A3 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keliai A3
Begin Vilnius
Einde Medininkai (LT/BY)
Lengte 34 km
Route

→ Kaunas / Vilnius

Vilnius-Naugarduko gatvė

Vilnius-Tunelio gatvė

Vilnius-Dariaus ir Girėno gatvė

→ Lida

Skaidiškės


einde 2x2 weg


Medininkai

→ Minsk

De Magistraliniai Keliai A3 is een autoweg en hoofdweg in Litouwen. De weg vormt een oost-westroute vanaf Vilnius naar de grens met Wit-Rusland bij Medininkai. De weg is deels ongelijkvloers en meerstrooks uitgevoerd in Vilnius. De route is 34 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A3 ter hoogte van Medininkai.

De weg begint in het zuidwesten van de stad Vilnius aan de A2, en loopt met 2x3 rijstroken ongelijkvloers naar het oosten, door het zuiden van de stad. Alhoewel geen snelweg, is de weg wel snelwegachtig uitgebouwd. In het zuidoosten van de stad kruist men de A15 die naar Lida in Wit-Rusland naar het zuiden voert. De A3 versmalt bij Skaidiškės van 2x2 naar 1x2 rijstroken met tegenverkeer. De weg voert daarna door rustig platteland met weilanden en wat bos. De A3 heeft een modern alignement, zonder veel kruispunten. In de buurt van Medininkai volgt de grens met Wit-Rusland, waarna de Wit-Russische M7 verder gaat naar Minsk.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg onderdeel van de M-12, die vanaf Minsk via Vilnius en Rīga naar Tallinn verliep. De huidige A3 is een relatief nieuwe weg, die ten tijde van de Sovjetunie als geheel nieuwe verbinding is aangelegd. De bouw begon omstreeks 1985 aan de kant van Wit-Rusland en volgde westwaarts naar Vilnius. Het deel het dichtst bij Vilnius is vermoedelijk pas na de onafhankelijkheid opengesteld, omdat de bouw stil kwam te liggen tijdens het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1990-1991.

De westelijkste 9 kilometer bij Vilnius is destijds direct met 2x2 rijstroken aangelegd. Het hoogwaardig uitgebouwde tracé eindigde destijds op een provisorisch einde op een knooppunt nabij het vliegveld van Vilnius, waarna het verkeer dwars door Vilnius moest rijden. In 2009 werd het nieuwe ongelijkvloerse deel door het zuiden van Vilnius in gebruik genomen, wat het doorgaand verkeer aanzienlijk vergemakkelijkte.

Verkeersintensiteiten

Locatie 2019[1]
Vilnius 14.800
Skaidiškės 4.400
Medininkai / Grens Wit-Rusland 2.400

Tol

De A3 is een tolweg voor bussen en vrachtverkeer middels het Litouwse vignet. Personenauto's met of zonder caravan en motoren hoeven geen tol te betalen.

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: