A373 (Uzbekistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A373
Begin Sarbada
Einde Osh (KGZ)
Lengte 586 km
Route

Sarbada

Naymankishlak

Akaltyn

Buka

Pskent

Almaluk

Ohangaron

Angren

Kamchik Pass (2268 m)

Kokand

Shakhrikhan

Andijan

Khodjaobad

De A373 is een hoofdweg in Uzbekistan, gelegen in het oosten van het land. De weg vormt de belangrijkste toegangsweg naar de Fergana-vallei, via de Kamchik Pass. De hoofdroute verloopt over een afstand van 475 kilometer van Sarbada via Kokand en Andijan naar de grens met Kyrgyzstan bij Osh. Daarnaast is er een 45 kilometer aftakking vanuit Tashkent en een 66 kilometer lange bypass van Kokand die ook als de A373 genummerd zijn. Het totale stelsel is 586 kilometer lang.[1]

Routebeschrijving

Sarbada - Kamchik Pass - Kokand - Andijan - Osh

De A373 over de Kamchik Pass.

De A373 begint op de M39 nabij Sarbada, de weg telt hier 2x2 rijstroken en vormt een bypass van Kazachstan. Zolang die grens dicht is gaat ook het doorgaande verkeer op de M39 van Tashkent naar Samarkand over de A373. De weg vormt tevens een bypass van de stad Gulistan. De gehele route telt in deze streek 2x2 rijstroken en enkele belangrijke kruisingen zijn ongelijkvloers. Het gebied bestaat hier uit vlak terrein met landbouw, geïrrigeerd vanaf de Syr Darya. Ten oosten van Obetovanni steekt men de rivier ook over.

De weg voert dan verder oostwaarts met 2x2 rijstroken en bypasst de kleine steden Buka en Pskent. De weg vormt daarna een grote regionale bypass rond de industriestad Almalyk. Nabij de stad Ohangaron sluit de zijtak vanuit Tashkent aan. De weg voert hierna oostwaarts door een dichtbevolkte vallei naar de stad Angren. Hier begint de omgeving bergachtiger te worden, met bergtoppen rond 3.500 meter aan weerszijden van de vallei. De A373 vormt de hoofdweg met 2x2 rijstroken door Angren.

Angren ligt op 1.000 meter hoogte. Hierna begint de weg te stijgen door de nauwere vallei en is bochtiger. Wel telt dit gehele traject 2x2 rijstroken. Uiteindelijk buigt de A373 naar het zuidoosten af en stijgt daarna vrij snel van 1.200 naar bijna 2.200 meter hoogte. De eigenlijke Kamchik Pass is ondertunneld met 2x2 rijstroken. Aan de zuidzijde van het gebergte volgt een lange afdaling naar de zeer grote Fergana-vallei. Dit deel is woestijnachtig maar gaat abrupt over in groener geïrrigeerd gebied.

De A373 voert dan zuidwaarts naar de stad Kokand, maar er is ook een snelwegachtige bypass richting Andijan beschikbaar die de stad Kokand op ruime afstand bypasst. In Kokand sluit de A376 uit Khujand aan. In Kokand maakt de A373 gebruikt van de stadsring, die 2x2 tot 2x3 rijstroken telt. De weg voert daarna oostwaarts door de vlakke en dichtbebouwde Fergana-vallei. De weg kent daarna lange rechte stukken naar de grote stad Andijan.

Het gehele traject tot aan Andijan telt 2x2 rijstroken, met een bypass langs Shakhrikhan. Andijan heeft een volledige ringweg, de A373 voert hier over het zuidwestelijk deel van en bypasst de stad dus. Vanaf Andijan voert de A373 in zuidoostelijke richting naar de grens met Kyrgyzstan bij de stad Osh. Dit deelt telt 2x2 tot 2x3 rijstroken tot aan de Kirgizische grens. Aan Kirgizische zijde gaat de EM-15 verder naar Osh.

Zijtak Tashkent

De zijtak van Tashkent begint in de Uzbeekse hoofdstad op de M39 en is een belangrijke stadsweg die in zuidelijke richting de stad uitvoert. De weg staat bekend als Fergana Road en telt 2x2 tot 2x3 rijstroken. In het zuiden van de stad is een ongelijkvloerse aansluiting op de Ring Tashkent. De weg voert dan via Toytepa naar Ohangaron, het zuidelijk deel hiervan is nog enkelbaans, maar de parallel gelegen R2 telt wel 2x2 rijstroken tussen Tashkent en Ohanganron. In Ohangaron sluit de zijtak aan op de hoofdroute naar de Fergana-vallei.

Kokand Bypass

De bypass van Kokand is een snelwegachtige verbinding die de omweg via de stad Kokand afsnijdt. Op het punt waar de A373 vanaf de Kamchik Pass het laagland van de Fergana-vallei heeft bereikt buigt de autosnelweg naar het zuidoosten af en bypasst een verstedelijkt platteland aan de oostzijde van Kokand. Ruim 30 kilometer ten oosten van Kokand mondt de autosnelweg uit op de hoofdroute van de A373 naar Andijan.

Geschiedenis

De A373 bij Angren.

Sovjetunie

In de tijd van de Sovjetunie waren er twee belangrijke wegen naar de dichtbevolkte en vruchtbare Fergana-vallei, de A373 vanuit Tashkent en de vlakkere A376 die via Khujand kwam. De M41 vanuit Bishkek had een meer secundair karakter, zeker voor de jaren '60 toen deze weg slecht berijdbaar was door het gebergte. De oorspronkelijke A373 uit de Sovjetunie verliep van Tashkent naar Osh en was 415 kilometer lang.

Na de val van de Sovjetunie bleef Uzbekistan de oude Sovjet-nummering aanhouden. De A373 werd echter wel gewijzigd. Het oorspronkelijke beginpunt in Tashkent werd een zijtak en het beginpunt kwam een heel stuk westelijker te liggen op de M39 bij Sarbada. Ook werd de bypass van Kokand als een zijtak van de A373 genummerd.

Grensproblematiek

Na de val van de Sovjetunie kwam de oostelijkste 5 kilometer van de A373 in Kyrgyzstan te liggen, die zijn deel heeft omgenummerd naar de EM-15. De relaties tussen Uzbekistan en zijn buurlanden verslechterden in de jaren '90 en de meeste grensovergangen met Tadzjikistan en Kyrgyzstan werden gesloten. Dit gold niet voor de grensovergangen van de voormalige A376 via Khujand, omdat Uzbekistan belang had bij een tweede toegang naar de dichtbevolkte Fergana-vallei, naast de route over de Kamchik Pass. De grensovergang naar Osh werd echter wel gesloten.

Oorspronkelijk was er geen Kirgizische grenspost. In de periode tussen 2003 en 2007 is er aan Kirgizische zijde een grenspost gebouwd. In 2010 werd de grens echter gesloten na etnische conflicten in de regio Osh. Uzbekistan heeft de grens jarenlang dicht gehouden. In 2017 kwamen beide landen overeen om de grensovergang te heropenen.[2] Aan Kirgizische zijde is vervolgens het grenscomplex uitgebreid met een grote parkeerplaats voor vrachtwagens. In 2020 is de weg van Andijan naar de grensovergang aan de kant van Uzbekistan naar 2x2 rijstroken verbreed.

De M39 voert sinds 1991 24 kilometer over het grondgebied met Kazachstan. Er zijn hier nooit grensposten aangelegd en dit deel is niet in gebruik meer als transitroute. Oorspronkelijk moest het verkeer omrijden via de M34 via Gulistan. Omstreeks 2009 is een nieuwe weg met 2x2 rijstroken aangelegd die de omweg via Gulistan afsnijdt maar niet over Kazachstaans grondgebied voert. Deze weg is sinds 2010 onderdeel van de A373, maar verwerkt ook doorgaand verkeer op de M39 tussen Tashkent en Samarkand. Hiermee bestaat er een functionele bypass van Kazachstan die over de gehele lengte 2x2 rijstroken telt. Deze route is ongeveer 25 kilometer langer dan de oorspronkelijke route door Kazachstan.

Upgrade naar 2x2 rijstroken

De volledige lengte van de A373 is geüpgrade naar 2x2 rijstroken. Oorspronkelijk hadden slechts kleine delen van de A373 2x2 rijstroken, soms was dit een eenvoudige brede rijbaan waar 4 rijstroken op paste maar die niet altijd gemarkeerd waren. Voor 2002 had het deel van traject van Tashkent naar Angren al 2x2 rijstroken, evenals delen van de route in de Fergana-vallei. De oorspronkelijke route vanuit Tashkent is wat thans de R2 is, deze ligt oostelijker en telt 2x2 rijstroken.

In 2009 werd door president Karimov een grote upgrade van wegen in Uzbekistan aangekondigd ter waarde van $ 2,6 miljard.[3] De A373 was één van de prioriteitscorridors, in de periode 2010-2015 is vrijwel de gehele resterende route naar 2x2 rijstroken verbreed. Daarbij is de weg op een aantal trajecten verlegd tussen Sardaba en Ohangaron, om het nieuwe eindpunt van de weg te benadrukken. Omstreeks 2009 opende de bypass van Gulistan, die ook verkeer op de M39 gebruikt dat Kazachstan moet bypassen. Verder zijn tracéverleggingen en bypasses aangelegd bij Obetovanni, vlak voor de brug over de Syr Darya, rond Novo-Alekseyevski, een 20 kilometer lang nieuw tracé langs Buka en Pskent en de 15 kilometer lange bypass van Almalyk.

In 1999 opende een tunnel onder de Kamchik Pass. Voor 2015 zijn de aansluitende delen rond de Kamchik Pass naar 2x2 rijstroken verbreed, waarmee een dubbelbaans wegverbinding tussen Tashkent en de Fergana-vallei ontstond. Omstreeks 2012 is een 52 kilometer lange bypass van Kokand aangelegd, dit was de eerste weg in Uzbekistan die enigszins als autosnelweg betiteld kon worden, omdat dit geen upgrade van een bestaande weg was had deze geen voetgangersoversteken en gelijkvloerse kruisingen.

Referenties

Hoofdwegen in Uzbekistan