A3 (Albanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3 IT.svg
A3 AL map.png
A3
Begin Tiranë
Einde Elbasan
Lengte 31 km
Route

Rotonde.svg Tiranë

Afslagsymbool.svg Mullet

Afslagsymbool.svg Bërzhita

Afslagsymbool.svg Krraba

Tunnel.svg Tuneli i Krrabës (2.265 m)

Rotonde.svg Elbasan

De A3 is een autostradë in Albanië. De snelweg verbindt de hoofdstad Tiranë met Elbasan en is 31 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuidwesten van de stad Tiranë en voert eerst als stadssnelweg zuidwaarts door de buitenwijken. De snelweg loopt zuidoostwaarts door het dal van de rivier de Erzen. Daarna doorkruist de snelweg een gebergte met tal van tunnels en viaducten. De Krrabëstunnel is met 2.265 meter de langste hiervan en is tweebuizig. De bergen zijn in dit gebied zo'n 1.000 meter hoog. De snelweg eindigt bij de industriestad Elbasan.

Geschiedenis

Oorspronkelijk moest het verkeer tussen Tiranë en Elbasan via de bochtige bergachtige route van de SH 3. De snelwegroute is ongeveer 15 kilometer korter en beduidend korter in reistijd.

De aanleg begon gefaseerd. In maart 2011 begonnen de werkzaamheden aan de zuidwestelijke bypass van Tiranë, die eind 2012 in gebruik is genomen. In april 2011 begon de bouw van de Krrabëstunnel, in februari 2012 de rest van de snelweg. De tunnel Krrabës is op 16 juni 2013 provisorisch opengesteld met 1 buis, evenals de eerste rijbaan van de snelweg tussen de tunnel en Elbasan.[1][2] De tweede rijbaan opende op 31 juli 2014 tussen Mushqeta en Elbasan, inclusief de tweede buis van de Krrabëstunnel. Sinds 15 augustus 2014 is de Krrabëstunnel volledig met 2x2 rijstroken in bedrijf.[3] Ten zuiden van de Krrabëstunnel was nog een helling met stabiliteitsproblemen, hier is een galerij gebouwd die op 27 april 2019 werd opgeleverd.

Daarna is een deel in de stad Tiranë gebouwd, dat verdiept is aangelegd met 2 tot 3 rijstroken per richting. Dit opende in twee fases in 2017 voor het verkeer. Daarmee kan men ongelijkvloers vanaf Kavaja Street de A3 bereiken.

Toekomst

In de verdere toekomst is een zuidwaartse verlenging vanaf Elbasan via Berat naar Tepelenë voorzien.

Referenties

Wegen in Albanië

A1 IT.svgA2 Albania.svgA3 IT.svg

SH1 AL.svgSH2 AL.svgSH3 AL.svgSH4 AL.svgSH5 AL.svgSH6 AL.svgSH7 AL.svgSH8 AL.svgSH9 AL.svg