987 werd de overweg verwijderd. In de jaren 1960 vielen tal van doden bij de overweg. Naderend verkeer zag de gesloten overweg vaak te laat. Er waren indertijd plannen voor een ongelijkvloerse spoorkruising, maar deze is vanwege de sterke afname van het goederenvervoer per spoor niet gerealiseerd.

Al begin jaren '70 was de A2 tussen Amsterdam en Utrecht overbelast. Hiertoe werd in 1973 een begin gemaakt met een provisorische verbreding naar 2x3 rijstroken. Die was in 1976 voltooid, waarbij de A2 smallere rijstroken kreeg.

Al eerder, in 1968, werd knooppunt Oudenrijn omgebouwd tot klaverblad. Eind jaren '80 bleek dit knooppunt de verkeersstromen niet aan te kunnen en in 1989 werd het deel tussen Oudenrijn en Nieuwegein verbreed naar 4+3 rijstroken, waarna tussen 1993 en 1996 het knooppunt Oudenrijn is omgebouwd tot klaverturbine.

In 1989 werd knooppunt Deil omgebouwd tot klaverblad en in 1996 opende iets zuidelijker de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel. Tegelijkertijd werd de A2 hier verbreed naar 2x3 rijstroken.

Tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven was de autosnelweg A2 onderbroken door de N2, die kruispunten met verkeerslichten had. Van 1986 tot 1996 is gewerkt om de N2 te vervangen door een autosnelweg. Het bleek achteraf verstandiger bij de ombouw meteen 2x3 rijstroken aan te leggen.

Veranderingen na 2000

Holendrecht - Maarssen

De A2 bij Abcoude.
De 2x5 A2 tussen Breukelen en Maarssen.

In 1976 is de A2 tussen Holendrecht en Utrecht provisorisch verbreed naar 2x3 rijstroken. De grote groei van het verkeer door de grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen in met name de regio Utrecht maakten een verdere uitbouw noodzakelijk. Langs de A2 is de grootste vinexlocatie van Nederland gerealiseerd, Leidsche Rijn met 90.000 inwoners. De A2 is één van de drukste interstedelijke snelwegen van Europa geworden met in 2005 intensiteiten tussen 150.000 en 180.000 voertuigen op de 2x3 rijstroken wat onacceptabele filevorming tot gevolg had.

In 1995 werd een tracébesluit genomen om de A2 te verbreden naar 2x4 rijstroken tussen knooppunt Holendrecht en Maarssen en 2x5 langs Utrecht. Begin jaren 2000 werd duidelijk dat dit op termijn niet zou voldoen. In 2005 is een aangepast tracébesluit genomen om de gehele A2 tussen Holendrecht en Maarssen te verbreden naar 2x5 rijstroken. In 2008 is men begonnen de snelweg te verbreden waarna medio 2010 de 2x5 rijstroken in gebruik zijn genomen. Tussen het knooppunt Holendrecht en de aansluiting Abcoude liggen zelfs 12 rijstroken (1+5+4+2). In juli 2010 werden de eerste wegvakken met 5 rijstroken opengesteld, waarna op 18 maart 2011 het volledige traject tussen Abcoude en Maarssen met 2x5 rijstroken werd opengesteld. Richting noorden namen de files met een uitzonderlijke 98,5% af, richting zuiden was het effect minder omdat de Leidsche Rijntunnel nog niet gereed was.[7]

In 2016 is de verlichting tussen het knooppunt Holendrecht en Maarssen vervangen door LED-verlichting. Het was indertijd de breedste snelweg ter wereld die door LED verlicht wordt. Het bespaart Rijkswaterstaat 38% elektriciteitskosten en de investering werd in 7 jaar terugverdiend.[8]

Maarssen - Oudenrijn

De parallelstructuur van de A2 door Utrecht.

zie ook Leidsche Rijntunnel.

In samenhang met de verbreding van Holendrecht naar Maarssen is ook de A2 tussen Maarssen en knooppunt Oudenrijn verbreed, van 2x3 naar 2+3+3+2 rijstroken, dus met een parallelstructuur. Alle verouderde aansluitingen zijn aangepast en een deel van de A2 loopt hier in een bovengrondse tunnel. De bovengrondse tunnel was sinds 2009 in ruwbouw gereed en zou in 2010 voor het verkeer openen. In de zomer van 2010 bleken er mogelijk grote vertragingen in de oplevering te komen met betrekking tot de vergunning. De openstellingsvergunning is uiteindelijk op 17 januari 2012 afgegeven door de gemeente Utrecht.[9] De tunnel is daarna per buis opengesteld tussen februari en juni 2012. De laatste buis opende op 18 juni 2012. Op 2 juli 2012 is het project formeel afgerond door Minister Schultz.[10]

Oudenrijn - Everdingen

In 1962 werd het kruispunt van de A2 bij Vreeswijk (sinds 1971 een historisch deel van Nieuwegein) ongelijkvloers gemaakt. De A2 was destijds een snelweg met 2x2 rijstroken. Er waren twee boogbruggen over de A2, namelijk de Lekbrug Vianen en de brug over het Merwedekanaal bij Vianen. In 1967 is de Lekbrug Vianen voorzien van een middengeleider en vrijliggende fietspaden. Ongeveer gelijktijdig werd het kruispunt bij Vianen ongelijkvloers gemaakt. Na de openstelling van de A27 vanuit Gorinchem nam het verkeer op de A2 fors toe. In oktober 1989 werd het noordelijke deel tussen het knooppunt Oudenrijn en de aansluiting Nieuwegein naar 4+3 rijstroken verbreed. De 2x2 boogbruggen werden steeds meer een knelpunt. Eind 1999 opende de Jan Blankenbrug met 2x3 rijstroken. In 2000 is de boogbrug bij Vianen over het Merwedekanaal vervangen door een nieuwe brug. De oude brug bleef enkele jaren staan en is in 2003-2004 afgebroken om ruimte te maken voor de tweede brug over het Merwedekanaal. Tegelijkertijd is er een derde brug over de Lek gebouwd, de tweede overspanning van de Jan Blankenbrug. De snelweg telde 2x3 rijstroken, maar was al gedimensioneerd op 2x4 rijstroken.

De 2x4 A2 bij Nieuwegein-Zuid.

Het deel tussen knooppunt Oudenrijn en Everdingen telde deels 4+3 en deels 2x3 rijstroken. Door de grootschalige concentratie van verkeer uit de gehele regio werd de doorstroming steeds slechter. Daarom werd in 2003 een trajectnota opgesteld om de snelweg op dit stuk te verbreden naar 2x4 rijstroken. Het tracébesluit is eind 2010 genomen. In januari 2011 zijn de werkzaamheden begonnen. Op 7 augustus 2011 opende de 4e rijstrook al tussen Oudenrijn en Everdingen. Op 10 oktober 2011 waren de werkzaamheden voltooid; de A2 heeft sindsdien 2x4 rijstroken tussen beide knooppunten.

In beide richtingen is één extra rijstrook gerealiseerd tussen over 9,9 kilometer. Dit betekent dat ook het reeds 9 stroken tellende deel tussen het knooppunt Oudenrijn en Nieuwegein er een rijstrook in elke richting bij heeft gekregen. De verbreding is binnen de grenzen van de bestaande snelweg uitgevoerd. De kunstwerken waren bij eerdere verbredingen al op deze extra rijstroken voorbereid.

Everdingen - Deil

De A2 bij Beesd.

De A2 tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Deil was jaren een overbelaste snelweg, met in 2005 100.000 voertuigen per etmaal op slechts 2x2 rijstroken. Filevorming kwam gedurende grote delen van de dag voor. In 2000 is een besluit genomen om dit stuk snelweg te verbreden naar 2x3 rijstroken. In 2002 is een spitsstrook tussen knooppunt Everdingen en Everdingen geopend in beide richtingen en in 2003 werd de trajectnota opgesteld om de A2 meteen te verbreden naar 2x4 rijstroken. Nog datzelfde jaar werd het tracébesluit genomen voor een verbreding naar 2x4 tussen Oudenrijn en Everdingen. In 2008 volgde het tracébesluit voor een verlenging tot knooppunt Deil. De werkzaamheden voor de verbreding begonnen in 2007 en in 2009 werd het tracébesluit onherroepelijk. Op 27 september 2010 werd de rijbaan richting zuiden met 4 rijstroken opgeleverd. Op 11 oktober 2010 is de rijbaan richting noorden opengesteld met 4 rijstroken. Op 25 oktober 2010 is het laatste deel, de fly-over voor verkeer van Utrecht naar Tiel, opengesteld voor het verkeer, waarmee het project Everdingen - Deil afgerond is. Gedurende de dag stagneert het regelmatig tussen de aansluiting Culemborg en knooppunt Deil. Dit vanwege een versmalling naar 3 rijstroken op de A2 zelf alsmede vanwege filevorming op de verbindingsboog naar Tiel.

Deil - 's-Hertogenbosch

Het stuk tussen knooppunt Deil en Zaltbommel bestond sinds 1996 uit 2x3 rijstroken, maar het deel verder tot de ring 's-Hertogenbosch telde nog 2x2 rijstroken. Al sinds 1998 telde het stuk tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Empel meer dan 80.000 voertuigen per dag.[11] Begin 2008 werd begonnen dit stuk te verbreden naar 2x3 rijstroken, dat op 13 januari 2010 opengesteld werd. Op 1 april 2010 zijn de werkzaamheden afgerond. De files bij Zaltbommel zijn hier met ruim 90% afgenomen, met een filedruk van 250.000 kilometerminuten in 2009 en 20.000 kilometerminuten in 2010. In 2009 stond dit punt op 1 in de file top 50. Over 2010 komt de A2 bij Zaltbommel niet meer terug in de file top 50.

Ring 's-Hertogenbosch

Zie ook Rondweg 's-Hertogenbosch.

In het verleden is de ring van 's-Hertogenbosch reeds verbreed naar 2x3 rijstroken, maar deze kende nog steeds filevorming doordat de snelweg op cruciale aansluitende punten 2x2 rijstroken telde en het verkeer uit de wijde regio zich op de ring concentreerde. Daarom is de A2 verbreed naar 4x2 rijstroken. In december 2009 is de vernieuwde rondweg opgeleverd, waarbij in de periode tot juni 2010 het project is voltooid. Na het voltooien van de werkzaamheden zijn de files op de ring 's-Hertogenbosch spectaculair gedaald, van een filedruk van circa 205.000 kilometerminuten in 2009 naar circa 10.000 kilometerminuten in 2010.

's-Hertogenbosch - Eindhoven

Pas in 1996 werd de A2 een snelweg tussen knooppunt Vught en knooppunt Ekkersweijer; tot die tijd had de weg verkeerslichten. Bij de ombouw naar snelweg werd snel duidelijk dat het verkeersaanbod dermate groot was dat een verbreding niet kon uitblijven. De opening van de A50 iets oostelijker heeft de A2 iets ontlast, maar de problemen namen daarna verder toe. In 2003 werden de procedures gestart om een spitsstrook toe te voegen, maar het wegaanpassingsbesluit werd in 2004 door de Raad van State vernietigd vanwege effecten op de luchtkwaliteit. In 2006 is een verkenning opgestart en in 2008 een startnotitie uitgebracht waarbij men de snelweg direct wilde verbreden naar 2x3 rijstroken. De A2 was hier een flessenhals geworden sinds de Ring 's-Hertogenbosch en de Randweg Eindhoven omgebouwd waren.

Vanaf 18 augustus 2010 lag het Ontwerp-tracébesluit ter inzage, waarna eind 2011 kon worden begonnen met de verbreding, die in 2012 en 2013 in fasen voltooid is.[12] Vanwege het grote aantal zienswijzen van 754 stuks, mede door een oproep van de gemeente Best, liep het publiceren van het tracébesluit een kleine vertraging op.[13] Gevolgen voor de openstelling had dit niet. Op 6 juni 2011 heeft de minister het tracébesluit getekend. Op 16 augustus 2011 werd het tracébesluit ter inzage gelegd. Op 7 november 2012 deed de Raad van State een tussenuitspraak waaruit blijkt dat de verbreding door mag gaan en de beslissing om de rijstroken open te stellen aan de minister wordt gelaten. Een definitieve uitspraak volgde echter pas op 10 december 2014 na een consultatie aan het Europese Hof van Justitie over een interpretatie van de Habitatrichtlijn.[14][15] Op 29 september 2012 opende het eerste deel met 3 rijstroken tussen Boxtel en Vught in noordelijke richting[16] en op 8 oktober 2012 opende de derde rijstrook richting zuiden op dit segment. Op 29 september 2013 was de verbreding voltooid.[17]

Randweg Eindhoven

De Randweg Eindhoven bij Eindhoven Airport in maart 2010.

Zie Randweg Eindhoven voor het hoofdartikel.

De Randweg Eindhoven telde tot 2004 2x2 rijstroken. In dat jaar werden spitsstroken geopend, die vanwege de verkeersdrukte bijna de hele dag open moesten, waardoor de spitsstroken geen duurzame langetermijnoplossing bleken. In 2006 werd begonnen om de Randweg om te bouwen en te verbreden naar 4x2 rijstroken met een parallelbaansysteem. De parallelbanen zijn officieel geen snelweg en kregen het nummer N2. Hierbij ontstond de unieke situatie dat de hoofdrijbaan een snelweg is en de parallelbaan niet. Op 8 juni 2010 opende minister Eurlings het project, één dag voor de Tweede Kamerverkiezingen.[18]

Leenderheide - Valkenswaard

Ook de A2 ten zuiden van Eindhoven is overbelast met regelmatig filevorming, met name dichter bij Eindhoven. Hier werd een vrij sobere oplossing gekozen; alleen de rijbaan richting zuiden werd verbreed naar 3 rijstroken. Zodoende wordt voorkomen dat filevorming richting het zuiden terugslaat op de Randweg Eindhoven. In juni 2010 werd het tracébesluit genomen, waarna het project op 16 augustus begon en op 24 oktober 2010 voltooid was, na slechts 69 dagen. De files zijn tussen Leenderheide en Valkenswaard met 37% afgenomen.[19] Dat is een relatief mager resultaat vergeleken met andere projecten, maar de 3e rijstrook was vooral bedoeld om terugslag naar de Randweg te voorkomen en niet om de filedruk op de A2 zelf significant te verminderen.

Het Vonderen - Kerensheide

In 2011 zijn spitsstroken langs de A2 tussen het knooppunt Het Vonderen en het knooppunt Kerensheide gerealiseerd. Deze spitsstroken blijken een groot deel van de dag opengesteld te zijn vanwege het hoge verkeersaanbod.

Het knooppunt Kerensheide werd voorzien van een directe fly-over vanuit het noorden naar de A76 richting Heerlen, daar de klaverlus teveel capaciteitsbeperkend werkte. Tegelijkertijd zijn 2 bruggen gerenoveerd. Begin 2010 werd begonnen met de werkzaamheden, die in augustus 2012 voltooid waren. De fly-over werd op 16 augustus 2012 opengesteld. Op 10 september 2012 volgde de formele openstelling door de minister.[20]

Maastricht

De N2 bij het kruispunt met de Scharnerweg (Maastricht) in de jaren '80.

zie Koning Willem-Alexandertunnel voor het hoofdartikel.

De A2 bij knooppunt Kruisdonk (2010).
De A2 met klimstrook bij Meerssen.

Vanaf 1959 verliep de N2 als stadsautoweg met 2x2 rijstroken en verkeerslichten door het oosten van de stad Maastricht. Al het doorgaande verkeer in de regio moest over de N2, aangezien er geen alternatieve autosnelwegen of rondwegen voorhanden zijn. Daarom is tussen 2011 en 2016 een tunnel door Maastricht aangelegd. Deze Koning Willem-Alexandertunnel[21] is op 16 december 2016 opengesteld voor het verkeer. Het is een vierbuizige dubbeldeks tunnel, de eerste in Europa met een volwaardige doorrijhoogte.

Reeds in 1982 werd een tracébesluit genomen om de A2 door een tunnel onder Maastricht te laten lopen. In 1992 werd duidelijk dat dit project MER-plichtig is en in 1995 werd een startnotitie gepubliceerd. In 1998 werden de procedures afgebroken omdat er niet voldoende geld beschikbaar was. Begin jaren 2000 is het project opnieuw opgestart en in 2004 is opnieuw een startnotitie uitgebracht. Midden 2009 is het plan "Avenue 2" gekozen, met een dubbeldeks tunnel met in totaal 8 rijstroken. Dit is een uniek project; tunnels die voor langere afstand uit twee lagen bestaan komen weinig voor. In 2010 is het ontwerp-tracébesluit gepubliceerd en in 2010 zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen.[22] Op 30 november 2011 werd het tracébesluit onherroepelijk nadat alle bezwaren ongegrond of niet-ontvankelijk waren verklaard door de Raad van State.

De tunnel is 2,6 kilometer lang en is gestapeld, dus met twee dekken. De tunnel is niet geboord, maar volgens het cut-&-coverprincipe aangelegd. Het is de grootste gestapelde tunnel ter wereld. Andere gestapelde tunnels vindt men in de A86 in Paris en de SR-99 in Seattle, maar dit zijn enkelbuizige tunnels, verdeeld in twee lagen met een gereduceerde doorrijhoogte. Het knooppunt Kruisdonk is indirect, via het onderliggend wegennet, volledig gemaakt en is er een aansluiting Maastricht-Noord gerealiseerd. Daarnaast is het knooppunt Europaplein drastisch aangepast en omgebouwd tot een aansluiting met een ongebruikelijke vormgeving, waarbij een T-splitsing op de N278 komt die vervolgens ongelijkvloers naar de A2 leidt. De tunnel ligt op 33 meter boven NAP. De maximumsnelheid is 100 km/uur op de hoofdrijbaan en 80 km/uur op de parallelbaan in de tunnel. In alle vier de buizen is trajectcontrole geïnstalleerd. De minimale doorrijhoogte van de tunnel bedraagt 4,7 meter. Het project kostte € 847 miljoen, inclusief een regionale bijdrage van € 169 miljoen voor lokale ontwikkeling.[23]

Toekomst

De A2 is één van de belangrijkste transportaders van Nederland en kent over vrijwel de gehele lengte hoge verkeersintensiteiten. Om de reistijden op de A2 acceptabel te houden zijn tal van projecten uitgevoerd en in uitvoering om de doorstroming te verbeteren. De meeste projecten zijn inmiddels afgerond.

Deil - Vught

In 2017 is een MIRT-onderzoek uitgevoerd naar het traject vanaf het knooppunt Deil tot het knooppunt Vught. Hieruit bleek dat dit traject een fors knelpunt vormt en zonder maatregelen sterk zal verslechteren. In december 2017 is € 430 miljoen gereserveerd voor een structurele verbreding van de A2.[24] Hiervoor werd een MIRT-verkenning opgestart, de startbeslissing is op 4 juni 2018 genomen.[25] De kosten werden destijds geschat op € 570 miljoen.[26] De kosten liggen zo hoog omdat er sprake is van twee oeververbindingen (de Martinus Nijhoffbrug en de Maasbrug Empel) die niet verder uitgebreid kunnen worden zonder hoge kosten. Een verbreding naar 2x4 of 2x5 rijstroken tussen Deil en Empel en een verbreding van de parallelrijbanen van de A2 rond 's-Hertogenbosch naar 3 rijstroken per richting zijn oplossingsrichtingen.[27]

In november 2020 is besloten om het traject naar 2x4 rijstroken te verbreden. Daarvoor is de bouw van extra bruggen over de Waal en Maas noodzakelijk.[28] Het budget voor het project is verhoogd naar € 830 miljoen. Op 7 juni 2021 is de ontwerp-structuurvisie ter inzage gelegd.[29] Op 24 augustus 2022 werd de bestuursovereenkomst voor het programma ondertekend.[30] De definitieve structuurvisie en het voorkeursalternatief is op 3 oktober 2022 gepubliceerd.[31]

In verband met de stikstofcrisis was er geen zicht op dat dit en andere wegenprojecten voortgang konden vinden op afzienbare termijn. Daardoor heeft de regering in 2023 besloten om het mobiliteitsfonds te herprioriteren, waarbij financiering van een aantal bouwprojecten is weggehaald en naar grote onderhoudsprojecten is verschoven.[32] Dat was ook het geval bij dit project, dat sinds de begroting van 2024 zonder financiële dekking in het MIRT is opgenomen.[33]

Het Vonderen - Kerensheide

In 2011 zijn in beide richtingen spitsstroken opengesteld tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Vanwege de aanhoudend hoge verkeersintensiteiten van tegen de 100.000 voertuigen per dag zijn de spitsstroken gedurende grote delen van de dag geopend. Gemiddeld zijn de uurintensiteiten dermate hoog dat het openstellingscriterium van de spitsstroken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in beide richtingen gehaald wordt. In 2015 waren deze spitsstroken de 8e drukste van Nederland. Daarom is gepland de A2 te verbreden naar 2x3 rijstroken met vluchtstroken.

Op 13 november 2015 is een notitie reikwijdte en detail gepubliceerd.[34] Op 22 augustus 2017 is het ontwerp-tracébesluit vastgesteld.[35][36] Een definitief tracébesluit is op 9 december 2019 vastgesteld.[37][38] Op 7 april 2021 verklaarde de Raad van State de bezwaren tegen het tracébesluit ongegrond.[39][40] De uitvoering van het project was oorspronkelijk voorzien voor de periode 2022 tot 2025, maar bij bestuurlijk overleg in 2017[41] en 2018 is besloten om de uitvoering al in 2020 te starten.[42][43] In 2020 werd echter weer gesproken van een uitvoering vanaf 2022.[44] Echter in januari 2022 werd bekend dat de uitvoering weer jaren naar achteren is geschoven en gepland was voor de periode 2025-2027.[45] Het contract is uiteindelijk op 5 oktober 2023 getekend.[46]

De verbreding was ten tijde van de startbeslissing geraamd op € 269 miljoen.[47][48] Later zijn de kostenramingen naar boven bijgesteld, in 2023 was het budget op € 348 miljoen vastgesteld, maar bij gunning bleek dat er nog eens € 46 miljoen bij moest vanwege de hoge inflatie in die periode.[49] De kosten liggen relatief hoog omdat veel kunstwerken van de A2 aan het einde van de levensduur zijn en vervangen moeten worden. Daarnaast wordt de A2 deels asymmetrisch verbreed waarvoor meer grond aangekocht moet worden dan bij een symmetrische verbreding. Het aantal te slopen huizen is gering, omdat hoofdzakelijk landbouwgrond onteigend wordt voor de verbreding van de A2. Tijdens werkzaamheden is er door de asymmetrische verbreding minder overlast en er kunnen 2x3 rijstroken in gebruik blijven. De verbrede A2 wordt ontworpen met een landschapsplan van een parkway met drie typen parkway; dichte begroeiing, solitaire begroeiing en open landschap.

Eindhoven - Het Vonderen

Het traject van Eindhoven naar knooppunt Het Vonderen bij Echt is relatief hoog belast, met name het deel van Eindhoven tot Weert. Al jaren is het gewenst om de A2 zuidelijk van Eindhoven naar 2x3 rijstroken te verbreden. In de periode 2015-2017 zijn studies uitgevoerd, mede in het kader van het programma 'SmartwayZ'. Hieruit bleek dat er structureel sprake is van congestie op het traject van Eindhoven naar Weert. De congestie is echter minder dan op andere trajecten in Nederland en Zuid-Nederland. Alhoewel de noodzaak tot capaciteitsuitbreiding is onderkend, is in 2017 besloten dat andere knelpunten in de regio voorrang krijgen en voorlopig geen procedures gestart worden voor de A2 ten zuiden van Eindhoven.[50]

Maximumsnelheid

De overstroomde A2 bij Vught in januari 1995.
Van Naar Vmax Opmerkingen
Amstel Holendrecht
Holendrecht Maarssen tussen 6 en 19 uur + trajectcontrole Abcoude - Maarssen in beide richtingen
Maarssen Everdingen
Everdingen Zaltbommel tussen 6 en 19 uur
Zaltbommel Hintham op de parallelbanen van Ring 's-Hertogenbosch
Hintham Vught
Vught Ekkersweijer
Ekkersweijer Budel op de parallelbanen van Randweg Eindhoven (N2)
Budel Urmond bij geopende spitsstroken KP Vonderen tot Urmond
Urmond Kerensheide
Kerensheide Kruisdonk
Kruisdonk Maastricht-Centrum-Zuid op de N2; trajectcontrole in tunnel
Maastricht-Centrum-Zuid Belgische grens

Verkeersintensiteiten

De A2 in aanleg bij Weert in 1989.
De A2 ter hoogte van Grathem in 1989.

Onderstaande intensiteiten zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten. Onderstaande intensiteiten zijn ten zuiden van de genoemde aansluiting.

Noot 2011: De intensiteiten op de rondweg 's-Hertogenbosch en de Randweg Eindhoven zijn deels schattingen omdat niet van alle parallel- of hoofdrijbanen intensiteiten beschikbaar waren.

Telpunt
1978[51] 2006[52] 2011[53] 2013[54] 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
S110 28.800 30.000 31.000 32.800 33.400 29.700 24.800 25.800 28.600
Amstel 124.000 106.000 132.900 136.800 139.400 137.700 142.800 142.100 109.800 113.600 125.600
Ouderkerk aan de Amstel 118.000 113.400 121.900 124.000 123.400 130.700 132.700 131.200 100.000 104.200 116.900
Holendrecht-Noord 150.500 154.700 159.200 161.500 175.500 178.800 177.900 130.400 130.700 155.100
Holendrecht-Zuid 166.000 189.000 185.500 191.900 201.700 203.900 205.600 201.500 151.400 158.800 184.000
Abcoude 84.100 156.000 187.800 182.500 187.600 196.100 197.900 200.300 197.000 147.300 154.800 179.500
Vinkeveen 147.000 174.700 171.200 178.200 187.500 189.500 191.600 188.600 139.900 146.800 171.100
Breukelen 152.000 165.100 173.600 179.600 188.000 189.800 192.000 188.500 142.400 150.000 173.700
Maarssen 68.800 154.000 154.200 175.200 180.700 190.600 195.500 198.400 194.300 150.700 158.800 181.300
Utrecht-Leidsche Rijn-Centrum 174.000 159.100 188.300 193.200 202.800 208.000 210.900 208.500 163.800 172.000 194.500
Utrecht-Centrum 186.000 179.500 206.900 215.300 227.700 233.900 240.300 237.600 185.700 195.400 220.500
Oudenrijn 144.000 141.100 162.100 168.100 175.000 178.800 181.800 181.400 152.200 154.600 170.600
Nieuwegein 126.000 130.900 144.300 149.800 155.900 159.000 162.100 162.600 130.200 137.300 154.400
Nieuwegein-Zuid 79.700 128.000 122.300 145.000 150.800 157.800 161.000 161.200 164.300 130.600 137.700 155.200
Vianen 111.000 120.000 129.300 134.700 140.200 143.100 144.800 145.200 115.100 121.800 137.300
Everdingen 113.000 130.800 143.600 149.800 158.000 161.200 164.900 166.000 133.100 140.600 157.200
Everdingen 123.000 122.000 134.700 141.000 149.200 152.400 155.200 156.000 125.000 132.300 147.500
Culemborg 105.000 113.100 124.800 131.000 137.400 138.600 142.600 142.600 114.500 122.600 136.200
Beesd 101.000 106.900 124.400 130.500 136.700 138.700 140.600 141.200 113.300 121.700 134.900
Geldermalsen 102.000 108.300 123.400 128.400 131.200 138.900 140.200 140.200 112.600 120.000 133.700
Deil 43.900 105.000 110.100 123.800 128.300 133.900 139.800 136.700 139.500 115.700 124.000 136.200
Waardenburg 114.000 122.600 128.900 133.600 138.000 143.400 145.900 147.300 117.600 126.200 139.900
Zaltbommel 104.000 114.900 120.800 125.200 131.600 133.800 136.300 137.100 110.300 118.600 131.700
Kerkdriel 105.000 122.600 129.100 132.900 139.600 141.900 144.600 145.700 118.100 127.500 139.300
Empel 135.000 160.900 154.900 158.300 163.900 168.600 171.600 173.700 144.200 152.900 165.600
Rosmalen 140.000 160.900 155.300 157.700 163.200 169.000 170.000 173.700 146.800 153.800 166.100
Hintham 51.500 136.000 147.100 141.600 146.700 154.500 157.600 161.500 163.500 133.900 142.100 155.700
Veghel 36.700 120.000 123.800 126.600 132.100 138.400 140.900 141.700 142.500 114.500 121.700 133.700
Sint Michielsgestel 114.000 121.400 122.500 128.300 135.100 137.200 138.500 140.200 111.300 118.400 130.200
Vught 75.900 80.800 85.200 86.900 88.800 88.900 68.500 72.900 82.300
's-Hertogenbosch-Centrum 95.000 93.800 96.600 103.700 110.900 113.600 116.000 118.700 90.400 96.300 107.900
Vught 89.000 88.900 88.800 96.600 104.000 106.000 107.900 109.300 84.800 90.300 101.900
Boxtel-Noord 26.800 83.000 81.200 82.100 89.800 96.700 99.100 101.000 102.300 78.100 83.000 94.400
Boxtel 84.000 84.900 84.500 92.600 100.500 103.200 104.800 106.200 83.200 86.600 98.100
Best-West 86.000 82.000 82.800 90.400 97.900 100.600 102.100 103.800 80.100 84.800 95.900
Best 40.700 94.000 84.400 83.300 92.400 101.700 105.200 107.500 109.100 85.000 90.000 100.300
Ekkersweijer 101.000 122.200 126.500 132.300 142.100 146.700 150.000 153.400 122.700 129.700 141.900
Batadorp 139.000 146.600 166.100 172.000 184.300 189.800 193.700 196.400 160.700 169.700 183.100
Eindhoven-Airport 138.000 155.000 170.800 176.800 188.700 194.700 199.100 201.100 165.800 174.900 190.900
Eindhoven-Centrum 122.000 135.000 148.800 151.600 161.400 166.700 170.100 171.700 141.000 150.300 164.000
Meerhoven-Zuid 147.600 149.800 159.000 164.500 167.700 169.700 140.000 149.400 163.200
Veldhoven 122.000 131.000 147.600 152.600 162.400 167.700 170.800 173.000 143.800 153.700 167.700
Veldhoven-Zuid 120.000 130.000 142.800 147.200 155.700 161.200 164.300 166.400 137.200 148.800 159.900
De Hogt 123.000 120.000 140.800 145.400 153.200 157.300 158.900 159.900 132.000 140.700 150.800
High Tech Campus 123.000 120.000 137.000 140.900 148.200 152.100 153.800 154.700 129.700 138.400 147.200
Waalre 116.000 130.000 126.300 131.400 137.800 141.500 143.400 144.500 121.200 128.500 138.000
Leenderheide 74.000 79.000 78.600 80.500 83.900 86.700 87.300 87.500 72.700 77.200 82.300
Valkenswaard 30.700 70.000 73.200 71.600 74.400 77.300 79.400 80.900 80.900 68.200 72.100 77.300
Leende 72.000 75.100 71.800 74.900 77.500 80.700 80.700 84.500 69.500 73.700 79.600
Maarheeze 26.500 62.000 76.200 70.100 73.300 76.500 77.500 79.400 78.700 64.900 68.800 74.400
Budel 60.000 65.800 68.400 71.400 74.500 75.400 77.600 76.900 62.200 65.800 71.900
Weert-Noord 59.000 56.100 57.500 59.500 62.500 63.500 64.300 64.300 51.500 54.600 60.100
Nederweert 61.000 59.600 63.500 65.900 69.100 69.800 70.300 71.800 56.800 60.200 68.700
Kelpen-Oler 19.100 55.000 56.700 55.300 56.900 59.400 64.000 65.600 64.400 52.400 54.700 59.300
Grathem 71.000 61.100 58.200 60.000 62.400 65.300 67.400 67.500 56.700 58.500 63.000
Wessem 32.100 74.000 66.000 66.200 67.900 71.300 73.200 74.800 76.100 64.400 66.500 71.800
Maasbracht 76.000 57.400 57.400 59.500 64.200 65.400 66.600 67.300 56.400 58.900 64.000
Sint Joost 73.000 55.400 53.800 55.300 58.000 59.900 61.300 61.400 50.900 53.500 58.400
Het Vonderen 73.000 87.800 90.300 93.800 100.000 102.200 105.300 105.700 86.400 90.900 100.200
Echt 76.000 86.300 92.800 96.700 102.600 106.200 107.800 108.600 88.700 93.500 103.000
Roosteren 77.000 86.000 95.300 99.700 105.900 109.700 111.300 110.000 92.100 96.800 106.500
Born 82.000 83.900 88.600 93.200 101.000 105.500 107.500 106.600 87.000 91.500 100.000
Urmond 94.000 95.000 99.600 105.200 112.700 117.500 120.500 120.200 97.700 103.100 112.000
Kerensheide 66.000 76.700 70.400 71.400 76.300 81.900 84.600 86.700 72.400 79.700 83.300
Elsloo 60.000 63.500 62.600 63.900 67.000 73.500 77.400 79.400 65.100 72.000 77.000
Ulestraten 43.000 66.900 62.000 64.100 68.900 74.500 77.700 80.000 65.700 72.200 77.000
Meerssen 39.000 45.900 44.400 50.000 57.500 62.700 67.200 69.900 57.700 64.000 68.700
Maastricht-Noord 54.600 58.700 58.300 64.300 49.500 59.600 63.600
Kruisdonk 28.100 74.000 72.300 71.400 65.200 83.400 90.000 98.100 102.900 83.900 87.700 98.500
Maastricht-Centrum-Noord 41.300 57.800 57.700 65.200 68.600 55.400 58.700 65.500
Maastricht-Centrum-Zuid 48.000 57.300 37.300 35.200 41.100 54.800 60.200 62.700 51.500 55.900 61.700
Maastricht-Randwijck 31.000 33.600 27.900 25.900 27.900 30.600 34.900 37.200 30.300 32.800 37.300
Gronsveld 24.000 33.300 25.000 23.900 26.100 29.400 31.100 33.100 24.700 27.800 31.400
Oost-Maarland 16.000 21.100 16.100 15.400 16.300 19.600 21.200 21.800 17.200 18.400 22.800
Eijsden 4.300 18.000 22.800 18.700 18.700 18.700 21.300 23.100 23.600 18.300 19.700 24.200

Rijstrookconfiguratie

Van Naar rijstroken lengte rijstrookkilometers
Amstel Holendrecht 2x4 5 km 40
Holendrecht Abcoude 2x6 2 km 24
Abcoude Maarssen 2x5 18 km 180
Maarssen Oudenrijn 2+3+3+2 7 km 70
Oudenrijn Deil 2x4 27 km 216
Deil Empel 2x3 17 km 102
Empel Vught 4x2 8 km 64
Vught Ekkersweijer 2x3 22 km 132
Ekkersweijer De Hogt 4x2 11 km 88
De Hogt Leenderheide 2+3+3+2 5 km 50
Leenderheide Valkenswaard 2+3 7 km 35
Valkenswaard Het Vonderen 2x2 39 km 156
Het Vonderen Kerensheide 2x2 (2x3 bij drukte) 23 km 92 (138)
Kerensheide Kruisdonk 2x2 26 km 104
Kruisdonk Maastricht-Centrum-Zuid 2+2+2+2 6 km 48
Maastricht-Centrum-Zuid Belgische grens 2x2 10 km 40

Rijstrookkilometers

rijstrookkilometers
Regulier 1.441 km
Spits 1.487 km

Overzichten

Verzorgingsplaatsen langs de A2

Richting Eijsden: HaarrijnIJsselsteinBisdeDe Lucht WestDe RooijenVelderAalsterhut't HaasjeRoevenpeelEllerbrugHet AnkerVossedalKnuvelkes

Richting Amsterdam: PatielMeerssenKruisbergSwentiboldBosserhofMeibergGroote BleekHeezerhutOoiendonkZwartehofDe Lucht OostLingehorstJutphaasProostweteringRuwiel


Aansluitingen in de A2

123456789101112131415161719202122232425262728293030a313232a3334353637383940414243444546474849505152535455565758

Knooppunten: AmstelHolendrechtOudenrijnEverdingenDeilEmpelHinthamVughtEkkersweijerBatadorpDe HogtLeenderheideHet VonderenKerensheideKruisdonk


Externe links

Foto's en Video's

Referenties

  1. actuele wegenlijst januari 2014 | rijkswaterstaat
  2. G. Steeghs, De Nieuwendijk in Geldrop, Heemkronijk 2017, pagina 2-11.
  3. "Kruising; De geschiedenis van pont en brug", M.J. Ververs, 1999
  4. Culemborgsche Courant, 8 december 1948
  5. J. Biemans, De baileybrug van Maarheeze 1965-1971, AA-Kroniek 2020, pagina 259-260.
  6. E9 wordt doorgetrokken naar Nederweert | Algemeen Handelsblad 26 oktober 1966.
  7. evaluatie spoedaanpak eerste tien projecten (p32) | scribd.com
  8. Primeur: A2 wordt de breedste snelweg ter wereld verlicht met led | rijkswaterstaat.nl
  9. Openstellingsvergunning A2 Leidsche Rijn Tunnel | utrecht.nl
  10. Minister Schultz van Haegen opent de Leidsche Rijntunnel en verbrede A27 Rijnsweerd – Lunetten | rijksoverheid.nl
  11. Jaarrapport verkeersintensiteiten van RWS Oost-NL over verschillende trajecten tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Empel
  12. Den Bosch - Eindhoven op rws.nl
  13. nieuwsbericht vertraging verbreding A2 Den Bosch - Eindhoven vanwege hoge aantal zienswijzen op ed.nl
  14. Raad van State stelt vragen aan Hof van Justitie in Luxemburg over verbreding A2 Den Bosch-Eindhoven | raadvanstate.nl
  15. Tracébesluit A2 's-Hertogenbosch – Eindhoven blijft in stand | raadvanstate.nl
  16. Derde rijstrook A2 open | brabantsdagblad.nl
  17. A2 ’s-Hertogenbosch – Eindhoven gereed | rws.nl
  18. Eindhovens dagblad
  19. Bijlage 2 tabel - bekendmaking resultaten spoedaanpak | ministerie IenM
  20. Minister opent fly-over Kerensheide A2-A76 | rws.nl
  21. A2-tunnel wordt Koning Willem-Alexandertunnel | A2maastricht.nl
  22. A2 Maastricht op rws.nl
  23. A2 Maastricht, passage | mirtoverzicht.nl
  24. Uitkomst bestuurlijke overleggen MIRT | rijksoverheid.nl
  25. Start aanpak knelpunten A2 en A58 | rijksoverheid.nl
  26. A2 Deil - 's Hertogenbosch - Vught | mirtoverzicht.nl
  27. Notitie Reikwijdte en Detailniveau MIRT-verkenning A2 Deil-Vught | platformparticipatie.nl
  28. Rijk en regio bouwen verder aan betere bereikbaarheid van Nederland | rijksoverheid.nl
  29. Ontwerpstructuurvisie MIRT-verkenning A2 Deil-Vught | rijksoverheid.nl
  30. Betere doorstroming op de A2 komt stap dichterbij | mirta2deilvught.nl
  31. Vaststelling Structuurvisie A2 Deil - 's-Hertogenbosch-Vught | rijksoverheid.nl
  32. Kamerbrief over herprioritering Mobiliteitsfonds/MIRT | rijksoverheid.nl
  33. MIRT Overzicht 2024 | rijksoverheid.nl
  34. Verbreding A2 Het Vonderen – Kerensheide: volgende stap in procedure gezet | rws.nl
  35. Minister tekent OTB/MER voor structurele verbreding A2 Het Vonderen - Kerensheide | rijkswaterstaat.nl
  36. Voortgangsoverzicht Tracéwetprojecten | rijksoverheid.nl
  37. Van Nieuwenhuizen tekent Tracébesluit: wegverbreding A2 Midden-Limburg stap dichterbij | rijksoverheid.nl
  38. Kamerbrief over Bestuurlijke Overleggen MIRT 20 en 21 november 2019 | rijksoverheid.nl
  39. Uitspraak 202000532/1/R3 | raadvanstate.nl
  40. Wegverbreding A2 Het Vonderen – Kerensheide gaat definitief door | rijksoverheid.nl
  41. Afsprakenlijst Bestuurlijk overleggen MIRT, 6 en 7 december 2017 | rijksoverheid.nl
  42. Afsprakenlijst Bestuurlijk Overleggen MIRT, 21 en 22 november 2018 | rijksoverheid.nl
  43. Kamerbrief over uitkomsten Bestuurlijke Overleggen MIRT 21 en 22 november 2018 | rijksoverheid.nl
  44. Bijlage 1 Voortgangsrapportage Tracéwetplichtige projecten 2de helft 2019 tekst + tabellen | rijksoverheid.nl
  45. Beantwoording Kamervragen over het bericht over zorgen en boosheid na plotseling afblazen contractondertekening voor verbreden A2 | rijksoverheid.nl
  46. Rijkswaterstaat en Boskalis ondertekenen contract voor verbreding A2 Het Vonderen - Kerensheide | rijkswaterstaat.nl
  47. Startbeslissing Verkenning A2 't Vonderen - Kerensheide | rijksoverheid.nl
  48. A2 Vonderen 't-Kerensheide | mirtoverzicht.nl
  49. Voornemen tot gunning A2 Het Vonderen-Kerensheide | rijksoverheid.nl
  50. Beantwoording Kamervragen over de verbreding van de A2 tussen Weert en Eindhoven | rijksoverheid.nl
  51. verkeersgegevens 1978 - rijkswaterstaat
  52. INWEVA 2006
  53. MTR+
  54. INWEVA 2013
Autosnelwegen van Nederland

Autowegen in Nederland