A3 (Botswana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3 Botswana.svg
A3 Botswana map.png
A3
Begin Francistown
Einde A2
Lengte 815 km
Route

Centrum.svg Francistown A1 Botswana.svg A30 Botswana.svg

Centrum.svg Mosetse

Centrum.svg Dukwi A32 Botswana.svg

Centrum.svg Nata A33 Botswana.svg

Centrum.svg Maun

Centrum.svg Sehithwa A35 Botswana.svg

Centrum.svg Ghanzi

Centrum.svg A2 Botswana.svg

De A3 is een hoofdweg in Botswana. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Francistown via Maun naar de A2 ten zuiden van Ghanzi. Met 815 kilometer is het de langste genummerde weg van Botswana.

Routebeschrijving

De A3 begint in Francistown, de grootste stad van het noordoosten van Botswana. Hier kruist men de A1 via een ongelijkvloers knooppunt bij het centrum. De weg voert langs de luchthaven van Francistown en net buiten de stad splitst de A30 af. De weg voert dan in noordwestelijke richting door het kenmerkende vlakke terrein met bushland. Op het oostelijk deel van de route liggen nog relatief veel dorpen langs of bij de A3. Bij Mosetse ligt een grote diamantmijn op enige afstand van de A3.

De weg voert dan rond de Makgadikgadi Pan, een natuurlijke depressie in de savanne met zoutmeren. De weg voert hier door Nata, een belangrijk knooppunt met de A33 naar het noorden van Botswana en richting Zambia. De A3 begint hier dan aan een route langs de noordzijde van de Makgadikgadi Pan, een dunbevolkte streek met wildernis en veel wilde dieren. Dit is onderdeel van de Kalahari Desert, alhoewel het geen echt woestijngebied is maar vooral een zanderige savanne met veel begroeiing.

Uiteindelijk bereikt men Maun, de belangrijkste stad in het noorden van Botswana. In Maun zijn twee bruggen over de Thamalakane River. Vanaf Maun voert de A3 zuidwestwaarts, parallel aan deze rivier. In Sehithwa sluit de A35 naar het noorden van Namibië. De weg voert hier over de noordoever van het Lake Ngami. Daarna volgt een lang traject door wildernis. De enige plaats van betekenis is Ghanzi. De A3 eindigt ten zuiden van Ghanzi op de A2.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Francistown de grootste stad van Bechuanaland en later Botswana. Het was een belangrijke halteplaats op de spoorweg van Zuid-Afrika naar Rhodesië, er werd ingezien dat dit een knooppunt kon worden voor verkeer richting Zambia. In 1964 werd een lening afgesloten om de A3 tussen Francistown en Maun over een afstand van 490 kilometer aan te leggen als een all-weather road. Dit was het eerste grote wegenproject van Botswana. Het werd indertijd de Trans-Kalahari Road genoemd en werd destijds beschouwd als het goedkoopste project dat de World Bank gefinancierd heeft, op een kostenpost van $ 5.300 per mijl. Het project omvatte het asfalteren van 3 kilometer van de weg tot aan de luchthaven van Francistown, het significant verbeteren van de bestaande onverharde weg naar Nata en de bouw van een nieuwe all-weather road van Nata naar Maun. De weg tussen Francistown en Nata is vooral in de periode 1965-1967 aangelegd, het deel van Nata naar Maun vooral in 1966 en is in de eerste helft van 1967 voltooid. Het gehele project was in 1968 voltooid.[1]

De weg is later verhard en verlengd. Als eerste is het traject van Francistown tot Nata verhard. Dit project kreeg in de jaren '70 prioriteit vanwege de instabiliteit in Rhodesië (Zimbabwe) en de wens van Zambia om een alternatieve wegverbinding naar het zuiden te realiseren, een combinatie van de A3 en A33. Het project werd in 1977 goedgekeurd. De verharde weg tussen Francistown en Nata kwam in 1983 gereed.[2] Het traject van Maun naar Sehithwa is in de eerste helft van de jaren '90 aangelegd als onderdeel van de eerste wegverbinding naar Namibië, in combinatie met de A35. Dit project is onder het 'Rural Roads' programma aangelegd dat grotendeels door Noorwegen is gefinancierd.[3]

In de periode 1989-1994 is het 305 kilometer lange deel tussen Nata en Maun opgewaardeerd tot een verharde weg.[4][5] Maun is de vijfde stad van Botswana en het primaire centrum van het noordwesten van Botswana. Het groeide uit tot het belangrijkste centrum van de toeristenindustrie in Botswana.

Als laatste is het westelijkste deel aangelegd van Sehithwa naar Ghanzi. Het deel tussen Ghanzi en de A2 is omstreeks 1997 geopend toen ook de Trans-Kalahari Highway (A2) werd aangelegd. Het traject van Sehithwa naar Ghanzi is kort daarna aangelegd, omstreeks de periode 1998-2000. De verharde weg is toen over een nieuw tracé aangelegd, op enige afstand van de oude zandweg. Daarmee was de A3 voltooid als verharde weg van Francistown tot de A2.

De oudere delen van de A3 verkeerden in slechte staat.[6] In 2019 werden voorbereidingen getroffen om de trajecten tussen Francistown en Nata en tussen Nata en Maun te renoveren.[7] Delen van deze route zijn ook op een relatief smal wegprofiel aangelegd, met name het oudste deel tussen Francistown en Nata.

Referenties

Flag of Botswana.svg Hoofdwegen in Botswana Flag of Botswana.svg

A1A2A3A10A11A12A14A15A20A30A31A32A33A35