A44 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A44
Begin Aachen (D/B)
Einde Eisenach
Lengte 280 km
Lijst van Duitse Autobahnen
Route

1 → Liège

2 Aachen-Lichtenbusch

3 Aachen-Brand

4 Kreuz Aachen

5a Broichweiden

5b Alsdorf

6 Aldenhoven

7 Jülich-West

8 Jülich-Ost

9 Titz

10 Dreieck Jackerath

11 Kreuz Holz

12 Mönchengladbach-Odenkirchen


ontbrekende schakel

21 Mönchengladbach-Ost

22 Kreuz Neersen

23 Münchheide

24 Krefeld-Forstwalde

25 Krefeld-Fichtenhain

26 Osterath

27 Kreuz Meerbusch

28 Lank-Lathum

29 Düsseldorf-Messe

30 Düsseldorf-Stockum

31 Düsseldorf-Flughafen

32 Kreuz Düsseldorf-Nord

33 Ratingen-Schwarzbach

34 Kreuz Ratingen-Ost


ontbrekende schakel

Ratingen-Ost - Heiligenhaus


35 Heiligenhaus

36 Heiligenhaus-Hetterscheid

37 Dreieck Velbert-Nord

37 Velbert-Nord

38 Langenberg

39 Essen-Kupferdreh

40 Essen-Überruhr

41 Essen-Heisingen


ontbrekende schakel

51 Holzwickede

52 Kreuz Dortmund/Unna

53 Kreuz Unna-Ost

54 Kreuz Werl

55 Werl-Süd

56 Soest

57 Soest-Ost

58 Erwitte/Anröchte

59 Geseke

60 Büren

61 Kreuz Wünnenberg/Haaren

62 Lichtenau

63 Marsberg

64 Diemelstadt

65 Warburg

66 Breuna

67 Zierenberg

68 Kassel-Bad Wilhelmshöhe

69 Kreuz Kassel-West

70 Dreieck Kassel-Süd


ontbrekende schakel

tijdelijke aansluiting

73 Helsa-West

Tunnel Helsa {1.425 m}


74 Helsa-Ost

Tunnel Hirschhagen (4.204 m)

75 Hessisch Lichtenau-West

77 Hessisch Lichtenau-Mitte

78 Hessisch Lichtenau-Walburg

79 Waldkappel


ontbrekende schakel

80 Eschwege

Spitzenbergtunnel (600 m)

81 Ringgau

Tunnel Boyneburg (1698 m)

82 Sontra-West

83 Sontra

84 Sontra-Ost

85 Dreieck Wommen

De Bundesautobahn 44, BAB 44 of kortweg A44 is een Autobahn in Duitsland. De autosnelweg vormt een oost-westroute door het westen en midden van het land, vanaf de grens met België bij Aachen tot aan momenteel Waldkappel. Uiteindelijk moet de autosnelweg doorlopen tot de A4 bij Eisenach. De A44 bedient een groot deel van het Ruhrgebied, maar kent een flink aantal onderbrekingen; geen autosnelweg in Duitsland bestaat uit zoveel delen als de A44. De autosnelweg bedient steden als Aachen, Mönchengladbach, Krefeld, Düsseldorf, Essen, Dortmund en Kassel. De A44 is momenteel 280 kilometer lang.

Trajecten

segment lengte
Belgische grens - Mönchengladbach-Odenkirchen 56 km
Mönchengladbach-Ost - Kreuz Ratingen-Ost 38 km
Heiligenhaus - Essen-Heisingen 16 km
Holzwickede - Dreieck Kassel-Süd 149 km
Helsa-Ost - Waldkappel 23 km

Routebeschrijving

Aachen - Mönchengladbach

De A44 bij het Dreieck Jackerath.

Net ten zuiden van de stad Aachen gaat de Belgische E40 uit Liège over in de Duitse A44. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt door het heuvelachtige en bosrijke gebied ten zuiden en oosten van de stad langs. Bij het Kreuz Aachen kruist men de A4, de snelweg vanaf Heerlen richting Köln, en de A544, een zubringer Aachen in. Noordelijker wordt het gebied vlakker en is er amper bosgebied. Dit voert langs een redelijk dichtbevolkt gebied ten noordoosten van Aachen. De snelweg langs de dagmijnbouw Inden en langs het stadje Jülich. De A44 eindigde tussen 2005 en 2018 op het Kreuz Jackerath op de A61, de snelweg vanaf Venlo en Mönchengladbach richting Koblenz en Ludwigshafen.

Tussen het Dreieck Jackerath en het Kreuz Holz passeert de weg de enorme mijn van Garzweiler. Slechts 2 kilometer ten noorden van Kreuz Holz eindigt de A44 op de aansluiting Mönchengladbach-Odenkirchen. Doorgaand verkeer vanuit Aachen naar Düsseldorf Flughafen en Krefeld maakt gebruik van de A46 in combinatie met de A57.

Krefeld - Düsseldorf

Bij de aansluiting Mönchengladbach-Ost begint de A44 weer; vervolgens komt deze aan bij het Kreuz Neersen. Men kruist hier de A52, de snelweg vanaf Roermond naar Düsseldorf. De A44 loopt hier parallel aan, eerst naar het noorden, daarna ten zuiden van de stad Krefeld langs afbuigend naar het oosten. Beide snelwegen lopen op 5 kilometer afstand van elkaar. De A44 telt 2x2 rijstroken langs Krefeld. Vanaf het Kreuz Meerbusch worden dit 2x3 rijstroken. Men kruist hier de A57, de snelweg van Nijmegen en Moers richting Neuss en Köln.

De A44 steekt vervolgens de rivier de Rhein over en bedient dan het noorden van de stad Düsseldorf, inclusief de luchthaven. Men kruist hier de B8, een Autobahnähnliche Straße tussen Duisburg en Düsseldorf. Bij het Kreuz Düsseldorf-Nord kruist men opnieuw de A52, de snelweg van Düsseldorf naar Essen. Ook het verkeer richting Oberhausen kan het best de A52 naar de A3 gebruiken. Hierna loopt de snelweg ten zuiden van Ratingen langs en eindigt dan op het Kreuz Ratingen-Ost, waar de A3 van Oberhausen richting Köln wordt gekruist.

Velbert - Essen

Het derde deel van de A44 begint bij de aansluiting Heiligenhaus en loopt langs de stad Velbert. De snelweg telt ook hier 2x2 rijstroken en gaat door een tunnel. Bij het Dreieck Velbert-Nord eindigt de A535 uit Wuppertal. De snelweg loopt door het heuvelachtige gebied naar het noordoosten en bedient dan de zuidelijke wijken van Essen. Bij de aansluiting Essen-Heisingen gaat de A44 over in de B227 naar het centrum van Essen.

Dortmund - Kassel

Het vierde deel begint in het oosten van de stad Dortmund, waar de A40 bij de aansluiting Holzwickede overgaat in de A44. Vlak daarna volgt het Kreuz Dortmund/Unna, waar men de A1 kruist, de snelweg van Münster naar Köln. De snelweg loopt ten zuiden van Unna langs en telt 2x2 rijstroken. De snelweg loopt net iets noordelijker dan het Sauerland. Bij het Kreuz Werl kruist men de A445, die richting Arnsberg gaat en overgaat in de A46 richting Brilon.

De A44 volgt een lange rechte route langs Soest, waarna in de omgeving van Paderborn het gebied heuvelachtiger wordt. Bij het Kreuz Wünnenberg/Haaren eindigt de A33 uit Bielefeld. Hierna wordt de A44 sterk heuvelachtig en stijgt naar zo'n 400 meter hoogte. Hier loopt de A44 kort door het Sauerland, waarna het overgaat in het Nordhessisches Bergland. Veel grote plaatsen liggen er niet langs dit deel van de A44, pas bij het einde van de snelweg bereikt men de stad Kassel. De snelweg loopt voornamelijk ten zuiden van de stad langs en heeft maar één aansluiting die de stad bedient. Wel zijn er twee knooppunten met andere snelwegen, eerst het Kreuz Kassel-West met de A49 en dan het Dreieck Kassel-Süd met de A7, waar de A44 eindigt. Men kan hier richting Hannover of Würzburg.

Hessisch Lichtenau

De Tunnel Hirschhagen.

Vanaf Helsa tot Waldkappel, ongeveer halverwege Kassel en Eisenach is 23 kilometer van de A44 geopend. Het is vooral een bypass van het dorp Hessisch Lichtenau. Richting de A4 ontbreekt meer dan 20 kilometer. Dit deel van de A44 is behoorlijk bochtig en kent veel tunnels, waaronder de 4,2 kilometer lange Tunnel Hirschhagen.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Tot 1975 was de A44 tussen de Belgische grens en het Kreuz Aachen als A15 genummerd, die via de A4 en A3 verder liep tot Passau. Het deel van Dortmund tot Kassel was als A16 gepland, evenals een groot stuk van de A4 tot aan Bautzen.[1]

Oorspronkelijk was het westelijk deel van de A44, tussen de Belgische grens bij Aachen en Düsseldorf, als A53 voorzien.[2] De A44 verliep oorspronkelijk ook tussen Bochum en Dortmund, maar dit deel is per 1 januari 2017 omgenummerd tot de A448.[3][4]

Voorgeschiedenis

De A44 heeft niet één Bundesstraße als voorganger gehad. Globaal gezien viel de route samen met de B1 tussen Aachen en Soest, alhoewel de A44 op detailniveau een andere route neemt. Tussen Scherfede en Eisenach vormde de B7 de voormalige doorgaande route. Tussen Soest en Scherfede is de A44 over een route aangelegd waar geen Bundesstraßen verliepen, tussen de B1/B68 via Bielefeld en de B7 via Brilon in.

De plannen voor de aanleg van de A44 tussen Kassel en Dortmund behoren tot de oudste van Duitsland. Reeds in 1927 bestonden plannen voor een aftakking van de HaFraBa (Hamburg - Frankfurt - Basel). In eerste instantie was de Reichsautobahn Strecke 77 gepland van Kassel naar Hamm, voor een latere verlenging naar Münster. De bouw van deze snelweg begon in 1938 als aftakking van de A2 bij Hamm, maar is vanwege de Tweede Wereldoorlog stilgelegd. Daarna werd het tracé naar Hamm niet meer overwogen; een paar brugelementen zijn nog zichtbaar bij Hamm.

De bouw tussen Aachen en Krefeld

Het eerste deel van de A44 dat opende was het stuk tussen Aachen-Brand en het Kreuz Aachen op 18 december 1963. Op 6 november 1964 volgde de aansluiting met de Belgische E40, gelijktijdig opende toen de E40 tot aan de regio Liège. Dit werd destijds beschouwd als de eerste grensovergang van een autosnelweg die sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa in gebruik werd genomen,[5] alhoewel de grensovergang Elten twee jaar eerder werd geopend.[6] Hiermee waren Antwerpen en Aachen per autosnelweg verbonden, en via de A4 en A3 ook met Köln en Frankfurt, zelfs tot aan München en Salzburg.

De A44 heeft tussen Aachen en Mönchengladbach zijn oorsprong in de B1, dit traject is grotendeels in de tweede helft van de jaren '60 aangelegd als een dubbelbaans Bundesstraße en initieel niet als Autobahn. Het was ook tijdelijk als de B1a genummerd. Dit deel is grotendeels in de periode 1967-1970 aangelegd en kreeg in 1975 de status van Autobahn, waardoor dit traject ook dat jaar als openingsdatum heeft, maar feitelijk een aantal jaar ouder is. Het oorspronkelijke deel tussen Jackerath en Mönchengladbach was nog enkele jaren ouder. De 2x2 B1 ging indertijd over op wat nu de A46 naar Neuss is, waar thans het Kreuz Holz ligt.

Het was ook gepland om de A44 langs de oostkant van Mönchengladbach aan te leggen, indertijd gepland als verbinding tot aan Krefeld. Het oudste deel hiervan ligt net ten noorden van Mönchengladbach, langs Neersen, dat in december 1968 is geopend. In 1977 openden twee segmenten van de A44 langs de oostkant van Mönchengladbach, een stompje noordwaarts vanaf de A46 en een stompje zuidwaarts vanaf de A52. Het tussenliggende deel is echter nooit aangelegd en verdween van de plankaarten.

De bouw langs Düsseldorf

Aanvankelijk was voorzien dat de B1 via Neuss naar Düsseldorf de doorgaande route zou vormen, dit is thans de A46. Later werd besloten om de A44 noordelijker langs Düsseldorf aan te leggen, dichter langs Krefeld en met een nieuwe Rijnkruising. Het grootste deel hiervan is pas stukken later dan de rest van de A44 in het westelijk Rhein-Ruhrgebied aangelegd, maar als onderdeel van de bouw van de A57 tussen Neuss en Krefeld werd al wel een korte zijtak van het Kreuz Meerbusch aangelegd, namelijk tussen de B9 en de B222 bij Lank-Latum, dat in 1976 werd geopend.

Indertijd waren er nog plannen om de A52 door Düsseldorf aan te leggen, met een tracé dwars door de stad heen. Uiteindelijk is besloten om hier vanaf te zien, als alternatief werd de A44 als noordelijke bypass van Düsseldorf aangelegd. Dit traject is grotendeels in de periode van 1990 tot 2002 geopend, met als laatste deel de Flughafenbrücke over de Rijn. Begin jaren '90 openden meerdere segmenten kort na elkaar, in 1990 het deel langs de zuidkant van Krefeld, waarmee de ontbrekende schakel tot aan de A57 voltooid was, in 1991-1992 een stuk rond het Kreuz Düsseldorf-Nord en verder tot aan het Kreuz Ratingen-Ost. Hiermee werd Düsseldorf beter met de A3 verbonden. Als laatste opende dan op 3 juni 2002 het 6 kilometer lange deel tussen Lank-Latum en Düsseldorf-Messe/Arena, inclusief de markante brug over de Rijn. Dit was de laatste volledig nieuwe Autobahnbrug over de Rijn in Nordrhein-Westfalen.

De planning en bouw van de A44 langs het Ruhrgebied

Het was aanvankelijk gepland om een continue Autobahn langs de zuidrand van het Ruhrgebied aan te leggen, doorgaand van Düsseldorf tot Dortmund. Dit werd de 'DüBoDo' genoemd (Düsseldorf-Bochum-Dortmund). Het plan was echter nooit integraal uitgewerkt vanwege tegenstand en de hoge bouwkosten. In de jaren '70 was het voorzien om de route vanaf het Kreuz Ratingen-Ost (A3) via Velbert naar de ringweg van Bochum aan te leggen, waarbij de Ruhr in de buurt van Altendorf gekruist zou moeten worden. Daarna zou de A44 via de oostring van Bochum verlopen tot aan de Ruhrschnellweg en vanaf daar naar Dortmund. Dit oostelijke deel van Bochum naar Dortmund is thans de A40.

Van dit deel is uiteindelijk het oostelijk deel als A40 ontwikkeld en het westelijk deel tussen Ratingen en het zuiden van Essen als de A44, maar het middendeel is nooit aangelegd. Het nummer A44 werd later toegekend aan een zuidelijker gelegen route van Bochum via Witten naar Dortmund. Echter een tracé door het zuiden van Dortmund is echter nooit serieus uitgewerkt ondanks dat het Kreuz Dortmund/Witten met de A45 wel is voorbereid op een doortrekking van de A44. De A44 tussen Bochum en Dortmund is later wel aangelegd. Het traject is in drie fases tussen 1971 en 1975 opengesteld voor het verkeer. Dit deel is vanaf het begin met 2x3 rijstroken aangelegd alhoewel het uiteindelijk nooit een belangrijke doorgaande corridor zou worden. Dit deel stond decennia onder het nummer A44 bekend, maar is in 2017 omgenummerd tot de A448.

Het lange tijd enige deel van de westelijke A44 lag bij Velbert, ten zuiden van Essen. Dit is in twee fases in 1985 en 1989 opengesteld en sloot vooral aan op de A535 uit Wuppertal. Op 5 december 2005 werd het deel tussen Velbert-Langenberg en Essen-Kupferdreh als B227 geopend en op 1 januari 2010 werd dit omgenummerd tot A44.

Op 21 februari 2007 werd het tracébesluit genomen om het ontbrekende deel tussen het Kreuz Ratingen-Ost en Heiligenhaus aan te leggen om zodoende het zuiden van Essen direct met Düsseldorf te verbinden en het netwerk robuuster te maken. De aanleg kon vanwege rechtszaken niet direct beginnen. Op 18 maart 2009 werd dit tracébesluit onherroepelijk. Het ontbrekende stuk is 9 kilometer lang en kost € 220 miljoen. De bouw is in april 2010 van start gegaan en verliep bijzonder traag en is inmiddels jaren vertraagd, oorspronkelijk werd gerekend met een openstelling van het volledige tracé in begin 2016. Op 13 april 2018 is na 8 jaar bouwtijd het oostelijk deel van 4,6 kilometer tussen Heiligenhaus en Velbert opengesteld.[7][8][9]

De bouw tussen Dortmund en Kassel

Reeds in de jaren 1930 was de bouw van een verbinding tussen twee noord-zuid gelegen Reichsautobahnen voorzien in de corridor van waar nu de A44 ligt, deze moest verlopen tussen de A1 bij Hamm en de A7 bij Kassel. Dit was de Strecke 77 van het geplande netwerk van Reichsautobahnen.

De bouw van de Strecke 77 begon in 1938 ten zuiden van Hamm en bij Erwitte. Diverse kunstwerken zijn gebouwd tot de bouw in 1942 gestaakt. Later werd besloten om de A44 zuidelijker aan te leggen vanuit Dortmund. Het deel tussen Warburg en Kassel was aanvankelijk voorzien als de Strecke 75.

De Fuldatalbrücke Bergshausen bij Kassel bestaat uit twee overspanningen die op verschillende momenten zijn aangelegd. De brug werd al in de jaren '30 gepland als aftakking van de A7, waarvan de bouw in 1941 startte maar kort daarna werd gestaakt vanwege het verloop van de oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog is de bouw weer hervat en tussen 1959 en 1962 is de noordelijke brughelft aangelegd. Hierna kon verkeer enkelstrooks over de A44 rijden. Dit was het eerste deel van de gehele A44 dat in gebruik genomen werd.

Na de Tweede Wereldoorlog had de bouw van de A44 tussen Dortmund en Kassel prioriteit, de planvorming werd in 1957 opgestart in Nordrhein-Westfalen en in 1959 in Hessen. De bouw van de A44 begon in 1964 nabij Kassel, waarvan het eerste deel van 16 kilometer lengte tussen Burghasungen bij Zierenberg tot aan Kassel in oktober 1968 werd opengesteld. De bouw werd in Hessen van oost naar west uitgevoerd en vorderde snel, in 1970 opende de A44 tussen Zierenberg en Breuna en in 1971 tussen Breuna en Diemelstadt.

In 1972 opende het eerste deel in Nordrhein-Westfalen tussen het Kreuz Dortmund/Una en Soest-Ost. Later dat jaar opende het deel tussen Haaren en Diemelstadt. Daarmee was er nog één grote ontbrekende schakel tussen Soest en het Kreuz Wünnenberg/Haaren, een 38 kilometer lang traject dat in één keer op 8 juli 1975 werd opengesteld. Hiermee was de A44 doorgaand te berijden tussen Dortmund en Kassel.

De bouw tussen Kassel en Eisenach

Zie het kopje toekomst.

Reeds in de jaren 1930 met de bouw van de Reichsautobahnen was ook het traject tussen Kassel en Eisenach voorzien, onder het nummer Strecke 78. Het was indertijd gepland om de A44 rechtstreeks vanaf het Dreieck Kassel-Süd te verlengen naar de A4 bij Eisenach. De bouw van dit traject begon daadwerkelijk in april 1939 maar was één van de eerste projecten die gestaakt was vanwege de Tweede Wereldoorlog, al in oktober 1939. In die periode is enkele kilometers van het tracé vrijgemaakt van begroeiing en in het bos ten noordoosten van Söhrewald is indertijd één kunstwerk gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de grens tussen West- en Oost-Duitsland op het geplande tracé te liggen en werd het project niet verder uitgewerkt tot het na 1990 als één van de Verkehrsprojekte Deutsche Einheit werd opgenomen.

Openstellingsgeschiedenis

De A44 tussen Waldkappel en Hessisch Lichtenau.
De A44 bij Titz.
Van Naar Lengte Opening[10]
Kreuz Kassel-West Dreieck Kassel-Süd 3 km 1962
Aachen-Brand Kreuz Aachen 8 km 18-12-1963
Belgische grens Aachen-Brand 4 km 06-11-1964
Kreuz Aachen Alsdorf 5 km 1968
Zierenberg Kreuz Kassel-West 14 km 00-10-1968
Neersen Münchheide 2 km 00-12-1968
Breuna Zierenberg 11 km 1970
Diemelstadt Breuna 17 km 1971
Mönchengladbach-Neuwerk Kreuz Neersen 2 km 1972
Kreuz Dortmund/Unna Soest-Ost 39 km 1972
Kreuz Wünnenberg/Haaren Diemelstadt 24 km 1972
Alsdorf Dreieck Jackerath 31 km 1975[11]
Soest-Ost Kreuz Wünnenberg/Haaren 38 km 08-07-1975
Osterath Lank-Latum 4 km 1976
Dreieck Holz Mönchengladbach-Odenkirchen 2 km 1977
Kreuz Neersen Neersen 1 km 1977
Düsseldorf-Reichswaldallee Ratingen-Schwarzbach 3 km 1979
Münchheide Krefeld-Forstwald 2 km 1983
Ratingen-Schwarzbach Ratingen-Ost 1 km 1983
Düsseldorf-Messe Düsseldorf-Stockum 2 km 1985
Heiligenhaus-Hetterscheid Dreieck Velbert-Nord 2 km 1985
Dreieck Velbert-Nord Velbert-Langenberg 3 km 1989
Krefeld-Forstwald Osterath 6 km 1990
Kreuz Düsseldorf-Nord Düsseldorf-Reichswaldallee 3 km 1991
Ratingen-Ost Kreuz Ratingen-Ost 1 km 1992
Düsseldorf-Stockum Kreuz Düsseldorf-Nord 5 km 1992
Lank-Latum Düsseldorf-Messe 6 km 03-06-2002
Hessisch Lichtenau-Mitte Hessisch Lichtenau-Ost 4 km 06-10-2005
Hessisch Lichtenau-West Hessich Lichtenau-Mitte 2 km 24-07-2014
Heiligenhaus Heiligenhaus-Hetterscheidt 5 km 13-04-2018
Hessisch Lichtenau-Ost Waldkappel 11 km 13-04-2018
Kreuz Jackerath Kreuz Holz (herbouw) 10 km 01-07-2018
Helsa-Ost Hessisch Lichtenau-West 6 km 07-10-2022

Renovatie en modernisatie tussen Dortmund en Kassel

Tussen Dortmund en Kassel is de A44 tussen 1968 en 1975 opengesteld. Het was daarmee één van de oudere tweecijferige Autobahnen in Duitsland die al over een grote afstand te berijden was. In Nordrhein-Westfalen is de A44 in betonplaten uitgevoerd, die met name tussen Dortmund en Werl in slechte conditie verkeren, in 2020 is dit deels overlaagd met asfalt. Elders zijn renovaties aan het wegdek uitgevoerd. Oorspronkelijk was er een officieel Kreuz Unna-Ost met de A443. Die snelweg is in 2006 afgewaardeerd naar de B233, waarna Unna-Ost als een aansluiting in plaats van knooppunt bewegwijzerd werd.

In de periode 2010-2015 zijn delen van de A44 westelijk van Kassel gerenoveerd.[12] Hierbij zijn de geleiderails in de middenberm vervangen door dubbele barriers. In 2015 is de A44 tussen Werl en Soest gerenoveerd.[13]

Vanaf 2024 is het 36 kilometer lange traject vanaf Büren (A33) tot Soest-Ost gerenoveerd in zes segmenten. De renovatie kostte € 240 miljoen.[14]

Op het traject in Hessen waren veel bruggen in slechte conditie. Deze waren dermate zwak ontworpen dat een versterking voor de langere termijn uit financieel oogpunt onverstandig is. Tussen de aansluiting Kassel-Bad Wilhelmshöhe en het Kreuz Kassel-West zijn in de periode 2015-2021 drie kleine bruggen vervangen, met veel overlast voor het verkeer. Op 14 december 2017 stortte een brugdeel bij de sloop in en moest de A44 een week lang richting Kassel afgesloten worden, wat grote verkeersoverlast betekende.[15][16] Bij Kassel is ook de grote Fuldatalbrücke Bergshausen gelegen, die meermaals gerenoveerd is en in slechte conditie verkeert. Tussen 2006 en 2008 is deze brug gerenoveerd waarbij een breedtesluis was toegepast zodat zware voertuigen fysiek niet over de brug konden rijden. Hierbij sneuvelden ook veel caravanspiegels van toeristen.

Bij Marsberg zijn drie kleine bruggen. In 2015 zijn deze bruggen gerenoveerd, maar bij de renovatie kwam men er achter dat de conditie aanzienlijk slechter was dan verwacht en sloop de enige oplossing was. In 2018 en 2019 is in twee fases de Talbrücke Krögersgrund gerenoveerd.[17] In 2021 is de A44 tussen Breuna en Zierenberg gerenoveerd.[18] Ook wordt de Talbrücke Klingelbach ten westen van de aansluiting Marsberg vervangen.[19][20]

Toekomst

Aachen - Mönchengladbach

In januari 2016 begonnen werkzaamheden om een kort stuk van de A44 tussen het Kreuz Aachen en Broichweiden naar 2x3 rijstroken te verbreden. Dit was een deelproject van de reconstructie van het Kreuz Aachen, dat in 2021 werd opgeleverd. De aansluiting Broichweiden was echter vertraagd.[21][22] De verbreding van dit deel wordt naar verwachting pas in juli 2024 afgerond.

In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is een verbreding van de A44 naar 2x3 rijstroken tussen Broichweiden en Alsdorf opgenomen. Dit heeft de laagste status 'verdere noodzaak'.

Tagebau Garzweiler

Tagebau Garzweiler is een grote open bruinkoolmijn, waar al sinds de jaren '40 bruinkool gewonnen wordt. In de late jaren '80 werd dit uitgebreid tot een zeer grote mijn, die uiteindelijk 17 kilometer van noord naar zuid omspande, tussen de A540 en A61. De mijn is in de decennia daarna geleidelijk westwaarts uitgebreid. Het land wordt hierbij een paar honderd meter diep afgegraven. Naast dorpen en lokale wegen moest uiteindelijk de A44 gesloopt worden om plaats te maken voor de uitbreiding van Tagebau Garzweiler.

In 2005 is de A44 gesloten, als alternatief is de A61 tussen het Kreuz Wanlo en het Kreuz Jackerath naar 2x3 rijstroken verbreed om het verkeer op te vangen. Binnen enkele jaren was het gehele gebied afgegraven. De mijn breidde zich daarna verder westwaarts uit en bereikte vanaf 2016 de A61. De A61 is uiteindelijk ook afgegraven, daartoe is de A44 weer herbouwd, men noemt dit ook wel de "A44n".[23] De aanleg van de nieuwe A44 begon op 30 mei 2012.[24] Op 1 juli 2018 werd het verkeer van Koblenz naar Venlo over de nieuwe A44 geleid, op 1 september 2018 volgde het verkeer van Venlo naar Koblenz.[25][26]

De nieuw gebouwde A44 ligt iets oostelijker dan de oorspronkelijke Autobahn. Hiertoe is het Kreuz Jackerath verplaatst. De sloop van de A61 had grotere gevolgen dan de sloop van de A44, omdat de A61 als doorgaande verbinding veel drukker was dan de A44 was voor 2005. Doorgaand verkeer op de A61 moet sindsdien over drie knooppunten afslaan, van noord naar zuid op het Kreuz Wanlo, het Kreuz Holz en het Kreuz Jackerath.

Het traject van de A44 langs de mijn Garzweiler blijkt erg gevoelig voor harde wind te zijn, bij westenwind stuwt de wind zich over de rand van de grote open mijn, waar de A44 ligt. Bij harde wind wordt de A44 daardoor regelmatig afgesloten, zodat verkeer moet omrijden via Neuss en Köln.

De A61 moet in medio 2035 weer hersteld worden.

Mönchengladbach

Langs de oostkant van Mönchengladbach ontbreekt een stuk van ongeveer 13 kilometer. De aanleg hiervan wordt niet voorzien; het verkeer moet van de A61 of de A46-A57 gebruikmaken. Het project is niet opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030.

Mönchengladbach - Düsseldorf

Aanliggende gemeenten van de A44 tussen Mönchengladbach en het Kreuz Meerbusch willen graag dat de A44 naar 2x3 rijstroken verbreed wordt. Een snelle verbreding valt echter niet te verwachten.[27] Het project is wel opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 met de laagste prioriteit 'verdere noodzaak'.

Ratingen - Heiligenhaus

Het deel tussen het Kreuz Ratingen-Ost en Heiligenhaus had oorspronkelijk tegelijk met de rest van het traject tot Velbert moeten worden opengesteld in 2016. De bouwstart liep diverse jaren vertraging op. In 2015 begonnen werkzaamheden aan het Kreuz Ratingen-Ost[28] en in september 2016 begonnen werkzaamheden aan de Angerbachtalbrücke,[29] die in november 2022 werd opgeleverd. Indertijd was nog gepland dat de A44 dan in 2020 gereed zou zijn,[30] later werd dat opgeschoven naar 2021, later 2022, 2025[31] en vervolgens medio 2026,[32] 10 jaar later dan waar ten tijde van het tracébesluit van uit werd gegaan. Er komen 5 dalviaducten, waarvan de grootste 391 meter lang is.[33] In 2022 was nog steeds geen volledig rechtsgeldig Planfeststellungsbeschluß voor het gehele traject vastgesteld.[34] In juni 2023 is een gewijzigd besluit ter inzage gelegd.[35] Men verwachtte op dat moment een openstelling medio 2025.

Essen

De regering van de staat Nordrhein-Westfalen heeft de verlenging van de A44 in Essen tot aan de A52 bij Essen-Bergerhausen aan de wensenlijst van het Bundesverkehrswegeplan 2015 toegevoegd.[36] Dit project is opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 (dat in 2016 is vastgesteld) met de status 'verdere noodzaak met planrecht'. De kosten werden indicatief geschat op € 363 miljoen.

Dortmund - Kassel

Vanwege de doortrekking van de A44 naar Eisenach en de directe verbinding met de A40 door Dortmund is een verdere toename van het verkeer te verwachten op de A44 tussen Dortmund en Kassel. Dit gaat met name tussen het Kreuz Dortmund/Unna en het Kreuz Werl knellen, omdat hier ook het verkeer naar het Sauerland overheen rijdt. Files komen op dit deel frequent voor, in 2008 bijvoorbeeld 610 keer. De verbreding van dit stuk naar 2x3 rijstroken stond gepland voor de periode 2014-2017 maar is vertraagd, onduidelijk is wanneer de werkzaamheden beginnen. De verbreding duurt vrij lang omdat een aantal viaducten opnieuw gebouwd moet worden. Het deel tussen het Kreuz Dortmund/Unna en de aansluiting Unna-Ost is opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 met de status 'urgente noodzaak'. Het deel verder tot aan het Kreuz Werl heeft de status 'verdere noodzaak met planrecht'.

In december 2016 is het ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegd voor het eerste deel tussen het Kreuz Dortmund/Unna en Unna-Ost. Dit deel van de A44 wordt compleet opnieuw aangelegd, over 5 kilometer A44 en 3 kilometer A1 worden 23 kunstwerken vervangen.[37] Ook wordt het Kreuz Dortmund/Unna significant gereconstrueerd met twee nieuwe flyovers die klaverlussen vervangen. De uitvoering heeft echter dermate veel vertraging opgelopen, dat het groot onderhoud aan de A44 niet meer kon wachten op de verbreding en in 2020 is uitgevoerd.[38]

Tussen 2022 en 2032 wordt het Kreuz Dortmund/Unna gereconstrueerd. Dit omvat ook de verbreding van 5,5 kilometer A44 naar 2x3 rijstroken. De werkzaamheden begonnen officieel op 20 september 2022.[39][40] Het project werd bij aanvang van de werkzaamheden geraamd op € 268 miljoen en een bouwduur van 10 jaar.

In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is tevens een verbreding van de A44 opgenomen tussen het Kreuz Wünnenberg/Haaren en het Kreuz Kassel-West, met de lage prioriteit 'verdere noodzaak'. Veel kunstwerken op dit traject zijn in slechte conditie en moeten sowieso vervangen worden, daarom ligt een verbreding naar 2x3 rijstroken voor de hand gezien de vele hellingen en het betrekkelijk intensieve vrachtverkeer.

Kassel

Zie ook Fuldatalbrücke Bergshausen.

Er zijn concrete plannen om de brug over de Fulda ter hoogte van Kassel te vervangen. De A44 wordt dan ook verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken op dit traject. Het is gepland om de A44 geheel te verleggen over een nieuw tracé om de rivier de Fulda zuidelijker te kruisen, verder van de wijk Bergshausen af.[41] De werkzaamheden stonden gepland voor de periode 2015-2020 maar zijn vertraagd. Bijna alle bruggen bij Kassel zijn in zeer slechte conditie. De verbreding tussen het Kreuz Kassel-West en Dreieck Kassel-Süd is opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 met de status 'urgente noodzaak'.

Kassel - Eisenach

De verlenging van de A44 van Kassel naar Herleshausen bij Eisenach is onderdeel van de verkeersprojecten van de Duitse eenheid, maar het is één van de langstdurende projecten. Zeker in vergelijking met andere verkeersprojecten van de Duitse eenheid, die reeds lang voltooid zijn. Er is een klein traject tussen Helsa en Waldkappel geopend. Het ontbrekende deel is 69 kilometer lang. Op dit traject zijn 13 tunnels voorzien met een totale lengte van 14 kilometer; de langste is de 4,2 kilometer lange Tunnel Hirschhagen die de op één na langste van Duitsland is. De kosten voor de A44 tussen Kassel en Eisenach werden in 2012 geschat op € 1,8 miljard[42] en in 2020 op € 2,4 miljard.[43] In 2010 sprak men van een oplevering van het gehele project in 2016,[44] in 2020 sprak men van een oplevering in 2032, 16 jaar later dan gepland.

De bouw van de A44 startte in 2001 bij Hessisch Lichtenau, het eerste deel is in 2005 opengesteld. Vanaf Hessisch Lichtenau/Walburg naar Waldkappel-Hasselbach was 4 kilometer in aanleg vanaf 24 september 2010,[45] kort daarna begon de bouw van ruim 6 kilometer verder langs Waldkappel. Beide delen zijn tegelijk op 13 april 2018 opengesteld over een lengte van 11 kilometer.[46][47] Tussen 2010 en 2022 is het 6 kilometer lange deel tussen Helsa-Ost en Hessisch Lichtenau-West aangelegd. Dit was het meest kostbare segment van de A44 tot dan toe, het omvatte de 4,2 kilometer lange Tunnel Hirschhagen.[48] De bouw hiervan verliep zoals vaak in Duitsland extreem traag, de bouw heeft uiteindelijk 12 jaar geduurd, van september 2010 tot oktober 2022.[49] Dit deel is op 7 oktober 2022 geopend.[50][51]

Het bouwrecht voor het oostelijke deel tussen Sontra en de A4 bij Wommen is sinds januari 2014 onherroepelijk.[52] Dit deel wordt in meerdere fases aangelegd, waarbij de bouw van kunstwerken op verschillende momenten is begonnen, zodat de bouwtijd van het hele traject behoorlijk lang is. Midden 2016 begon de bouw van de snelweg van Waldkappel tot Ringgau, dat midden 2020 klaar moest zijn[53] maar vertraagd is tot medio 2024.[54][55] Op 2 juni 2017 begon de bouw van de 600 meter lange Spitzenbergtunnel, die tussen Eschwege en Sontra ligt.[56] In maart 2019 begon de bouw van de 1.698 meter lange Tunnel Boyneburg, die medio 2024 gereed moet zijn en € 110 miljoen kost.[57] Het deel tot aan Sontra moet medio 2025 worden geopend.[58]

In december 2013 werden de bezwaren tegen het oostelijkste deel bij Wommen ingetrokken. Bijna 4 jaar later, op 18 augustus 2017 volgde de officiële start van het 5,8 kilometer lange deel tussen Sontra en het Dreieck Wommen, meer specifiek tussen de Talbrücke Riedmühle en het Dreieck Wommen met de A4. Dit deel moet medio 2024 worden opengesteld. Op 4 juni 2018 begon dan de bouw van het tweede deel tussen Sontra-West en de Talbrücke Riedmühle.[59] In 2023 waren echter geen geldige biedingen op de aanbesteding van de 1.664 meter lange Tunnel Holstein bij Sontra, waardoor het onzeker werd of dit deel van de A44 wel voor 2030 gereed zou komen.[60]

In 2019 sprak men van een oplevering van het westelijke deel tussen de A7 bij Kassel en Helsa in medio 2031.[61] In december 2020 werd de planvaststelling gestart.[62] In september 2022 werd bericht dat het verwerken van alle bezwaren minstens 2 jaar zou gaan duren.[63] Het knooppunt met de A7 wordt mogelijk het 'Dreieck Lossetal'.

Deeltrajecten

De nummering van de deeltrajecten wordt door Hessen Mobil opgedeeld in Verkehrskosteneinheiten (VKE) en Abschnitte. Het traject heeft 11 VKEs, maar 12 Abschnitte.[64]

Abschnitt Traject Lengte Status Kosten
VKE01 Dreieck Kassel-Süd - Kreuz Kassel-Ost 6,2 km verbreding naar 2x4 rijstroken € 63 miljoen
VKE11 Kreuz Kassel-Ost - Helsa-Ost 11,3 km in planning € 224 miljoen
VKE12 Helsa-Ost - Hessisch Lichtenau-West 5,9 km opengesteld 07-10-2022 € 241 miljoen
VKE20 Hessisch Lichtenau-West - Hessisch Lichtenau-Mitte 2,2 km opengesteld 24-07-2014 € 85 miljoen
VKE31 Hessisch Lichtenau-Mitte - Hessisch Lichtenau-Ost 4,4 km opengesteld 06-10-2005 € 84 miljoen
VKE32 Hessisch Lichtenau-Ost - Hasselbach 4,3 km opengesteld 13-04-2018 € 83 miljoen
VKE33 Hasselbach - Waldkappel-Ost 6,1 km opengesteld 13-04-2018 € 56 miljoen
VKE40.1 Waldkappel-Ost - Hoheneiche 7,2 km in aanleg tot 2023 € 183 miljoen
VKE40.2 Hoheneiche - Sontra-Nord 5,4 km in aanleg tot 2025 € 159 miljoen
VKE50 Sontra-Nord - Sontra-Ulfen 11,0 km in aanleg tot 202? € 240 miljoen
VKE60 Sontra-Ulfen - Dreieck Wommen 5,8 km in aanleg tot 2024 € 75 miljoen

Verkeersintensiteiten

De toenmalige A44 bij Witten.
De A44 bij Marsberg.
De A44 bij Hessisch Lichtenau.

Intensiteiten ten oosten van de aansluiting.

Telpunt 2010[65] 2015[66] 2021[67]
Belgische grens 26.200 27.200 25.000
Aachen-Lichtenbusch 39.800 41.400 39.000
Aachen-Brand 47.800
Kreuz Aachen (A4) 53.800
Broichweiden 48.900 51.600 50.900
Alsdorf 40.600 42.200 41.900
Aldenhoven 36.800 34.600 36.900
Jülich-West 33.000 34.800 35.200
Jülich-Ost 33.200 33.900 33.400
Titz 34.100 33.100 33.600
Dreieck Jackerath (A61) 62.800
Kreuz Holz (A46) 4.900 3.900 6.900
Mönchengladbach-Ost 21.000 19.800 22.100
Kreuz Neersen (A52) 59.400 66.200 58.500
Neersen 59.700 65.800 56.200
Münchheide 59.900 53.100 51.400
Krefeld-Forstwald 43.000 42.000 38.600
Krefeld-Fichtenhain 46.800 53.000 51.900
Osterath 53.300 60.100 57.600
Kreuz Meerbusch (A57) 57.400 58.500 69.800
Lank-Latum 63.500 73.100 68.100
Düsseldorf-Messe/Arena 59.500 61.800 68.800
Düsseldorf-Stockum 70.400 71.700 73.900
Düsseldorf-Flughafen 66.500 73.700 69.800
Kreuz Düsseldorf-Nord (A52) 39.700 35.400
Reichswaldallee 39.500 40.000 37.200
Ratingen-Schwarzbach 40.300 37.600 34.400
Heilingenhaus 13.400
Heiligenhaus-Hetterscheidt 17.400 18.400 23.000
Dreieck Velbert-Nord (A535) 22.200 27.700 29.600
Langenberg 26.900 26.500 29.400
Essen-Kupferdreh 31.600 38.600 35.400
Essen-Überruhr 33.900 40.700 32.300
Kreuz Bochum/Witten (A43) 68.200
Witten-Zentrum 59.000
Witten-Stockum 53.200
Witten-Annen 53.300
B1 55.800
Kreuz Dortmund/Unna (A1) 68.500 86.300 78.100
Unna-Ost 59.200 75.600 66.800
Kreuz Werl (A445) 51.200 53.300 50.700
Werl-Süd 52.800 55.400 50.800
Soest 45.700 53.000 48.300
Soest-Ost 44.200 38.100 49.300
Erwitte/Anröchte 35.700 40.600 38.100
Geseke 35.000 39.900 37.200
Büren 33.300 38.700 33.500
Kreuz Wünnenberg/Haaren (A33) 44.600 51.600 44.600
Lichtenau (Westfalen) 44.700 48.800 45.400
Marsberg 42.700 49.000 43.100
Diemelstadt 41.800 50.100 43.200
Warburg 41.500 48.300 44.700
Breuna 44.100 51.100 47.300
Zierenberg 46.500 73.300 50.900
Kassel-Bad Wilhelmshöhe 52.000 61.200
Kreuz Kassel-West (A49) 43.100 48.300
Hessisch Lichtenau-West 7.800 7.000
Hessisch Lichtenau-Mitte 6.700 7.500
Hessisch Lichtenau-Ost 8.200

Congestie

De A44 kent relatief weinig knelpunten; met name in het Ruhrgebied is er vanwege de vele ontbrekende schakels niet zoveel doorgaand verkeer. De route is in het Ruhrgebied adequaat uitgebouwd voor het huidige weggebruik. Het belangrijkste knelpunt van de route ligt tussen Dortmund en Werl, met name op de maandagochtend in richting Dortmund en op de vrijdagmiddag richting Kassel.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte Opmerkingen
Belgische grens Kreuz Jackerath (A61) 2x2 45 km
Kreuz Jackerath (A61) Kreuz Holz (A46) 2x3 8 km
Kreuz Holz (A46) Mönchengladbach-Odenkirchen 2x2 2 km
Mönchengladbach-Ost Kreuz Meerbusch (A57) 2x2 16 km
Kreuz Meerbusch (A57) Kreuz Düsseldorf-Nord (A52) 2x3 13 km
Kreuz Düsseldorf-Nord (A52) Kreuz Ratingen-Ost (A3) 2x2 8 km
Heiligenhaus Essen-Heisingen 2x2 17 km
Holzwickede Dreieck Kassel-Süd (A7) 2x2 149 km
Helsa-Ost Waldkappel 2x2 23 km

Kunstwerken

Grote kunstwerken van de A44;

Externe links

Foto

Referenties

  1. Nummerierung des deutschen Autobahnnetzes nach West-Modell vor 1974 | autobahn-online.de
  2. A53 | autobahnatlas-online.de
  3. Amtsblatt für den Regierungsbezirk Arnsberg (31-12-2016) | bezreg-arnsberg.nrw.de
  4. Im Zusammenhang mit der durchlaufenden Nummerierung der Bundesautobahn zwischen der A 40, AD Bochum-West und der A 45, AD Dortmund/ Witten wird der Abschnitt zwischen der A 43/ A 44, AK Bochum-Witten bis A 45, AD Dortmund/ Witten in A 448 umbenannt. | bezreg-arnsberg.nrw.de
  5. Europe's first bordercrossing superhighway built since World War II linking Belgium's network with the German Autobahn system, was opened today at Lichtenbusch, Germany, with King Baudouin of Belgium and President Heinrich L'übke of West Germany at hand. | nytimes.com
  6. Ruim baan via Keulen tot Salzburg (10-04-1962) | Nieuwe Eindhovense krant
  7. Minister Wüst eröffnet morgen Teilstück der A 44 | wz.de
  8. A44: Strecke Heiligenhaus – Velbert freigegeben | strassen.nrw.de
  9. Teilstück von neuer A44 bei Heiligenhaus freigegeben | rp-online.de
  10. geschiedenis Duitsland op autobahn-online.de
  11. status Autobahn, deels ouder
  12. Sanierung der A44 zwischen Kassel und Zierenberg beginnt am Montag | hna.de
  13. Sanierung auf A44 stockt - Autofahrer stehen unnötig im Stau | derwesten.de
  14. A 44 wird Nadelöhr: Sanierung auf 36 Kilometern Länge für dreistellige Millionensumme | soester-anzeiger.de
  15. A44 bis mindestens Mittwoch gesperrt: Das sind die Folgen in der Region | hna.de
  16. A44 bei Kassel wohl noch bis Mittwoch gesperrt | hessenschau.de
  17. A44: Neue Brückenbaustelle zwischen Lichtenau und Marsberg | strassen.nrw.de
  18. A 44 Breuna: Grundhafte Sanierung | autobahn.de
  19. Neue Brücke übers Klingelbachtal | westfalen-blatt.de
  20. Abriss und Verstärkung: Bauplanung für marode A44-Brücken im Warburger Land | nw.de
  21. Kreuz Aachen: Umbau dauert deutlich länger | aachener-zeitung.de
  22. A44-Baustelle seit Monaten unberührt | aachener-nachrichten.de
  23. Eine Autobahn weicht Garzweiler II | strassen.nrw.de
  24. Spatenstich für A44-Neubau bei Jackerath | strassen.nrw.de
  25. Die A44n: Eine Autobahn, die im Geheimen gebaut wird | aachener-zeitung.de
  26. A 44 nach Unterbrechung durch Tagebau Garzweiler für den Verkehr freigegeben | bmvi.de
  27. A44 soll sechsspurig ausgebaut werden | rp-online.de
  28. A44: Im Sommer starten Arbeiten am Autobahnkreuz | wz-newsline.de
  29. DEGES: A44: Baustart der Brücke über das Angerbachtal im September 2016 | strassen.nrw.de
  30. A 44 in Velbert bleibt noch bis 2020 lückenhaft | derwesten.de
  31. Warten auf die A 44 | wz.de
  32. „Neue Verzögerung ist ärgerlich, aber nicht zu vermeiden“ | waz.de
  33. A44-Lückenschluss zwischen Ratingen-Ost und Velbert | strassen.nrw.de
  34. A44: Lückenschluss bei Ratingen noch nicht in Sicht | wdr.de
  35. A 44: Beschluss zum Änderungsplanfeststellungsverfahren liegt öffentlich aus | deges.de
  36. Bundesverkehrswegeplan: Bund will weitere Projekte bewerten | bmwsv.nrw.de
  37. A44: Sechsstreifiger Ausbau vom Kreuz Dortmund-Unna bis Unna-Ost | strassen.nrw.de
  38. A44: Anschlussstelle Unna-Ost ab 14. April gesperrt | strassen.nrw.de
  39. Umbau des Autobahn-Kreuzes Dortmund/Unna startet | wdr.de
  40. A44/A1: Spatenstich zum Umbau des Kreuzes Dortmund/Unna | autobahn.de
  41. Entscheidung zur A44-Brücke: Die Südvariante kommt | hna.de
  42. A44: 70 Kilometer lange Autobahn wird rund 1,8 Milliarden Euro kosten | hna.de
  43. A44-Bau wird immer teurer - 2,4 Milliarden Euro für 70 Kilometer Autobahn | hna.de
  44. Vier Kilometer mehr - Minister Posch sagte, der Lückenschluss solle 2016 fertiggestellt sein. | fr.de
  45. SPATENSTICH FÜR UMSTRITTENES A 44-AUTOBAHNSTÜCK | verkehrsrundschau.de
  46. Weiterer A 44-Abschnitt bei Hessisch Lichtenau fertiggestellt | bmvi.de
  47. A44: Abschnitt bis Waldkappel eröffnet - frei Fahrt gegen 15 Uhr | hna.de
  48. Grünes Licht für A 44-Trasse durch das Lossetal: Bürgerinitiative verliert vor Gericht | hna.de
  49. Riesige Entlüfter bei Hirschhagen – Nach Innenausbau Freigabe im Herbst 2022 | hna.de
  50. Denn der angrenzende Autobahnabschnitt zwischen Helsa-Ost und Hessisch Lichtenau-West soll am 7. Oktober freigegeben werden. | hna.de
  51. "Bauwerk der Superlative" für den Verkehr freigegeben | hessenschau.de
  52. Minister Rentsch begrüßt gesichertes Baurecht im kompletten östlichen Bereich der A 44 | wirtschaft.hessen.de
  53. A44 bei Reichensachsen: Baurbeiten beginnen im Sommer | hna.de
  54. A44-Freigabe verzögert sich: Wann Autofahrer mit freier Fahrt rechnen können | hna.de
  55. A44 im Werra-Meißner-Kreis: Nächstes Teilstück könnte 2022 freigegeben werden | hna.de
  56. Anstich für den Spitzenbergtunnel an der A 44 | bmvi.de
  57. Nächstes Großprojekt für den Ausbau der A44: Im März beginnt der nächste Tunnelbau | hna.de
  58. Bau der A44: Das ist der aktuelle Stand im Werra-Meißner-Kreis | hna.de
  59. Bilger: Mehr Mobilität in Hessen | bmvi.de
  60. Baustopp: A44-Tunnel Holstein muss neu ausgeschrieben werden | hna.de
  61. A44-Lossetrasse: Planung ist fast fertig | hna.de
  62. A 44-Bau geht in die nächste Runde: Antrag für letztes Teilstück eingereicht | hna.de
  63. Bau des letzten A44-Abschnitts verzögert sich weiter | faz.net
  64. A44 Kassel-Herleshausen | mobil.hessen.de
  65. Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
  66. Manuelle Straßenverkehrszählung | bast.de
  67. De data van 2021 is ingewonnen tijdens de COVID-19 pandemie. De kwaliteit van de data is slechter dan voorgaande jaren
Autobahnen in Duitsland

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A17A19A20A21A23A24A25A26A27A28A29A30A31A33A36A37A38A39A40A42A43A44A45A46A48A49A52A57A59A60A61A62A63A64A65A66A67A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A98A99

A100A103A111A113A114A115A117A143A210A215A226A255A261A270A280A281A293A352A369A391A392A445A448A480A485A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565A571A573A602A620A623A643A648A650A656A659A661A671A672A831A861A864A952A980A995