A3 (Noord-Macedonië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3-GR.png
A3 MK map.png
A3
Begin Struga
Einde Delchevo (BG)
Lengte 305 + 32 + 14 km
Route

Junction.svg A2 MK.svg

Centrum.svg Ohrid

Centrum.svg Resen

Centrum.svg Bitola

Centrum.svg Prilep A1 MK.svg

Centrum.svg Veles A1 MK.svg

Centrum.svg Štip A4 MK.svg

Centrum.svg Kochani

Centrum.svg Delchevo

Flag of Bulgaria.svg

De A3 is een hoofdweg in Noord-Macedonië. De weg vormt een oost-westroute vanaf Struga via Bitola en Veles naar de grens met Bulgarije bij Delchevo. Tevens zijn er twee aftakkingen; van Ohrid naar de grens met Albanië en vanaf Bitola naar de grens met Griekenland. De delen zijn respectievelijk 305, 32 en 14 kilometer lang, tezamen 351 kilometer.

Routebeschrijving

De A3 begint tussen Struga en Ohrid aan de noordkant van het Meer van Ohrid op de A2 en voert oostwaarts, door de stad Ohrid, waar de aftakking naar Pogradec in Albanië afslaat. De hoofdroute verloopt via Resen door bergachtig gebied en bereikt dan de brede vallei ten westen van Bitola. In de stad Bitola slaat een aftakking naar Florina in Griekenland af, waarna de A3 noordoostwaarts loopt, naar Prilep. Het deel tussen Bitola en Prilep is een goed uitgebouwde enkelbaans autoweg. In Prilep sluit een aftakking van de A1 aan naar Gradsko. Hierna begint het lastige deel tussen Prilep en Veles, dat door zeer bergachtig gebied loopt. De A3 is smal en bochtig. De weg verloopt over een 1.000 meter hoge bergpas, waarna men afdaalt naar de vallei rond Veles. In Veles kruist men de hoofdroute van de A1 waarna de weg oostwaarts door vlak gebied naar Štip loopt. Ten westen van Štip is de A3 met de A4 uit Skopje dubbelgenummerd. Oostelijk van Štip voert de A3 eerst door een vrij brede en vlakke vallei, daarna door bergachtiger gebied in het grensgebied met Bulgarije. Na Delchevo volgt de Bulgaarse grens, waarna de III/106 verder loopt naar Blagoevgrad.

Geschiedenis

De A3 ontstond in 2012 door een landelijke hernummering. De A3 omvat de oude M5 tussen Bitola en Veles en diverse andere regionale wegen. De A3 is hiermee de langste weg van Noord-Macedonië geworden.

Autoweg Štip - Kočani

Oorspronkelijk moest het verkeer vanaf de A1 naar Kočani via een eenvoudige enkelbaans weg. Om de bereikbaarheid van Kočani te verbeteren is een enkelbaans, ongelijkvloerse autoweg over een nieuw tracé aangelegd, een 26 kilometer lange weg die ten noordwesten van de oude hoofdweg is aangelegd. Het eerste deel opende op 13 juli 2020 over een lengte van 14 kilometer tussen Štip en Krupište.[1] Vervolgens opende op 26 december 2022 een verlenging van 12 kilometer van Krupište tot Kočani.[2][3]

Toekomst

Het is gepland om een avtopat tussen Bitola en Veles aan te leggen. Het deel tussen Bitola en Prilep is eenvoudig om te bouwen tot autosnelweg, maar het deel tussen Prilep en Veles is veel lastiger om aan te leggen en vereist een lange tunnel.

Op 8 maart 2023 werd een contract getekend om 43 kilometer van de A3 tussen Bitola en Prilep op te waarderen tot autosnelweg.[4] De bouw begon officieel op 12 mei 2023.[5]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Noord-Macedonië

A1 MK.svgA2 MK.svgA3 MK.svgA4 MK.svg