A3 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3 CH.svg
CH A3 map.svg
A3
Begin Basel
Einde Sargans
Lengte 180 km
Route

Flag of France.svg A35 FR.svg → Mulhouse

Afslagsymbool.svg1 Euroairport

Afslagsymbool.svg2 Basel-Kannenfeld

Afslagsymbool.svg3 Basel-St. Johann

Afslagsymbool.svg4 Basel-Klybeck

Afslagsymbool.svg5 Basel-Nord

Knooppuntsymbool.svg5 Wiese A2 CH.svg

Afslagsymbool.svg6 Basel-Badischer Bahnhof

Afslagsymbool.svg7 Basel-Wettstein

Afslagsymbool.svg8 Basel-Ost

Afslagsymbool.svg9 Basel-Süd

Knooppuntsymbool.svg10 Hagnau Hauptstrasse 18.svg

Afslagsymbool.svg11 Pratteln

Afslagsymbool.svg12 Liestal

Knooppuntsymbool.svg13 Augst A2 CH.svg

Knooppuntsymbool.svg14 Rheinfelden BAB861.png

Afslagsymbool.svg15 Rheinfelden-Ost

Afslagsymbool.svg16 Eiken

Afslagsymbool.svg17 Frick

Afslagsymbool.svg18 Effingen

Afslagsymbool.svg19 Brugg

Knooppuntsymbool.svg20 Birrfeld A1 CH.svg

Afslagsymbool.svg21 Baden-West

Afslagsymbool.svg22 Neuenhof

Afslagsymbool.svg23 Wettingen-Ost

Afslagsymbool.svg24 Spreitenbach

Afslagsymbool.svg25 Dietikon

Knooppuntsymbool.svg26 Limmattal A1 CH.svg A4 CH.svg

Afslagsymbool.svg27 Urdorf-Nord

Afslagsymbool.svg28 Urdorf-Süd

Afslagsymbool.svg29 Uitikon

Afslagsymbool.svg30 Birmensdorf

Knooppuntsymbool.svg31 Zürich-West A4 CH.svg

Afslagsymbool.svg31a Wettswil am Albis

Knooppuntsymbool.svg32 Zürich-Süd A3w

Afslagsymbool.svg33 Zürich-Wollishofen

Afslagsymbool.svg34 Thalwil

Afslagsymbool.svg35 Horgen

Afslagsymbool.svg36 Wädenswil

Afslagsymbool.svg37 Richterswil

Afslagsymbool.svg38 Wollerau

Afslagsymbool.svg39 Schindeleggi

Afslagsymbool.svg40 Pfäffikon

Afslagsymbool.svg41 Lachen

Knooppuntsymbool.svg42 Reichenburg A15 CH.svg

Afslagsymbool.svg43 Bilten

Afslagsymbool.svg44 Niederurnen

Afslagsymbool.svg45 Weesen

Afslagsymbool.svg46 Mühlehorn

Afslagsymbool.svg47 Murg

Afslagsymbool.svg48 Walenstadt

Afslagsymbool.svg49 Flums

Afslagsymbool.svg50 Sargans

Knooppuntsymbool.svg51 Sarganserland A13 CH.svg

De Autobahn A3 is een Autobahn in Zwitserland. De autosnelweg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf de Franse grens bij Basel via Zürich naar Sargans in het oosten van Zwitserland. De A3 is 180 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Verzweigung Augst vanuit het westen.
De Verzweigung Zürich-Süd.

De Franse A35 vanuit Mulhouse en Strasbourg gaat bij St. Louis de grens met Zwitserland over en komt zo als de Zwitserse A3 in de stad Basel. Basel is een grote stad met 166.000 inwoners en 731.000 in de agglomeratie die zich uitstrekt in de landen Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. De A3 telt hier 2x2 rijstroken en gaat vanaf de grens ondergronds door de stad Basel. De weg gaat over het onderste dek van de dubbeldeks Dreirosenbrücke over de Rhein en gaat daarna weer ondergronds verder tot de Verzweigung Wiese met de A2. De A3 voegt in op de A2 voor een dubbelnummering. De A2 komt vanuit Freiburg. De A2 en A3 gaan opnieuw ondergronds, onder het station Basel SBB door, en steken daarna de Rhein opnieuw over. Aan de oostkant van Basel volgt een aansluiting bij de Verzweigung Hagnau met de H18 naar Aesch. De A2/A3 loopt dan door een industriële zone naar het oosten, langs de rivier de Rhein. Bij de Verzweigung Augst slaat de A2 af richting Bern en Luzern in het zuiden. De A3 gaat rechtdoor, parallel aan de grens met Duitsland. Even verderop, bij de Verzweigung Rheinfelden volgt de aansluiting met de Duitse A861 naar Lörrach.

De A3 telt daarna ook 2x2 rijstroken en loopt op sommige plekken direct langs de Rhein en dus de grens met Duitsland. Na Bad Säckingen draait de A3 wat naar het zuidoosten door een heuvelachtig gebied zonder echt hoge punten. Bij Brugg steekt de snelweg de rivier de Aare over. Daarna voegt deze bij de Verzweigung Birrfeld in op de A1 die vanuit Bern komt. Er volgt dan een dubbelnummering tot aan Zürich. Dit deel is behoorlijk druk en telt 2x3 rijstroken.

Men bereikt de agglomeratie Zürich vanuit het westen. De A1 slaat hier bij het Limmattaler Kreuz af over de noordelijke bypass van Zürich, de A1H gaat rechtdoor naar het centrum en de A3 slaat af naar het zuiden over de westring, samen met de A4 vanuit het noorden van Zürich. De westring ligt grotendeels in tunnels en telt 2x2 rijstroken. Bij de Verzweigung Zürich-West slaat de A4 naar het zuiden af, richting Cham en Luzern, terwijl de A3 naar het oosten buigt. Bij de Verzweigung Zürich-Süd sluit de A3W aan, een inprikker naar/vanuit het centrum van Zürich .

De A3 loopt vervolgens met 2x2 rijstroken naar het zuiden, langs de Zürichsee. Het gebied is al sterk heuvelachtig, maar de echte bergen liggen verder naar het oosten. De zuidoever van de Zürichsee is sterk verstedelijkt met talloze voorsteden. Naar het oosten toe worden de bergen hoger, met toppen tot 2000 meter. Bij de Verzweigung Reichenburg eindigt de A53 uit Uster. De A3 loopt daarna door een dal naar de Walensee, een tweede langgerekt meer langs de snelweg. De omgeving van dit meer is veel bergachtiger dan de Zürichsee, met steile toppen rondom. De rijbanen splitsen zich hier; de rijbaan naar het oosten gaat grotendeels door een tunnel en de rijbaan richting westen loopt langs de steile oever van de Walensee. Na Walenstadt eindigt het meer en gaat de A3 verder door een dal naar Sargans, waar de snelweg op de Verzweigung Sarganserland eindigt op de A13, de snelweg vanuit St. Margrethen richting Chur en Bellinzona.

A3W

Met het gereedkomen van de Westumfahrung Zürich is de oude A3 in Zürich omgenummerd. Het gedeelte aan de westkant van de stad werd de A1H, zie hier. Het gedeelte aan de zuidkant heet de A3W en is nog zo'n 3 kilometer lang, tussen het centrum van Zürich en Wollishofen. Dit deel telt 2+3 rijstroken.

Geschiedenis

De A3 werd vanaf de jaren '60 ontwikkeld. Het eerste deel dat werd geopend was de bypass van Sargans, die als tweestrooks weg in 1962 werd opengesteld. Het eerste snelwegdeel opende in 1966, namelijk een lang stuk van Zürich naar het zuidoosten. Dit segment wordt veelal beschouwd als de eerste forenzensnelweg van Zwitserland, gezien de vele voorsteden op de zuidoever van de Zürichsee. Ook in 1966 opende een kort stukje ten oosten van Basel. Daarna werd de snelweg gedurende eind jaren '60 en begin jaren '70 ontwikkeld, zowel in Basel als ten westen van Zürich en tussen Zürich en de Walensee.

Walensee

Het deel langs de Walensee is opvallend, aangezien de oude Walenseestrasse is gebruikt voor één rijbaan van de snelweg (richting Zürich). Deze rijbaan is in 1964 opengesteld tussen Weesen en Murg en verving de oudere Hauptstrasse 3 die hoger op de helling lag. In de jaren '80 is een tweede rijbaan richting Sargans erlangs gelegd, grotendeels in tunnels. Dit stuk werd in 1987 als Autobahn in gebruik genomen, waarbij het verkeer richting Sargans grotendeels in tunnels rijdt, maar men richting Zürich uitzicht heeft op de Walensee. Tussen Murg en Flums is de gehele A3 over een nieuw tracé gebouwd.

Ontbrekende schakels

Er waren langere tijd twee belangrijke ontbrekende schakels, namelijk het stuk tussen Frick en de A1 bij Birrfeld en de rondweg van Zürich. Uiteindelijk werd in 1996 het westelijke deel tussen Frick en Birrfeld geopend, zodat Basel en Zürich direct per snelweg verbonden waren. Vervolgens is in 2003 het dubbelgenummerde deel van de A1 en A3 van Baden tot het Limmattaler Kreuz naar 2x3 rijstroken verbreed. Daarna is de rondweg van Zürich aangelegd. Deze is gefaseerd in 2006 en 2009 opengesteld, grotendeels in tunnels. Hiermee was de A3 na ruim 45 jaar voltooid.

Nordtangente Basel

Al sinds 1960 bestond het plan om de Nordtangente van Basel aan te leggen, een 3,2 kilometer lang deel tussen de Franse grens en het knooppunt met de A2 in het noorden van Basel. In 1960 had de Bundesrat besloten om de snelweg aan te leggen. In 1989 werd de Franse A35 tot aan de Zwitserse grens opengesteld voor het verkeer. Men moest daarna verder over stadswegen om de A2 te bereiken.

Als eerste werd begonnen met de bouw van het oostelijkste deel, dat onder de Horburgstrasse werd aangelegd, inclusief het knooppunt met de A2. Dit is tussen 1994 en 1999 aangelegd. Gekozen werd om de bestaande Dreirosenbrücke over de Rhein te vervangen door een nieuwe dubbeldeksbrug, met de A3 op het onderste niveau en een stadsweg op het bovenste niveau. In 1999 is vervolgens gestart met de vervanging van de Dreirosenbrücke, dit is in twee brughelften gereed gekomen, op 5 november 2001 opende de noordelijke helft, waarna de oude brug gesloopt is en de tweede brughelft is gebouwd, die op 8 november 2004 is opengesteld.

Simultaan aan de vervanging van de Dreirosenbrücke is het tunnelproject in de wijk Sankt Johann doorgevoerd. Dit was een complex tunnelproject met de open bouwputmethode. In 2003 opende de noordelijke tunnelbuis tot aan de grens met Frankrijk en in 2007 opende de zuidelijke tunnelbuis. Hiermee was de snelweg doorgaand te berijden, maar er zijn tot 2008 werkzaamheden uitgevoerd aan de aansluiting met de Luzernerring. Hiermee was de bouw van de Nordtangente Basel na 14 jaar bouwtijd gereed. De bouwkosten bedroegen uiteindelijk 1,55 miljard CHF. De hoge kosten komen vooral voort uit het feit dat bijna de hele Nordtangente ondergronds ligt, behalve de Dreirosenbrücke en het knooppunt met de A2.

Na de openstelling van de Nordtangente is het verkeer op het lokale wegennet sterk gedaald, de grootste daling was op de stadswegen rond de Dreirosenbrücke, waar de verkeersintensiteit met tweederde is afgenomen. De luchtkwaliteit verbeterde en de geluidsoverlast nam sterk af. Ook is het aantal ongevallen in het district Basel-Nord bovengemiddeld afgenomen.[1] Voor de bouw van de tunnel is in de wijk Erlenmatt een 53 meter hoge schoorsteen gebouwd om de vuile lucht af te voeren. Deze schoorsteen werd vanaf 1991 gepland, in 1995 gebouwd en is nooit in gebruik genomen omdat de auto's en vrachtwagens inmiddels dermate schoon waren dat de schoorsteen niet meer nodig was. In 2018 is de schoorsteen gesloopt.[2]

Westumfahrung Zürich

Doorgaand verkeer in de regio Zürich, zowel oost-west op de A3 als noord-zuid op de A4, moest oorspronkelijk dwars door het centrum van Zürich rijden omdat er geen ringweg voorhanden was. Via twee bruggen stak men aan het einde van de A1 de spoorcorridor in de wijk Hard over, waarna men via een serie stadswegen de A3W bereikte. Oost-westverkeer bleef daarna op de A3, noord-zuidverkeer moest nog via de A4a langs Zug om de A4 en A14 richting Luzern te bereiken.

De Westumfahrung werd in 1971 door de Nationalrat opgenomen als geplande schakel van de Nationalstrassen van Zwitserland. Het zou nog 25 jaar duren voordat de bouw daadwerkelijk ging beginnen, alhoewel als eerste fase in 1987 het deel tussen het Limmattaler Kreuz en Urdorf-Süd werd geopend, waar de snelweg bijna 20 jaar dood zou lopen op het onderliggend wegennet dat niet geschikt was voor doorgaand verkeer.

In september 1996 werd de officiële 'spatenstich' uitgevoerd om het project van de Westumfahrung in gang te zetten. Er werd echter bezwaar tegen het project gemaakt bij het Bundesgericht in Lausanne. In 1998 werd definitief groen licht gegeven en dat jaar begon de bouw van de Aeschertunnel, gevolgd door de start van de bouw van de Üetlibergtunnel in oktober 2000. Op 3 juli 2006 opende de eerste verlenging van de A3 aan de westkant van Zürich, een kort stuk van 3 kilometer tussen Urdorf-Süd en Birmensdorf. De volledige openstelling van de Westumfahrung, inclusief de Aeschertunnel en Üetlibergtunnel, volgde op 4 mei 2009 na 11 jaar bouwtijd.[3] Hiermee was de A3 voltooid van de Franse grens tot de Verzweigung Sarganserland in Oost-Zwitserland. In dezelfde periode is ook het ontbrekende deel van de A4 aangelegd, inclusief de Islisbergtunnel tot Affoltern, dat op 13 november 2009 opende. Hiermee was er een grote verandering van verkeersstromen in en rond Zürich.

Openstellingsgeschiedenis

De A3 bij Flums, met zicht op het bergketen Churfirsten.
De A3 langs de Walensee.
De A3 ter hoogte van Glarus.
Van Naar Lengte Opening
Mels Sarganserland (A13) (1x2) 4 km 31-08-1962
Zürich (A3w) Richterswil 24 km 27-05-1966
Verzweigung Augst Rheinfelden 5 km 26-06-1966
Richterswil Pfäffikon 9 km 11-12-1968
Basel-Hagnau Augst (A3) 7 km 23-12-1969
Basel-City Basel-Hagnau 1 km 00-00-1969
Basel-Breite Basel-City 1 km 21-03-1971
Birrfeld (A1) Neuenhof 6 km 07-10-1970
Flums Mels 7 km 20-11-1970
Neuenhof Limmattaler Kreuz (A1/A4) 10 km 16-10-1971
Pfäffikon Weesen 26 km 30-11-1973
Basel-Badischer Bahnhof Basel-Breite 1 km 19-12-1973
Basel-Wiese Basel-Badischer Bahnhof 1 km 22-08-1974
Mels Sarganserland (A13) (2x2) 4 km 29-11-1974
Rheinfelden Frick 20 km 29-11-1974
Weesen Murg 7 km 09-04-1986
Limmattaler Kreuz (A1/A4) Urdorf-Süd 5 km 23-09-1987
Murg Flums 14 km 27-11-1987
Frick Birrfeld (A1) 19 km 17-10-1996
Urdorf-Süd Birmensdorf 3 km 03-07-2006
Franse grens Basel-Wiese 3 km 11-06-2007
Birmensdorf Zürich-Süd 8 km 04-05-2009

Toekomst

Basel

Een groot project is de omlegging van de A2 in Basel, de zogenaamde 'Osttangente'. Gepland is een tunnel onder de Rhein waar zowel de A2 als A3 doorheen zullen lopen. De kosten werden in eerste instantie geschat op 1,4 miljard franken.[4] Op 28 januari 2015 kwamen de federale regering en het kanton Basel-Stadt overeen om de tunnel aan te leggen.[5] Op 11 november 2020 werd het project goedgekeurd door de Bundesrat, de kosten werden op dat moment geschat op 2,36 miljard CHF. De bouwstart werd ook opgeschoven van 2025 naar medio 2029.[6]

Verkeersintensiteiten

Onderstaande verkeersintensiteiten zijn op of ten oosten van de genoemde telpunten.

telpunt int. 2015[7]
Franse grens 31.300
(zie A2) -
Verzweigung Augst (A2) 66.600
Verzweigung Rheinfelden (A861) 50.800
Eiken 46.600
Brugg 43.800
(zie A1) -
Kreuz Limmattal (A1) 86.600
Urdorf-Süd 85.000
Verzweigung Zürich-West (A4) -
Verzweigung Zürich-Süd (A3W) 62.000
Zürich-Wollishofen 59.000
Thalwil 61.900
Horgen 53.800
Lachen 41.000
Verzweigung Reichenburg (A53) 47.300
Niederurnen 35.000
Walenstadt 30.700
Sargans 38.100

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte Opmerkingen
Franse grens (A35) Basel-Badischer Bahnhof 2x2 5 km
Basel-Badischer Bahnhof Knooppuntsymbool.svg Augst (A2) 2x3 11 km
Knooppuntsymbool.svg Augst (A2) Knooppuntsymbool.svg Birrfeld (A1) 2x2 45 km
Knooppuntsymbool.svg Birrfeld (A1) Knooppuntsymbool.svg Limmattal (A1/A4) 2x3 15 km Bareggtunnel 2+2+3
Knooppuntsymbool.svg Limmattal (A1/A4) Knooppuntsymbool.svg Zürich-West (A4) 2x2 11 km Deels 2+3
Knooppuntsymbool.svg Zürich-West (A4) Zürich-Wollishofen 2x3 7 km
Zürich-Wollishofen Knooppuntsymbool.svg Sarganserland (A13) 2x2 88 km

Kunstwerken

De volgende kunstwerken zijn onderdeel van de Zwitserse A3:

Referenties

Autobahn CH.png Autosnelwegen in Zwitserland Autobahn CH.png

A1 CH.svgA2 CH.svgA3 CH.svgA4 CH.svgA5 CH.svgA6 CH.svgA7 CH.svgA8 CH.svgA9 CH.svgA11 CH.svgA12 CH.svgA13 CH.svgA14 CH.svgA15 CH.svgA16 CH.svgA17 CH.svgA20 CH.svgA21 CH.svgA22 CH.svgA23 CH.svgA24 CH.svgA50 CH.svgA51 CH.svgA52 CH.svg