A4 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4-LV.png
A4 LV map.png
A4
Begin Salaspils
Einde Rīga
Lengte 20 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A6-LV.svg → Rīga / Daugavpils

Junction.svg Saurieši

Junction.svg Līči

Junction.svg Lugla

Knooppuntsymbool.svg A1-LV.svgA2-LV.svg → Rīga / Pärnu / Tartu

De autoceļš A4 is een galvenā ceļš in Letland. De A4 vormt de oostelijke bypass van de hoofdstad Rīga en is onderdeel van de ringweg om de stad, genaamd Rīgas apvedceļš. De weg verloopt vanaf de A6 ten zuidoosten van de stad tot de A2 ten noordoosten van de stad. De weg is 20 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A4 begint aan een trompetaansluiting met de A6, de expressweg van Rīga naar Daugavpils in het zuidoosten van het land. De weg is met 1x2 rijstroken uitgevoerd, en kent drie kruispunten met radiale wegen van Rīga. De weg loopt voornamelijk door bossen en komt niet door bebouwde kommen, waarmee de weg een redelijk snelle bypass van Rīga is. Vrijwel al het transitverkeer naar Estland maakt hiervan gebruik. Ten noordoosten van Rīga kruist men de A2, die naar Sigulda en Tartu loopt, en gaat de A1 verder naar het noorden richting Pärnu en Tallinn in Estland.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie onderdeel van de M-12, die van Minsk via Vilnius en Rīga naar Tallinn verliep. Dit was één van de belangrijkste wegen van de Letse SSR. De A4 is vermoedelijk in de jaren '70 als geheel nieuwe weg aangelegd zodat doorgaand verkeer niet meer door Rīga hoeft. Het klaverblad met de A2 is ook in die periode aangelegd.

In 2011 en 2018 is de A4 gemoderniseerd.[1]

Toekomst

Medio januari 2021 kondigde de minister dat de procedures gestart zijn om de A4 over de volledige lengte (20,5km) om te bouwen naar autosnelweg met een limiet van 130 km/h, als onderdeel van het programma LVC2040.[2]

Verkeersintensiteiten

De A4 is wat minder druk dan de andere delen van de ring, met rond de 14.000 tot 16.000 voertuigen per dag.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg