A38 (New South Wales)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A38
Begin North Ryde
Einde Dee Why
Lengte 18 km
Route

North Ryde

Chatswood

French Forest

Dee Why

De A38 is een A-road in New South Wales, Australië. De weg vormt een oost-westroute in het noorden van Sydney, vanaf North Ryde via Chatswood naar Dee Why bij de kust. De A38 is 18 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A38 verloopt vanaf de A3 in North Ryde tot de A8 in Dee Why. Het westelijk deel van de route tussen North Ryde en Chatswood is een wat meer secundaire verbinding, grotendeels met 1x2 rijstroken en verloopt door de beboste vallei van de Lane Cove River. In Chatswood, een belangrijk subcentrum in de regio Sydney, is een korte dubbelnummering met de A1. De A38 telt daarna zes rijstroken en verloopt via de Roseville Bridge over de Middle Harbour. Door de suburb French Forest ligt de weg verdiept en is ongelijkvloers met 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer. Daarna is het weer een zesstrooks stadsweg tot de A8 in Dee Why.

De A38 wordt gevormd door de volgende stadswegen:

  • Delhi Road
  • Millwood Avenue
  • Fullers Road
  • Pacific Highway
  • Boundary Street
  • Babbage Road
  • Warringah Road

Geschiedenis

De A38 werd in 2013 geïntroduceerd met de invoering van een alfanumerieke wegnummering in New South Wales.

Bij de introductie van Main Roads in 1924 kreeg het westelijk deel tussen North Ryde en Chatswood al deze status. In 1933 volgde het oostelijk deel van Chatswood tot Dee Why.

In 1918 opende Fullers Bridge over de Lane Cove River ten westen van Chatswood. Dit is één van de oudere nog in gebruik zijnde bruggen in de regio Sydney. In 1924 opende de oorspronkelijke Roseville Bridge ten oosten van Chatswood over de Middle Harbour. Deze brug is in 1966 vervangen door de huidige brug met 2x3 rijstroken.

De suburb Chatswood groeide in de 20e eeuw uit tot een belangrijk subcentrum van de regio Sydney en heeft enige hoogbouw. In 2007 opende de Lane Cove Tunnel van de M2, waarmee het westelijk deel van de A38 tussen North Ryde en Chatswood ontlast werd van doorgaand verkeer. De route blijft echter wel erg druk.

In 2020 is een 1,5 kilometer lang deel van de A38 in de suburb French Forest als verdiepte autoweg in gebruik genomen, met een aantal ongelijkvloerse kruisingen.

Referenties