A3 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3
Begin Batrovci (HR)
Einde Beograd
Lengte 95 km
Route

→ Zagreb

1 Batrovci

2 Adeševci

3 Kuzmin

4 Sremska Mitrovica

5 → Ruma / Šabac

6 Pećinci

7 Šimanovci

8 Dobanovci

Čvor Beograd → Niš / Novi Sad

De A3 is een autoput in Servië. De autosnelweg vormt een oost-westroute in het westen van het land, vanaf de grens met Kroatië bij Batrovci tot nabij Beograd (Belgrado). De A3 is 95 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A3 bij Sremska Mitrovica.

Bij de grensovergang Batrovci gaat de Kroatische A3 uit Zagreb over in de Servische A3. De snelweg telt dan 2x2 rijstroken en loopt over de vlaktes van Vojvodina, tussen de rivieren Donau en Sava. Dit deel van Servië bestaat voornamelijk uit akkerland, met amper bos. De grootste plaats op de 110 kilometer naar Beograd is Sremska Mitrovica. Bij Ruma kruist men de IB-21, een hoofdweg van Novi Sad naar Valjevo. Vlak voor Beograd verlaat men het autonome gebied Vojvodina en komt men in het eigenlijke Servië. Bij Dobanovci slaat een nieuwe bypass van Beograd af, die enkelbaans is en tot halverwege de stad loopt. Hier eindigt de A3, de doorgaande weg Beograd in is sinds december 2015 nummerloos.[1]

Geschiedenis

De A3 is ontwikkeld vanuit de Autoput Bratstvo i Jedinstvo en is begin jaren '60 als enkelbaans weg aangelegd. De weg is later, vermoedelijk gedurende de jaren '70, verdubbeld naar 2x2 rijstroken, waarmee het een autosnelweg werd. In 1977 zou het deel tussen Sremska Mitrovica en Beograd naar 2x2 rijstroken verbreed zijn. Satellietbeelden suggereren dat het deel tussen Kuzmin en Sremska Mitrovica rond 1988 naar 2x2 rijstroken is verbreed en het deel tussen de Kroatische grens bij Batrovci en Kuzmin rond 1992.

Tussen 2021 en 2023 is de aansluiting bij Ruma omgevormd tot een klaverblad, voor de aansluiting van de A8 naar Šabac. Het tolstation op de afrit is toen verplaatst naar een nieuwe locatie aan de noordzijde van het klaverblad.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden gemiddeld 7.000 voertuigen Servië binnen vanuit Kroatië, de intensiteiten nemen in oostelijke richting toe tot 37.000 bij Beograd.

Wegnummer

De weg had in de Joegoslavische tijd wegnummer M1. In 2012 is dit veranderd in A2, maar sinds 2013 heeft het wegnummer A3 gekregen.[2] Ook loopt hier de Europese route E70.

Tol

De gehele weg is een tolweg, met uitzondering van het stukje van af de Kroatische grens tot aan Adaševci en de laatste kilometers voor Beograd.

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5A7A8A9Autoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Niš - PristinaRing Beograd (A1)