A4 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4
Begin Gilgil
Einde Ileret
Lengte 765 km
Route

Gilgil

Nyahururu

Maralal

Baragoi

Loiyangalani

Ileret

De A4 is een trunk road in Kenia. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Gilgil tot de grens met Ethiopië bij Ileret. De weg voert door zeer eenzame gebieden in het noorden van Kenia. De A4 is 765 kilometer lang. Grote delen zijn een nauwelijks ontwikkelde zandweg door de woestijn in het noorden van Kenia.

Routebeschrijving

De A4 splitst in het plaatsje Gilgil van de A8 af, ruim 100 kilometer ten noordwesten van Nairobi. De weg vormt een verharde weg door de hooglanden van Kenia, de weg ligt hier 2.200 tot 2.400 meter boven zeeniveau. De weg voert hier door een relatief dichtbevolkt platteland waar veel thee wordt verbouwd. Het gaat naar het noorden toe over in een veel drogere savanne. Ten noorden van Maralal gaat de weg over in een zandweg.

De A4 verloopt vervolgens als een zandweg over de bergen tussen Maralal en Baragoi, waarbij de weg stijgt van 1.800 naar 2.500 meter boven zeeniveau. Naar het noorden toe daalt de weg geleidelijk af naar circa 1.000 meter boven zeeniveau. Men bereikt daarna desolaat woestijngebied, waarna de weg afdaalt naar de oever van het immense Lake Turkana. Dit is een gravelweg door rotswoestijn. De weg is naar het noorden toe steeds eenvoudiger en is uiteindelijk niet meer dan sporen in het zand. Er liggen ook vrijwel geen plaatsen in deze regio.

De A4 legt vervolgens grote afstanden af door desolaat woestijngebied, grotendeels een rotswoestijn. De route voert vervolgens via North Horr en is hier niet meer dan sporen door het landschap. Na enorme afstanden door desolaat gebied bereikt men het grensdorp Ileret, dat nog op enige afstand van de grens zelf ligt. Er is geen formele grensovergang met Ethiopië. Er gaat een zandpad verder naar Omorate, waar een belangrijkere zandweg aansluit op het Ethiopische wegennet.

Geschiedenis

De route was oorspronkelijk genummerd als de C77, een weg van de derde klasse. Vanwege het strategisch belang is de route in 2016 omgenummerd naar een trunk road met het nummer A4.[1][2]

De A4 is waarschijnlijk toegekend met de ambitie om een verharde weg ten oosten van het Lake Turkana aan te leggen. Dit is een zeer afgelegen regio waar over enorme afstanden geen verharde wegen zijn, sinds 2017 verloopt de A2 als verharde weg naar de grens met Ethiopië, maar ligt 200 kilometer oostelijker. Er liggen echter slechts een paar woestijndorpen in deze streek, landbouw is er ook niet mogelijk.

De weg was oorspronkelijk alleen verhard in de productieve hooglanden, vanaf Gilgil tot Rumuturi over een afstand van 110 kilometer. Al in de jaren '90 is bestudeerd om de weg verder noordwaarts te verharden over nog eens 110 kilometer van Rumuturi naar Maralal.[3] Dit deel is in de periode 2017-2022 geasfalteerd.[4][5]

Referenties

Hoofdwegen in Kenia

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass