A4 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4
Begin Addis Ababa
Einde Gedi Adis
Lengte 444 km
Route

Addis Ababa

Ginsi

Ambo

Ghimbi

Gedi Adis

De A4 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot Gedi Adis in het westen van het land. De A4 is 444 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A4 verloopt vrijwel rechtstreeks van oost naar west, vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot Gedi Adis, waar de weg zich splitst in de B40 en B43. In het stedelijk gebied van Addis Ababa telt de weg 2x2 rijstroken, elders is het een eenvoudige enkelbaans weg. Grote delen van de route zijn erg bochtig, alhoewel het terrein geen grote hoogteverschillen kent tot aan Nekemte, waar de weg geleidelijk daalt van 2.600 tot 2.000 meter. Ten westen van Nekemte is een wat grotere afdaling naar 1.200 meter hoogte. De A4 eindigt in Gedi Adis, een klein plaatsje.

Geschiedenis

De weg is tijdens het Italiaanse bestuur van Ethiopië in de periode 1936-1940 opgewaardeerd tot een hoofdweg. Deze weg eindigde destijds in Ghimbi, vanaf daar waren de wegen verder naar het zuiden van Sudan nog in planning. Uiteindelijk valt de A4 samen met dit oorspronkelijke traject van Addis Ababa tot Ghimbi. De A4 is niet veel opgewaardeerd. Alleen in het bebouwde gebied van Addis Ababa is de weg voorzien van gescheiden rijbanen.

De weg was later als de Route 5 genummerd, die verder liep tot de grens met Sudan. Omstreeks 2013 is een nieuwe nummering ingevoerd waarin de weg als de A4 werd genummerd en weer is ingekort tot Ghimbi. Het traject verder tot de grens met Sudan is sindsdien als de B40 genummerd.

Referenties


Hoofdwegen in Ethiopië

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa