A3 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3-LV.png
A3 LV map.png
A3
Begin Inčukalns
Einde Valka (LV/EST)
Lengte 122 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A2-LV.svg → Rīga / Sigulda

Junction.svg Ragana

Junction.svg Inciems

Junction.svg Straupe

Junction.svg Stalbe

Afslagsymbool.svg Valmiera-West

Junction.svg Valmiera-Noord

Junction.svg Valmiera-Oost

Junction.svg Strenči

Junction.svg Valka

Flag of Estonia.svg EST-3.svg → Tartu

De autoceļš A3 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een oost-westroute in noordoostelijke richting in het noordoosten van het land. De weg takt een kilometer of 35 buiten de hoofdstad Rīga af van de A2, en loopt daar dan op steeds grotere afstand parallel aan naar de grens met Estland. De A3 is een belangrijker transitroute naar Estland dan de A2, omdat de A3 rechtstreeks richting de Estlandse stad Tartu loopt. De weg is 122 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A3 ten westen van Valmiera.

Ter hoogte van Inčukalns takt de A3 af van de A2 middels een ongelijkvloerse aansluiting. De weg telt 1x2 rijstroken en loopt door een deels bebost gebied naar het noordoosten. De weg is van goede kwaliteit, maar niet bijzonder hoogwaardig uitgevoerd. Men moet door de meeste bebouwde kommen, alhoewel het aantal daarvan erg beperkt is, en vaak ook maar kort zijn. De grootste plaats langs de A3 is Valmiera, dat 27.000 inwoners telt. Rondom Valmiera ligt een rondweg met één ongelijkvloerse kruising. Het landschap is vlak tot glooiend en kent verder oostelijk steeds meer dichte bossen. Bij Valka volgt de grens met Estland, waar de Estlandse Route 3 verder loopt naar de stad Tartu.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was het noordelijk deel onderdeel van de A-201, die verliep van Kohtla-Järve tot Valmiera. Deze verliep opvallend genoeg niet verder richting Rīga, het zuidelijk deel tussen Valmiera en het beginpunt Inčukalns had geen A-nummer indertijd. De rondwegen van Valmiera en Valka zijn beiden al voor 1984 aangelegd.

In 2012 is het zuidelijke deel gemoderniseerd over 26 kilometer.[1]

Toekomst

De A3 is een rustige route en dient vooral als transitroute vanaf Rīga naar de omgeving Tartu in het zuidoosten van Estland. Er zijn geen plannen om de A3 op te waarderen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 10.000 voertuigen dagelijks vanaf de A2 de A3 op, wat al snel verder daalt, naar 5.600 voor Valmiera en 3.000 ten oosten van Valmiera. Naar de Estlandse grens daalt dit naar 1.900 voertuigen per dag en is de weg zeer rustig te noemen.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg