EM-17 (Kyrgyzstan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A361 (Kyrgyzstan))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EM-17
Begin Suusamyr
Einde Kenesh (KZ)
Lengte 190 km
Route

Suusamyr

Otmok Pass (3326 m)

Taldy-Bulak

Talas

Orlevka

Kyzyl-Adyr

Kenesh

De EM-17 (Cyrillisch: ЭМ-17) is een hoofdweg in Kyrgyzstan. De weg vormt een oost-westroute in het noordwesten van het land, vanaf de Suusamyr-vallei naar de grens met Kazachstan bij Kenesh. De belangrijkste plaats op de route is Talas. De weg is 190 kilometer lang.

Routebeschrijving

De EM-17 begint in het westen van de Suusamyr-vallei op een kruising met de EM-04. De weg begint hier op 2.600 meter boven zeeniveau en stijgt dan naar de 3.326 meter hoge Otmok Pass. De pas is hoog maar betrekkelijk eenvoudig te berijden. De bergen rondom zijn niet heel veel hoger. De weg daalt daarna af naar Taldy-Bulak, de eerste plaats op de route, die op 2.000 meter boven zeeniveau ligt. De weg voert dan westwaarts door de vallei van de rivier de Talas, die geleidelijk breder en dichter bevolkt wordt.

De EM-17 voert daarbij door Talas, de grootste plaats op de route en in de regio. De weg is hier al afgedaald naar 1.000 meter boven zeeniveau. De weg voert langs de voet van een bergrug tot aan Kyzyl-Adyr. De weg slaat hier af naar het noorden en voert langs de stuwdam van het Kirovskaya Reservoir. De weg voert dan verder door een weidse vallei tot de grens met Kazachstan, die voorbij Kenesh volgt. Niet ver over de grens ligt de grotere stad Taraz, die bereikt wordt via de Kazachstaanse A14.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie had deze weg een beperkt belang, als alternatieve verbinding tussen de M-41 en M-39. De weg was destijds als de A-361 genummerd. De weg is in de tijd van de Sovjetunie verhard, maar verder beperkt opgewaardeerd. In de jaren '70 werd de weg ten noorden van Kyzyl-Adyr omgelegd vanwege de bouw van de stuwdam Kirov. Na de val van de Sovjetunie werd de weg omstreeks 2004 als de EM-14 genummerd. In 2017 is het nummer vastgesteld als de EM-17.

Referenties


Hoofdwegen in Kyrgyzstan