A3 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3 FR.svg
A3 MA map.png
A3
Begin Casablanca
Einde Rabat
Lengte 90 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Casablanca

Afslagsymbool.svg Casablanca-Sud

Afslagsymbool.svg Casablanca-Habbous

Afslagsymbool.svg Casablanca-Gironde

Afslagsymbool.svg Casablanca-Foncere

Afslagsymbool.svg Casablanca-Medina

Afslagsymbool.svg Casablanca-Aïn Sebaâ

Afslagsymbool.svg Casablanca-Aïn Sebaâ-Sud

Afslagsymbool.svg Casablanca-Aïn Sebaâ-Est

Afslagsymbool.svg Casablanca-Est

Afslagsymbool.svg Tit Mellil

Knooppuntsymbool.svg A5 FR.svg → Marrakech

Afslagsymbool.svg Mohammedia-Ouest

Afslagsymbool.svg Mohammedia-Est

Tol.svg péage

Afslagsymbool.svg Bouznika

Afslagsymbool.svg Shkirat

Afslagsymbool.svg Temara-Sud

Afslagsymbool.svg Temara-Ouest

Afslagsymbool.svg Contournement de Rabat

Afslagsymbool.svg Rabat-Sud

De A3 is een Autoroute in Marokko. De snelweg is de oudste van het land en verbindt de grootste stad Casablanca met de hoofdstad Rabat. De snelweg is 90 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuiden van Casablanca, aan een groot knooppunt met diverse onderliggende schakels, zoals de N1 naar Agadir en de N11 naar Marrakech. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en bedient de 4,5 miljoen inwoners tellende stad met een flink aantal afslagen. Sommige aansluitingen zijn als knooppunten gebouwd met een volledig vrije doorstroom. In het oosten van Casablanca bedient de snelweg enkele sloppenwijken. Tussen Casablanca en de grote stad Mohammedia eindigt de A5 op de A3, die het doorgaande verkeer vanaf Agadir en Marrakech verwerkt. De 200.000 inwoners tellende stad Mohammedia wordt met twee aansluitingen bediend, waarna bij Bouznika het centrale tolstation volgt. De snelweg loopt hier op korte afstand van de Atlantische kust, en bedient een paar dorpen langs de kust, voordat men de 2 miljoen inwoners tellende hoofdstad Rabat bereikt. Ten zuiden van Rabat kan men de rondweg volgen naar de A1 en A2, die echter nog geen autosnelweg is. De A1 eindigt dan in het zuiden van Rabat.

Geschiedenis

De weg van Rabat naar Casablanca was al na de Tweede Wereldoorlog druk, met name vanwege de aanwezigheid van de haven van Casablanca. De oude route verliep via de N1 en de oude kustweg. De aanleg van de A3 begon midden jaren 70, en in 1978 opende de eerste 33 kilometer van de A3 rond Casablanca, de eerste snelweg van Marokko. In 1987 volgde de 57 kilometer lange verlenging naar Rabat. Vanaf 1991 werd de A3 een tolweg, in het beheer van de Autoroutes du Maroc (ADM).

Tussen januari 2009 en medio 2012 is de A3 verbreed naar 2x3 rijstroken over 59 kilometer om het toegenomen verkeer te kunnen verwerken. De werkzaamheden kostten 800 miljoen Dirham (circa € 72 miljoen[1].) Op 30 juni 2011 werd de eerste 16 kilometer met 2x3 rijstroken opengesteld.[2]

Tol

De A3 is een tolweg over de gehele lengte. De tolweg is in het beheer van Autoroutes du Maroc (ADM).[3]

Verkeersintensiteiten

In 2009[4] maakten dagelijks gemiddeld 43.000 voertuigen gebruik van de snelweg.

Referenties

Autoroutes in Marokko

A1A2A3A4A5A6A7A8