A3 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3 UK.png
A3 Kenya map.png
A3
Begin Thika
Einde Liboi (SO)
Lengte 520 km
Route

Centrum.svg Thika A2 UK.png

Centrum.svg Mwingi

Centrum.svg Garissa A10 UK.png

Centrum.svg Dadaab

Flag of Somalia.png

De A3 is een trunk road in Kenia. De weg vormt een oost-westroute vanaf Thika in het midden van het land tot de grens met Somalië bij Liboi. De route is 535 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A3 begint in Thika op de A2, circa 40 kilometer ten noordoosten van Nairobi. De route voert oostwaarts door plattelandsgebied, dat hier nog enigszins bevolkt en gecultiveerd is, maar naar het oosten toe droger wordt en uiteindelijk overgaat in een woestijn, met name ten oosten van Mwingi. De weg is voor ruim tweederde geasfalteerd, tot aan Garissa. Hier komt men door een groen rivierdal, een onderbreking in de outback. In het oosten van Kenia ligt nog het stadje Dadaab, de laatste plaats voor de grens met Somalië, alhoewel de grens pas 100 kilometer verder is. Er is geen volwaardige grensovergang, alhoewel de grens wel gemarkeerd is. Aan Somalische zijde ligt een klein plaatsje, Ras Kamboni. De onverharde weg gaat dan verder naar Kismayo.

Geschiedenis

De A3 is voor Kenia nooit van erg groot belang geweest vanwege de verbinding naar het instabiele Somalië. De weg is tot aan Garissa geasfalteerd, maar ten oosten daarvan onverhard. De oostelijke tweederde van de route verloopt door woestijngebied dat regelmatig door droogtes geplaagd worden, daardoor is er nauwelijks landbouw met bijbehorend verkeer en bevolking zoals in het westen van Kenia. In 2015 is wel een ontwerp afgerond voor de bouw van een verharde weg van Garissa naar de grensovergang Liboi.[1][2]

Referenties

Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass