A310 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
автодорога
Avtodoroga
Begin Chelyabinsk
Einde Troitsk (RUS/KZ)
Lengte 130 km
Route

Chelyabinsk

Yuzhnouralsk

Troitsk

→ Kostanay

De A310, voorheen de M36, is een federale autoweg in het midden van Rusland. De weg loopt vanaf Chelyabinsk naar de grens met Kazachstan bij Troitsk. De weg vormt de belangrijkste toegangsweg naar Kazachstan vanuit het westen. De route is 130 kilometer lang.

Routebeschrijving

Verkort

De A310 begint in Chelyabinsk en is in eerste instantie een autosnelweg tot aan Yemanzhelinsk. Daarna is de weg enkelbaans en voert zuidwaarts langs Yuzhnouralsk tot aan Troitsk, waar de grens met Kazachstan volgt.

Uitgebreid

Rondom de stad Chelyabinsk ligt een lange ringweg van circa 80 kilometer. Hier kruist men de M5 uit Ufa en de R254 naar Kurgan en oostelijker. Vanuit Chelyabinsk is de A310 als autosnelweg uitgevoerd, over circa 50 kilometer tot aan Yemanzhelinsk. Zuidelijker komt men door Yuzhnouralsk en wordt het gebied meer open, met steppe. De grensstad met Kazachstan is Troitsk, waarna aan Kazachstaanse zijde de M36 verder gaat naar Kostenay en Astana.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie liep de M36 vanaf Yekaterinburg via Chelyabinsk naar Kostanay, Astana en uiteindelijk Almaty. De M36 was destijds 2.480 kilometer lang, één van de langere wegen in de Sovjetunie. Na 1991 kwam het overgrote deel van de route in Kazachstan te liggen. Circa 2.090 kilometer van de oorspronkelijke M36 ligt nu in Kazachstan, maar heeft zijn nummer behouden. Per 1 januari 2011 is de nummering van de M-wegen in Rusland aangepast. De M-wegen die niet in Moskou beginnen zijn hernummerd naar een R- of A-weg, in dit geval de A310. Tot het jaar 2018 gold een overgangsregeling.[1] Tevens begint de route niet meer in Yekaterinburg, maar zuidelijker in Chelyabinsk. Het deel tussen Yekaterinburg en Chelyabinsk is een onderdeel van de M5 geworden.

Aanleggeschiedenis

De weg is ten zuiden van Chelyabinsk als autosnelweg uitgevoerd. Deze autosnelweg is in de tweede helft van de jaren '80 aangelegd, grotendeels door de bestaande hoofdweg te verbreden naar 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen te realiseren, met een kleine tracéverlegging bij Korkino. Midden jaren '90 is de snelweg een stukje zuidwaarts verlengd langs Yemanzhelinsk.

Tussen 2003 en 2005 is de grensovergang met Kazachstan uitgebreid.

Referenties

Hoofdwegen in het oblast Chelyabinsk

M5A310R254R316R317R330R360R361

Federale autowegen in Rusland