A3 (Griekenland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3-GR.png
GR A3.svg
A3
Begin Panagia
Einde Lamia
Lengte 231 km
Route

Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg Kalambaka

Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg Vasiliki

Afslagsymbool.svg Trikala

Afslagsymbool.svg Proastio

Afslagsymbool.svg Karditsa

Afslagsymbool.svg Sofades

Afslagsymbool.svg Anavra

Afslagsymbool.svg Smokovo

Afslagsymbool.svg Xiniada

Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg Lamia-west

Knooppuntsymbool.svgWerkzaamheden.svg A1-GR.png → Athene / Larisa

De A3, ook wel Odos Kentrikis Elladas (Grieks: Οδός Κεντρικής Ελλάδας, Centrale Griekse weg) is een autokinetodromos in Griekenland. De weg zal een noord-zuidroute in zuidoostelijke richting vormen in Centraal-Griekenland, vanaf Metsovo aan de A2 via Trikala en Karditsa naar Lamia aan de A1. De snelweg moet 175 kilometer lang worden, waarvan 80 kilometer is opengesteld.

Routebeschrijving

De A3 splitst ten zuiden van Lamia van de A1 af en verloopt dan parallel aan de hogesnelheidslijn westelijk van Lamia langs. Het eerste deel voert nog door vlak gebied, maar ten noorden van Lamia ligt een bergketen met toppen tot 900 meter. De A3 stijgt hier over viaducten en door tunnels naar circa 540 meter boven zeeniveau. Het gebergte wordt gekruist met een 4 kilometer lange tunnel. Daarna volgt tijdelijk een vlakker gebied, waarna een tweede berggebied volgt waarbij de A3 vooral over berghellingen loopt en geen tunnels kent. De snelweg biedt uitzicht op een stuwmeer en komt daarna in de grote centrale Griekse vlakte. Dit deel verloopt op slechts 100 meter boven zeeniveau door een zeer vlak en kaal gebied met eindeloze weilanden. De snelweg voert oostelijk van Karditsa en Trikala langs. Het vlakke deel eindigt bij Kalabaka, waarna de A3 de bergen in loopt. Onduidelijk is nog hoe de A3 vanaf Kalabaka naar de A2 zal verlopen.

Geschiedenis

In 2009 is begonnen met de bouw van deze snelweg. De A3 is met een zogenaamd DBFM-contract gebouwd ter waarde van € 1,5 miljard[1]. De bouw is in 2011 gestaakt vanwege de financiële crisis in Griekenland. In april 2013 zijn de werkzaamheden hervat als onderdeel van een stimuleringspakket, maar de voortgang was in eerste instantie gering en is later versneld.[2] Op 22 december 2017 is de eerste 80 kilometer opengesteld tussen Xyniada en Trikala.[3]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Xyniada Trikala 80 km 22-12-2017

Toekomst

In 2009 zijn werkzaamheden begonnen tussen de A1 ten zuiden van Lamia en Xyniada. Dit deel verloopt deels door vlak terrein, maar tussen Lamia en Xyniada ook door bergachtig terrein met viaducten en diverse tunnels. De bouw is in 2011 gestaakt, toen waren enkele viaducten al voltooid, evenals grondwerken op een groot deel van het tracé en diverse tunnelportalen.

In 2009 is ook gestart met het traject van Trikala naar Kalabaka. Dit 25 kilometer lange traject is al relatief ver gevorderd, met afgeronde grondwerken en de bouw van diverse kleine viaducten. Wanneer de werkzaamheden hervat worden kan dit deel binnen twee jaar opengesteld worden.

Onduidelijk is hoe het deel tussen Kalabaka en de A2 bij Metsovo aangelegd gaat worden, en dan specifiek de aansluiting op de A2 bij Metsovo. De A2 verloopt hier op een 600 meter hoge helling in tunnels en viaducten, waar weinig ruimte is om de A3 op aan te sluiten.

Referenties

autosnelwegen in Griekenland

Autokinetodromos: A1-GR.pngA2-GR.pngA3-GR.pngA5-GR.pngA6-GR.pngA7-GR.pngA8-GR.pngA9-GR.pngA11-GR.pngA12-GR.pngA13-GR.pngA24-GR.pngA25-GR.pngA27-GR.pngA29-GR.pngA52-GR.pngA62-GR.pngA64-GR.pngA65-GR.pngA71-GR.pngA90-GR.pngA642-GR.png