A44 (New South Wales)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A44
Begin Emu Plains
Einde Rozelle
Lengte 50 km
Route

Emu Plains

Penrith

Parramatta

Homebush

Haberfield

Rozelle

De A44 is een A-road in New South Wales, Australië. De weg vormt een oost-westroute door de regio Sydney, vanaf Emu Plains via Penrith en Parramatta naar Rozelle. De route valt grotendeels samen met de historische Great Western Highway en is 50 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A44 begint in Emu Plains, waar de Western Motorway ook begint. Beide routes verlopen de gehele route op korte afstand parallel aan elkaar. De A44 vormt de hoofdweg terwijl de M4 de autosnelweg daar parallel aan vormt. Via de Victoria Bridge voert de A44 bij Penrith de Nepean River over. Van Penrith tot Parramatta telt de weg initieel 4, daarna 2x2 en later 2x3 rijstroken. Vanaf Parramatta vormt de A44 weer een stadsweg op smaller profiel met 4 rijstroken. Vanaf Homebush ligt de parallel gelegen M4 ondergronds in de WestConnex tunnels. De A44 eindigt dan in Rozelle op de aanslutingen naar de Rozelle Interchange, de Western Distributor en de A40.

Geschiedenis

Het nummer A44 werd in 2013 geïntroduceerd met de invoering van alfanumerieke wegnummering in New South Wales.

De A44 volgt de Great Western Highway, van oudsher de belangrijkste westelijke invalsweg van Sydney. Het deel tussen Parramatta en Sydney heet ook wel Parramatta Road. Deze weg werd al rond 1810 aangelegd. Tussen 1864 en 1867 werd de Victoria Bridge over de Nepean River bij Penrith aangelegd. De weg is in de jaren 1920 geasfalteerd. De weg is gedurende de 20e eeuw verder opgewaardeerd naar 4 tot 6 rijstroken, de suburbanisatie volgend. Initieel was dit tussen Sydney en Parramatta, later ook tussen Parramatta en Penrith.

Vanaf de jaren '60 werd de Western Motorway parallel aan de A44 aangelegd tussen Penrith en Homebush, dit project was in 1985 voltooid. Later is het meer stedelijke deel tussen Homebush en Rozelle ondertunneld met het WestConnex megaproject en het ondergrondse Rozelle Interchange, wat in 2023 voltooid werd. Met de opening van de WestConnex tunnels werd het nummer A44 oostwaarts verlengd van Homebush tot Rozelle en verving daarbij de A4.

Referenties