A40 (New South Wales)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A40
Begin Seven Hills
Einde Rozelle
Lengte 27 km
Route

Seven Hills

Parramatta

Ermington

Ryde

Huntleys Point

Rozelle

De A40 is een A-road in New South Wales, Australië. De weg vormt een oost-westroute in Sydney, vanaf de suburb Seven Hills via Parramatta naar Rozelle, net ten westen van het centrum. De A40 is 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A40 begint in de suburb Seven Hills op het punt waar de A2 overgaat in de A40, hier is ook de overgang van de Westlink (M7) naar de Hills Motorway (M2). De A40 is dan een drukke stadsweg met 2x3 rijstroken naar Parramatta, één van de grotere suburbs van Sydney. Rond Parramatta ligt een rondweg, die dubbelgenummerd is met de A28. Na Parramatta telt de weg 4 rijstroken en voert door woonwijken naar Huntleys Point, waarna de weg via de Gladesville Bridge over de Parramatta River voert. Dit deel telt zes rijstroken. Kort daarna volgt de Iron Cove Bridge over de Iron Cove, waarna de A40 door de WestConnex tunnel via het Rozelle Interchange voert, en daarna aansluit op de Western Distributor naar het centrum van Sydney.

Geschiedenis

De A40 werd in 2013 geïntroduceerd met de invoering van alfanumerieke wegnummering in New South Wales.

De historie van wegverbindingen tussen Sydney en Parramatta gaat ver terug. In 1881 opende de eerste Gladesville Bridge en in 1882 de eerste Iron Cove Bridge, waarmee twee grote brugverbindingen werden gemaakt van Sydney naar het achterland over het baaienstelsel van de Parramatta River.

Vanwege het groeiende verkeer na de Tweede Wereldoorlog werd besloten beide bruggen te vervangen. In 1955 opende de nieuwe Iron Cove Bridge voor het verkeer en in 1959 begon de bouw van de nieuwe Gladesville Bridge, een hoge boogbrug die op 2 oktober 1964 werd geopend. Tussen 2009 en 2011 is er nog een tweede Iron Cove Bridge naast gebouwd.

Tussen 1977 en 1984 werd in fases de bypass van Parramatta aangelegd, als serie wegen die met elkaar verbonden werden en één doorgaande bypass voor zowel de A28 als A40 vormden. Dit heet ook wel James Ruse Drive.

Referenties