South Gippsland Highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A440 (Victoria))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M420 / A440
Begin Melbourne
Einde Sale
Lengte 255 km
Route

South Gippsland Freeway

Cranbourne

Koo-wee-rup

Korumburra

Leongatha

Yarram

Sale

Princes Highway

De South Gippsland Highway, genummerd als de M420 en de A440, is een highway in Victoria, Australië. De weg vormt een oost-westroute door de regio South Gippsland, langs de zuidkust van de staat. De weg begint aan de rand van Melbourne en loopt met een zuidelijke boog naar Sale. Het is niet de kortste of snelste route tussen het begin- en eindpunt, daarvoor is de Princes Highway veel voor de hand liggender. De South Gippsland Highway is 255 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het zuidoosten van Melbourne, en sluit op de South Gippsland Freeway aan. De weg loopt dan naar het zuidoosten door voorstedelijk gebied als een dual carriageway met verkeerslichten. De weg is een dual carriageway tot aan Bass, vrij ver buiten het stedelijk gebied van Melbourne.

De weg loopt dan oostwaarts, door een heuvelachtige kuststreek. Veel grote plaatsen liggen er niet op de route, de grootste plaatsen tellen slechts één of tweeduizend inwoners. De weg is voornamelijk toeristisch in karakter, vooral halverwege de route, waar deze langs de Corner Inlet loopt, een natuurlijke baai. Echt dicht langs de zee loopt de weg niet, veelal een kilometer of 5 landinwaarts. Naar het noorden liggen beboste heuvels, maar de weg zelf loopt door agrarisch platteland. Na Yarram buigt de weg naar het noorden af, en loopt dan door een afgelegen gebied naar Sale, 70 kilometer verder. In Sale eindigt de weg op de Princes Highway, de kustroute nar Bairnsdale en Sydney.

Geschiedenis

De South Gippsland Highway is voornamelijk gebouwd ter ontsluiting van het zuidelijkste deel van Victoria, voor het doorgaande verkeer heeft de weg weinig belang, het oosten van Victoria bereikt men sneller via de Princes Highway.

Wegnummers

Het deel in de regio Melbourne is genummerd als de M420, dit betreft het dubbelbaans deel vanuit Melbourne tot Bass. De rest van de route is als de A440 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 24.000 voertuigen in de suburbs van Melbourne, dalend naar 6.000 voertuigen net buiten Melbourne. Dit daalt verder naar 4.000 voertuigen tot Leongatha en 700 voertuigen langs de zuidkust van Victoria ten westen van Yarram. Dit blijft stabiel tot Sale.[1]

Referenties

  1. Traffic Profile Viewer | VicRoads
Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway