A4 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4-LT.svg
A4 LT map.png
Keliai A4
Begin Vilnius
Einde Druskininkai (LT/BY)
Lengte 134 km
Route

Centrum.svg Vilnius

Knooppuntsymbool.svg A1-LT.svg → Vilnius / Kaunas

Afslagsymbool.svg A19-LT.svg

Afslagsymbool.svg Pameriai

Knooppuntsymbool.svg A16-LT.svg → Marijampolė

Junction.svg Šventininkai

Junction.svg Paluknys

Junction.svg Jašiūnai

Junction.svg Eišiškės

Junction.svg Alytus

Junction.svg Varėna

Junction.svg Merkinė

Junction.svg Druskininkai

Flag of Belarus.svg R42 BY.svg → Hrodna

De Magistralinai Keliai A4 is een autoweg en hoofdweg in Litouwen. De weg vormt een noord-zuidroute in zuidwestelijke richting vanuit Vilnius naar de grens met Wit-Rusland bij Druskininkai. De weg heeft enkele ongelijkvloerse kruisingen, maar is voornamelijk een reguliere hoofdweg. De route is 134 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A4 ter hoogte van Merkinė.

De A4 takt even in Vilnius af van de A1, de snelweg vanaf Vilnius naar Kaunas. De weg bedient een bedrijventerrein, waarna de A16 ongelijkvloers aftakt en naar Marijampolė in het westen loopt, en het doorgaande verkeer naar Polen verwerkt. De A4 loopt daarna door een rustig en dichtbebost gebied, bestaande uit grote natuurgebieden. In deze regio liggen een aantal toeristische stadjes, zoals Druskininkai. Het laatste deel van de A4 loopt parallel aan de rivier de Nemunas. De weg telt 1x2 rijstroken met tegenverkeer en is over algemeen zeer rustig omdat er geen grote plaatsen aan liggen en als transitroute voor het vrachtverkeer niet interessant is doordat de weg eindigt op de grens met Wit-Rusland. De Wit-Russische R42 voert dan verder naar Grodno, en uiteindelijk naar de Poolse stad Białystok. Alhoewel het de kortste route van Vilnius naar Białystok en Warszawa is, is de A4 niet aantrekkelijk door de grensformaliteiten met Wit-Rusland. Alternatieve routes via Alytus vereisen geen grenscontroles.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de A4 onderdeel van drie verschillende Sovjet-routes. Het zuidelijkste deel van de weg onderdeel van de A-231, die verliep van de A1 bij Rumšiškės via Alytus naar Grodno. Alleen het deel van de A4 tussen Merkinė tot de grens met Wit-Rusland bij Druskininkai was hier dus een onderdeel van.

Tevens bestond er de A-232, die van Vilnius naar Grodno verliep via de oostelijker gelegen grensovergang Eišiškės. Dit omvatte ook de hedendaagse A4 tussen Vilnius en Pirčiupiai.

Het centrale deel van de A4 tussen Pirčiupiai en Merkinė was onderdeel van de A-233, die oost-west verliep tot aan Kapčiamiestis, een dorp in het grensgebied met Wit-Rusland en Polen, maar waar geen belangrijke grensovergang was. Van Kapčiamiestis naar de grens met Wit-Rusland is wel een gravelweg aangelegd.

Geen enkel deel van de A4 is sinds de jaren '80 nog substantieel opgewaardeerd.

Verkeersintensiteiten

Locatie 2019[1]
Vilnius ( A1-LT.svg ) 34.200
A16-LT.svg 11.400
Pirčiupiai 7.000
Senoji Varėna 2.800
Merkinė 4.300
Druskininkai 5.000
Grens Wit-Rusland 1.300

Tol

De A4 is een tolweg voor bussen en vrachtverkeer middels het Litouwse vignet. Personenauto's met of zonder caravan en motoren hoeven geen tol te betalen.

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: A1-LT.svg A2-LT.svg A3-LT.svg A4-LT.svg A5-LT.svg A6-LT.svg A7-LT.svg A8-LT.svg A9-LT.svg A10-LT.svg A11-LT.svg A12-LT.svg A13-LT.svg A14-LT.svg A15-LT.svg A16-LT.svg A17-LT.svg A18-LT.svg A19-LT.svg A20-LT.svg A21-LT.svg