A43 (New South Wales)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A43
Begin Branxton
Einde Halloran
Lengte 109 km
Route

Branxton

Maitland

East Maitland

Berefield

Hexham

Newcastle

Belmont

Doyalson

Halloran

De A43 is een A-road in New South Wales, Australië. De weg vormt een haak door de regio Newcastle, vanaf Branxton via Newcastle naar Halloran. De A43 vormt de historische route van de New England Highway en de Pacific Highway en is 109 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A43 begint bij Branxton op een aansluiting met de Hunter Expressway en verloopt dan via een enigszins verstedelijkte as naar de kuststad Newcastle. Dit is het oude deel van de New England Highway. De route voert door een aantal wat grotere plaatsen zoals Rutherford, Maitland, Beresfield en Hexham. Bij deze laatste twee plaatsen kruist men ook de Pacific Highway. Vanaf Rutherford telt de weg ook 2x2 rijstroken tot in Newcastle.

In Newcastle verloopt de A43 via stadswegen door het noordelijk havengebied van de stad, vervolgens door het centrum en daarna als de zuidelijke invalsweg. Ten zuiden van Newcastle valt de route samen met de historische route van de Pacific Highway, een sterk gesuburbaniseerde regio. De weg telt hier nog over grotere afstand 2x2 rijstroken en kent incidenteel ook ongelijkvloerse kruisingen. De route voert over schiereilanden rond Lake Macquarie. Bij Doyalson sluit de A49 aan. De route voert nog iets verder tot de Pacific Motorway bij Halloran, waar verkeer in en uitvoegt vanuit Sydney.

Geschiedenis

De A43 ontstond in 2013 met de introductie van alfanumerieke wegnummers in New South Wales. Het werd toegekend aan oudere delen van de New England Highway en de Pacific Highway, die inmiddels waren gebypasst door hoogwaardiger wegen, respectievelijk de Hunter Expressway en de Pacific Motorway. De route heeft daardoor vooral een lokaal belang en is een belangrijke forenzenroute in en uit Newcastle.

Grote delen van de A43 tellen 2x2 rijstroken, zowel tussen Rutherford en Newcastle als tussen Newcastle en Halloran. Dit zijn belangrijke ontsluitingswegen voor de regio, die zeker voor Australische begrippen dichtbevolkt is.

Referenties