RB07 (Tadzjikistan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A372 (Tadzjikistan))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RB07
Begin Vahdat
Einde Sarigon (KGZ)
Lengte 320 km
Route

Vahdat

Faizobod

Nurobod

Tojikobod

Dzhaligan

Sarigon

De RB07 (Cyrillisch: РБ07) is een hoofdweg in Tadzjikistan. De weg vormt een oost-westroute door de vallei van de rivier de Surkhob, vanaf Vahdat tot de grens met Kyrgyzstan bij Sarigon. De weg is 320 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RB07 begint in Vahdat, een kleine stad ruim 20 kilometer ten oosten van de hoofdstad Dushanbe. Het beginpunt ligt op 900 meter hoogte. De weg voert dan oostwaarts door een geleidelijk smaller wordende vallei, die in eerste instantie vrij dichtbevolkt is. Deze streek kent bergen tot circa 3.500 meter. De weg zelf stijgt hier naar ruim 1.700 meter hoogte maar heeft geen duidelijke bergpas, dit is een hooggelegen vallei die aan de oostzijde steil afloopt naar de vallei van de rivier de Surkhob. De weg daalt hier af naar zo'n 1.000 meter hoogte.

Vanaf hier volgt de RB07 het lange dal van de Surkhob. Naar het zuiden ligt het Pamirgebergte, naar het noorden het Pamir-Alaygebergte. De bergen zijn in deze streek veelal tussen 4.500 en 5.000 meter hoog. Bij Nurobod splitst de RB03 af. De weg stijgt over een lengte van 150 kilometer geleidelijk van 1.000 naar 1.800 meter hoogte. De vallei van de Surkhob is breed genoeg om landbouw mogelijk te maken, waardoor er betrekkelijk veel dorpen op de route liggen. Veel zijwegen die tot buiten het dal gaan zijn er echter niet.

Op de oostelijkste 50 kilometer voert de weg door een ruiger dal met canyons en steile hellingen. De weg stijgt naar bijna 2.400 meter hoogte op de grens met Kyrgyzstan. Opvallend is dat de grensposten ver uit elkaar liggen, de Tadzjiekse grenspost ligt 8 kilometer voor de grens en de Kirgizische ligt 2 kilometer na de grens, omdat de weg er tussen op een steile helling is gelegen. Vervolgens gaat de Kirgizische EM-06 verder naar Sary-Tash.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was het westelijk deel tussen Vahdat en Nurobod onderdeel van de M-41, de beroemde Pamir Highway, en het oostelijk deel van de A-372, de weg van Norubod naar Sary-Tash. Voor doorgaand verkeer tussen Sary Tash en Dushanbe was de A-372 veel korter en eenvoudiger te berijden dan de M-41, die dwars door de Pamir gaat.

Na de val de Sovjetunie is de weg in 1991 in twee landen terecht gekomen, Tadzjikistan en Kyrgyzstan. Het Tadzjiekse deel is in 2015 omgenummerd naar de RB07, die ook een deel van de M-41 over nam. De weg vormt nog steeds de belangrijkste verbinding tussen Dushanbe en het zuiden van Kyrgyzstan. Het is ook een kortere route tussen Dushanbe en China, die bij Irkeshtam bijna 2.000 meter lager de grens over steekt dan de RB04 op de Kulma Pass.

De RB07 is weinig opgewaardeerd, maar in tegenstelling tot sommige andere wegen is deze route wel volledig geasfalteerd. De grenspost is ergens in de periode 2007-2014 gemoderniseerd.

Tussen 2021 en 2023 is de weg tussen Obigarm en Nurobod verlegd over een tracé hoger op de hellingen vanwege de bouw van een stuwdam bij Rogun. Het project bestond uit drie fases, 30 kilometer tussen Obigarm en Tagikamar en 44 kilometer tussen Tagikamar en Nurobod. Het project omvatte meerdere tunnels, waaronder de 2,6 kilometer lange Tagikamar Tunnel. Ook omvatte het een 760 meter lange brug.[1][2]

Referenties

Hoofdwegen in Tadzjikistan