A3 (Griekenland)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
A3-GR.png
GR A3.svg
A3
Begin Panagia
Einde Lamia
Lengte 231 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A2-GR.png → Igoumenitsa / Thessaloniki

Afslagsymbool.svg Oxinia

Afslagsymbool.svg Grevena

Afslagsymbool.svg Kalambaka

Afslagsymbool.svg Vasiliki

Afslagsymbool.svg Trikala

Afslagsymbool.svg Proastio

Afslagsymbool.svg Karditsa

Afslagsymbool.svg Sofades

Afslagsymbool.svg Anavra

Afslagsymbool.svg Smokovo

Afslagsymbool.svg Xiniada

Afslagsymbool.svg Lamia-west

Knooppuntsymbool.svg A1-GR.png → Athene / Larisa

De A3, ook wel Odos Kentrikis Elladas (Centrale Griekse weg) is een geplande en in aanleg zijnde snelweg in Griekenland. De weg zal een noord-zuidroute in zuidoostelijke richting vormen in Centraal-Griekenland, vanaf Metsovo aan de A2 via Trikala en Karditsa naar Lamia aan de A1. De snelweg moet 175 kilometer lang worden.

Routebeschrijving

De snelweg gaat bij Metsovo in het noorden van Griekenland beginnen aan de A2, de snelweg vanaf Igoumenitsa en Ioannina naar Thessaloniki. De weg voert dan in zuidoostelijke richting langs de beroemde kloosters van Meteora die op steile rotsen staan. Men komt dan in de centrale vlakten van Griekenland, een gebied met weilanden. Via Trikala en Karditsa voert de weg dan naar Lamia, het laatste gedeelte gaat weer door bergachtig gebied. Bij Lamia moet de snelweg aansluiten op de A1, de tolweg van Athene naar Thessaloniki.

Toekomst

In 2009 is begonnen met de bouw van deze snelweg, die 2x2 rijstroken en vluchtstroken gaat tellen. Er komen 23 aansluitingen en twee knooppunten. Ook krijgt de brug een aantal significante tunnels en bruggen, met name in het bergachtige gebied. De A3 wordt met een zogenaamd DBFM-contract gebouwd ter waarde van € 1,5 miljard[1]. De aanleg is in 2011 stilgelegd en in april 2013 hervat als onderdeel van een stimuleringspakket. In eerste instantie wordt alleen het reeds in aanleg zijnde deel in de vlaktes tussen Lamia en Trikala voltooid[2].

Referenties

  1. A3 op Greek-motorway.net
  2. Δηλώσεις του υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού ΑνΥπ Σταύρου Καλογιάννη για την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους | mindev.gov.gr
Snelwegen in Griekenland

Autokinetodromos: A1-GR.pngA2-GR.pngA3-GR.pngA5-GR.pngA6-GR.pngA7-GR.pngA8-GR.pngA9-GR.pngA11-GR.pngA12-GR.pngA13-GR.pngA24-GR.pngA25-GR.pngA27-GR.pngA29-GR.pngA52-GR.pngA62-GR.pngA64-GR.pngA65-GR.pngA71-GR.pngA90-GR.pngA642-GR.png