EM-10 (Kyrgyzstan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A363 (Kyrgyzstan))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EM-10
Begin Balykchy
Einde Karakol
Lengte 223 km
Route

Balykchy

Kyzyl-Tuu

Tosor

Barskoon

Kyzyl-Suu

Karakol

De EM-10 (Cyrillisch: ЭМ-10) is een hoofdweg in Kyrgyzstan. De weg vormt een weg rond de zuidkant van het grote meer Issyk-Kul. De weg voert van Balykchy naar Karakol en is 223 kilometer lang.

Routebeschrijving

De EM-10 begint op de EM-09 en EM-11 in Balykchy, aan het westeinde van het Issyk-Kul. De weg voert hier zuidwaarts en vervolgens zuidoostwaarts en uiteindelijk oostwaarts over de zuidoever van Issyk-Kul. Tussen Balykchy en Barskoon voert de weg grotendeels door woestijnachtig gebied, oostelijker door groener en meer gecultiveerd gebied. De weg voert langs de voet van de Tian Shan, het bergketen kent een hele serie toppen tussen 4.000 en 4.500 meter hoog. Bij Barskoon is ook de enige weg die vanaf het Issyk-Kul zuidwaarts voert. De vlakte tussen de bergketens en Issyk-Kul wordt dichter bij het stadje Karakol groter. De EM-10 eindigt vervolgens weer op de EM-09 in Karakol.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-363 genummerd, die een 440 kilometer lange ringweg rond het Issyk-Kul vormde. De omgeving van het meer was een populair vakantiegebied met veel sanatoria en resorts, vanwege het fabelachtige uitzicht over het meer en de omringende bergketens van de Tian Shan. Nadat de Sovjetunie in 1991 uit elkaar viel kwam de hele weg in Kyrgyzstan te liggen. De resorts raakten in verval door gebrek aan toeristen, maar krabbelden na 2010 weer op.

Omstreeks 2004 heeft Kyrgyzstan een eigen wegnummering ingevoerd, de weg werd toen als de EM-05 genummerd tussen Ottuk en Karakol. In 2017 is een nieuwe wegnummering ingevoerd waarin de weg als de EM-10 werd genummerd tussen Balykchy en Karakol.

Referenties


Hoofdwegen in Kyrgyzstan