A4 (Lesotho)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4 Botswana.svg
A4 Lesotho map.png
A4
Begin Quthing
Einde Thaba-Tseka
Lengte 328 km
Route

Centrum.svg Quthing A2 Botswana.svg

Centrum.svg Seforong A5 Botswana.svg

Centrum.svg Mpite A41 Botswana.svg

Centrum.svg Sehonghong

Centrum.svg A3 Botswana.svg

De A4 is een hoofdweg in Lesotho, gelegen in het zuidoosten van het land. De weg vormt een verbinding vanaf Quthing via Mpite naar de A3 ten zuidoosten van Thaba-Tseka. De weg voert daarbij door de Drakensberg, het hooggebergte van Lesotho. De A4 is met 328 kilometer ook de langste genummerde weg van Lesotho.

Routebeschrijving

De A4 vormt een boog door het zuidoosten en oosten van Lesotho, dwars door de gebergtes. De weg voert door zeer ruig terrein in het geïsoleerde oosten van het land. De weg is vanuit Quthing een voortzetting van de A2. Het zuidelijk deel van Quthing tot Mpite is een verharde weg. Dit deel volgt eerst de ruige canyons van de Orange River, daarna over een circa 2.500 meter hoge bergpas. Daarna volgen weer canyons, in dit gebied sluit ook de A5 aan. Bij Mpite gaat de verharde weg over in de A41 naar Zuid-Afrika.

Het noordelijk deel van Mpite tot de A3 is een onverharde weg. Een deel van de route voert direct langs de grens met Zuid-Afrika, met uitzicht op het veel lager gelegen land van Zuid-Afrika. De weg voert hier over een bijna 3.000 meter hoge bergpas om daarna weer af te dalen naar de canyon van de Orange River. De A4 is op dit traject veelal een smalle en slecht uitgebouwde gravelweg. Het eindpunt ligt 20 kilometer ten zuidoosten van Thaba-Tseka.

Geschiedenis

Het westelijk / zuidelijk deel van Quthing (Moyeni) naar Mpite is al in de jaren '90 geasfalteerd. In december 2018 begon het opwaarderen van 92 kilometer A4 tussen Mpite en Sehlabathebe.[1] Dit deel is door China gefinancierd en uitgevoerd en verkortte de reistijd van 4 naar 1,5 uur.[2] Het aangaan van een Chinese lening werd controversieel bevonden.[3]

Referenties

Flag of Lesotho.svg Hoofdwegen in Lesotho Flag of Lesotho.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A11A12A13A20A22A23A24A31A41