A3 (Jamaica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3
Begin Kingston
Einde Saint Ann's Bay
Lengte 101 km
Route

Kingston

Annotto Bay

Ocho Rios

Saint Ann's Bay

De A3 is een A-road in Jamaica. De weg vormt een noord-zuidroute over de oostkant van het eiland, vanaf de hoofdstad Kingston via Ocho Rios naar Saint Ann's Bay. De A3 is 101 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A3 begint in Kingston en is de noordelijke invalsweg van de Jamaicaanse hoofdstad. De A3 vormt een zeer bochtige en laagwaardige weg door het dichtbeboste binnenland, langs de voet van het hogere gebergte van Oost-Jamaica. De route voert alleen door kleine dorpjes tot het de noordkust bij Annotto Bay bereikt, waar de A4 op de A3 eindigt. De A3 voert dan noordwestwaarts, de kustlijn naar de toeristenstad Ocho Rios volgend. In Ocho Rios is de A3 kortstondig met 2x2 rijstroken uitgevoerd ter hoogte van twee kruispunten. Even ten westen van Ocho Rios eindigt de Kingston - Ocho Rios Motorway (T3) op de A3. Kort daarna eindigt de A3 zelf op de A1 nabij Saint Ann's Bay.

Geschiedenis

De A3 is weliswaar de verbinding van Kingston naar de toeristenstad Ocho Rios, maar van oudsher ging verkeer vaak westelijker via de A1, die een snellere route is. De A3 volgt een zeer kronkelige weg door het binnenland en is nagenoeg nergens verbeterd. In 2019 is een 3 kilometer lang stedelijk deel in Kingston van 2 naar 4 rijstroken verbreed.

Referenties


A-roads en motorways in Jamaica