A31 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
A31 FR.svg
FR A31.png
A31
Begin Beaune
Einde Hettange-Grande (F/L)
Lengte 349 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A6 FR.svg → Paris / Lyon

Knooppuntsymbool.svg A36 FR.svg → Besançon / Mulhouse

Afslagsymbool.svg 1 Nuits-St. Georges

Knooppuntsymbool.svg A311 FR.svg → Dijon

Knooppuntsymbool.svg A39 FR.svg → Lyon

Afslagsymbool.svg 4 Dijon

Afslagsymbool.svg 5 Til-Châtel

Afslagsymbool.svg 6 Langres

Knooppuntsymbool.svg A5 FR.svg → Troyes / Paris

Afslagsymbool.svg 7 Nogent

Afslagsymbool.svg 8 Montigny-le-Roi

Afslagsymbool.svg 8.1 Bourmont

Afslagsymbool.svg 9 Bulgnéville

Afslagsymbool.svg 10 Châtenois

Afslagsymbool.svg 11 Colombey-les-Belles

Tol.svg Péage de Gye

Afslagsymbool.svg 12 Toul-Centre

Afslagsymbool.svg 13 Toul

Afslagsymbool.svg 14 Toul-Zone Industrielle

Afslagsymbool.svg 15 Toul-Est

Afslagsymbool.svg 16 Gondreville

Afslagsymbool.svg 17 Verlaine-en-Haye

Knooppuntsymbool.svg A33 FR.svg → Nancy / Épinal

Afslagsymbool.svg 18 Nancy-Beauregard

Afslagsymbool.svg 19 Nancy-Gentilly

Afslagsymbool.svg 20a Nancy-Centre

Afslagsymbool.svg 20b Nancy-III Maisons

Afslagsymbool.svg 21 Champigneulles

Afslagsymbool.svg 22 Frouard

Afslagsymbool.svg 23 Bouxières-aux-Dames

Afslagsymbool.svg 24 Pompey

Afslagsymbool.svg 25 Belleville

Afslagsymbool.svg 26 Pont-à-Mousson

Knooppuntsymbool.svg A313 FR.svg → Verdun

Afslagsymbool.svg 27 Atton

Afslagsymbool.svg 28 Pont-à-Mousson

Afslagsymbool.svg 29 Fey

Afslagsymbool.svg 30 Jouy-aux-Arches

Afslagsymbool.svg 31 Moulins-lès-Metz

Afslagsymbool.svg 32 Metz-Centre

Afslagsymbool.svg 33 Metz-Nord

Afslagsymbool.svg 34 Woippy

Knooppuntsymbool.svg A4 FR.svg → Paris / Strasbourg

Afslagsymbool.svg 35 Maizières-lès-Metz

Afslagsymbool.svg 36 Talange

Afslagsymbool.svg 37 Mondelange

Knooppuntsymbool.svg A30 FR.svg → Longwy

Afslagsymbool.svg 37.1 Bertrange

Afslagsymbool.svg 37.2 Illange

Afslagsymbool.svg 38 Yutz-Centre

Afslagsymbool.svg 39 Thionville-Beauregard

Afslagsymbool.svg 40 Thionville-Centre

Afslagsymbool.svg 41 Thionville-Linkling

Afslagsymbool.svg 42 Hayange

Afslagsymbool.svg 43 Thionville-Nord

Afslagsymbool.svg 44 Hettange-Grande

Flag of Luxembourg.svg A3 LUX.svg → Luxembourg / Liège

De A31 is een autoroute in het noordoosten van Frankrijk, die loopt vanaf de A6 bij Beaune, langs Dijon, door de stedelijke regio's van Nancy en Metz en verder tot de grens met Luxemburg. De A31 wordt veel gebruikt door doorgaand verkeer uit de Benelux naar het zuiden. De snelweg is 349 kilometer lang.

Algemeen

Routebeschrijving

De A31 is één van de oudste snelwegen in Frankrijk en is door zijn ligging een populaire vakantieroute voor reizigers uit de Benelux. De weg bestaat uit een oud gedeelte tussen Luxemburg en Toul, dat druk en geheel tolvrij is, en een nieuwer en rustiger gedeelte tussen Toul en de aansluiting op de A6 bij Beaune, dat over de gehele lengte de status van tolweg heeft.

De A31 begint aan de Luxemburgse grens, nabij de plaats Dudelange, waar de Luxemburgse A3 overgaat in de Franse A31. De weg daalt licht in de richting van Thionville (in het Duits Diedenhofen). De passage van deze stad is redelijk toonzettend voor het noordelijke deel van de A31. Er zijn een tweetal scherpe bochten, veel afritten kort achter elkaar en de bebouwing staat tot zeer dicht op de weg. Dit laatste geldt met name voor een kerk aan de noordoostzijde van de snelweg, die zowat op de vluchtstrook staat. Na een lang spoorviaduct over een rangeerterrein en aansluitend over de rivier de Moezel, loopt de A31 parallel aan deze rivier door een druk gebied naar het zuiden.

Na enige kilometers voegt de A30 in, een korte snelweg uit de richting van Longwy. De A31 heeft vanaf dit punt enige tijd 2x3 rijstroken. Op die wijze volgt even later een groot knooppunt met de A4 (Parijs - Strasbourg). Dit is één van de oudste knooppunten buiten de regio Parijs en dat uit zich onder meer in erg korte in- en uitvoegstroken op de parallelbanen. De A31 gaat verder met een zeer druk stuk, dwars door de stad Metz. In deze grote stad (de agglomeratie heeft 430.000 inwoners) is er wederom veel bebouwing kort op de weg en is het stadion van FC Metz te zien.

Na Metz wordt het iets rustiger, zowel op de weg als in de omgeving. Tot aan Pont-à-Mousson gaat de A31 door een minder dichtbebouwd gebied en is het landschap iets aardiger. Vanaf Pont-à-Mousson nemen de industrie en het rommelige landschap weer toe. Diverse grote fabrieken zijn langs de weg en de Moezel gebouwd in de voorsteden van Nancy. Bij het bereiken van Nancy volgt een behoorlijke klim, wat een aardig uitzicht over deze stad oplevert. Nancy is iets kleiner dan Metz maar nog steeds een behoorlijke stad; de agglomeratie heeft 370.000 inwoners.

Even ten westen van Nancy slaat de A31 af in westelijke richting. Rechtdoor gaat de A33. Dit is een korte snelweg die aansluiting geeft op de N57 naar Epinal en Besançon en de N4 naar Strasbourg. De A31 zelf loopt vanaf hier 18 kilometer recht naar het westen, naar Toul, over het voormalige tracé van de N4, deels door het Foret de Haye, een groot bos. Vanwege de functie voor zowel noord-zuid- als oost-westverkeer is dit wederom een druk stuk. Bij Toul slaat de A31 weer af, nu naar het zuiden. Wanneer men rechtdoor rijdt, koerst men via de N4 op Parijs af.

Hier begint het betaalde gedeelte van de A31. Vrijwel direct na Toul volgt de péage de Gye, een groot tolstation. Het landschap verandert vrijwel meteen. De bebouwing maakt plaats voor een open landschap met heuvels, weilanden en bossen. De A31 loopt niet langer parallel aan de Moezel. Er is verder nauwelijks bebouwing en er is zeer weinig verkeer. In het vakantieseizoen bestaat een enorm deel van het verkeer hier uit doorgaand vakantieverkeer uit de Benelux.

Hoewel het rijden hier zeker prettiger is dan in de drukke Moezelvallei is het landschap enigszins monotoon. Over de kleine 200 kilometer tot Dijon zijn er weinig uitgesproken hoogtepunten te vinden. De weg slingert voort, door het heuvellandschap, op enige afstand van kleine toeristische plaatsen als Vittel en Langres. Bij die laatste plaats is een knooppunt met de A5 uit de richting Parijs/Lille te vinden. Vanaf dit punt wordt het iets drukker op de weg, hoewel de drukte niet vergelijkbaar is met het noordelijke deel.

De bezienswaardige stad Dijon wordt op enige afstand aan de oostkant gepasseerd, maar is niet zichtbaar vanaf de weg. Wel zijn er diverse afritten naar de stad. Ook volgt er een knooppunt met de A39 in de richting van Besançon, Bourg-en-Bresse, Genève en de Alpen. Deze weg vormt een rustig alternatief voor de A31 en de A6. Kort erna volgt een incompleet knooppunt met de A311 , de verbindingsweg naar de lokale randweg N274 om Dijon. Even ten oosten van de wijnvelden van de Côte d'Or volgen de laatste kilometers van de A31 naar Beaune, waar eerst de A36 invoegt op de A31, die vervolgens overgaat in de A6 naar Lyon.

Toeristische informatie

De A31 is een erg populaire snelweg voor toeristen die vanaf de Benelux op weg zijn naar het zuiden. Diverse ondernemers in de regio hebben zich hier op gericht en de regionale VVV's proberen vele toeristen te verleiden om eens langer in de regio te verblijven. Het moet gezegd worden dat deze regio best aardige dingen te bieden te bieden heeft. Zo zijn er diverse kuuroorden te vinden, de prachtige vestingstad Langres, de oude steden Metz en Nancy en het landschap met bossen, heuvels, riviertjes en meertjes leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten.

Toch wordt de A31 vooral gebruikt als doorgaande route, zonder uitgebreide stop. Wel wensen veel toeristen een overnachting te maken langs deze weg. Het is hierbij aardig om te weten dat het ongeveer 200 kilometer lange gedeelte tussen Nancy en Dijon erg leeg is en dat er, behalve bij deze steden zelf, nauwelijks hotels, restaurants of soortgelijke voorzieningen te vinden zijn. Er zijn genoeg campings in de buurt van nagenoeg elke afrit, elk met voldoende capaciteit. Tussen Luxemburg en Nancy speelt het tegenovergestelde. Hier zijn juist veel hotels, restaurants, hypermarchés e.d. te vinden, terwijl er nauwelijks campings zijn. Ten zuiden van Dijon zijn alle voorzieningen overigens in ruime mate beschikbaar. Het is verstandig van tevoren te bepalen al dan niet door te rijden, omdat een zoektocht naar een overnachtingsadres erg lastig kan zijn wanneer dat op het verkeerde gedeelte moet worden gedaan.

Wanneer het gaat om een gewone ruststop, is het aan te raden het noordelijke deel tussen Luxemburg en Toul te mijden. Omdat veel verkeer in Luxemburg een tankstop maakt, zijn de rustplaatsen langs de A31 op dit stuk nogal verwaarloosd. De parkeerterreinen op het zuidelijke gedeelte en die aan de Luxemburgse kant van de grens zijn, ondanks de drukte, veel beter verzorgd en aan te bevelen voor een stop. Mocht er toch een stop gemaakt moeten worden op dit gedeelte, dan is het aan te bevelen dit te doen bij één van de hypermarchés die direct langs de snelweg zijn gevestigd. Hier zijn meestal goede voorzieningen te vinden, zoals schone toiletten, een tankstation en een goedkoop restaurant. Een andere prettige bijkomstigheid is dat de brandstofprijzen bij winkelketens tot de laagste in Frankrijk behoren.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

De A31 is over een vrij lange tijdsspanne aangelegd, waarbij de eerste delen werden opengesteld in de jaren 1960 en het laatste deel in de jaren 1990. In 1963 opende het eerste deel tussen Metz-Centre en Hauconcourt, wat in 1964 verlengd werd tot Mondelange. In 1965 volgde opnieuw een verlenging, tot Richemont, het knooppunt met de A30. In 1968 opende het eerste deel bij Nancy. In 1970 werd tussen Frouard en Belleville een stuk opengesteld, waarna in 1971 en 1972 het deel tussen Nancy en Metz gecompleteerd werd. Tegelijkertijd werd ook het deel vanaf Toul naar Nancy opengesteld. In 1974 bereikt de A31 Thionville en op 14 juli 1981 werd de A31 tot de grens met Luxemburg opengesteld.

Het toldeel werd vanaf de jaren 1970 aangelegd. Op 22 oktober 1974 werd het deel tussen Beaune en Dijon opengesteld, waarna op 26 juni 1983 het deel tussen Til-Châtel en Montigny-le-Roi in de regio Langres werd opengesteld. Op 4 juni 1984 opende het deel tussen Toul en Montigny en in 1985 sloot dit aan op de A31 naar Nancy. Vervolgens werd in 1988 het laatste deel bij Thionville opengesteld. Vervolgens ontbrak nog het laatste deel van Dijon naar Til-Châtel, dat op 23 juni 1989 opengesteld werd, waarmee de A31 voltooid was. In 1997 is het deel ten westen van Nancy tot aan Toul formeel naar autoroute-status gebracht.

Verbredingen

In de periode 2007-2008 is het zuidelijkste deel vanaf de A31 bij Beaune tot de A311 bij Dijon naar 2x3 rijstroken verbreed. Een vrij lang stuk tussen de A39 bij Dijon en de A5 bij Langres is ook naar 2x3 rijstroken verbreed, in fases tussen 2007 en 2009. Hiermee was alleen het deel rond Dijon nog met 2x2 rijstroken voorzien.

In de regio Metz is de A31 ook van 2x3 rijstroken voorzien. Wanneer dit deel verbreed is is niet bekend. In 2014 is de grensovergang met Luxemburg gesloopt.

Openstellingsgeschiedenis

De A31 bij Langres.
Van Naar Lengte Datum
Metz-Centre Hauconcourt 10 km 00-08-1963
Hauconcourt Mondelange 5 km 00-00-1964
Mondelange Richemont (A30) 3 km 00-00-1965
Maxéville Frouard 4 km 00-10-1968
Frouard Belleville 10 km 00-00-1970
Augny Metz-Centre 9 km 00-12-1971
Belleville Atton 8 km 00-09-1972
Atton Augny 22 km 16-12-1972
Dommartin-lès-Toul Gondreville 4 km 00-03-1973
Laxou (A33) Maxéville 4 km 00-06-1973
Gondreville Laxou (A33) 10 km 00-06-1973
Illange Thionville 3 km 00-01-1974
Beaune (A6) Dijon (A311) 27 km 22-10-1974
Richemont (A30) Illange 5 km 31-01-1975
Elange Luxemburgse grens 13 km 14-07-1981
Til-Châtel Montigny-le-Roi 72 km 26-06-1983
Montigny-le-Roi Toul (N4) 88 km 04-06-1984
Toul (N4) Dommartin-lès-Toul 5 km 00-00-1985
Thionville Elange 5 km 00-00-1988
Dijon (A311) Til-Châtel 43 km 23-06-1989

Toekomst

Er zijn ideeën om parallel aan het tolvrije gedeelte ten noorden van Toul een nieuwe snelweg A32 aan te leggen. Deze tolweg moet een rustig alternatief worden voor de A31 tussen Thionville en Toul. Het project is omstreden en diverse partijen pleiten voor een verbreding van de bestaande A31. Een eventuele aanleg van de A32 gaat waarschijnlijk tot ver na 2020 duren.

Verder wordt gesproken over een mogelijke verlegging van de weg bij Metz, waarbij de weg westelijk om de stad moet gaan lopen. Ook dit is een project voor de lange termijn.

Verkeersdrukte

De A31 in Thionville.

De belangrijkste drukte is te vinden op het noordelijke deel van de A31, waar weinig alternatieven zijn en er veel lokaal verkeer op de weg zit. Even ten noorden van Metz is een intensiteit van 100.000 mvt/dag. Normaal gesproken leidt dit op zich niet tot heel hardnekkige files buiten de spits. Het belangrijkste probleem is dat er zich hier erg veel ongevallen voordoen. Dit komt doordat de weg hier stamt uit eind jaren 1960 en een bochtige route volgt met veel afritten en korte invoegstroken. Deze ongevallen kunnen soms wel leiden tot stevige files, zeker als de rijbaan (deels) wordt versperd. De laatste jaren lijkt het op dit vlak iets beter te gaan, mede dankzij een aantal 90 km-zones en snelheidscontroles.

Het deel tussen Toul en Langres is erg rustig en hier is vrijwel nooit oponthoud, ook meestal niet bij het tolstation bij Toul. Het deel tussen Langres en Beaune is drukker, zeker in de zomer, doordat er eerst verkeer bijkomt vanaf de A5 en later vanuit de stad Dijon. Meestal leidt dit niet direct tot noemenswaardig oponthoud, maar ook hier is er wat meer risico op aanrijdingen en de files die daarvan het gevolg zijn. Het is daarom verstandig de verkeersinformatie in de gaten te houden.

Verkeersintensiteiten

Bij Beaune reden in 2013 46.000 voertuigen per etmaal wat daalt naar 35.000 voor Dijon omdat de A36 afslaat naar Besançon. Door Dijon rijden dagelijks 67.500 voertuigen. Tot Langres liggen de intensiteiten rond de 33.000 voertuigen wat na het afslaan van de A5 daalt tot 20.000 voertuigen. Bij Nancy rijden maximaal 80.900 voertuigen op het tolvrije gedeelte. Ook tussen Nancy en Metz blijven de intensiteiten hoog met tussen de 57.200 en 67.100 voertuigen per etmaal. Door Metz rijden op het drukste punt 72.100 voertuigen. Ten noorden van Metz lopen de aantallen verder op naar 83.500 ten zuiden van de A4. Het hoogste aantal wordt gemeten ten noorden van de A4, namelijk 97.900 ter hoogte van Mondelange. Zo'n 80.800 voertuigen rijden dagelijks door Thionville, wat verderop daalt tot uiteindelijk 62.100 voertuigen die de grens met Luxemburg over dagelijks oversteken, wat de grensovergang tot de drukste van Frankrijk maakt.[1]

Alternatieven

Noordelijke Deel

Voor het noordelijke deel van de A31 zijn er weinig lokale alternatieven beschikbaar. Doordat de A31 hier tolvrij is, is er geen goed uitgebouwde route nationale aanwezig. Een voorbeeld van een mogelijk alternatief in geval van groot oponthoud is de route via de Belgische A28 en de Franse A30 langs Longwy. Deze route omzeilt ook eventuele drukte in Luxemburg. Goedkoop tanken kan dan door bij Longwy "door te steken" naar Rodange.

Een ander alternatief is de N431 bij Metz. Deze oostelijke randweg zorgt ervoor dat verkeer niet meer door het centrum van Metz hoeft. Ook hier geldt dat deze route alleen interessant is bij behoorlijk oponthoud op de A31 zelf.

Om het gehele noordelijke deel te omzeilen kan het een optie zijn om vanaf België via Bouillon en Sedan naar de D964 te rijden en deze te volgen naar Stenay, Verdun, Commercy en Toul. Deze route loopt parallel aan de steeds smaller wordende Maas en is een van de weinige landschappelijk bijzonder fraaie routes in Noord-Frankrijk. De route is vrijwel geheel slechts 2 rijstroken breed en kost daarmee meer tijd, waarmee het vooral een mooie toeristische route is.

Voor een echt snel alternatief is het het beste om verder naar het westen te kijken, via de route vanaf Charleroi over de N5 naar Rocroi en Charleville-Mézières en aansluitend via de A34 naar Reims en de A4 naar Chalons-en-Champagne. Een variant is over de D987/D977, via Mazagran, en vervolgens de N44 naar Vitry-le-Francois, de N4 naar St.Dizier, de N67 naar de Chaumont en de A31 even verderop.

Zuidelijk Deel

Hiervoor zijn meer alternatieven beschikbaar. Om tol te omzeilen is het mogelijk om direct vanaf Toul de D674 te volgen. Deze weg loopt naar Neufchateau, vervolgens als D74 naar Langres en aansluitend als D974 naar Dijon en verder naar Beaune. Deze weg is bijzonder rustig en loopt afgezien van het stuk door Dijon alleen door een paar kleine plaatsen. Deze weg kent echter weinig inhaalmogelijkheden, vanwege het ontbreken van bredere stukken, en geregeld lokaal verkeer, waaronder tractoren.

Voor verkeer met een bestemming zuidelijk van Dijon is een zeer goed tolvrij alternatief beschikbaar naar bestemmingen tot aan Lyon. Dit kan door bij Nancy rechtdoor te rijden waar de A31 afslaat in westelijke richting en dan de A33 en aansluitend de A330 en N57 naar Epinal en Besançon te volgen en vanaf deze stad de N83 naar Lons-le-Saunier, Bourg-en-Bresse en Lyon. Deze route is voor de eerste 130 kilometer een expresweg met zeer weinig verkeer. Daarna is de weg met afwisselend 1+1, 2+1 en 2+2 rijstroken goed uitgebouwd, met vrijwel overal omleidingen om dorpen en veel ongelijkvloerse kruisingen. Ter hoogte van Besançon is er een snelle rondweg. Vanaf Poligny kan er ingevoegd worden op de A39 of verder de N83 zelf worden gevolgd naar Bourg-en-Bresse en Lyon.

Tol

Het noordelijke gedeelte van de A31 is gratis, maar het gedeelte ten zuiden van Toul is een tolweg over de gehele lengte tot aan Beaune. Het toldeel is in het beheer van de APRR.[2]

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken lengte
Knooppuntsymbool.svg A6 Knooppuntsymbool.svg A311 2x3 27 km
Knooppuntsymbool.svg A311 Knooppuntsymbool.svg A39 2x2 11 km
Knooppuntsymbool.svg A39 Knooppuntsymbool.svg A5 2x3 75 km
Knooppuntsymbool.svg A5 Maxéville 2x2 136 km
Maxéville Bouxières-aux-Dames 2x3 5 km
Bouxières-aux-Dames Jouy-aux-Arches 2x2 40 km
Jouy-aux-Arches Knooppuntsymbool.svg A30 2x3 26 km
Knooppuntsymbool.svg A30 Luxemburgse grens 2x2 26 km

Maximumsnelheid

Op het deel waar tol wordt geheven geldt uniform een maximumsnelheid van 130 km/h. Het tolvrije deel is geheel op 110 km/h begrensd, plus drie keer een zone 90 door Nancy, Metz en Thionville. De lage maximumsnelheid wordt door tal van flitspalen gehandhaafd.

Externe links

Referenties

  1. TRAFIC MOYEN JOURNALIER ANNUEL, DIR Est / D.E. METZ 2013 | dir.est.developpement-durable.gouv.fr
  2. www.aprr.fr
Autoroutes in Frankrijk

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A19A20A21A22A23A25A26A27A28A29A30A31A33A34A35A36A38A39A40A41A42A43A45A46A47A48A49A50A51A52A54A55A57A61A62A63A64A65A66A68A71A72A75A77A81A82A83A84A85A86A87A88A89

A103A104A105A106A115A126A131A132A139A140A150A151A154A186A203A211A216A304A311A313A314A315A320A330A340A344A350A351A352A355A391A400A404A406A410A411A430A432A450A466A480A500A501A502A507A515A516A517A520A551A552A557A570A620A621A623A624A630A631A641A645A660A680A709A710A711A712A714A719A750A811A813A837A844