A4 (Jamaica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4
Begin Kingston
Einde Annotto Bay
Lengte 168 km
Route

Kingston

Albion

Morant Bay

Manchioneal

Port Antonio

Buff Bay

Annotto Bay

De A4 is een A-road in Jamaica. De weg vormt een route rond de oostkust van het eiland, vanaf de hoofdstad Kingston tot Annotto Bay. De A4 is 168 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A4 begint in de hoofdstad Kingston en is de oostelijke invalsweg van de stad. Vanaf Kingston telt de weg 2x2 rijstroken en voert direct langs zee. De weg is relatief goed uitgebouwd tot Albion, oostelijk daarvan is het een eenvoudiger weg. De route voert langs de zuidkust, met vrij hoge bergen die vanuit zee oprijzen. Er liggen vrij veel plaatsen langs de A4 aan de zuidkust van Jamaica.

De weg draait dan naar het noorden, de oostkaap van Jamaica bypassend. De oostkant van het eiland is dunner bevolkt, met slechts een klein aantal plaatsen. De A4 volgt de kustlijn en buigt vanaf Port Antonio naar het westen af, daarbij de grillige kustlijn volgend tot Annotto Bay, waar de A4 weer op de A3 eindigt.

Geschiedenis

De A4 is een belangrijke ontsluitingsweg voor de kustgebieden ten oosten van Kingston. Een klein stuk in Kingston zelf is al in of voor de jaren '90 naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2002 is de weg tot Harbour View naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2012 is nog een stuk door de bebouwde kom van Harbour View naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2021 begonnen werkzaamheden om het deel tussen Harbour View en Albion te verbeteren, deels over een nieuw tracé. Dit heet ook wel de Southern Coastal Highway. Uiteindelijk omvatte de upgrade van de A4 een lang traject helemaal tot Port Antonio.[1] Het deel tot Albion is in 2024 opgeleverd.[2]

Trivia

In de James Bondfilm Dr. No (1962) is te zien hoe Sean Connery over de A4 rijdt en bij de cementfabriek net buiten Kingston afslaat. Daarna volgt een achtervolging.

Referenties

A-roads en motorways in Jamaica