A3 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3
Begin Elten
Einde Passau
Lengte 767 km
Lijst van Duitse Autobahnen
Route

→ Arnhem

1 Grenzübergang Elten Autobahn

2 Elten

3a Emmerich

3b Emmerich-Ost

4 Rees

5 Hamminkeln

6 Wesel

Lippe

Wesel-Datteln-Kanal

7 Hünxe

8 Dinslaken-Nord

9 Dinslaken-Süd

10 Kreuz Oberhausen

11 Oberhausen-Holten

Emscher

12 Kreuz Oberhausen-West

Rhein-Herne-Kanal

13 Oberhausen-Lirich

Ruhr

14 Kreuz Kaiserberg

15 Duisburg-Wedau

16 Kreuz Breitscheid

17 Kreuz Ratingen-Ost

18 Mettmann

19 Kreuz Hilden

20 Solingen

21 Kreuz Langenfeld

Wupper

22 Opladen

23 Kreuz Leverkusen

Dhünn

24 Leverkusen

25 Köln-Mülheim

26 Köln-Dellbrück

27 Kreuz Köln-Ost

28 Dreieck Köln-Heumar

29 Königsforst

30a Rösrath

Agger

30b Lohmar-Nord

31 Lohmar

Sieg

32 Kreuz Bonn/Siegburg

33 Siebengebirge

34 Bad Honnef

Wied

35 Neustadt (Wied)

36 Neuwied

37 Dierdorf

38 Ransbach-Baumbach

39 Dreieck Dernbach

40 Montabaur

41 Diez

42 Limburg-Nord

Lahn

43 Limburg-Süd

44 Bad Camberg

45 Idstein

46 Wiesbaden / Niedernhausen

47 Wiesbadener Kreuz

Main

48 Raunheim

48 Mönchhof-Dreieck

49 Kelsterbach

50 Frankfurter Kreuz

51 Frankfurt-Süd

52 Offenbacher Kreuz

52 Offenbach-Süd

53 Obertshausen

54 Hanau

55 Seligenstadt

56 Seligenstädter Dreieck

57 Stockstadt

Main

58 Aschaffenburg-Zentrum

59 Aschaffenburg-Ost

60 Goldbach

61 Hösbach

62 Bessenbach/Waldaschaff

63 Weibersbrunn

64 Rohrbrunn

65 Marktheidenfeld

Mainbrücke Bettingen Main

66 Wertheim/Lengfurt

67 Helmstadt

68 Dreieck Würzburg-West

69 Würzburg-Kist

70 Würzburg-Heidingsfeld

Main

71 Würzburg/Randersacker

72 Rottendorf

73 Kreuz Biebelried

Main

74 Kitzingen

75 Wiesentheid

76 Geiselwind

77 Schlüsselfeld

78 Höchstadt-Nord

79 Pommersfelden

Aisch

80 Höchstadt-Ost

81 Erlangen-West

82 Erlangen-Fraunaurach

Main-Donau-Kanal

Regnitz

83 Kreuz Erlangen/Fürth

84 Erlangen-Tennenlohe

85 Nürnberg-Nord

86 Nürnberg-Behringersdorf

Pegnitz

87 Nürnberg-Mögeldorf

88 Kreuz Nürnberg

89 Kreuz Altdorf

90 Altdorf

91 Oberölsbach

92 Neumarkt

93 Velburg

94 Parsberg

95 Beratzhausen

96 Laaber

97 Nittendorf

98 Sinzing

Donau

99 Kreuz Regensburg

100a Regensburg-Universität

100b Regensburg-Burgweinting

101 Regensburg-Ost

102 Neutraubling

103 Rosenhof

Donau

104a Wörth an der Donau/Wiesent

104b Wörth an der Donau-Ost

105 Kirchroth

106 Straubing

107 Bogen

108 Schwarzach

109 Metten

Donau

110 Kreuz Deggendorf

Donau

111 Hengersberg

112 Iggensbach

113 Hofkirchen

114 Aicha vorm Wald

115 Passau-Nord

Donau

116 Passau-Mitte

117 Passau-Süd

118 Pocking

Inn

119 → Linz / Wien

De Bundesautobahn 3, BAB 3 of kortweg A3 is een Autobahn in Duitsland. De autosnelweg vormt een noord-zuid route die vanaf de Nederlandse grens bij Elten naar het zuidoosten loopt tot aan de Oostenrijkse grens bij Passau. De route loopt langs diverse belangrijke centra in Duitsland, zoals het Rhein-Ruhrgebied, Frankfurt am Main en Nürnberg. De A3 geldt als één van de drukste en belangrijkste autosnelwegen van Duitsland, als de enige die echt diagonaal door het grid verloopt. Het is een belangrijke transitroute voor verkeer tussen de grote Duitse steden, maar ook voor internationaal verkeer tussen de Benelux en Zuidoost-Europa. De A3 is 767 kilometer lang.

Routebeschrijving

Nordrhein-Westfalen & Ruhrgebied

De A3 bij Köln.

Bij de grensovergang Elten gaat de Nederlandse A12 over in de A3. De snelweg telt dan 2x2 rijstroken en loopt min of meer parallel aan de Nederlandse grens naar het oosten. Men passeert het stadje Emmerich en de snelweg draait dan langzaam naar het zuiden. De afslagen liggen redelijk ver uit elkaar. De grootste plaats voor het Ruhrgebied is Wesel. De snelweg loopt op niet al te grote afstand parallel aan de rivier de Rhein. Na Wesel wordt het gebied verstedelijkt en bereikt men de stad Oberhausen. Bij het Kreuz Oberhausen gaat de A3 via een TOTSO naar het zuiden. De A516 gaat rechtdoor Oberhausen in en de A2 begint hier om richting Dortmund en Hannover in het oosten te lopen. De A3 telt vanaf hier 2x3 rijstroken en vormt min of meer de grens tussen de steden Oberhausen en Duisburg. Na een paar kilometer komt men bij het Kreuz Oberhausen-West, waar men de A42 kruist, de snelweg vanaf Kamp-Lintfort richting Essen, Gelsenkirchen en Dortmund. Daarna komt men bij een belangrijk knooppunt, namelijk Kreuz Kaiserberg in Duisburg, waar men de A40 kruist. De A40 is één van de belangrijkste oost-westassen van het Ruhrgebied en komt vanuit Eindhoven en loopt dan door de centra van Duisburg, Essen en Gelsenkirchen naar Dortmund.

Duisburg is een grote stad met 496.000 inwoners. De A3 loopt ten oosten van de stad, terwijl de parallelle A59 de stad zelf doorkruist. Na Duisburg komt men door een iets minder verstedelijkt gebied en bij het Kreuz Breitscheid aan de zuidkant van Duisburg kruist men de A52, de snelweg van Düsseldorf naar Essen. Hierna komt men door een bosgebied en telt de A3 nog steeds 2x3 rijstroken. Bij Ratingen eindigt de A44 op de A3. De A44 vormt de noordelijke randweg van Düsseldorf. De A3 loopt zelf niet door de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen, maar passeert ten oosten ervan naar het zuiden. Bij de stad Hilden volgt het Kreuz Hilden, waar men de A46 kruist, de snelweg van Düsseldorf naar Wuppertal. Niet ver daarna komt men langs het Kreuz Langenfeld, waar de relatief onbelangrijke A542 naar Monheim loopt. De A3 loopt hier ook parallel aan de A59.

Men bereikt dan de stad Leverkusen, waar men bij het Kreuz Leverkusen de A1 kruist, één van de belangrijkste snelwegen van het Ruhrgebied, die vanaf Dortmund en Wuppertal komt en langs de westkant van Köln gaat. De A3 gaat door het oosten van Köln en telt hier 2x4 rijstroken. Via een stackknooppunt kruist men de A4, die vanaf hier naar het oosten loopt, richting Bergisch Gladbach en Olpe. De A4 is dan in zuidelijke richting dubbelgenummerd met de A3, die niet ver daarna bij Dreieck Köln-Heumar naar het westen afslaat, richting Aachen. De A59 takt hier ook af en loopt naar Bonn. Men komt daarna door een dichtbebost gebied, en verlaat dan min of meer het Rhein-Ruhrgebied. Bij het Kreuz Bonn/Siegburg kruist men de A560, de snelweg naar Hennef en Bonn. Dit is voorlopig het laatste knooppunt van de A3. De snelweg gaat dan ruim ten oosten van Bonn langs en vormt hier een doorgaande route zonder al te veel afslagen.

Rheinland-Pfalz

Bij Windhagen komt men in het Bundesland Rheinland-Pfalz. De snelweg telt ook dan 2x3 rijstroken en de ICE-lijn van Köln naar Frankfurt loopt naast de snelweg. Dit gedeelte is nogal heuvelachtig daar men diverse zijrivieren van de Rhein kruist. Dit gebied heet het Westerwald en omvat heuvels tot ongeveer 400 meter hoogte. Er liggen dan ook geen grote plaatsen op de route tot Wiesbaden. Bij het Dreieck Dernbach eindigt de A48 die vanuit Trier en Koblenz komt. Vanaf het noorden slaat er niet zoveel verkeer af richting de A48, die vooral een verbinding vanaf Frankfurt richting Koblenz vormt. De snelweg telt hier ook 2x3 rijstroken en men passeert het stadje Limburg an der Lahn, om daarna door het Taunusgebergte te gaan.

Hessen & Frankfurt am Main

De A3 ter hoogte van het Mönchhof-Dreieck.

Na het Taunusgebergte komt men ten oosten van de stad Wiesbaden langs. De stad is de hoofdstad van Hessen, maar heeft eigenlijk maar één afslag aan de A3. Bij het Wiesbadener Kreuz kruist men de A66, de directe snelweg tussen Wiesbaden/Mainz en Frankfurt. Men komt dan in het dal waar de Main en Rhein samenkomen. De A3 buigt hier af naar het oosten en vlak voor de luchthaven van Frankfurt slaat de A67 af bij het Mönchhof-Dreieck. De A67 loopt naar Darmstadt en Mannheim en hier slaat veel verkeer richting Zuid Duitsland af. Men komt daarna langs de luchthaven van Frankfurt, die direct langs de snelweg ligt. Er vliegen vliegtuigen vlak over de A3 om te landen. De B43 loopt hier parallel aan de A3 en is een Gelbe Autobahn. Er staat een overkluizing over de snelweg die het treinstation met de terminals verbindt. Men komt daarna bij het Frankfurter Kreuz, het drukste knooppunt van Duitsland. Hier kruist men de A5, de snelweg van Frankfurt naar Darmstadt, Karlsruhe en Basel.

De A3 telt daarna 2x4 rijstroken en loopt langs de zuidkant van Frankfurt, het belangrijkste economische centrum van Duitsland met 668.000 inwoners. Het stedelijk gebied telt ruim 2,2 miljoen inwoners. Bij het Offenbacher Kreuz kruist men de A661, de oostelijke randweg van Frankfurt. Van Frankfurt zelf ziet men vanaf hier niet veel. De weg voert door de beboste gebieden ten zuiden van de stad. Bij Rodgau kruist men de B45, een gelbe Autobahn van Darmstadt naar Hanau. Men komt daarna bij het Seligenstädter Dreieck, waar de A45 eindigt, die vanaf Dortmund en Gießen komt. Dit knooppunt ligt op de grens met Bayern.

Bayern: Würzburg, Nürnberg en Regensburg

De A3 bij het Kreuz Deggendorf.

Even voor Aschaffenburg steekt men de rivier de Main over en bij Hösbach is de A3 overkapt en ondertunneld. De A3 telt dan voortdurend 2x3 rijstroken tot aan Würzburg, met soms een 4e rijstrook op hellingen. Men komt daarna in de heuvels van de Spessart en de snelweg wordt zeer heuvelachtig. Dit dichtbeboste gebied houdt zo'n 30 kilometer aan tot Marktheidenfeld waar men opnieuw de rivier de Main kruist. Daarna stijgt men weer wat, maar is het gebied wat minder dicht bebost. Men bereikt dan de stad Würzburg, waar bij Dreieck Würzburg-West de A81 begint die naar Heilbronn en Stuttgart loopt in het zuiden. De snelweg scheert ten zuiden van de stad langs. Vanaf de parkeerplaats en ook de snelweg zelf heeft men goed uitzicht over de stad met diens burcht. Aan de oostkant van Würzburg kruist men bij Kreuz Biebelried de A7, de snelweg vanaf Kassel naar Ulm. Daarna passeert men opnieuw de rivier de Main en komt men in het Steigerwald, een natuurgebied. Dit gebied is echter niet zo dichtbebost als eerder op de route in de Spessart. Op dit traject zijn 2x2 rijstroken beschikbaar.

Een kilometer of 80 na Würzburg bereikt men Erlangen, een grotere voorstad van Nürnberg. De A3 is hier weer wat naar het zuiden gedraaid en men kruist bij het Kreuz Fürth/Erlangen de A73, de snelweg vanaf Bamberg naar Nürnberg. Hierna zijn er ook weer 2x3 rijstroken beschikbaar en komt men door de bossen ten noorden van Nürnberg. Niet ver van de snelweg ligt de luchthaven van de stad. Hier liggen weinig afslagen naar Nürnberg zelf. Bij het Kreuz Nürnberg vormt zich de situatie dat de doorgaande rijstroken de A9 opdraaien richting het zuiden, naar München en dat men moet afslaan om de A3 te volgen via een TOTSO-constructie. De A9 gaat in noordelijke richting naar Bayreuth en Berlijn. De snelweg telt hierna ook nog maar 2x2 rijstroken en kruist bij Kreuz Altdorf de A6, de snelweg vanaf Nürnberg richting Praha.

Na Nürnberg begint een heuvelachtig traject met 2x2 rijstroken door de Fränkische Alb. Dit gebied is half bebost en de A3 vormt hier vooral een route voor het doorgaande verkeer, aangezien er weinig grotere plaatsen aan de snelweg liggen. Even voor Regensburg steekt men de rivier de Donau over en bij het Kreuz Regensburg kruist men de A93, de snelweg vanaf Hof richting München. Daarna volgen er een aantal afslagen aan de zuidkant van Regensburg. Regensburg is een grotere stad met 131.000 inwoners aan de Donau. Ook na Regensburg zijn er 2x2 rijstroken beschikbaar en kruist men opnieuw de Donau. De grootste plaats voorbij Regensburg is Straubing. De A3 loopt hier door het brede dal van de Donau en hier is de omgeving slechts af en toe een beetje bebost en ook vrij vlak. Bij Deggendorf kruist men tweemaal de Donau en bij het Kreuz Deggendorf eindigt de A92, die naar München loopt. De tweede brug over de Donau is een tuibrug met zeer hoge pylonen. Daarna loopt de weg verder naar het zuidoosten en bereikt men de stad Passau, waar men voor de laatste keer in Duitsland de Donau kruist. De A3 loopt dan pal naar het zuiden en bij Suben steekt men de grens met Oostenrijk over. De grens wordt gevormd door de rivier de Inn. In Oostenrijk gaat de A8 verder richting Linz en Wien.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

De eerste delen van de A3 openden in het westen van Duitsland, tussen 1933 en 1940 in fases tussen Oberhausen, Köln en Wiesbaden. Het eerste deel, een traject van slechts 2,5 kilometer lang, werd geopend op 27 september 1933 bij Opladen in het Ruhrgebied. Op 21 mei 1936 was een traject van 25 kilometer lang gereed tussen Hilden en Köln-Mülheim. Het 30 kilometer lange deel tussen Köln-Mülheim en Siegburg werd op 17 december 1937 geopend voor het verkeer. In 1938 volgde 12 kilometer tot aansluiting Siebengebirge en in 1939 30 kilometer tot aan Dierdorf. Op 23 september 1939 opende 48 kilometer tussen Limburg-Nord en Wiesbaden, inclusief de 60 meter hoge Lahntalbrücke. Het 42 kilometer lange deel tussen Dierdorf en Limburg-Nord opende op 15 juni 1940, waardoor een doorgaande route van Oberhausen tot Wiesbaden beschikbaar was.

De A3 bij Emmerich, circa 1962.

De zogenaamde "Hollandlinie", het deel van Oberhausen naar de grens met Nederland, was bij de aanleg onderdeel van Reichsautobahn 92. De aanleg begon in 1939 en werd in 1942 stilgelegd. Pas in 1958 werd verder gebouwd en tussen 1961 en 1965 werden trajecten geopend voor het verkeer. Toen het deel tussen de Nederlandse grens en Emmerich opende, was Elten nog onder Nederlands bewind. De douanecontrole bevond zich al wel op de huidige plek, dus uit toenmalig perspectief kilometers in Nederland. De huidige aansluiting Elten was afgesloten, omdat men zo de douanecontrole had kunnen omzeilen.

In 1939 begon men al met de bouw van bruggen tussen Regensburg en Wörth an der Donau, maar vanwege het moeizame verloop van de Tweede Wereldoorlog werden deze werkzaamheden in 1942 stilgelegd. In 1950 werd begonnen met de bouw van de A3 ten zuidoosten van Wiesbaden. In 1956 bereikte de A3 Frankfurt-Süd. Het 214 kilometer lange deel van Frankfurt tot Erlangen werd in 9 jaar gebouwd. Op 15 december 1959 werd het deel door de Spessart geopend en in 1961 bereikte de snelweg Würzburg-West. In 1964 werd 42 kilometer tussen Rottendorf en Schlüsselfeld geopend voor het verkeer.

Het deel van Tennenlohe naar het Kreuz Nürnberg was al in 1941 gedeeltelijk voltooid, maar werd pas in 1959 volledig geopend. Op 19 december 1963 opende het deel van Schlüsselfeld naar Nürnberg, zodat er een doorgaande snelweg vanaf de Nederlandse grens naar Nürnberg voltooid was. In de jaren '60 werd het deel tussen Nürnberg en Regensburg opgeleverd en in 1968 werd begonnen met de aanleg tussen Deggendorf en Passau. Tot aan Passau-Süd werd de snelweg in meerdere fases tot aan 1979 geopend. In 1983 opende het zuidelijkste deel tot aan de grens met Oostenrijk. Het deel tussen Regensburg en Deggendorf werd eveneens in de jaren '80 gebouwd. Het laatste deel opende in 1984 tussen Deggendorf en Straubing en daarmee werd de A3 na 51 jaar voltooid.

Wegnummergeschiedenis

Tot 1975 was het deel tussen de Nederlandse grens en Kreuz Oberhausen als A70 genummerd. Tussen Kreuz Oberhausen en Dreieck Köln-Heumar was de weg destijds als A2 genummerd. Na 1975, toen de route van de A2 werd verlegd naar het traject tussen Venlo en Kreuz Kaiserberg (tegenwoordig A40), was het deel tussen Kreuz Kaiserberg en Kreuz Oberhausen dubbelgenummerd als A2/A3. Het deel tussen Dreieck Köln-Heumar en de Oostenrijkse grens bij Passau was tot 1975 als A15 genummerd. [1]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening[2]
Opladen Leverkusen 2 km 27-09-1933
Mettmann Köln-Mülheim 33 km 21-05-1936
Kreuz Oberhausen Kreuz Breitscheid 36 km 17-12-1936
Köln-Mülheim Siegburg 30 km 17-12-1937
Siegburg Siebengebirge 12 km 15-12-1938
Siebengebirge Dierdorf 30 km 20-09-1939
Limburg-Nord Wiesbadener Kreuz 48 km 23-09-1939
Dierdorf Limburg-Nord 42 km 15-06-1940
Tennenlohe Kreuz Nürnberg 18 km 1941
Wiesbadener Kreuz Weilbach 4 km 1951
Weilbach Frankfurt-Süd 17 km 10-07-1956
Frankfurt-Süd Offenbacher Kreuz 6 km 1957
Offenbacher Kreuz Hanau 12 km 1958
Stockstadt Hösbach 10 km 1958
Hanau Stockstadt 15 km 1959
Hösbach Rohrbrunn 18 km 15-12-1959
Wesel Kreuz Oberhausen 18 km 14-07-1961
Rohrbrunn Helmstadt 36 km 27-10-1961
Nederlandse grens Emmerich 7 km 20-04-1962
Höchstadt-Ost Tennenlohe 24 km 1962
Hamminkeln Wesel 14 km 17-12-1963
Helmstadt Rottendorf 25 km 1963
Schlüsselfeld Höchstadt-Ost 18 km 19-12-1963
Rottendorf Schlüsselfeld 42 km 26-11-1964
Emmerich Hamminkeln 28 km 27-04-1965
Nittendorf Rosenhof 26 km 1965
Parsberg Nittendorf 25 km 1969
Kreuz Nürnberg Neumarkt in der Oberpfalz 25 km 19-11-1970
Neumarkt in der Oberpfalz Parsberg 28 km 1971
Kreuz Deggendorf Iggensbach 20 km 1975
Iggensbach Passau-Nord 21 km 1978
Passau-Nord Passau-Süd 9 km 1979
Rosenhof Wörth an der Donau 9 km 1980
Wörth an der Donau Straubing 20 km 30-10-1981
Passau-Süd Oostenrijkse grens 16 km 1983
Straubing Kreuz Deggendorf 28 km 1984

Verbredingen

Oberhausen - Köln

Vermoedelijk vanaf midden jaren '70 is de A3 tussen Oberhausen en Leverkusen bij Köln naar 2x3 rijstroken verbreed. Zo dateert de stalen vakwerkbrug over het Rhein-Hernekanal bij Oberhausen uit 1976. De twee bruggen over de Ruhr in Duisburg zijn in 1984 en 1986 opengesteld. De Düsseltalbrücke is in 1985 opengesteld, wat suggereert dat het grootste deel van de A3 tussen Duisburg en Köln midden jaren '80 naar 2x3 rijstroken is verbreed.

Op 10 december 2018 werd een spitsstrook in gebruik genomen tussen het Kreuz Hilden en Mettman.[3][4]

Köln

De verbrede A3 langs Köln.

Al in 1961 is de A3 tussen het Kreuz Leverkusen en de aansluiting Köln-Mülheim van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. De werkzaamheden zijn in een periode van 50 weken uitgevoerd, tussen 4 januari en 15 december 1961. 13 bruggen zijn hierbij vervangen.

Midden jaren '80 is het resterende deel van de A3 langs de oostkant van Köln verder naar 2x3 rijstroken verbreed. Sinds 2003 wordt de oostring van Köln naar 2x4 rijstroken verbreed, zoals gebruikelijk in Duitsland wordt dit in kleine deelprojecten uitgevoerd, zodat weggebruikers jarenlang overlast hebben van wegwerkzaamheden op het 14 kilometer lange deel van de A3 langs Köln. In juni 2005 was de eerste 2,8 kilometer tussen het Kreuz Köln-Ost en het Dreieck Köln-Heumar naar 2x4 rijstroken verbreed. Aansluitend is tussen 2005 en 2008 de A3 tussen Köln-Dellbrück en het Kreuz Köln-Ost naar 2x4 rijstroken verbreed. Daarna is tussen 2009 en 2013 weer een paar kilometer tussen Köln-Mülheim en Köln-Dellbrück naar 2x4 rijstroken verbreed. Tussen 2015 en 2017 is het 3,5 kilometer lange deel tussen Leverkusen-Zentrum en Köln-Mülheim naar 2x4 rijstroken verbreed.

Köln - Frankfurt

De A3 is grofweg in het midden van de jaren '70 tussen Köln en Frankfurt naar 2x3 rijstroken verbreed.

Op 3 februari 2015 is verkeerssignalering op 8 kilometer van de A3 tussen de grens met Rheinland-Pfalz/Hessen en Limburg-Nord in gebruik genomen. Hiermee kan richting Köln ook de vluchtstrook als extra rijstrook ingezet worden.[5]

Vanaf 2017 werd de A3 tussen het Dreieck Heumar (A4) en Bad Honnef over een afstand van 40 kilometer gerenoveerd. Op dit traject bevonden zich veel bruggen in slechte staat, van de 45 bruggen op dit traject zijn er 37 aangepakt, waarvan 20 compleet vervangen zijn.[6]

Frankfurt

Al in de jaren '70 is de A3 ten zuiden van Frankfurt langs naar 2x3 rijstroken verbreed tussen het Mönchhof-Dreieck en het Offenbacher Kreuz tussen 1970 en 1979. Vervolgens is gedeurende de jaren '80 het traject vanaf het Offenbacher Kreuz tot het Seligenstädter Dreieck naar 2x3 rijstroken verbreed. Met uitzondering van de aansluiting Hanau was dit eind jaren '80 voltooid. Begin jaren '90 is de A3 tussen Frankfurt-Süd en het Offenbacher Kreuz verder verbreed naar 2x4 rijstroken. Tussen 1995 en 2000 is het Frankfurter Kreuz gereconstrueerd.

Frankfurt - Würzburg

De A3 ten westen van Würzburg.
traject lengte bouwtijd kosten
Aschaffenburg - Aschaffenburg-Ost 5 km 2005-2009 € 50 mln
Aschaffenburg-Ost - Hösbach 6 km 1995-2005 € 160 mln
Hösbach - Kauppenbrücke 7 km 2008-2011 € 138 mln
Kauppenbrücke - Rohrbrunn 8 km 2013-2015 € 118 mln
Rohrbrunn - Hasetalbrücke 5 km 2016-2019 € 72 mln
Hasetalbrücke 3 km 2007-2011 € 56 mln
Hasetalbrücke - Marktheidenfeld 8 km 2016-2019 € 71 mln
Marktheidenfeld - Mainbrücke Bettingen 7 km 2016-2017 € 68 mln
Mainbrücke Bettingen 1 km 1997-2001 € 20 mln
Mainbrücke Bettingen - Helmstadt 8 km 2014-2017 € 75 mln
Helmstadt - Dreieck Würzburg-West 11 km 2009-2011 € 77 mln
Dreieck Würzburg-West - Würzburg-Heidingsfeld 8 km 2007-2009 € 71 mln
Würzburg-Heidingsfeld - Mainbrücke Randersacker 5 km 2012-2020 € 221 mln
Mainbrücke Randersacker 1 km 2007-2011 € 43 mln
Mainbrücke Randersacker - Kreuz Biebelried 11 km 2007-2012 € 130 mln

De A3 is over een periode van 33 jaar naar 2x3 rijstroken verbreed tussen het Seligenstädter Dreieck (A45) en het Kreuz Biebelried (A7). De verbreding werd zeer gefragmenteerd uitgevoerd, het verkeer had decennia lang grote hinder van de wegwerkzaamheden, die elke paar jaar een stukje opschoven. Met name na 2000 namen de verkeersproblemen fors toe vanwege de hoeveelheid vrachtverkeer op deze corridor.

De verbreding van de A3 begon in 1987 tussen het Seligenstädter Dreieck en Aschaffenburg-West. Hiervoor moest de Mainbrücke Stockstadt vervangen worden. Bovendien zijn hier parallelrijbanen aangelegd tussen de knooppunt met de B8 en B469, die beiden Autobahnähnlich zijn uitgevoerd. De verbreding van dit eerste deel kwam in 1991 gereed.

In 1995 begonnen werkzaamheden om het deel tussen Aschaffenburg-Ost en Hösbach naar 2x3 rijstroken te verbreden. Voor dit deel is een Einhausung aangelegd. De werkzaamheden duurden 10 jaar, de voortgang was tot circa 2000 zeer beperkt, pas in 2005 kwam de verbreding gereed. Tussen 2005 en 2009 is het resterende deel langs Aschaffenburg naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit gebeurde in het vrije veld zonder overkappingen.

Bijzonder is dat de A3 de rivier de Main meermaals kruist, ook zijn er een aantal grote bruggen. Een deel van deze bruggen is al vooruitlopend op de eigenlijke verbreding vervangen en voorbereid op 2x3 rijstroken. De Mainbrücke Bettingen is in 2001 al gerenoveerd en op zes rijstroken voorbereid hoewel er lange tijd maar 4 rijstroken in gebruik waren. Dit waren de eerste werkzaamheden dichter bij Würzburg. De Hasetalbrücke en de Mainbrücke Randersacker zijn ook al voor de aansluitende wegvakken vervangen en voorbereid op 2x3 rijstroken.

De A3 is vervolgens tussen Hösbach en Würzburg in fases tussen 2005 en 2019 naar 2x3 rijstroken verbreed door de Spessart. Op 21 december 2011 kwam de verbreding tussen Hösbach en de Kauppenbrücke bij Waldaschaff gereed. De kosten hiervan bedroegen € 257 miljoen. In 2011 is ook het deel tussen de Mainbrücke Bettingen en het Dreieck Würzburg-West naar 2x3 rijstroken verbreed. Op 16 november 2015 werd de verbreding tussen de Kauppenbrücke en Rohrbrunn opgeleverd.

Het 30 kilometer lange project tussen Rohrbrunn en de Mainbrücke Bettingen kostte € 211 miljoen. In de richting Würzburg is de stijging over de Spessart met 4 rijstroken opgeleverd. Al in 2008 is het Planfeststellungsbeschluß vastgesteld voor het deel tussen Rohrbrunn en de Mainbrücke Bettingen. Dit traject omvatte ook de Hasetalbrücke, die al tussen 2007 en 2011 is vervangen. Daardoor was het deel tussen Rohrbrunn en de Mainbrücke Bettingen opgedeeld in twee aparte trajecten, die simultaan uitgevoerd zijn. De verbreding van het 5 kilometer lange deel tussen Rohrbrunn en de Hasetalbrücke en het 15 kilometer lange deel tussen de Hasetalbrücke en de Mainbrücke Bettingen begon op 30 juni 2016.[7] Hiervan is de oostelijkste 7 kilometer bij Marktheidenfeld in 2017 opgeleverd. Op 24 november 2018 openden 2x3 rijstroken rond de aansluiting Rohrbrunn,[8] maar de oplevering van de Rohrbruchbrücke zelf was vertraagd tot november 2019. Op 19 november 2019 werden de laatste delen van de verbreding van de A3 ten westen van Würzburg opgeleverd, tussen Rohrbrunn en Marktheidenfeld.[9] Hiermee was de verbreding van A3 tussen Aschaffenburg en Würzburg na 24 jaar wegwerkzaamheden voltooid.[10]

Bij Würzburg begon de grootschalige verbreding in 2009. In de herfst van 2009 is de verbreding tussen Würzburg/Randersacker en Kreuz Biebelried begonnen. Het eerste deel tussen Würzburg/Randersacker en Rottendorf is op 21 december 2011 geopend. Het tweede deel van dit project, tot Kreuz Biebelried, was in oktober 2012 voltooid. Het stuk tussen Dreieck Würzburg-West en Würzburg-Heidingsfeld is tussen 2007 en 2009 verbreed naar 2x3 rijstroken. In de richting van Frankfurt zijn hier enkele kilometers 4 rijstroken beschikbaar. Het deel tussen Helmstadt en het Dreieck Würzburg-West (A81) was op 21 december 2011 voltooid. In de periode 2014-2017 is de A3 tussen Marktheidenfeld en de grens met Bayern ten oosten van Wertheim naar 2x3 rijstroken verbreed. De verbreding begon officieel op 1 oktober 2014.[11][12][13] Dit deel kostte € 77 miljoen en was vertraagd omdat een klein deel over het grondgebied van de staat Baden-Württemberg loopt. Dit moest in mei 2017 gereed zijn, maar was vertraagd[14] en op 5 december 2017 opgeleverd.[15][16]

Würzburg

De Talbrücke Heidingsfeld in Würzburg.

Tussen 2007 en 2009 is het eerste deel van de passage langs Würzburg naar 2x3 rijstroken verbreed, namelijk vanaf het Dreieck Würzburg-West tot Würzburg-Heidingsfeld. Tussen 2009 en 2012 is het deel tussen Würzburg/Randersacker en Rottendorf naar 2x3 rijstroken verbreed, gevolgd door het deel verder tot aan het Kreuz Biebelried (A7) in 2012.

De verbreding van het deel tussen Würzburg-Heidingsfeld en Würzburg/Randersacker was een complex project, omdat hier de Talbrücke Heidingsfeld vervangen wordt en een overdekt deel van 570 meter gebouwd wordt, dat 9 meter lager kwam te liggen. De bouw hiervan is op 21 september 2012 begonnen. In maart 2018 werd de nieuwe rijbaan richting Frankfurt geopend, inclusief de eerste buis van de Katzenbergtunnel en de eerste overspanning van de Talbrücke Heidingsfeld. Geschatte bouwtijd voor dit deel was indertijd 6,5 jaar, waardoor dit deel pas in 2019 opengesteld zou worden.[17][18] Vervolgens sprak men over een oplevering in 2021,[19] maar uiteindelijk is de verbreding bij Würzburg op 21 december 2020 opgeleverd.

Würzburg - Nürnberg

Vooralsnog zijn alleen een aantal bruggen vervangen op dit traject en voorbereid op een latere verbreding naar 2x3 rijstroken. In 2003 is de Mainbrücke Dettelbach vervangen en voorbereid op 2x3 rijstroken. In 2008 is de brug over de Regnitz in Erlangen vervangen door een brug met ruimte voor 2x3 rijstroken.

Op 2 maart 2017 begonnen werkzaamheden om de A3 door het Kreuz Fürth/Erlangen naar 2x3 rijstroken te verbreden.[20] Dit project omvatte ook een verbindingsboog vanaf Bamberg richting Regensburg.[21] De werkzaamheden kostten € 227 miljoen en zijn op 31 augustus 2021 opgeleverd.[22]

Nürnberg

De passage van Nürnberg is als eerste in deze regio naar 2x3 rijstroken verbreed, vanaf het Kreuz Fürth/Erlangen (A73) tot het Kreuz Nürnberg (A9). Wanneer dit is gebeurd is niet bekend, mogelijk in de jaren '70 of '80.

Nürnberg - Regensburg

Tussen 2016 en 2018 is de 212 meter lange en 17 meter hoge Talbrücke Geigerhaid bij Parsberg vervangen. In fases is het viaduct gesloopt en herbouwd.[23] De vervanging was op 1 oktober 2018 gereed. De vervanging is niet voorbereid op 2x3 rijstroken. Tussen 2021 en 2025 is de 475 meter lange Talbrücke Krondorf vervangen.

Regensburg - Passau

In het Bundesverkehrswegeplan 2030 was een verbreding van de A3 tussen Nittendorf en Rosenhof opgenomen met de status 'urgente noodzaak'. Dit betrof de passage langs de stad Regensburg. De autosnelweg is hier van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. Alle kunstwerken zijn hiervoor avervangen.[24] In februari 2018 startte de verbreding van het grootste deel van het project, tussen het Kreuz Regensburg en Rosenhof,[25] de formele "spatenstich" volgde op 13 april 2018.[26] Op 5 juli 2021 werd de eerste 7 kilometer met 2x3 rijstroken geopend tussen Regensburg-Ost en Rosenhof.[27] In november 2023 is de Bahnbrücke Burgweinting in gebruik genomen.[28] In december 2023 was de verbreding tussen het Kreuz Regensburg en Regensburg-Ost opgeleverd.[29] Daarna moet midden 2024 nog het definitieve asfalt worden aangebracht.[30]

Het traject van Regensburg naar Passau is in de jaren '70 grotendeels in beton aangelegd. Vanaf 2010 is begonnen om dit in talloze renovatieprojecten te vervangen door asfalt. Elk jaar zijn korte trajecten van 5 tot 8 kilometer gerenoveerd. Dit soort werkzaamheden duren relatief lang, vaak van het voorjaar tot het najaar per traject van 5 tot 8 kilometer. Daardoor waren er vanaf 2010 een groot aantal wegwerkzaamheden op de A3 tussen Regensburg en Passau, elk jaar op een andere locatie.

Toekomst

Er zijn verschillende projecten gepland om de A3 te verbreden naar 2x3 of meer rijstroken. Uiteindelijk moet het deel tussen Oberhausen en Nürnberg over 480 kilometer minstens 2x3 rijstroken tellen.

Emmerich - Oberhausen

De staat Nordrhein-Westfalen heeft de wens om de A3 op termijn volledig naar 2x3 rijstroken te verbreden tussen de grens met Nederland en Oberhausen. In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is het deel tussen Dinslaken-Nord en het Kreuz Oberhausen opgenomen met de status urgente noodzaak. De rest heeft geen prioriteit en is niet opgenomen in het verkeersplan.

Oberhausen - Leverkusen

De integrale verbreding van de A3 naar 2x4 rijstroken tussen het Kreuz Oberhausen naar het Kreuz Leverkusen is opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 met de status 'urgente noodzaak'. Dit wordt dan het langste stuk met 2x4 rijstroken in Duitsland, vanaf het Kreuz Oberhausen tot Königsforst over een afstand van 78 kilometer. De verwachting is dat de werkzaamheden pas na 2030 zullen starten.[31]

Leverkusen - Köln

De A3 is langs de oostzijde van Köln tussen 2003 en 2017 grotendeels naar 2x4 rijstroken verbreed. Het noordelijkste deel van de A3 is hier echter niet verbreed tussen het Kreuz Leverkusen en Leverkusen-Zentrum. Om de files rond het Kreuz Leverkusen aan te pakken moet het knooppunt omgebouwd worden en moeten aansluitende wegvakken verbreed worden. Gepland zijn 2x4 rijstroken op de A3 doorgaand, met 12 rijstroken tussen het Kreuz Leverkusen en de aansluiting Leverkusen en 2x4 rijstroken tussen Opladen en het Kreuz Leverkusen.[32] Als tijdelijke maatregel is de A3 in mei 2017 aangepast naar 4 rijstroken per richting tussen het Kreuz Leverkusen en Leverkusen-Zentrum. Hierdoor moet verkeer vanaf de A1 sneller de A3 richting Frankfurt op kunnen rijden. Vanwege de afsluiting van de Rheinbrücke Leverkusen van de A1 moet al het vrachtverkeer omrijden via de A3.[33]

Köln - Frankfurt

In het Bundesverkehrswegeplan is de verbreding van 3 kilometer van de A3 naar 2x4 rijstroken tussen het Dreieck Köln-Heumar en Königsforst opgenomen met de status 'urgente noodzaak'. Ook is een verbreding naar 2x4 rijstroken over 45 kilometer tussen Limburg-Süd en het Wiesbadener Kreuz opgenomen als 'verdere noodzaak'.

In 2015-2016 zijn 45 bruggen van de A3 tussen Köln en de grens met Rheinland-Pfalz geïnspecteerd en statisch herberekend. Hieruit bleek dat 12 bruggen gesloopt moeten worden en de andere bruggen gerenoveerd of versterkt moeten worden. Sinds 2017 worden hier tal van werkzaamheden uitgevoerd.

Frankfurt

Het is gepland de passage van de A3 langs de zuidkant van Frankfurt am Main te verbreden. In de oorspronkelijke plannen werd een verbreding naar 2x4 rijstroken voorzien tussen het Wiesbadener Kreuz en Hanau over een lengte van 37 kilometer. In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is het deel tussen het Wiesbadener Kreuz en het Offenbacher Kreuz opgenomen met de status 'hoge prioriteit', waarbij het deel tussen het Frankfurter Kreuz en het Offenbacher Kreuz naar 2x5 rijstroken verbreed moet worden. De verbreding naar 2x4 rijstroken tussen het Offenbacher Kreuz en Hanau heeft een lagere prioriteit.

Würzburg - Nürnberg

Tussen juli 2020 en medio 2025 wordt het 76 kilometer lange traject vanaf het Kreuz Biebelried (A7) bij Würzburg en het Kreuz Fürth/Erlangen (A73) bij Nürnberg naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit is het grootste PPS project in de Duitse wegenbouw. Voor de start van de grootschalige verbreding zijn al enkele kleine delen verbreed. De vervanging van de Mainbrücke Dettelbach is in 2003 al voorbereid op 2x3 rijstroken. Op 11 december 2015 kwam de vervanging van de brug over het Main-Donaukanal bij Frauenaurach gereed. Deze is voorbereid op 2x3 rijstroken plus weefstroken.[34][35] Vooruitlopend op de verbreding als PPS project is op 30 mei 2016 gestart met de verbreding van 4,9 kilometer tussen de Fuchsberg en Geiselwind, wat in 2018 gereed kwam. Dit dient tijdens de grootschalige verbreding dan als adempauze tussen de Baustellen.[36]

In de periode 2009-2014 is bouwrecht verkregen voor in totaal 32 kilometer tot aan Aschbach. In mei 2015 is aangekondigd dat de verbreding van de A3 tussen Würzburg en Nürnberg als PPS-project in de markt gezet zou worden.[37] Het contract voor het PPS project is op 17 februari 2020 gegund.[38] De integrale verbreding van de A3 tussen Würzburg en Nürnberg begon officieel op 10 juli 2020.[39][40] Met een geplande oplevering in 2025 wordt waarbij de verbreding veel sneller uitgevoerd dan het traject van Aschaffenburg naar Würzburg, waar men ruim 25 jaar bezig is geweest.

Sinzing

Het is gepland om de grote brug van de A3 over de Donau bij Sinzing te vervangen.[41] Deze brug overspant de Donau net ten westen van het Kreuz Regensburg. Een concrete opleverdatum is hier nog niet bekend,[42] maar in augustus 2014 begonnen de procedures.[43]

Deggendorf - Passau

In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is ook een verbreding van de A3 naar 2x3 rijstroken opgenomen tussen het Kreuz Deggendorf en Hengersberg over een afstand van 10 kilometer. Dit heeft de status 'urgente noodzaak'. In april 2022 is hiervan de planuitwerking afgerond, die daarmee door kon naar de planvaststelling.[44] Het grootste onderdeel is de vervanging van de Donaubrücke Deggenau. Een verbreding van 20 kilometer verder tot aan Aicha vorm Wald heeft de status 'verdere noodzaak'.

Verkeersintensiteiten

De A3 bij Aschaffenburg.

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.

Telpunt 2010[45] 2015[46] 2021[47]
Nederlandse grens 30.900 34.800 28.800
Elten 29.700 31.400 27.300
Emmerich 25.000 27.200 21.900
Emmerich-Ost 23.200
Rees 25.100 27.200 22.600
Hamminkeln 40.100 40.600 32.900
Wesel 50.600 53.000 43.800
Hünxe 56.500 59.200 50.100
Dinslaken-Nord 67.300 45.200 54.000
Dinslaken-Süd 66.800 65.300 53.400
Kreuz Oberhausen (A2/A516) 114.900 109.100
Oberhausen-Holten 122.700
Kreuz Oberhausen-West (A42) 127.600 137.100 112.600
Oberhausen-Lirich 126.800 110.500 106.300
Kreuz Kaiserberg (A40) 97.600 105.000 96.600
Duisburg-Wedau 109.900 113.300 101.700
Kreuz Breitscheid (A52) 103.300 101.100 92.300
Kreuz Ratingen-Ost (A44) 124.500 102.400 113.700
Mettmann 129.000 124.700 111.200
Kreuz Hilden (A46) 119.200 120.100
Solingen 117.400 125.600 91.600
Dreieck Langenfeld (A542) 116.800 117.600 91.400
Leverkusen-Opladen 129.200 128.300 108.500
Kreuz Leverkusen (A1) 157.600 159.600 150.600
Leverkusen-Zentrum 150.500 154.800 143.900
Köln-Mülheim 149.100 158.900 144.900
Köln-Dellbrück 157.100 166.700 156.700
Kreuz Köln-Ost (A4) 166.100 171.200 166.300
Dreieck Köln-Heumar (A4/A59) 94.300 99.500 83.100
Königsforst 85.000 97.200 76.900
Rösrath 74.500 79.500 62.600
Lohmar-Nord 88.600 96.700 76.600
Lohmar 76.800 81.300
Kreuz Bonn/Siegburg (A560) 76.800 81.700
Siebengebirge 74.200 79.000 72.300
Bad Honnef/Linz 75.400 78.600 72.400
Neustadt (Wied) 74.500 78.800 71.800
Neuwied 70.200 74.000 66.700
Dierdorf 68.100 72.200 65.000
Ransbach-Baumbach 78.100 83.000 76.400
Dreieck Dernbach (A48) 93.100 98.900 91.100
Montabaur 83.800 88.900 80.200
Diez 84.400 89.800 82.800
Limburg-Nord 94.300 104.200 91.400
Limburg-Süd 88.200 88.000 82.000
Bad Camberg 90.100 90.900 83.400
Idstein 96.600 91.800 81.400
Wiesbaden/Niedernhausen 96.800 104.500 89.200
Wiesbadener Kreuz (A66) 98.900 101.700 88.200
Raunheim 115.000 126.200 112.900
Mönchhof-Dreieck (A67) 126.000 137.600
Kelsterbach 94.200 100.700 95.400
Frankfurt-Flughafen 118.100 128.900 110.400
Frankfurter Kreuz (A5) 119.700 141.500 127.900
Frankfurt-Süd 150.700 163.400
Offenbacher Kreuz (A661) 119.700 151.900 148.300
Obertshausen 119.200 134.100 109.700
Hanau 72.700 80.300 85.400
Seligenstadt 72.800 87.500 70.200
Seligenstädter Dreieck (A45) 89.200 97.500 86.600
Stockstadt 90.000 113.900 95.100
Aschaffenburg 80.600 86.500 73.900
Aschaffenburg-Ost 84.700 96.700 80.600
Goldbach 84.800 91.700 85.200
Hösbach 64.600 67.700 66.200
Bessenbach/Waldaschaff 61.400 74.600 63.100
Weibersbrunn 59.300 59.000 60.000
Rohrbrunn 58.300 59.000 58.400
Marktheidenfeld 57.200 62.200 58.000
Wertheim/Lengfurt 58.200 64.000
Helmstadt 59.500 65.800
Dreieck Würzburg-West (A81) 75.000 87.800
Würzburg/Kist 73.200 87.700
Würzburg-Heidingsfeld 61.900 72.800 61.900
Würzburg/Randersacker 61.200 73.700
Rottendorf 66.500 76.600
Kreuz Biebelried (A7) 59.600 66.300 51.000
Kitzingen/Schwarzach 57.800 64.300 48.700
Wiesentheid 57.400 64.000 47.000
Geiselwind 57.700 63.900 46.700
Schlüsselfeld 58.300 64.900 47.600
Höchstadt-Nord 61.000 66.900 49.100
Pommersfelden 65.000 48.800
Höchstadt-Ost 69.100 51.100
Erlangen-West 65.800 69.100 51.900
Erlangen-Frauenaurach 78.700 82.300 64.300
Kreuz Fürth/Erlangen (A73) 88.100 93.100 74.100
Erlangen-Tennenlohe 88.800 95.500 78.300
Nürnberg-Nord 95.900 98.700 82.300
Nürnberg/Behringersdorf 100.600 104.100 89.400
Nürnberg-Mögeldorf 96.900 100.900 84.900
Kreuz Nürnberg (A9) 40.000 43.600 42.800
Kreuz Altdorf (A6) 46.500 50.600 46.000
Altdorf/Burgthann 40.200 44.200 41.100
Oberölsbach 38.600 43.400 38.600
Neumarkt in der Oberpfalz 34.800 38.500 35.100
Velburg 34.200 41.900 35.500
Parsberg 37.000 41.000 36.800
Beratzhausen 37.700 41.700 36.800
Laaber 37.400 41.400 39.200
Nittendorf 43.800 47.900 42.600
Sinzing 52.200 57.100 51.300
Kreuz Regensburg (A93) 69.000 76.600 59.400
Regensburg-Universität 65.400 72.700 61.300
Regensburg-Burgweinting 67.900 71.800
Regensburg-Ost 61.000 65.300 57.300
Neutraubling 51.700 55.900 51.700
Rosenhof 47.700 51.600 48.700
Wörth an der Donau/Wiesent 46.600 50.300 46.400
Wörth an der Donau-Ost 40.200 43.100 43.800
Kirchroth 38.800 41.600 41.400
Straubing 34.900 37.500 37.900
Bogen 34.900 37.500 38.900
Schwarzach 35.900 38.500 39.200
Metten 36.300 38.900 38.100
Kreuz Deggendorf (A92) 53.300 57.100 54.400
Hengersberg 47.200 50.600 43.800
Iggensbach 43.400 46.500 41.700
Garham/Vilshofen 42.200 45.300 38.800
Aich vorm Wald 38.100 40.900 35.200
Passau-Nord 30.700 32.900 30.300
Passau-Mitte 34.100 36.500 29.900
Passau-Süd 35.300 37.800 31.600
Pocking 23.900 29.400 25.500

Congestie

Veel files worden in Duitsland veroorzaakt door ongevallen en met name wegwerkzaamheden. Het aantal punten met structurele congestie is relatief klein vergeleken met Nederland. Op de A3 zijn er een aantal punten waar het structureel vastloopt in de spits. Dit is met name tussen Oberhausen en Köln, alhoewel meestal lang niet het hele traject filevorming kent. Ook wil het wel eens vastlopen voor het Kreuz Oberhausen. Zuidelijker is met name de A3 tussen Leverkusen en Köln filegevoelig. Zuidelijker staan er rond Frankfurt wel eens files, maar in normale omstandigheden is de filevorming niet erg groot. Elders staan geen structurele files, anders dan door werkzaamheden.

Tijdens vakantieuittochten is de A3 één van de drukstbereden wegen. Met name door het Ruhrgebied is het dan erg druk, vanaf Oberhausen tot Köln. Ook van Würzburg tot Nürnberg loopt het dan vaak vast, alhoewel de vertragingen op normale dagen hier beperkt zijn. Verder oostelijk van Nürnberg doen zich meestal geen grote problemen voor tijdens de vakantie.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte Opmerkingen
Nederlandse grens (A12) Kreuz Oberhausen (A2) 2x2 65 km
Kreuz Oberhausen (A2) Kreuz Leverkusen (A1) 2x3 60 km
Kreuz Leverkusen (A1) Dreieck Köln-Heumar (A4) 2x4 13 km
Dreieck Köln-Heumar (A4) Frankfurt-Süd 2x3 176 km her en der spitsstroken
Frankfurt-Süd Offenbacher Kreuz (A661) 2x4 6 km
Offenbacher Kreuz (A661) Kreuz Biebelried (A7) 2x3 123 km deels 4+3 v.v.
Kreuz Biebelried (A7) Kreuz Fürth/Erlangen (A73) 2x2 76 km
Kreuz Fürth/Erlangen (A73) Kreuz Nürnberg (A9) 2x3 22 km
Kreuz Nürnberg (A9) Regensburg-Ost 2x2 95 km
Regensburg-Ost Rosenhof 2x3 7 km
Rosenhof Oostenrijkse grens (A8) 2x2 121 km

Kunstwerken

Grote kunstwerken van de A3:

Externe links

Video's:

Foto's:

Referenties

 1. Nummerierung des deutschen Autobahnnetzes nach West-Modell vor 1974 | autobahn-online.de
 2. geschiedenis Duitsland op autobahn-online.de
 3. A3: Temporäre Seitenstreifenfreigabe und Streckenbeeinflussungsanlage zwischen Hilden und Mettmann in Betrieb | strassen.nrw.de
 4. Bei Stau auf A3: Verkehr künftig auch über Seitenstreifen | wdr.de
 5. Intelligente Verkehrstechnik auf der A 3 in Betrieb | bmvi.de
 6. A3: Grundhafte Sanierung zwischen Köln-Heumar und Bad Honnef | strassen.nrw.de
 7. Dobrindt: Ausbau der A 3 stärkt das Verkehrsnetz weiter | bmvi.de
 8. Ab Samstag fließt der Verkehr auf der A 3 bei Rohrbrunn sechsspurig | main-echo.de
 9. Letzte Ausbaulücke auf der A 3 zwischen Würzburg und Aschaffenburg geschlossen | bmvi.de
 10. A3 zwischen Aschaffenburg und Würzburg jetzt sechsstreifig | sueddeutsche.de
 11. Bär: Bund investiert 75 Millionen Euro in den Ausbau der A 3 bei Wertheim | bmvi.de
 12. Ausbau der Autobahn 3 bei Wertheim kommt | swp.de
 13. A 3 wird für einige Jahre Dauerbaustelle | mainpost.de
 14. Freie Fahrt ab Herbst geplant | main-echo.de
 15. Verkehrsfreigabe: A 3-Ausbau zwischen Helmstadt und Marktheidenfeld | bmvi.de
 16. A3-Ausbau bei Wertheim - Sechs Spuren befahrbar | swr.de
 17. Sechsspuriger Ausbau hat begonnen | br.de
 18. www.a3-würzburg.de
 19. Fertigstellung der Richtungsfahrbahn Nürnberg verschiebt sich auf-grund von Verzögerungen im Bauablauf auf das Jahr 2021 | abdnb.bayern.de
 20. Dobrindt: Wir machen die A 3 fit für die Zukunft | bmvi.de
 21. Spatenstich für 6-streifigen Ausbau der A 3 vom Autobahnkreuz Fürth/Erlangen bis zum Main-Donaukanal | stmi.bayern.de
 22. Freie Fahrt für Fürth und Erlangen | bmvi.de
 23. A 3: Talbrücke Geigerhaid wird neu gebaut | nordbayern.de
 24. www.a3-regensburg.de
 25. Autobahnausbau startet im Februar | mittelbayerische.de
 26. Startschuss für Ausbau A 3 zwischen Regensburg und Rosenhof | bmvi.de
 27. A3: 6-streifiger Ausbau zwischen dem Autobahnkreuz Regensburg und der Anschlussstelle Rosenhof | autobahn.de
 28. A3 6-streifiger Ausbau AK Regensburg - AS Rosenhof | autobahn.de
 29. A3 6-streifiger Ausbau AK Regensburg - AS Rosenhof | autobahn.de
 30. Der A3-Ausbau kommt in die Spur | mittelbayerische.de
 31. Die Autobahn 3 wird in einigen Jahren wieder zur Großbaustelle | rp-online.de
 32. Der Ausbau des Kölner Autobahnrings bei Leverkusen | strassen.nrw.de
 33. Bezirksregierung Köln: Mehr Sicherheit durch besseren Verkehrsabfluss | strassen.nrw.de
 34. A 3: Main-Donau-Kanalbrücke bei Frauenaurach nun vollständig unter Verkehr | bmvi.de
 35. Erneuerung Main-Donau-Kanalbrücke | stmi.bayern.de
 36. | Baubeginn für sechsstreifigen A 3-Ausbau Fuchsberg-Geiselwind | bmvi.de
 37. Bund startet Neue Generation von ÖPP-Projekten | bmvi.de
 38. A-3-Ausbau zwischen den Kreuzen Fürth/Erlangen und Biebelried startet im Mai | infranken.de
 39. A3-Ausbau auf 76 Kilometern: Am Freitag geht's los | nordbayern.de
 40. A-3-Ausbau nach Nürnberg soll im Sommer starten | mainpost.de
 41. A3 bei Sinzing: Bayern beantragt sechs Spuren | mittelbayerische.de
 42. Sechsstreifiger Ausbau zwischen AK Regensburg und AS Rosenhof | www.abdsb.bayern.de
 43. Regierung der Oberpfalz leitet Planfeststellungsverfahren für den 6-streifigen Ausbau der A 3 | regierung.oberpfalz.bayern.de
 44. Wichtiger Meilenstein in Niederbayern erreicht | autobahn.de
 45. Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
 46. Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
 47. De data van 2021 is ingewonnen tijdens de COVID-19 pandemie. De kwaliteit van de data is slechter dan voorgaande jaren
Autobahnen in Duitsland

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A17A19A20A21A23A24A25A26A27A28A29A30A31A33A36A37A38A39A40A42A43A44A45A46A48A49A52A57A59A60A61A62A63A64A65A66A67A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A98A99

A100A103A111A113A114A115A117A143A210A215A226A255A261A270A280A281A293A352A369A391A392A445A448A480A485A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565A571A573A602A620A623A643A648A650A656A659A661A671A672A831A861A864A952A980A995