A3 (Duitsland)
![]() | |||
---|---|---|---|
![]() | |||
A3 | |||
Begin | Elten | ||
Einde | Passau | ||
Lengte | 767 km | ||
|
De Bundesautobahn 3, BAB 3 of kortweg A3 is een Autobahn in Duitsland. De autosnelweg vormt een noord-zuid route die vanaf de Nederlandse grens bij Elten naar het zuidoosten loopt tot aan de Oostenrijkse grens bij Passau. De route loopt langs diverse belangrijke centra in Duitsland, zoals het Rhein-Ruhrgebied, Frankfurt am Main en Nürnberg. De A3 geldt als één van de drukste en belangrijkste autosnelwegen van Duitsland, als de enige die echt diagonaal door het grid verloopt. Het is een belangrijke transitroute voor verkeer tussen de grote Duitse steden, maar ook voor internationaal verkeer tussen de Benelux en Zuidoost-Europa. De A3 is 767 kilometer lang.
Routebeschrijving
Nordrhein-Westfalen & Ruhrgebied

Bij de grensovergang Elten gaat de Nederlandse A12 over in de A3. De snelweg telt dan 2x2 rijstroken en loopt min of meer parallel aan de Nederlandse grens naar het oosten. Men passeert het stadje Emmerich en de snelweg draait dan langzaam naar het zuiden. De afslagen liggen redelijk ver uit elkaar. De grootste plaats voor het Ruhrgebied is Wesel. De snelweg loopt op niet al te grote afstand parallel aan de rivier de Rhein. Na Wesel wordt het gebied verstedelijkt en bereikt men de stad Oberhausen. Bij het Kreuz Oberhausen gaat de A3 via een TOTSO naar het zuiden. De A516 gaat rechtdoor Oberhausen in en de A2 begint hier om richting Dortmund en Hannover in het oosten te lopen. De A3 telt vanaf hier 2x3 rijstroken en vormt min of meer de grens tussen de steden Oberhausen en Duisburg. Na een paar kilometer komt men bij het Kreuz Oberhausen-West, waar men de A42 kruist, de snelweg vanaf Kamp-Lintfort richting Essen, Gelsenkirchen en Dortmund. Daarna komt men bij een belangrijk knooppunt, namelijk Kreuz Kaiserberg in Duisburg, waar men de A40 kruist. De A40 is één van de belangrijkste oost-westassen van het Ruhrgebied en komt vanuit Eindhoven en loopt dan door de centra van Duisburg, Essen en Gelsenkirchen naar Dortmund.
Duisburg is een grote stad met 496.000 inwoners. De A3 loopt ten oosten van de stad, terwijl de parallelle A59 de stad zelf doorkruist. Na Duisburg komt men door een iets minder verstedelijkt gebied en bij het Kreuz Breitscheid aan de zuidkant van Duisburg kruist men de A52, de snelweg van Düsseldorf naar Essen. Hierna komt men door een bosgebied en telt de A3 nog steeds 2x3 rijstroken. Bij Ratingen eindigt de A44 op de A3. De A44 vormt de noordelijke randweg van Düsseldorf. De A3 loopt zelf niet door de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen, maar passeert ten oosten ervan naar het zuiden. Bij de stad Hilden volgt het Kreuz Hilden, waar men de A46 kruist, de snelweg van Düsseldorf naar Wuppertal. Niet ver daarna komt men langs het Kreuz Langenfeld, waar de relatief onbelangrijke A542 naar Monheim loopt. De A3 loopt hier ook parallel aan de A59.
Men bereikt dan de stad Leverkusen, waar men bij het Kreuz Leverkusen de A1 kruist, één van de belangrijkste snelwegen van het Ruhrgebied, die vanaf Dortmund en Wuppertal komt en langs de westkant van Köln gaat. De A3 gaat door het oosten van Köln en telt hier 2x4 rijstroken. Via een stackknooppunt kruist men de A4, die vanaf hier naar het oosten loopt, richting Bergisch Gladbach en Olpe. De A4 is dan in zuidelijke richting dubbelgenummerd met de A3, die niet ver daarna bij Dreieck Köln-Heumar naar het westen afslaat, richting Aachen. De A59 takt hier ook af en loopt naar Bonn. Men komt daarna door een dichtbebost gebied, en verlaat dan min of meer het Rhein-Ruhrgebied. Bij het Kreuz Bonn/Siegburg kruist men de A560, de snelweg naar Hennef en Bonn. Dit is voorlopig het laatste knooppunt van de A3. De snelweg gaat dan ruim ten oosten van Bonn langs en vormt hier een doorgaande route zonder al te veel afslagen.
Rheinland-Pfalz
Bij Windhagen komt men in het Bundesland Rheinland-Pfalz. De snelweg telt ook dan 2x3 rijstroken en de ICE-lijn van Köln naar Frankfurt loopt naast de snelweg. Dit gedeelte is nogal heuvelachtig daar men diverse zijrivieren van de Rhein kruist. Dit gebied heet het Westerwald en omvat heuvels tot ongeveer 400 meter hoogte. Er liggen dan ook geen grote plaatsen op de route tot Wiesbaden. Bij het Dreieck Dernbach eindigt de A48 die vanuit Trier en Koblenz komt. Vanaf het noorden slaat er niet zoveel verkeer af richting de A48, die vooral een verbinding vanaf Frankfurt richting Koblenz vormt. De snelweg telt hier ook 2x3 rijstroken en men passeert het stadje Limburg an der Lahn, om daarna door het Taunusgebergte te gaan.
Hessen & Frankfurt am Main

Na het Taunusgebergte komt men ten oosten van de stad Wiesbaden langs. De stad is de hoofdstad van Hessen, maar heeft eigenlijk maar één afslag aan de A3. Bij het Wiesbadener Kreuz kruist men de A66, de directe snelweg tussen Wiesbaden/Mainz en Frankfurt. Men komt dan in het dal waar de Main en Rhein samenkomen. De A3 buigt hier af naar het oosten en vlak voor de luchthaven van Frankfurt slaat de A67 af bij het Mönchhof-Dreieck. De A67 loopt naar Darmstadt en Mannheim en hier slaat veel verkeer richting Zuid Duitsland af. Men komt daarna langs de luchthaven van Frankfurt, die direct langs de snelweg ligt. Er vliegen vliegtuigen vlak over de A3 om te landen. De B43 loopt hier parallel aan de A3 en is een Gelbe Autobahn. Er staat een overkluizing over de snelweg die het treinstation met de terminals verbindt. Men komt daarna bij het Frankfurter Kreuz, het drukste knooppunt van Duitsland. Hier kruist men de A5, de snelweg van Frankfurt naar Darmstadt, Karlsruhe en Basel.
De A3 telt daarna 2x4 rijstroken en loopt langs de zuidkant van Frankfurt, het belangrijkste economische centrum van Duitsland met 668.000 inwoners. Het stedelijk gebied telt ruim 2,2 miljoen inwoners. Bij het Offenbacher Kreuz kruist men de A661, de oostelijke randweg van Frankfurt. Van Frankfurt zelf ziet men vanaf hier niet veel. De weg voert door de beboste gebieden ten zuiden van de stad. Bij Rodgau kruist men de B45, een gelbe Autobahn van Darmstadt naar Hanau. Men komt daarna bij het Seligenstädter Dreieck, waar de A45 eindigt, die vanaf Dortmund en Gießen komt. Dit knooppunt ligt op de grens met Bayern.
Bayern: Würzburg, Nürnberg en Regensburg

Even voor Aschaffenburg steekt men de rivier de Main over en bij Hösbach is de A3 overkapt en ondertunneld. De A3 telt dan voortdurend 2x3 rijstroken tot aan Würzburg, met soms een 4e rijstrook op hellingen. Men komt daarna in de heuvels van de Spessart en de snelweg wordt zeer heuvelachtig. Dit dichtbeboste gebied houdt zo'n 30 kilometer aan tot Marktheidenfeld waar men opnieuw de rivier de Main kruist. Daarna stijgt men weer wat, maar is het gebied wat minder dicht bebost. Men bereikt dan de stad Würzburg, waar bij Dreieck Würzburg-West de A81 begint die naar Heilbronn en Stuttgart loopt in het zuiden. De snelweg scheert ten zuiden van de stad langs. Vanaf de parkeerplaats en ook de snelweg zelf heeft men goed uitzicht over de stad met diens burcht. Aan de oostkant van Würzburg kruist men bij Kreuz Biebelried de A7, de snelweg vanaf Kassel naar Ulm. Daarna passeert men opnieuw de rivier de Main en komt men in het Steigerwald, een natuurgebied. Dit gebied is echter niet zo dichtbebost als eerder op de route in de Spessart. Op dit traject zijn 2x2 rijstroken beschikbaar.
Een kilometer of 80 na Würzburg bereikt men Erlangen, een grotere voorstad van Nürnberg. De A3 is hier weer wat naar het zuiden gedraaid en men kruist bij het Kreuz Fürth/Erlangen de A73, de snelweg vanaf Bamberg naar Nürnberg. Hierna zijn er ook weer 2x3 rijstroken beschikbaar en komt men door de bossen ten noorden van Nürnberg. Niet ver van de snelweg ligt de luchthaven van de stad. Hier liggen weinig afslagen naar Nürnberg zelf. Bij het Kreuz Nürnberg vormt zich de situatie dat de doorgaande rijstroken de A9 opdraaien richting het zuiden, naar München en dat men moet afslaan om de A3 te volgen via een TOTSO-constructie. De A9 gaat in noordelijke richting naar Bayreuth en Berlijn. De snelweg telt hierna ook nog maar 2x2 rijstroken en kruist bij Kreuz Altdorf de A6, de snelweg vanaf Nürnberg richting Praha.
Na Nürnberg begint een heuvelachtig traject met 2x2 rijstroken door de Fränkische Alb. Dit gebied is half bebost en de A3 vormt hier vooral een route voor het doorgaande verkeer, aangezien er weinig grotere plaatsen aan de snelweg liggen. Even voor Regensburg steekt men de rivier de Donau over en bij het Kreuz Regensburg kruist men de A93, de snelweg vanaf Hof richting München. Daarna volgen er een aantal afslagen aan de zuidkant van Regensburg. Regensburg is een grotere stad met 131.000 inwoners aan de Donau. Ook na Regensburg zijn er 2x2 rijstroken beschikbaar en kruist men opnieuw de Donau. De grootste plaats voorbij Regensburg is Straubing. De A3 loopt hier door het brede dal van de Donau en hier is de omgeving slechts af en toe een beetje bebost en ook vrij vlak. Bij Deggendorf kruist men tweemaal de Donau en bij het Kreuz Deggendorf eindigt de A92, die naar München loopt. De tweede brug over de Donau is een tuibrug met zeer hoge pylonen. Daarna loopt de weg verder naar het zuidoosten en bereikt men de stad Passau, waar men voor de laatste keer in Duitsland de Donau kruist. De A3 loopt dan pal naar het zuiden en bij Suben steekt men de grens met Oostenrijk over. De grens wordt gevormd door de rivier de Inn. In Oostenrijk gaat de A8 verder richting Linz en Wien.
Geschiedenis
Aanleggeschiedenis
De eerste delen van de A3 openden in het westen van Duitsland, tussen 1933 en 1940 in fases tussen Oberhausen, Köln en Wiesbaden. Het eerste deel, een traject van slechts 2,5 kilometer lang, werd geopend op 27 september 1933 bij Opladen in het Ruhrgebied. Op 21 mei 1936 was een traject van 25 kilometer lang gereed tussen Hilden en Köln-Mülheim. Het 30 kilometer lange deel tussen Köln-Mülheim en Siegburg werd op 17 december 1937 geopend voor het verkeer. In 1938 volgde 12 kilometer tot aansluiting Siebengebirge en in 1939 30 kilometer tot aan Dierdorf. Op 23 september 1939 opende 48 kilometer tussen Limburg-Nord en Wiesbaden, inclusief de 60 meter hoge Lahntalbrücke. Het 42 kilometer lange deel tussen Dierdorf en Limburg-Nord opende op 15 juni 1940, waardoor een doorgaande route van Oberhausen tot Wiesbaden beschikbaar was.

De zogenaamde "Hollandlinie", het deel van Oberhausen naar de grens met Nederland, was bij de aanleg onderdeel van Reichsautobahn 92. De aanleg begon in 1939 en werd in 1942 stilgelegd. Pas in 1958 werd verder gebouwd en tussen 1961 en 1965 werden trajecten geopend voor het verkeer. Toen het deel tussen de Nederlandse grens en Emmerich opende, was Elten nog onder Nederlands bewind. De douanecontrole bevond zich al wel op de huidige plek, dus uit toenmalig perspectief kilometers in Nederland. De huidige aansluiting Elten was afgesloten, omdat men zo de douanecontrole had kunnen omzeilen.
In 1939 begon men al met de bouw van bruggen tussen Regensburg en Wörth an der Donau, maar vanwege het moeizame verloop van de Tweede Wereldoorlog werden deze werkzaamheden in 1942 stilgelegd. In 1950 werd begonnen met de bouw van de A3 ten zuidoosten van Wiesbaden. In 1956 bereikte de A3 Frankfurt-Süd. Het 214 kilometer lange deel van Frankfurt tot Erlangen werd in 9 jaar gebouwd. Op 15 december 1959 werd het deel door de Spessart geopend en in 1961 bereikte de snelweg Würzburg-West. In 1964 werd 42 kilometer tussen Rottendorf en Schlüsselfeld geopend voor het verkeer.
Het deel van Tennenlohe naar het Kreuz Nürnberg was al in 1941 gedeeltelijk voltooid, maar werd pas in 1959 volledig geopend. Op 19 december 1963 opende het deel van Schlüsselfeld naar Nürnberg, zodat er een doorgaande snelweg vanaf de Nederlandse grens naar Nürnberg voltooid was. In de jaren '60 werd het deel tussen Nürnberg en Regensburg opgeleverd en in 1968 werd begonnen met de aanleg tussen Deggendorf en Passau. Tot aan Passau-Süd werd de snelweg in meerdere fases tot aan 1979 geopend. In 1983 opende het zuidelijkste deel tot aan de grens met Oostenrijk. Het deel tussen Regensburg en Deggendorf werd eveneens in de jaren '80 gebouwd. Het laatste deel opende in 1984 tussen Deggendorf en Straubing en daarmee werd de A3 na 51 jaar voltooid.
Wegnummergeschiedenis
Tot 1975 was het deel tussen de Nederlandse grens en Kreuz Oberhausen als A70 genummerd. Tussen Kreuz Oberhausen en Dreieck Köln-Heumar was de weg destijds als A2 genummerd. Na 1975, toen de route van de A2 werd verlegd naar het traject tussen Venlo en Kreuz Kaiserberg (tegenwoordig A40), was het deel tussen Kreuz Kaiserberg en Kreuz Oberhausen dubbelgenummerd als A2/A3. Het deel tussen Dreieck Köln-Heumar en de Oostenrijkse grens bij Passau was tot 1975 als A15 genummerd. [1]
Openstellingsgeschiedenis
Van | Naar | Lengte | Opening[2] |
---|---|---|---|
Opladen | Leverkusen | 2 km | 27-09-1933 |
Mettmann | Köln-Mülheim | 33 km | 21-05-1936 |
Kreuz Oberhausen | Kreuz Breitscheid | 36 km | 17-12-1936 |
Köln-Mülheim | Siegburg | 30 km | 17-12-1937 |
Siegburg | Siebengebirge | 12 km | 15-12-1938 |
Siebengebirge | Dierdorf | 30 km | 20-09-1939 |
Limburg-Nord | Wiesbadener Kreuz | 48 km | 23-09-1939 |
Dierdorf | Limburg-Nord | 42 km | 15-06-1940 |
Tennenlohe | Kreuz Nürnberg | 18 km | 1941 |
Wiesbadener Kreuz | Weilbach | 4 km | 1951 |
Weilbach | Frankfurt-Süd | 17 km | 10-07-1956 |
Frankfurt-Süd | Offenbacher Kreuz | 6 km | 1957 |
Offenbacher Kreuz | Hanau | 12 km | 1958 |
Stockstadt | Hösbach | 10 km | 1958 |
Hanau | Stockstadt | 15 km | 1959 |
Hösbach | Rohrbrunn | 18 km | 15-12-1959 |
Wesel | Kreuz Oberhausen | 18 km | 14-07-1961 |
Rohrbrunn | Helmstadt | 36 km | 27-10-1961 |
Nederlandse grens | Emmerich | 7 km | 20-04-1962 |
Höchstadt-Ost | Tennenlohe | 24 km | 1962 |
Hamminkeln | Wesel | 14 km | 17-12-1963 |
Helmstadt | Rottendorf | 25 km | 1963 |
Schlüsselfeld | Höchstadt-Ost | 18 km | 19-12-1963 |
Rottendorf | Schlüsselfeld | 42 km | 26-11-1964 |
Emmerich | Hamminkeln | 28 km | 27-04-1965 |
Nittendorf | Rosenhof | 26 km | 1965 |
Parsberg | Nittendorf | 25 km | 1969 |
Kreuz Nürnberg | Neumarkt in der Oberpfalz | 25 km | 19-11-1970 |
Neumarkt in der Oberpfalz | Parsberg | 28 km | 1971 |
Kreuz Deggendorf | Iggensbach | 20 km | 1975 |
Iggensbach | Passau-Nord | 21 km | 1978 |
Passau-Nord | Passau-Süd | 9 km | 1979 |
Rosenhof | Wörth an der Donau | 9 km | 1980 |
Wörth an der Donau | Straubing | 20 km | 30-10-1981 |
Passau-Süd | Oostenrijkse grens | 16 km | 1983 |
Straubing | Kreuz Deggendorf | 28 km | 1984 |
Verbredingen
Oberhausen - Köln
Vermoedelijk vanaf midden jaren '70 is de A3 tussen Oberhausen en Leverkusen bij Köln naar 2x3 rijstroken verbreed. Zo dateert de stalen vakwerkbrug over het Rhein-Hernekanal bij Oberhausen uit 1976. De twee bruggen over de Ruhr in Duisburg zijn in 1984 en 1986 opengesteld. De Düsseltalbrücke is in 1985 opengesteld, wat suggereert dat het grootste deel van de A3 tussen Duisburg en Köln midden jaren '80 naar 2x3 rijstroken is verbreed.
Op 10 december 2018 werd een spitsstrook in gebruik genomen tussen het Kreuz Hilden en Mettman.[3][4]
Köln

Al in 1961 is de A3 tussen het Kreuz Leverkusen en de aansluiting Köln-Mülheim van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. De werkzaamheden zijn in een periode van 50 weken uitgevoerd, tussen 4 januari en 15 december 1961. 13 bruggen zijn hierbij vervangen.
Midden jaren '80 is het resterende deel van de A3 langs de oostkant van Köln verder naar 2x3 rijstroken verbreed. Sinds 2003 wordt de oostring van Köln naar 2x4 rijstroken verbreed, zoals gebruikelijk in Duitsland wordt dit in kleine deelprojecten uitgevoerd, zodat weggebruikers jarenlang overlast hebben van wegwerkzaamheden op het 14 kilometer lange deel van de A3 langs Köln. In juni 2005 was de eerste 2,8 kilometer tussen het Kreuz Köln-Ost en het Dreieck Köln-Heumar naar 2x4 rijstroken verbreed. Aansluitend is tussen 2005 en 2008 de A3 tussen Köln-Dellbrück en het Kreuz Köln-Ost naar 2x4 rijstroken verbreed. Daarna is tussen 2009 en 2013 weer een paar kilometer tussen Köln-Mülheim en Köln-Dellbrück naar 2x4 rijstroken verbreed. Tussen 2015 en 2017 is het 3,5 kilometer lange deel tussen Leverkusen-Zentrum en Köln-Mülheim naar 2x4 rijstroken verbreed.
Köln - Frankfurt
De A3 is grofweg in het midden van de jaren '70 tussen Köln en Frankfurt naar 2x3 rijstroken verbreed.
Op 3 februari 2015 is verkeerssignalering op 8 kilometer van de A3 tussen de grens met Rheinland-Pfalz/Hessen en Limburg-Nord in gebruik genomen. Hiermee kan richting Köln ook de vluchtstrook als extra rijstrook ingezet worden.[5]
Vanaf 2017 werd de A3 tussen het Dreieck Heumar (A4) en Bad Honnef over een afstand van 40 kilometer gerenoveerd. Op dit traject bevonden zich veel bruggen in slechte staat, van de 45 bruggen op dit traject zijn er 37 aangepakt, waarvan 20 compleet vervangen zijn.[6]
Frankfurt
Al in de jaren '70 is de A3 ten zuiden van Frankfurt langs naar 2x3 rijstroken verbreed tussen het Mönchhof-Dreieck en het Offenbacher Kreuz tussen 1970 en 1979. Vervolgens is gedeurende de jaren '80 het traject vanaf het Offenbacher Kreuz tot het Seligenstädter Dreieck naar 2x3 rijstroken verbreed. Met uitzondering van de aansluiting Hanau was dit eind jaren '80 voltooid. Begin jaren '90 is de A3 tussen Frankfurt-Süd en het Offenbacher Kreuz verder verbreed naar 2x4 rijstroken. Tussen 1995 en 2000 is het Frankfurter Kreuz gereconstrueerd.
Frankfurt - Würzburg

traject | lengte | bouwtijd | kosten |
---|---|---|---|
Aschaffenburg - Aschaffenburg-Ost | 5 km | 2005-2009 | € 50 mln |
Aschaffenburg-Ost - Hösbach | 6 km | 1995-2005 | € 160 mln |
Hösbach - Kauppenbrücke | 7 km | 2008-2011 | € 138 mln |
Kauppenbrücke - Rohrbrunn | 8 km | 2013-2015 | € 118 mln |
Rohrbrunn - Hasetalbrücke | 5 km | 2016-2019 | € 72 mln |
Hasetalbrücke | 3 km | 2007-2011 | € 56 mln |
Hasetalbrücke - Marktheidenfeld | 8 km | 2016-2019 | € 71 mln |
Marktheidenfeld - Mainbrücke Bettingen | 7 km | 2016-2017 | € 68 mln |
Mainbrücke Bettingen | 1 km | 1997-2001 | € 20 mln |
Mainbrücke Bettingen - Helmstadt | 8 km | 2014-2017 | € 75 mln |
Helmstadt - Dreieck Würzburg-West | 11 km | 2009-2011 | € 77 mln |
Dreieck Würzburg-West - Würzburg-Heidingsfeld | 8 km | 2007-2009 | € 71 mln |
Würzburg-Heidingsfeld - Mainbrücke Randersacker | 5 km | 2012-2020 | € 221 mln |
Mainbrücke Randersacker | 1 km | 2007-2011 | € 43 mln |
Mainbrücke Randersacker - Kreuz Biebelried | 11 km | 2007-2012 | € 130 mln |
De A3 is over een periode van 33 jaar naar 2x3 rijstroken verbreed tussen het Seligenstädter Dreieck (A45) en het Kreuz Biebelried (A7). De verbreding werd zeer gefragmenteerd uitgevoerd, het verkeer had decennia lang grote hinder van de wegwerkzaamheden, die elke paar jaar een stukje opschoven. Met name na 2000 namen de verkeersproblemen fors toe vanwege de hoeveelheid vrachtverkeer op deze corridor.
De verbreding van de A3 begon in 1987 tussen het Seligenstädter Dreieck en Aschaffenburg-West. Hiervoor moest de Mainbrücke Stockstadt vervangen worden. Bovendien zijn hier parallelrijbanen aangelegd tussen de knooppunt met de B8 en B469, die beiden Autobahnähnlich zijn uitgevoerd. De verbreding van dit eerste deel kwam in 1991 gereed.
In 1995 begonnen werkzaamheden om het deel tussen Aschaffenburg-Ost en Hösbach naar 2x3 rijstroken te verbreden. Voor dit deel is een Einhausung aangelegd. De werkzaamheden duurden 10 jaar, de voortgang was tot circa 2000 zeer beperkt, pas in 2005 kwam de verbreding gereed. Tussen 2005 en 2009 is het resterende deel langs Aschaffenburg naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit gebeurde in het vrije veld zonder overkappingen.
Bijzonder is dat de A3 de rivier de Main meermaals kruist, ook zijn er een aantal grote bruggen. Een deel van deze bruggen is al vooruitlopend op de eigenlijke verbreding vervangen en voorbereid op 2x3 rijstroken. De Mainbrücke Bettingen is in 2001 al gerenoveerd en op zes rijstroken voorbereid hoewel er lange tijd maar 4 rijstroken in gebruik waren. Dit waren de eerste werkzaamheden dichter bij Würzburg. De Hasetalbrücke en de Mainbrücke Randersacker zijn ook al voor de aansluitende wegvakken vervangen en voorbereid op 2x3 rijstroken.
De A3 is vervolgens tussen Hösbach en Würzburg in fases tussen 2005 en 2019 naar 2x3 rijstroken verbreed door de Spessart. Op 21 december 2011 kwam de verbreding tussen Hösbach en de Kauppenbrücke bij Waldaschaff gereed. De kosten hiervan bedroegen € 257 miljoen. In 2011 is ook het deel tussen de Mainbrücke Bettingen en het Dreieck Würzburg-West naar 2x3 rijstroken verbreed. Op 16 november 2015 werd de verbreding tussen de Kauppenbrücke en Rohrbrunn opgeleverd.
Het 30 kilometer lange project tussen Rohrbrunn en de Mainbrücke Bettingen kostte € 211 miljoen. In de richting Würzburg is de stijging over de Spessart met 4 rijstroken opgeleverd. Al in 2008 is het Planfeststellungsbeschluß vastgesteld voor het deel tussen Rohrbrunn en de Mainbrücke Bettingen. Dit traject omvatte ook de Hasetalbrücke, die al tussen 2007 en 2011 is vervangen. Daardoor was het deel tussen Rohrbrunn en de Mainbrücke Bettingen opgedeeld in twee aparte trajecten, die simultaan uitgevoerd zijn. De verbreding van het 5 kilometer lange deel tussen Rohrbrunn en de Hasetalbrücke en het 15 kilometer lange deel tussen de Hasetalbrücke en de Mainbrücke Bettingen begon op 30 juni 2016.[7] Hiervan is de oostelijkste 7 kilometer bij Marktheidenfeld in 2017 opgeleverd. Op 24 november 2018 openden 2x3 rijstroken rond de aansluiting Rohrbrunn,[8] maar de oplevering van de Rohrbruchbrücke zelf was vertraagd tot november 2019. Op 19 november 2019 werden de laatste delen van de verbreding van de A3 ten westen van Würzburg opgeleverd, tussen Rohrbrunn en Marktheidenfeld.[9] Hiermee was de verbreding van A3 tussen Aschaffenburg en Würzburg na 24 jaar wegwerkzaamheden voltooid.[10]
Bij Würzburg begon de grootschalige verbreding in 2009. In de herfst van 2009 is de verbreding tussen Würzburg/Randersacker en Kreuz Biebelried begonnen. Het eerste deel tussen Würzburg/Randersacker en Rottendorf is op 21 december 2011 geopend. Het tweede deel van dit project, tot Kreuz Biebelried, was in oktober 2012 voltooid. Het stuk tussen Dreieck Würzburg-West en Würzburg-Heidingsfeld is tussen 2007 en 2009 verbreed naar 2x3 rijstroken. In de richting van Frankfurt zijn hier enkele kilometers 4 rijstroken beschikbaar. Het deel tussen Helmstadt en het Dreieck Würzburg-West (A81) was op 21 december 2011 voltooid. In de periode 2014-2017 is de A3 tussen Marktheidenfeld en de grens met Bayern ten oosten van Wertheim naar 2x3 rijstroken verbreed. De verbreding begon officieel op 1 oktober 2014.[11][12][13] Dit deel kostte € 77 miljoen en was vertraagd omdat een klein deel over het grondgebied van de staat Baden-Württemberg loopt. Dit moest in mei 2017 gereed zijn, maar was vertraagd[14] en op 5 december 2017 opgeleverd.[15][16]
Würzburg

Tussen 2007 en 2009 is het eerste deel van de passage langs Würzburg naar 2x3 rijstroken verbreed, namelijk vanaf het Dreieck Würzburg-West tot Würzburg-Heidingsfeld. Tussen 2009 en 2012 is het deel tussen Würzburg/Randersacker en Rottendorf naar 2x3 rijstroken verbreed, gevolgd door het deel verder tot aan het Kreuz Biebelried (A7) in 2012.
De verbreding van het deel tussen Würzburg-Heidingsfeld en Würzburg/Randersacker was een complex project, omdat hier de Talbrücke Heidingsfeld vervangen wordt en een overdekt deel van 570 meter gebouwd wordt, dat 9 meter lager kwam te liggen. De bouw hiervan is op 21 september 2012 begonnen. In maart 2018 werd de nieuwe rijbaan richting Frankfurt geopend, inclusief de eerste buis van de Katzenbergtunnel en de eerste overspanning van de Talbrücke Heidingsfeld. Geschatte bouwtijd voor dit deel was indertijd 6,5 jaar, waardoor dit deel pas in 2019 opengesteld zou worden.[17][18] Vervolgens sprak men over een oplevering in 2021,[19] maar uiteindelijk is de verbreding bij Würzburg op 21 december 2020 opgeleverd.
Würzburg - Nürnberg
Vooralsnog zijn alleen een aantal bruggen vervangen op dit traject en voorbereid op een latere verbreding naar 2x3 rijstroken. In 2003 is de Mainbrücke Dettelbach vervangen en voorbereid op 2x3 rijstroken. In 2008 is de brug over de Regnitz in Erlangen vervangen door een brug met ruimte voor 2x3 rijstroken.
Op 2 maart 2017 begonnen werkzaamheden om de A3 door het Kreuz Fürth/Erlangen naar 2x3 rijstroken te verbreden.[20] Dit project omvatte ook een verbindingsboog vanaf Bamberg richting Regensburg.[21] De werkzaamheden kostten € 227 miljoen en zijn op 31 augustus 2021 opgeleverd.[22]
Nürnberg
De passage van Nürnberg is als eerste in deze regio naar 2x3 rijstroken verbreed, vanaf het Kreuz Fürth/Erlangen (A73) tot het Kreuz Nürnberg (A9). Wanneer dit is gebeurd is niet bekend, mogelijk in de jaren '70 of '80.
Nürnberg - Regensburg
Tussen 2016 en 2018 is de 212 meter lange en 17 meter hoge Talbrücke Geigerhaid bij Parsberg vervangen. In fases is het viaduct gesloopt en herbouwd.[23] De vervanging was op 1 oktober 2018 gereed. De vervanging is niet voorbereid op 2x3 rijstroken. Tussen 2021 en 2025 is de 475 meter lange Talbrücke Krondorf vervangen.
Regensburg - Passau
In het Bundesverkehrswegeplan 2030 was een verbreding van de A3 tussen Nittendorf en Rosenhof opgenomen met de status 'urgente noodzaak'. Dit betrof de passage langs de stad Regensburg. De autosnelweg is hier van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. Alle kunstwerken zijn hiervoor avervangen.[24] In februari 2018 startte de verbreding van het grootste deel van het project, tussen het Kreuz Regensburg en Rosenhof,[25] de formele "spatenstich" volgde op 13 april 2018.[26] Op 5 juli 2021 werd de eerste 7 kilometer met 2x3 rijstroken geopend tussen Regensburg-Ost en Rosenhof.[27] In november 2023 is de Bahnbrücke Burgweinting in gebruik genomen.[28] In december 2023 was de verbreding tussen het Kreuz Regensburg en Regensburg-Ost opgeleverd.[29] Daarna moet midden 2024 nog het definitieve asfalt worden aangebracht.[30]
Het traject van Regensburg naar Passau is in de jaren '70 grotendeels in beton aangelegd. Vanaf 2010 is begonnen om dit in talloze renovatieprojecten te vervangen door asfalt. Elk jaar zijn korte trajecten van 5 tot 8 kilometer gerenoveerd. Dit soort werkzaamheden duren relatief lang, vaak van het voorjaar tot het najaar per traject van 5 tot 8 kilometer. Daardoor waren er vanaf 2010 een groot aantal wegwerkzaamheden op de A3 tussen Regensburg en Passau, elk jaar op een andere locatie.
Toekomst
Er zijn verschillende projecten gepland om de A3 te verbreden naar 2x3 of meer rijstroken. Uiteindelijk moet het deel tussen Oberhausen en Nürnberg over 480 kilometer minstens 2x3 rijstroken tellen.
Emmerich - Oberhausen
De staat Nordrhein-Westfalen heeft de wens om de A3 op termijn volledig naar 2x3 rijstroken te verbreden tussen de grens met Nederland en Oberhausen. In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is het deel tussen Dinslaken-Nord en het Kreuz Oberhausen opgenomen met de status urgente noodzaak. De rest heeft geen prioriteit en is niet opgenomen in het verkeersplan.
Oberhausen - Leverkusen
De integrale verbreding van de A3 naar 2x4 rijstroken tussen het Kreuz Oberhausen naar het Kreuz Leverkusen is opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 met de status 'urgente noodzaak'. Dit wordt dan het langste stuk met 2x4 rijstroken in Duitsland, vanaf het Kreuz Oberhausen tot Königsforst over een afstand van 78 kilometer. De verwachting is dat de werkzaamheden pas na 2030 zullen starten.[31]
Leverkusen - Köln
De A3 is langs de oostzijde van Köln tussen 2003 en 2017 grotendeels naar 2x4 rijstroken verbreed. Het noordelijkste deel van de A3 is hier echter niet verbreed tussen het Kreuz Leverkusen en Leverkusen-Zentrum. Om de files rond het Kreuz Leverkusen aan te pakken moet het knooppunt omgebouwd worden en moeten aansluitende wegvakken verbreed worden. Gepland zijn 2x4 rijstroken op de A3 doorgaand, met 12 rijstroken tussen het Kreuz Leverkusen en de aansluiting Leverkusen en 2x4 rijstroken tussen Opladen en het Kreuz Leverkusen.[32] Als tijdelijke maatregel is de A3 in mei 2017 aangepast naar 4 rijstroken per richting tussen het Kreuz Leverkusen en Leverkusen-Zentrum. Hierdoor moet verkeer vanaf de A1 sneller de A3 richting Frankfurt op kunnen rijden. Vanwege de afsluiting van de Rheinbrücke Leverkusen van de A1 moet al het vrachtverkeer omrijden via de A3.[33]
Köln - Frankfurt
In het Bundesverkehrswegeplan is de verbreding van 3 kilometer van de A3 naar 2x4 rijstroken tussen het Dreieck Köln-Heumar en Königsforst opgenomen met de status 'urgente noodzaak'. Ook is een verbreding naar 2x4 rijstroken over 45 kilometer tussen Limburg-Süd en het Wiesbadener Kreuz opgenomen als 'verdere noodzaak'.
In 2015-2016 zijn 45 bruggen van de A3 tussen Köln en de grens met Rheinland-Pfalz geïnspecteerd en statisch herberekend. Hieruit bleek dat 12 bruggen gesloopt moeten worden en de andere bruggen gerenoveerd of versterkt moeten worden. Sinds 2017 worden hier tal van werkzaamheden uitgevoerd.
Frankfurt
Het is gepland de passage van de A3 langs de zuidkant van Frankfurt am Main te verbreden. In de oorspronkelijke plannen werd een verbreding naar 2x4 rijstroken voorzien tussen het Wiesbadener Kreuz en Hanau over een lengte van 37 kilometer. In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is het deel tussen het Wiesbadener Kreuz en het Offenbacher Kreuz opgenomen met de status 'hoge prioriteit', waarbij het deel tussen het Frankfurter Kreuz en het Offenbacher Kreuz naar 2x5 rijstroken verbreed moet worden. De verbreding naar 2x4 rijstroken tussen het Offenbacher Kreuz en Hanau heeft een lagere prioriteit.
Würzburg - Nürnberg
Tussen juli 2020 en medio 2025 wordt het 76 kilometer lange traject vanaf het Kreuz Biebelried (A7) bij Würzburg en het Kreuz Fürth/Erlangen (A73) bij Nürnberg naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit is het grootste PPS project in de Duitse wegenbouw. Voor de start van de grootschalige verbreding zijn al enkele kleine delen verbreed. De vervanging van de Mainbrücke Dettelbach is in 2003 al voorbereid op 2x3 rijstroken. Op 11 december 2015 kwam de vervanging van de brug over het Main-Donaukanal bij Frauenaurach gereed. Deze is voorbereid op 2x3 rijstroken plus weefstroken.[34][35] Vooruitlopend op de verbreding als PPS project is op 30 mei 2016 gestart met de verbreding van 4,9 kilometer tussen de Fuchsberg en Geiselwind, wat in 2018 gereed kwam. Dit dient tijdens de grootschalige verbreding dan als adempauze tussen de Baustellen.[36]
In de periode 2009-2014 is bouwrecht verkregen voor in totaal 32 kilometer tot aan Aschbach. In mei 2015 is aangekondigd dat de verbreding van de A3 tussen Würzburg en Nürnberg als PPS-project in de markt gezet zou worden.[37] Het contract voor het PPS project is op 17 februari 2020 gegund.[38] De integrale verbreding van de A3 tussen Würzburg en Nürnberg begon officieel op 10 juli 2020.[39][40] Met een geplande oplevering in 2025 wordt waarbij de verbreding veel sneller uitgevoerd dan het traject van Aschaffenburg naar Würzburg, waar men ruim 25 jaar bezig is geweest.
Sinzing
Het is gepland om de grote brug van de A3 over de Donau bij Sinzing te vervangen.[41] Deze brug overspant de Donau net ten westen van het Kreuz Regensburg. Een concrete opleverdatum is hier nog niet bekend,[42] maar in augustus 2014 begonnen de procedures.[43]
Deggendorf - Passau
In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is ook een verbreding van de A3 naar 2x3 rijstroken opgenomen tussen het Kreuz Deggendorf en Hengersberg over een afstand van 10 kilometer. Dit heeft de status 'urgente noodzaak'. In april 2022 is hiervan de planuitwerking afgerond, die daarmee door kon naar de planvaststelling.[44] Het grootste onderdeel is de vervanging van de Donaubrücke Deggenau. Een verbreding van 20 kilometer verder tot aan Aicha vorm Wald heeft de status 'verdere noodzaak'.
Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.
Telpunt | 2010[45] | 2015[46] | 2021[47] |
---|---|---|---|
Nederlandse grens | 30.900 | 34.800 | 28.800 |
Elten | 29.700 | 31.400 | 27.300 |
Emmerich | 25.000 | 27.200 | 21.900 |
Emmerich-Ost | 23.200 | ||
Rees | 25.100 | 27.200 | 22.600 |
Hamminkeln | 40.100 | 40.600 | 32.900 |
Wesel | 50.600 | 53.000 | 43.800 |
Hünxe | 56.500 | 59.200 | 50.100 |
Dinslaken-Nord | 67.300 | 45.200 | 54.000 |
Dinslaken-Süd | 66.800 | 65.300 | 53.400 |
Kreuz Oberhausen (A2/A516) | 114.900 | 109.100 | |
Oberhausen-Holten | 122.700 | ||
Kreuz Oberhausen-West (A42) | 127.600 | 137.100 | 112.600 |
Oberhausen-Lirich | 126.800 | 110.500 | 106.300 |
Kreuz Kaiserberg (A40) | 97.600 | 105.000 | 96.600 |
Duisburg-Wedau | 109.900 | 113.300 | 101.700 |
Kreuz Breitscheid (A52) | 103.300 | 101.100 | 92.300 |
Kreuz Ratingen-Ost (A44) | 124.500 | 102.400 | 113.700 |
Mettmann | 129.000 | 124.700 | 111.200 |
Kreuz Hilden (A46) | 119.200 | 120.100 | |
Solingen | 117.400 | 125.600 | 91.600 |
Dreieck Langenfeld (A542) | 116.800 | 117.600 | 91.400 |
Leverkusen-Opladen | 129.200 | 128.300 | 108.500 |
Kreuz Leverkusen (A1) | 157.600 | 159.600 | 150.600 |
Leverkusen-Zentrum | 150.500 | 154.800 | 143.900 |
Köln-Mülheim | 149.100 | 158.900 | 144.900 |
Köln-Dellbrück | 157.100 | 166.700 | 156.700 |
Kreuz Köln-Ost (A4) | 166.100 | 171.200 | 166.300 |
Dreieck Köln-Heumar (A4/A59) | 94.300 | 99.500 | 83.100 |
Königsforst | 85.000 | 97.200 | 76.900 |
Rösrath | 74.500 | 79.500 | 62.600 |
Lohmar-Nord | 88.600 | 96.700 | 76.600 |
Lohmar | 76.800 | 81.300 | |
Kreuz Bonn/Siegburg (A560) | 76.800 | 81.700 | |
Siebengebirge | 74.200 | 79.000 | 72.300 |
Bad Honnef/Linz | 75.400 | 78.600 | 72.400 |
Neustadt (Wied) | 74.500 | 78.800 | 71.800 |
Neuwied | 70.200 | 74.000 | 66.700 |
Dierdorf | 68.100 | 72.200 | 65.000 |
Ransbach-Baumbach | 78.100 | 83.000 | 76.400 |
Dreieck Dernbach (A48) | 93.100 | 98.900 | 91.100 |
Montabaur | 83.800 | 88.900 | 80.200 |
Diez | 84.400 | 89.800 | 82.800 |
Limburg-Nord | 94.300 | 104.200 | 91.400 |
Limburg-Süd | 88.200 | 88.000 | 82.000 |
Bad Camberg | 90.100 | 90.900 | 83.400 |
Idstein | 96.600 | 91.800 | 81.400 |
Wiesbaden/Niedernhausen | 96.800 | 104.500 | 89.200 |
Wiesbadener Kreuz (A66) | 98.900 | 101.700 | 88.200 |
Raunheim | 115.000 | 126.200 | 112.900 |
Mönchhof-Dreieck (A67) | 126.000 | 137.600 | |
Kelsterbach | 94.200 | 100.700 | 95.400 |
Frankfurt-Flughafen | 118.100 | 128.900 | 110.400 |
Frankfurter Kreuz (A5) | 119.700 | 141.500 | 127.900 |
Frankfurt-Süd | 150.700 | 163.400 | |
Offenbacher Kreuz (A661) | 119.700 | 151.900 | 148.300 |
Obertshausen | 119.200 | 134.100 | 109.700 |
Hanau | 72.700 | 80.300 | 85.400 |
Seligenstadt | 72.800 | 87.500 | 70.200 |
Seligenstädter Dreieck (A45) | 89.200 | 97.500 | 86.600 |
Stockstadt | 90.000 | 113.900 | 95.100 |
Aschaffenburg | 80.600 | 86.500 | 73.900 |
Aschaffenburg-Ost | 84.700 | 96.700 | 80.600 |
Goldbach | 84.800 | 91.700 | 85.200 |
Hösbach | 64.600 | 67.700 | 66.200 |
Bessenbach/Waldaschaff | 61.400 | 74.600 | 63.100 |
Weibersbrunn | 59.300 | 59.000 | 60.000 |
Rohrbrunn | 58.300 | 59.000 | 58.400 |
Marktheidenfeld | 57.200 | 62.200 | 58.000 |
Wertheim/Lengfurt | 58.200 | 64.000 | |
Helmstadt | 59.500 | 65.800 | |
Dreieck Würzburg-West (A81) | 75.000 | 87.800 | |
Würzburg/Kist | 73.200 | 87.700 | |
Würzburg-Heidingsfeld | 61.900 | 72.800 | 61.900 |
Würzburg/Randersacker | 61.200 | 73.700 | |
Rottendorf | 66.500 | 76.600 | |
Kreuz Biebelried (A7) | 59.600 | 66.300 | 51.000 |
Kitzingen/Schwarzach | 57.800 | 64.300 | 48.700 |
Wiesentheid | 57.400 | 64.000 | 47.000 |
Geiselwind | 57.700 | 63.900 | 46.700 |
Schlüsselfeld | 58.300 | 64.900 | 47.600 |
Höchstadt-Nord | 61.000 | 66.900 | 49.100 |
Pommersfelden | 65.000 | 48.800 | |
Höchstadt-Ost | 69.100 | 51.100 | |
Erlangen-West | 65.800 | 69.100 | 51.900 |
Erlangen-Frauenaurach | 78.700 | 82.300 | 64.300 |
Kreuz Fürth/Erlangen (A73) | 88.100 | 93.100 | 74.100 |
Erlangen-Tennenlohe | 88.800 | 95.500 | 78.300 |
Nürnberg-Nord | 95.900 | 98.700 | 82.300 |
Nürnberg/Behringersdorf | 100.600 | 104.100 | 89.400 |
Nürnberg-Mögeldorf | 96.900 | 100.900 | 84.900 |
Kreuz Nürnberg (A9) | 40.000 | 43.600 | 42.800 |
Kreuz Altdorf (A6) | 46.500 | 50.600 | 46.000 |
Altdorf/Burgthann | 40.200 | 44.200 | 41.100 |
Oberölsbach | 38.600 | 43.400 | 38.600 |
Neumarkt in der Oberpfalz | 34.800 | 38.500 | 35.100 |
Velburg | 34.200 | 41.900 | 35.500 |
Parsberg | 37.000 | 41.000 | 36.800 |
Beratzhausen | 37.700 | 41.700 | 36.800 |
Laaber | 37.400 | 41.400 | 39.200 |
Nittendorf | 43.800 | 47.900 | 42.600 |
Sinzing | 52.200 | 57.100 | 51.300 |
Kreuz Regensburg (A93) | 69.000 | 76.600 | 59.400 |
Regensburg-Universität | 65.400 | 72.700 | 61.300 |
Regensburg-Burgweinting | 67.900 | 71.800 | |
Regensburg-Ost | 61.000 | 65.300 | 57.300 |
Neutraubling | 51.700 | 55.900 | 51.700 |
Rosenhof | 47.700 | 51.600 | 48.700 |
Wörth an der Donau/Wiesent | 46.600 | 50.300 | 46.400 |
Wörth an der Donau-Ost | 40.200 | 43.100 | 43.800 |
Kirchroth | 38.800 | 41.600 | 41.400 |
Straubing | 34.900 | 37.500 | 37.900 |
Bogen | 34.900 | 37.500 | 38.900 |
Schwarzach | 35.900 | 38.500 | 39.200 |
Metten | 36.300 | 38.900 | 38.100 |
Kreuz Deggendorf (A92) | 53.300 | 57.100 | 54.400 |
Hengersberg | 47.200 | 50.600 | 43.800 |
Iggensbach | 43.400 | 46.500 | 41.700 |
Garham/Vilshofen | 42.200 | 45.300 | 38.800 |
Aich vorm Wald | 38.100 | 40.900 | 35.200 |
Passau-Nord | 30.700 | 32.900 | 30.300 |
Passau-Mitte | 34.100 | 36.500 | 29.900 |
Passau-Süd | 35.300 | 37.800 | 31.600 |
Pocking | 23.900 | 29.400 | 25.500 |
Congestie
Veel files worden in Duitsland veroorzaakt door ongevallen en met name wegwerkzaamheden. Het aantal punten met structurele congestie is relatief klein vergeleken met Nederland. Op de A3 zijn er een aantal punten waar het structureel vastloopt in de spits. Dit is met name tussen Oberhausen en Köln, alhoewel meestal lang niet het hele traject filevorming kent. Ook wil het wel eens vastlopen voor het Kreuz Oberhausen. Zuidelijker is met name de A3 tussen Leverkusen en Köln filegevoelig. Zuidelijker staan er rond Frankfurt wel eens files, maar in normale omstandigheden is de filevorming niet erg groot. Elders staan geen structurele files, anders dan door werkzaamheden.
Tijdens vakantieuittochten is de A3 één van de drukstbereden wegen. Met name door het Ruhrgebied is het dan erg druk, vanaf Oberhausen tot Köln. Ook van Würzburg tot Nürnberg loopt het dan vaak vast, alhoewel de vertragingen op normale dagen hier beperkt zijn. Verder oostelijk van Nürnberg doen zich meestal geen grote problemen voor tijdens de vakantie.
Rijstrookconfiguratie
Van | Naar | Rijstroken | Lengte | Opmerkingen |
---|---|---|---|---|
Nederlandse grens (A12) | Kreuz Oberhausen (A2) | 2x2 | 65 km | |
Kreuz Oberhausen (A2) | Kreuz Leverkusen (A1) | 2x3 | 60 km | |
Kreuz Leverkusen (A1) | Dreieck Köln-Heumar (A4) | 2x4 | 13 km | |
Dreieck Köln-Heumar (A4) | Frankfurt-Süd | 2x3 | 176 km | her en der spitsstroken |
Frankfurt-Süd | Offenbacher Kreuz (A661) | 2x4 | 6 km | |
Offenbacher Kreuz (A661) | Kreuz Biebelried (A7) | 2x3 | 123 km | deels 4+3 v.v. |
Kreuz Biebelried (A7) | Kreuz Fürth/Erlangen (A73) | 2x2 | 76 km | |
Kreuz Fürth/Erlangen (A73) | Kreuz Nürnberg (A9) | 2x3 | 22 km | |
Kreuz Nürnberg (A9) | Regensburg-Ost | 2x2 | 95 km | |
Regensburg-Ost | Rosenhof | 2x3 | 7 km | |
Rosenhof | Oostenrijkse grens (A8) | 2x2 | 121 km |
Kunstwerken
Grote kunstwerken van de A3:
- Wiedtalbrücke
- Lahntalbrücke Limburg
- Theißtalbrücke
- Einhausung Goldbach
- Kauppenbrücke
- Haseltalbrücke (A3)
- Mainbrücke Bettingen
- Talbrücke Heidingsfeld
- Katzenbergtunnel
- Mainbrücke Randersacker
- Mainbrücke Dettelbach
- Pilsachtalbrücke
- Donaubrücke Sinzing
- Donaubrücke Wörth
- Donaubrücke Metten
- Donaubrücke Deggenau
- Schöllnachtalbrücke
- Donaubrücke Schalding
Externe links
Video's:
Foto's:
Referenties
- ↑ Nummerierung des deutschen Autobahnnetzes nach West-Modell vor 1974 | autobahn-online.de
- ↑ geschiedenis Duitsland op autobahn-online.de
- ↑ A3: Temporäre Seitenstreifenfreigabe und Streckenbeeinflussungsanlage zwischen Hilden und Mettmann in Betrieb | strassen.nrw.de
- ↑ Bei Stau auf A3: Verkehr künftig auch über Seitenstreifen | wdr.de
- ↑ Intelligente Verkehrstechnik auf der A 3 in Betrieb | bmvi.de
- ↑ A3: Grundhafte Sanierung zwischen Köln-Heumar und Bad Honnef | strassen.nrw.de
- ↑ Dobrindt: Ausbau der A 3 stärkt das Verkehrsnetz weiter | bmvi.de
- ↑ Ab Samstag fließt der Verkehr auf der A 3 bei Rohrbrunn sechsspurig | main-echo.de
- ↑ Letzte Ausbaulücke auf der A 3 zwischen Würzburg und Aschaffenburg geschlossen | bmvi.de
- ↑ A3 zwischen Aschaffenburg und Würzburg jetzt sechsstreifig | sueddeutsche.de
- ↑ Bär: Bund investiert 75 Millionen Euro in den Ausbau der A 3 bei Wertheim | bmvi.de
- ↑ Ausbau der Autobahn 3 bei Wertheim kommt | swp.de
- ↑ A 3 wird für einige Jahre Dauerbaustelle | mainpost.de
- ↑ Freie Fahrt ab Herbst geplant | main-echo.de
- ↑ Verkehrsfreigabe: A 3-Ausbau zwischen Helmstadt und Marktheidenfeld | bmvi.de
- ↑ A3-Ausbau bei Wertheim - Sechs Spuren befahrbar | swr.de
- ↑ Sechsspuriger Ausbau hat begonnen | br.de
- ↑ www.a3-würzburg.de
- ↑ Fertigstellung der Richtungsfahrbahn Nürnberg verschiebt sich auf-grund von Verzögerungen im Bauablauf auf das Jahr 2021 | abdnb.bayern.de
- ↑ Dobrindt: Wir machen die A 3 fit für die Zukunft | bmvi.de
- ↑ Spatenstich für 6-streifigen Ausbau der A 3 vom Autobahnkreuz Fürth/Erlangen bis zum Main-Donaukanal | stmi.bayern.de
- ↑ Freie Fahrt für Fürth und Erlangen | bmvi.de
- ↑ A 3: Talbrücke Geigerhaid wird neu gebaut | nordbayern.de
- ↑ www.a3-regensburg.de
- ↑ Autobahnausbau startet im Februar | mittelbayerische.de
- ↑ Startschuss für Ausbau A 3 zwischen Regensburg und Rosenhof | bmvi.de
- ↑ A3: 6-streifiger Ausbau zwischen dem Autobahnkreuz Regensburg und der Anschlussstelle Rosenhof | autobahn.de
- ↑ A3 6-streifiger Ausbau AK Regensburg - AS Rosenhof | autobahn.de
- ↑ A3 6-streifiger Ausbau AK Regensburg - AS Rosenhof | autobahn.de
- ↑ Der A3-Ausbau kommt in die Spur | mittelbayerische.de
- ↑ Die Autobahn 3 wird in einigen Jahren wieder zur Großbaustelle | rp-online.de
- ↑ Der Ausbau des Kölner Autobahnrings bei Leverkusen | strassen.nrw.de
- ↑ Bezirksregierung Köln: Mehr Sicherheit durch besseren Verkehrsabfluss | strassen.nrw.de
- ↑ A 3: Main-Donau-Kanalbrücke bei Frauenaurach nun vollständig unter Verkehr | bmvi.de
- ↑ Erneuerung Main-Donau-Kanalbrücke | stmi.bayern.de
- ↑ | Baubeginn für sechsstreifigen A 3-Ausbau Fuchsberg-Geiselwind | bmvi.de
- ↑ Bund startet Neue Generation von ÖPP-Projekten | bmvi.de
- ↑ A-3-Ausbau zwischen den Kreuzen Fürth/Erlangen und Biebelried startet im Mai | infranken.de
- ↑ A3-Ausbau auf 76 Kilometern: Am Freitag geht's los | nordbayern.de
- ↑ A-3-Ausbau nach Nürnberg soll im Sommer starten | mainpost.de
- ↑ A3 bei Sinzing: Bayern beantragt sechs Spuren | mittelbayerische.de
- ↑ Sechsstreifiger Ausbau zwischen AK Regensburg und AS Rosenhof | www.abdsb.bayern.de
- ↑ Regierung der Oberpfalz leitet Planfeststellungsverfahren für den 6-streifigen Ausbau der A 3 | regierung.oberpfalz.bayern.de
- ↑ Wichtiger Meilenstein in Niederbayern erreicht | autobahn.de
- ↑ Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
- ↑ Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
- ↑ De data van 2021 is ingewonnen tijdens de COVID-19 pandemie. De kwaliteit van de data is slechter dan voorgaande jaren
Autobahnen in Duitsland |
---|
A1 • A2 • A3 • A4 • A5 • A6 • A7 • A8 • A9 • A10 • A11 • A12 • A13 • A14 • A15 • A17 • A19 • A20 • A21 • A23 • A24 • A25 • A26 • A27 • A28 • A29 • A30 • A31 • A33 • A36 • A37 • A38 • A39 • A40 • A42 • A43 • A44 • A45 • A46 • A48 • A49 • A52 • A57 • A59 • A60 • A61 • A62 • A63 • A64 • A65 • A66 • A67 • A70 • A71 • A72 • A73 • A81 • A92 • A93 • A94 • A95 • A96 • A98 • A99 A100 • A103 • A111 • A113 • A114 • A115 • A117 • A143 • A210 • A215 • A226 • A255 • A261 • A270 • A280 • A281 • A293 • A352 • A369 • A391 • A392 • A445 • A448 • A480 • A485 • A516 • A524 • A535 • A540 • A542 • A544 • A553 • A555 • A559 • A560 • A562 • A565 • A571 • A573 • A602 • A620 • A623 • A643 • A648 • A650 • A656 • A659 • A661 • A671 • A672 • A831 • A861 • A864 • A952 • A980 • A995 |