A4 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4 (A29)
Begin Amsterdam
Einde Ossendrecht (grens België)
Lengte 124,723 [1] km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Route

De Nieuwe Meer → Utrecht / Zaanstad

1 Amsterdam-Sloten

Badhoevedorp → Haarlem / Amstelveen

Schipholtunnel

2 Schiphol

De Hoek → Haarlem - Alkmaar

3 Hoofddorp

3a Hoofddorp-Zuid

4 Nieuw-Vennep

Burgerveen → Sassenheim - Den Haag

Ringvaartaquaduct

5 Roelofarendsveen

6 Hoogmade

Limesaquaduct

6a Zoeterwoude-Rijndijk → Alphen a/d Rijn

7 Zoeterwoude-Dorp

Hofvliet (2024)

8 Leidschendam → Wassenaar

Prins Clausplein → Den Haag / Utrecht

Ypenburg / → Delft - Rotterdam

9 Den Haag-Ypenburg

10 Rijswijk-Plaspoelpolder

11 Rijswijk

12 Den Haag-Zuid → Wateringen

13 Den Hoorn

Gaag-aquaduct

14 Delft

Eco-aquaduct Zweth en Slinksloot

Ketheltunnel (2.000 m)

Kethelplein → Hoek van Holland / Rotterdam

16 Vlaardingen-Oost

Beneluxtunnel

17a Pernis

Benelux → Europoort / Rotterdam


Klaaswaal

22 Numansdorp

Haringvlietbrug

Hellegatsplein → Zierikzee

Volkerakbrug

23 Willemstad

Sabina → Roosendaal - Breda

24 Dinteloord

Aquaduct Steenbergen aan Zee

25 Steenbergen

26 Tholen

27 Bergen op Zoom-Noord

Zoomland → Breda

28 Bergen op Zoom

29 Bergen op Zoom-Zuid

30 Hoogerheide

Markiezaat → Goes - Vlissingen

→ Antwerpen

Rijksweg 4, beter bekend als de A4, is een autosnelweg in Nederland. De snelweg vormt een noord-zuidroute door de Randstad en het zuidwesten van het land, van knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam naar de grens met België bij Ossendrecht. De snelweg heeft een onderbreking tussen het knooppunt Benelux en de overgang vanaf de A29 bij Klaaswaal. Het wegvak vanaf Klaaswaal naar knooppunt Sabina is als A29 bewegwijzerd, maar is onderdeel van de rijksweg 4. De snelweg is in totaal 125 kilometer lang (inclusief het rijksweg-4-gedeelte van de A29).

Routebeschrijving

De A4 bij Hoogmade met een ruimtereservering voor 2x5 rijstroken.
Het vlechtwerk van de A4 tussen Ypenburg en Prins Clausplein.
De A4 ter hoogte van Den Ruygen Hoek in 2010.

Noord-Holland

De A4 begint op het knooppunt De Nieuwe Meer, aan de zuidwestkant van Amsterdam, aan de ringweg A10. Van en naar de A10 zuid en de A10 west lopen respectievelijk drie en twee rijstroken nabij de aansluiting Amsterdam-Sloten, waarna er sprake is van 2x3 doorgaande rijstroken alsmede in beide richtingen een spitsstrook. In de middenberm loopt de spoorlijn Amsterdam-Schiphol. Na een paar kilometer volgt het knooppunt Badhoevedorp, waar men de A9 kruist, de zuidelijke bypass van Amsterdam die richting Haarlem loopt. In zuidelijke richting is hier een complex parallelbaansysteem aangelegd waarbij op de hoofdrijbaan eerst drie en later vier rijstroken liggen en op de parallelbaan nog eens twee rijstroken. In noordelijke richting liggen zes rijstroken waarvan twee in een weefvak. De snelweg loopt via de Schipholtunnel onder een landingsbaan en taxibaan van de luchthaven door. Deze tunnel telt in totaal 12 rijstroken, inclusief twee parallelbuizen, maar exclusief rijstroken in de direct naastgelegen Buitenvelderttunnel. Aan de zuidkant van Schiphol volgt het knooppunt De Hoek, waar de A5 eindigt, die een bypass naar Haarlem en Zaandam vormt vanaf de A4. Hierna telt de hoofdrijbaan van de snelweg 2x5 rijstroken. Bij knooppunt De Hoek begint tevens een parallelstructuur met 2x2-rijstroken die de aansluitingen Hoofddorp en Hoofddorp-Zuid ontsluit, waardoor hier effectief 14 rijstroken liggen. In de omgeving liggen grotere voorsteden, zoals Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Direct na de aansluiting Nieuw-Vennep ligt het knooppunt Burgerveen, waar de A44 aftakt en parallel richting Leiden en Den Haag loopt.

Zuid-Holland

De grens tussen Noord-Holland en Zuid-Holland bevindt zich even ten zuiden van knooppunt Burgerveen, bij het Ringvaartaquaduct, dat richting Den Haag een gesplitste rijbaan heeft. De snelweg telt grotendeels 2x3 rijstroken tot aan Den Haag, waarbij de snelweg langs Leiden door het Limesaquaduct loopt. Aan de zuidkant van Leiden is een aansluiting op de N11. De snelweg voert tussen Leiden en Den Haag door open poldergebied, waarna er vanaf Leidschendam een korte parallelstructuur met 10 rijstroken tot aan het knooppunt Prins Clausplein ligt. Bij Leidschendam is een aansluiting op de N14.

Vanaf het knooppunt Prins Clausplein ligt een parallelstructuur met een groot vlechtwerk tot aan het knooppunt Ypenburg, waar de A13 richting Rotterdam afsplitst. De A4 heeft nog een korte parallelstructuur met 10 rijstroken, en versmalt dan voor de rest van de passage tussen Den Haag en Delft naar 2x3 rijstroken. Na de aansluiting Den Haag-Zuid liggen 2x2 rijstroken, waarbij de A4 naar het zuiden afbuigt en onder het Gaag-aquaduct door gaat. De snelweg voert daarna door Midden-Delfland in een verdiepte ligging met twee rijstroken richting Rotterdam en drie rijstroken richting Den Haag.

Door Schiedam volgt de 2 kilometer lange Ketheltunnel. Vanaf het knooppunt Kethelplein wordt de A4 onderdeel van de Ring Rotterdam, aan de westzijde van Rotterdam. Bij knooppunt Kethelplein kruist men de A20, de noordelijke oost-westsnelweg langs Rotterdam. De snelweg telt hier 2x4 rijstroken, splitst zich in een 4x2-parallelbaansysteem en gaat vervolgens via 5 buizen door de Beneluxtunnel, onder de rivier de Nieuwe Maas door. Aan het zuidelijke einde van de tunnel komen de rijstroken weer samen en lopen 2x5 rijstroken door tot het knooppunt Benelux, waar de A4 eindigt op de A15, de oost-westsnelweg langs de zuidkant van Rotterdam.

Het tweede deel van de rijksweg 4 is als A29 bewegwijzerd, waarbij de overgang in de ruime bocht bij Klaaswaal zit, met een ontbrekende schakel van een kleine 11 kilometer. De rijbanen van de A29 lopen ver uit elkaar en de westbaan loopt hier zelfs verhoogd door het landschap, hetgeen herinnert aan de vroegere planning voor een knooppunt. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en steekt via de Haringvlietbrug het Haringvliet over, een ingedamde rivier waar de Maas en Waal uiteindelijk in uitmonden. Hierna volgt het knooppunt Hellegatsplein met de N59 richting Zierikzee.

Noord-Brabant

De snelweg steekt de Volkeraksluizen over en is hier een driedubbelnummering van rijksweg 4, A29 en A59. Hierna volgt het knooppunt Sabina, waar de A59 in oostelijke richting afslaat naar Den Bosch. Vanaf dit punt is de weg weer bewegwijzerd als A4. De snelweg loopt verder naar het zuidwesten en steekt het riviertje de Dintel over, waarna de snelweg rond Steenbergen buigt en door het aquaduct Steenbergen aan Zee gaat. De snelweg loopt vervolgens door een bosgebied langs de stad Bergen op Zoom. Bij het knooppunt Zoomland voegt de A58 uit Roosendaal en Breda in, waarna een dubbelnummering langs Bergen op Zoom begint. De A4 loopt eerst richting zuiden, maar buigt bij Woensdrecht naar het westen af. Hierna volgt het knooppunt Markiezaat, waar de A58 rechtdoor gaat richting Goes en Vlissingen en de A4 via een TOTSO-constructie naar het zuiden afslaat richting Antwerpen. Hierna loopt de A4 nog een kort stukje op Nederlands grondgebied zonder aansluitingen. Vlak voor de Belgische grens begint de afrit naar de aansluiting Zandvliet, die in België ligt. De Belgische A12 gaat verder naar de stad Antwerpen, waarvan het grondgebied tot de grens met Nederland reikt.

Geschiedenis

Voorlopers

Noord-zuid-verkeer binnen Holland verplaatste zich van oudsher niet over een voorloper van de A4. Men verplaatste zich over oude wegen die, dichter bij zee, over strandwallen liepen. Op die ondergrond is wegenbouw beter mogelijk. Ook van en naar Amsterdam ging noord-zuid-verkeer eerder over Haarlem. De oorspronkelijke straatweg, die Weg 4 was in het Rijkswegennet 1821, liep dan ook eerder over de huidige N208. Men dient zich daarbij ook te bedenken dat de Haarlemmermeer pas in de 19e eeuw werd drooggelegd, zodat alleen al daarom een directere route Amsterdam-Leiden langs de lijn van de huidige A4 niet aan de orde kon zijn. Van Den Haag ging deze verder via Maassluis om te eindigen in havenstad Hellevoetsluis.

Het zuidelijke deel van de A4, door de Hoekse Waard en West-Brabant naar Antwerpen, kent vanaf Klaaswaal een voorloper als Route Impériale. De rijksstraatweg liep van Katendrecht naar het veer over de Oude Maas bij Heinenoord, parallel aan de A29 naar Numansdorp en door West-Brabant naar Dinteloord over kleinere wegen en uiteindelijk over de huidige N289 bij Putte over de grens. Dit was een Groote Weg van tweede klasse en daarom dus ook minder goed uitgebouwd.

Reeds in de jaren '30 werd begonnen met de aanleg van hoogwaardig uitgebouwde wegen als voorloper van de huidige A4. Eind jaren '30 werden diverse trajecten in gebruik genomen, zoals de 2x2 weg tussen Amsterdam en Sassenheim die in 1938-1939 is opengesteld als één van de eerste snelwegen van Nederland. Dit traject is in 1966 vervangen door een modernere versie van de A4, met een omlegging bij Schiphol vanwege de uitbreiding van de luchthaven. Restanten van de oude rijksweg zijn op twee plaatsen nog aanwezig. Dit betreft met name de oude brug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer die nu nog voor lokaal verkeer en lijnbussen wordt gebruikt. Verder is even ten noorden van de N232 nog een stuk (originele) rijbaan en een invoegstrook aanwezig welke inmiddels wel wat overwoekerd worden.

In 1938 werd ook begonnen met het aankopen van de benodigde gronden voor de aanleg van de rijksweg 4A van Burgerveen naar Leidschendam. In 1939 werd begonnen met de aanleg van de aarden banen bij Leidschendam, maar deze werkzaamheden zijn in 1942 gestaakt, zoals dat op meer plekken in Nederland en Duitsland gebeurde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Tevens werd in 1939 begonnen met de bouw van het verkeersplein Ypenburg.

Aanleggeschiedenis

De verlegging van de A4 ter hoogte van Schiphol in 1966.

In 1957 werd de A4 geopend met 2x2 rijstroken tussen knooppunt Ypenburg en het toenmalige knooppunt Leidschendam, dat later hernoemd zou worden in Prins Clausplein. In 1958 volgde het deel van Leidschendam naar Hoogmade. In 1960 en 1961 opende het deel van knooppunt Burgerveen naar Hoogmade, inclusief het Ringvaartaquaduct. Een stuk zuidelijker werd in 1964 de eerste rijbaan van het deel tussen Klaaswaal en het Hellegatsplein geopend en in 1965 volgde de tweede rijbaan.

Een belangrijk jaar was 1966, toen een nieuw tracé van de A4 opende tussen Amsterdam en Hoofddorp, direct met 2x3 rijstroken. Een jaar later, in 1967, werd het knooppunt Badhoevedorp geopend, het eerste klaverblad met rangeerbanen in Nederland. In 1972 volgde het noordelijke einde in Amsterdam bij het knooppunt De Nieuwe Meer.

Bij Rotterdam werd in 1967 het deel tussen knooppunt Kethelplein en Pernis geopend, met de toltunnel Beneluxtunnel. In 1972 opende het deel tot knooppunt Benelux en in 1980 werd de Beneluxtunnel tolvrij.

In 1970 opende de Randweg-Oost om Bergen op Zoom, in eerste instantie als een provinciale autoweg. In de periode 1973-1976 werd dit wegvak, globaal tussen knooppunt Zoomland en aansluiting Hoogerheide, omgebouwd tot een autosnelweg. In 1976 werd dit wegvak een onderdeel van de oost-west verlopende A58.

In 1971 en 1976 opende het deel tussen het Hellegatsplein en Dinteloord in twee fases, eerst als rijksweg 19 en vanaf 1976 als A29. Tussen 1973 en 1976 opende het deel dat dubbelgenummerd is met de A58 rond Bergen op Zoom.

In 1985 werd het knooppunt Leidschendam omgebouwd tot knooppunt Prins Clausplein als een sterknooppunt. In 1985 en 1986 opende ook het deel van knooppunt Ypenburg tot Plaspoelpolder, als autoweg N4. In 1993 werd het meest zuidelijke gedeelte tussen knooppunt Markiezaat en de Belgische grens opengesteld. Op 29 oktober 1987 werd afrit 16 bij Vlaardingen-Oost in noordelijke richting opengesteld.[2] In 1999 opende het deel tussen Den Haag-Zuid en Delft-Zuid voor het verkeer, nadat in 1998 het gedeelte tussen knooppunt Ypenburg en Den Haag-Zuid als 2x3 autosnelweg was geopend.

Delft-Zuid - Kethelplein

Het dijklichaam van de A4 in Schiedam zoals dat er 40 jaar heeft gelegen.
Het tijdelijke einde van de A4 bij Delft-Zuid.

Al decennia ontbrak de A4 tussen Delft en Rotterdam over ongeveer 6,5 kilometer. Het doorgaande verkeer diende de parallelle A13 te gebruiken, die daardoor sterk overbelast was met 160.000 tot 180.000 voertuigen per etmaal op 2x3 rijstroken en regelmatig van begin tot eind vaststond. Pogingen om de A4 aan te leggen zijn toentertijd keer op keer gestrand.

Geschiedenis

De eerste geschiedenis van dit deel van de A4 is de Rijksweg 19, die in 1957 opgenomen werd in het Rijkswegenplan. In 1965 werd het tracébesluit genomen om de rijksweg 19 aan te leggen en in 1968 is begonnen met de aanleg van de aarden banen tussen Delft en Rotterdam. In Schiedam en Vlaardingen is voor de komst van de snelweg ruimte vrijgehouden; op het tracé ontbrak bebouwing over een breedte van ongeveer 200 meter. Ook het knooppunt Kethelplein was voorbereid op de doortrekking van de A4, als klaverblad met directe verbindingsboog. Zelfs de brugpijlers die de A4 over de A20 moeten dragen waren al gebouwd. Het tracé kruist in Schiedam twee wegen en in het buitengebied eveneens twee wegen.

In 1973 begon de gemeente Schiedam de aanleg tegen te werken en in 1976 werd een motie om de aanleg stop te zetten met één stem verschil aanvaard. In de rest van de jaren '70 gebeurde er weinig, evenals in de eerste helft van de jaren '80, maar eind 1985 stemde de Tweede Kamer in met de aanleg van de ontbrekende schakel. In 1992 werd gestart met de MER-procedure en in 1993 is een startnotitie uitgebracht. In 1996 werd de trajectnota opgesteld en in datzelfde jaar werd het kabinetsstandpunt vastgesteld; aanleg op maaiveld. Eind jaren '90 werden vele politieke discussies gevoerd en in 1998 werden de beschikbare gelden overgeheveld naar spoortunnels, waardoor er geen geld meer was voor de aanleg.

Procedures & aanleg

Vanaf 2000 werd opnieuw een poging gedaan om de snelweg alsnog aan te leggen. In 2003 hervatte Rijkswaterstaat de trajectstudie en werd € 475 miljoen voor de aanleg opgenomen in de begroting. In 2004 werd een nieuwe startnotitie gepubliceerd, maar later dat jaar werd duidelijk dat jurisprudentie betreffende luchtkwaliteit het project zou vertragen. In 2006 is het A4-convenant ondertekend, ook door de gemeenten Schiedam en Vlaardingen. In 2007 werd bekend dat de kosten inmiddels opgelopen waren tot € 670 miljoen, onder meer door een verdiepte ligging en de bouw van een tunnel bij Schiedam. In 2009 werd het ministersstandpunt genomen; aanleg Delft - Schiedam met 2+3 rijstroken. In maart 2010 volgde het ontwerp-tracébesluit. Inmiddels waren de kosten van het project opgelopen naar € 891 miljoen. Later werd dit gereduceerd tot € 650 miljoen. Het taakstellend budget inclusief 8 jaar onderhoud aan de tunneltechnische installaties bedraagt € 661 miljoen.[3]

Op 2 september 2010 is door minister Eurlings het definitieve tracébesluit ondertekend. Op 6 juli 2011 verklaarde de Raad van State alle beroepen, voor zover ontvankelijk, ongegrond.[4] Dit betekende dat de aanleg van de snelweg na 54 jaar planvorming kon beginnen. De formele start van het project was op 26 april 2012.[5] Op 28 januari 2013 werden de eerste heipalen de grond in geslagen.[6] De rijbaan richting Den Haag is op 18 december 2015, 19:35 uur opengesteld[7]. De rijbaan richting Rotterdam is op 20 december, 22:35 uur opengesteld. De formele openstelling van het project was op 10 maart 2016. In de eerste twee maanden maakten er dagelijks al 64.300 voertuigen gebruik van.[8]

Ontwerp

De verdiepte A4 tussen Delft en Schiedam.
De aanleg van de verdiepte ligging in september 2014.
De zuidelijke tunnelmond van de Ketheltunnel ter hoogte van het Kethelplein.

De A4 is aangelegd met in principe 2+3 rijstroken; 3 richting noorden en 2 richting zuiden. Ter hoogte van de aansluiting Delft liggen 2x2 doorgaande rijstroken; de 3e rijstrook valt hier af. De maximumsnelheid is 100 km/h. De Ketheltunnel ter hoogte van Schiedam heeft in zuidelijke richting 2+1 rijstroken, waarbij de afrit naar het knooppunt Kethelplein al voor de tunnelmond afslaat. Die rijstrook loopt door de tunnel parallel aan de 2 doorgaande rijstroken tot het Kethelplein. Er is in zuidelijke richting een ruimtereservering voor 3 rijstroken. De tunnel heeft in noordelijke richting 4 rijstroken, omdat verkeer vanaf de A20 naar het noorden in de tunnel samenkomt met de hoofdrijbaan en invoegen in de tunnel niet gewenst wordt geacht. De 4e rijstrook valt ten noorden van de tunnel af, waarna 3 rijstroken doorgaan naar Delft.[9]

Op het knooppunt Kethelplein liggen 3 rijstroken richting noorden en 2 richting zuiden. De A4 loopt door een 2,0 kilometer lange landtunnel, de Ketheltunnel. De A4 is over 2,6 kilometer halfverdiept aangelegd (NAP -4,6 m) en over 1,4 kilometer verdiept (NAP -10,2 m).[10] De minimale doorrijhoogte is bij alle kunstwerken 4,6 meter, behalve in de Ketheltunnel, waar 4,7 meter de doorrijhoogte is.[11]

Kosten

In het MIRT van 2016 was het project opgenomen met een budget van € 658 miljoen, wat neerkomt op circa € 100 miljoen per kilometer.[12] Bij de aanbesteding bleek er een meevaller van € 292,5 miljoen te zijn ontstaan.[13]

Dinteloord - Klutsdorp

Het aquaduct Steenbergen aan Zee in aanleg.

Tussen Dinteloord en Klutsdorp ontbrak een stuk A4 van 13 kilometer.

Geschiedenis

De geschiedenis van deze ontbrekende schakel begint in in januari 1971, toen een tracébesluit werd genomen om de rijksweg 19 aan te leggen van Dinteloord naar de Belgische grens. In november van dat jaar werd de snelweg tussen knooppunt Sabina en Dinteloord opengesteld als rijksweg 19; vanaf 1976 was deze genummerd als A29. In de jaren daarna is ook het deel rond Bergen op Zoom opengesteld en in 1990 werd een 2x1 deel opengesteld tussen Bergen op Zoom-Noord en knooppunt Zoomland. In 1993 opende het deel tussen knooppunt Markiezaat en de Belgische grens, zodat van het oorspronkelijke tracébesluit uit 1971 alleen het deel tussen Dinteloord en Bergen op Zoom ontbrak.

Procedures & aanleg

In 1995 werd de trajectnota gepubliceerd voor het wegvak van Dinteloord naar Bergen op Zoom. Op 9 september 1998 is reeds een tracébesluit genomen voor de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom. Het deel langs Steenbergen is op 22 januari 2001 door de Raad van State vernietigd, maar de rest is in stand gehouden. In 2004 zag minister Peijs niks in de PPS-constructie, waarna de aanleg werd opgeschort. In 2005 werd het aanlegbudget definitief gedekt, deels door Verkeer en Waterstaat en deels door de provincies. In 2006 werd de aanleg tussen Halsteren en Bergen op Zoom aanbesteed en op 21 december 2007 opende de A4 tussen Halsteren en het knooppunt Zoomland voor het verkeer. Aansluitend werd het bestaande stukje tussen Bergen op Zoom-Noord en het knooppunt Zoomland verbreed naar 2x2 rijstroken.

In 2007 werd het ministersstandpunt vastgelegd met betrekking tot de aanleg van de A4 ten westen van Steenbergen. In 2008 werd dit nogmaals bevestigd, waarbij minister Eurlings koos voor een brug over het riviertje de Steenbergse Haven, tenzij de provincie zelf de meerkosten van een aquaduct voor zijn rekening zou nemen, wat uiteindelijk gebeurde. Op 2 maart 2010 werd het ontwerp-tracébesluit genomen en op 21 februari 2011 het definitieve tracébesluit.[14] Dit tracébesluit omvat slechts 10 van de aan te leggen 13 kilometer van de A4, aangezien het deel tussen de aansluiting Dinteloord en de Steenbergsche Vliet al was vastgelegd in 1998. Op 14 maart 2012 zijn alle beroepen tegen het tracébesluit door de Raad van State ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard.[15]

In 2011 begon de aanleg tussen Klutsdorp en Halsteren en in 2012 de aanleg van het deel tussen Dinteloord en Klutsdorp. Op 18 juni 2012 werd het eerste stukje opengesteld tussen Halsteren en de N259 bij Klutsdorp.[16] Op 24 november 2014 werd het deel Klutsdorp - Dinteloord opengesteld voor het verkeer en hiermee was de ontbrekende schakel verleden tijd.[17] De aanlegkosten bedroegen € 275 miljoen.[18] De formele oplevering van het project was op 9 juli 2015.[19] In 2013 is het deel van rijksweg 4 dat bewegwijzerd was als A29 tussen knooppunt Sabina en de aansluiting Dinteloord alvast omgenummerd naar A4, vooruitlopend op de openstelling van de A4 tussen Dinteloord en Klutsdorp.

Wegnummergeschiedenis

In het rijkswegenplan 1932 werden de rijkswegen voor het eerst administratief genummerd. Hierin liep de rijksweg 4 vanaf Amsterdam via Sassenheim en Wassenaar naar Den Haag. De route van Burgerveen tot Delft was toen nog niet vastgesteld als rijksweg en ook rond Rotterdam was nog geen rijksweg vastgesteld. In Zuidwest-Nederland wel, namelijk de rijksweg 19 in de Hoeksche Waard, de rijksweg 59 van Steenbergen tot Bergen op Zoom, de rijksweg 58 rond Bergen op Zoom en de rijksweg 57 van Bergen op Zoom tot de Belgische grens. Ten zuiden van Den Haag was er dus geen geïntegreerd netwerk van rijkswegen, voornamelijk door het ontbreken van oeververbindingen in deze delta.

De verbinding van Burgerveen naar Delft werd in het rijkswegenplan 1938 toegevoegd als rijksweg 4a, hoewel de rijksweg 4 zelf in dat plan nog via Wassenaar liep. Ook werd een aantal rijkswegen in het westen van Noord-Brabant geschrapt, zodat alleen de rijksweg 58 bij Bergen op Zoom overbleef. Dit werd in de rijkswegenplannen van 1948 en 1958 niet gewijzigd.

In het rijkswegenplan 1968 kwam een deel van de huidige nummering tot stand. De rijksweg 4 werd gewijzigd naar de huidige route langs de oostkant van Leiden, waarbij de oude route via Sassenheim en Wassenaar werd omgenummerd naar de rijksweg 44. Tevens werd de rijksweg 19 toegevoegd van Delft naar Schiedam en verder via Willemstad en Bergen op Zoom naar de grens met België. In het Structuurschema Verkeer en Vervoer van 1977 werd de rijksweg 19 omgenummerd tot de rijksweg 4. In dit schema werd de rijksweg 4 voorzien als ononderbroken verbinding, dus ook met het nog steeds ontbrekende deel van het knooppunt Benelux tot Klaaswaal en het deel rond Steenbergen. Hierna bleef de nummering ongewijzigd, hoewel het deel van Klaaswaal tot Dinteloord als A29 werd bewegwijzerd, maar dit stuk is administratief altijd de rijksweg 4 gebleven. Dit bleef in het Rijkswegenplan 1984 ongewijzigd, inclusief voornoemde ontbrekende schakels.

Straatnamen

Het Limesaquaduct in Leiden na oplevering in 2014.

Enkele segmenten hebben naast het wegnummer ook straatnamen die vaak te maken hebben met het verleden van de weg. De namen zijn ter plaatse niet altijd aangegeven met straatnaambordjes.

  • Het deel tussen knooppunt De Nieuwe Meer en de vaste brug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer bij knooppunt Badhoevedorp draagt de naam Nieuwe Haagseweg. De Oude Haagseweg is de naam van een deel van het voormalige tracé van rijksweg 4.
  • Ten zuiden van Den Haag tot aan de Beneluxtunnel wordt de A4 ook vermeld als de Zoomseweg.
  • Tussen de Beneluxtunnel en knooppunt Benelux wordt de A4 ook de Beneluxweg genoemd. Het voorheen als A29 bewegwijzerde gedeelte tussen knooppunt Sabina en Dinteloord wordt in sommige routebeschrijvingen ook aangeduid als Beneluxweg.
  • Voor het deel ten zuiden van Benelux tot aan Zandvliet wordt de naam Zoomweg en Zoomweg-Zuid gebruikt. Dit stamt uit het rijksweg-19-verleden van de route en behelst ook het niet aangelegde A4-Zuid-gedeelte Benelux-Klaaswaal en het als A29 genummerde deel van rijksweg 4 ten zuiden van Klaaswaal.
  • Het deel rond Bergen op Zoom wordt ook aangeduid als Randweg-Oost.
  • Voor het dubbelgenummerde deel A4/A58 bij Bergen op Zoom worden ook de namen Mattemburghweg, genoemd naar een nabij gelegen gelijknamig landgoed, en Zeelandweg gebruikt.

Openstellingsgeschiedenis

De A4 bij Schiphol in 1986 met een vliegtuig van Yugoslav Airlines.
Deeltraject Van Naar Lengte 1e rijbaan 2e rijbaan Opmerkingen
01 De Nieuwe Meer Sloten 2 km 1972-06-27 1972-06-27
02 Sloten De Hoek 9 km 1966-09-02 1966-09-02 1966 inclusief Schipholtunnel;

op ander tracé 1938-06-25 geopend

03 De Hoek Burgerveen 9 km 1938-06-25 1938-06-25
04 Burgerveen Roelofarendsveen 5 km 1961-01-28 1961-01-28 inclusief Ringvaartaquaduct
05 Roelofarendsveen Hoogmade 6 km 1960-00-00 1960-00-00
06 Hoogmade Leidschendam 15 km 1958-02-11 1958-02-11 2014 Limesaquaduct
07 Leidschendam Prins Clausplein 2 km 1955-07-23 1955-07-23
08 Prins Clausplein Ypenburg 3 km 1957-08-31 1957-08-31
09 Ypenburg Plaspoelpolder 1 km 1985-10-10 1998-04-29 2x2 N4 1985
10 Plaspoelpolder Rijswijk 2 km 1986-02-01 1998-04-29 2x2 N4 1986
11 Rijswijk Den Haag-Zuid 2 km 1998-04-29 1998-04-29
12 Den Haag-Zuid Delft-Zuid 4 km 1999-00-00 1999-00-00
13 Delft Kethelplein 7 km 2015-12-18 2015-12-20 inclusief Ketheltunnel
14 Kethelplein Pernis 5 km 1967-06-05 1967-06-05 inclusief Beneluxtunnel
15 Pernis Benelux 1 km 1972-12-27 1972-12-27
16 Benelux Klaaswaal 11 km niet aangelegd
17 Klaaswaal Hellegatsplein 9 km 1964-07-20 1965-04-01 tot 2021 A29

inclusief Haringvlietbrug

18 Hellegatsplein Willemstad 3 km 1970-08-17 1970-08-17 tot 2021 A29

inclusief Volkerakbrug

19 Willemstad Sabina 3 km 1971-05-18 1971-05-18 tot 2021 A29
20 Sabina Dinteloord 5 km 1971-11-05 1971-11-05 tot 2013 A29
21 Dinteloord Klutsdorp 13 km 2014-11-24 2014-11-24 inclusief Aquaduct Steenbergen aan Zee
22 Klutsdorp Tholen 1 km 2012-06-18 2012-06-18
23 Tholen Bergen op Zoom-noord 4 km 2007-12-21 2007-12-21
24 Bergen op Zoom-noord Zoomland 1 km 1990-00-00 2007-12-21 1e rijbaan circa 1990
25 Zoomland Hoogerheide 6 km 1970-07-23 1973-00-00 tevens A58. In 1970 opengesteld als enkelbaans autoweg. 2e rijbaan op 1-10-1970. Autosnelweg pas tussen 1973 en 1976.
26 Hoogerheide Markiezaat 3 km 1975-05-16 1975-05-16 tevens A58
27 Markiezaat Belgische grens 6 km 1993-03-04 1993-03-04

Latere aanpassingen

De A4 langs Den Haag.

In 1988 is het deel tussen Badhoevedorp en Hoofddorp verbreed naar 2x4 rijstroken. In 1998 werden nieuwe buizen van de Schipholtunnel geopend en in 2003 werd in beide richtingen een plusstrook geopend tussen Hoofddorp en knooppunt Burgerveen, waardoor dit wegvak over 2x5 rijstroken beschikt. Sinds 2 april 2013 zijn deze permanent geopend.[20]

Zuidelijker werd het knooppunt Leidschendam in 1985 omgedoopt tot knooppunt Prins Clausplein en verbouwd tot een sterknooppunt. In 1998 is het deel tussen Zoeterwoude en Leidschendam verbreed naar 2x3 rijstroken en in 1999 het deel van Leidschendam naar het Prins Clausplein naar 2x5 rijstroken, met een spitsstrook richting Prins Clausplein die op 16 oktober 1999 werd geopend. Om de toenemende verkeersdrukte van en naar het Westland en de grootschalige woningbouw aan de zuidkant van Den Haag te faciliteren werd in 1998 het deel tussen knooppunt Ypenburg en Den Haag-Zuid verbreed naar 2x3 rijstroken. In 2006 werd het deel tussen Hoogmade en Roelofarendsveen verbreed naar 2x3 rijstroken.

In 1997 startte men met de bouw van de tweede Beneluxtunnel in Rotterdam. Op 11 mei 2002 werd dit project opgeleverd met 4x2 rijstroken plus een wisselstrook, zodat hier 5 rijstroken in de spitsrichting beschikbaar zijn.

De Nieuwe Meer - Badhoevedorp

Tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Badhoevedorp in het zuidwesten van Amsterdam is de A4 sterk overbelast met 180.000 voertuigen per etmaal op 2x3 rijstroken. Om de verkeersdruk in de spitsuren te verlichten zijn spitsstroken aangelegd, in combinatie met spitsstroken op de A10 tot aan knooppunt Amstel. In het voorjaar van 2010 is hiertoe het wegaanpassingsbesluit (WAB) ter inzage gelegd, waarbij in de zomer van 2010 de werkzaamheden zijn begonnen. In mei 2011 zijn de spitsstroken in gebruik genomen. Rond datzelfde moment heeft een klein stuk in de eerste kilometers van de A4 in de richting van Den Haag permanent drie rijstroken gekregen waarbij de vluchtstrook is opgeofferd.

Tussen 2013 en 2017 is het knooppunt Badhoevedorp gereconstrueerd ten behoeve van de omlegging Badhoevedorp van de A9. Voor wat betreft de A4 zijn hierbij de verbindingswegen naar de A9 verplaatst. Tevens is in de richting Den Haag afrit 2 naar Schiphol verplaatst en dient hiervoor reeds bij/voor knooppunt Badhoevedorp uitgevoegd te worden in plaats van tussen knooppunt Badhoevedorp en de Schipholtunnel zoals voorheen het geval was.

Hoofddorp - Hoofddorp-Zuid

In 2010 is gestart met het aanleggen van parallelrijbanen aan weerszijden van de weg met elk twee rijstroken ten behoeve van de aanleg van de verlegde N201. Dit is een project dat door de provincie Noord-Holland is uitgevoerd. Tussen de naar het zuiden verlegde aansluiting Hoofddorp en de nieuw aangelegde aansluiting Hoofddorp-Zuid, die op de Bennebroekerweg aansluit, geven de parallelrijbanen aansluiting. De parallelbanen lopen van de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek tot de aansluiting Schiphol.

Deze werkzaamheden zijn op 15 december 2013 afgerond. Voor de toekomst zijn er latente plannen om het parallelbaansysteem uit te breiden naar het gedeelte tussen de aansluiting Nieuw-Vennep/N207 en het knooppunt Badhoevedorp.

Burgerveen - Leiden

De 2x5 A4 ging ter hoogte van knooppunt Burgerveen over in 2x2 rijstroken. Hoewel de A44 hier verkeer van de A4 afvangt was dit toch een belangrijk knelpunt met 100.000 voertuigen per etmaal in het Ringvaartaquaduct, dat bovendien geen vluchtstroken kende. Verder naar het zuiden was de brug over de Oude Rijn een knelpunt met eveneens 2x2 rijstroken. Hierna waren weer 2x3 rijstroken beschikbaar. Reeds in 2005 is de rijbaan richting Amsterdam verbreed naar 3 rijstroken tussen Hoogmade en Roelofarendsveen; in 2006 volgde de rijbaan richting Den Haag.

Al jaren waren er plannen om het ernstig overbelaste deel langs Leiden te verbreden. Het ontwerp van de snelweg is al in de eerste helft van de jaren '90 gemaakt, maar het project werd keer op keer vertraagd door politieke besluiteloosheid en invloed van actiegroepen. In juli 2007 werd het tracébesluit voor het deel langs Leiderdorp vernietigd door de Raad van State. Dit was een keerpunt in de Nederlandse milieu- en verkeerspolitiek, de politieke steun voor milieugroeperingen brokkelde af en met name de invoering van nieuwe wetgeving omtrent luchtkwaliteit maakte het mogelijk dat tracébesluiten daarna veel minder makkelijk vernietigd konden worden. Na 'Leiderdorp' zijn tientallen tracébesluiten genomen die niet meer vernietigd zijn.

Rijkswaterstaat heeft het gehele traject verbreed naar 2x3 rijstroken. De lage brug over de Oude Rijn is vervangen door een aquaduct, waarbij de A4 tevens verdiept is komen te liggen over 1.400 meter. Tevens is een tweede Ringvaartaquaduct aangelegd bij Roelofarendsveen. Op 31 juli 2010 is dit aquaduct opengesteld, waarna het bestaande aquaduct uit 1961 gerenoveerd werd. Op 24 november 2010 zijn de 2x3 rijstroken opengesteld. De files waren hiermee verdwenen. Op 13 december 2010 heeft minister Schultz dit aquaduct formeel opengesteld.[21]

Sinds 2010 werd zuidelijker gewerkt aan het Limesaquaduct met de verdiepte ligging ter hoogte van Leiden, tussen de aansluitingen Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade. Hier is een nieuw aquaduct aangelegd dat in twee fases gerealiseerd is; eerst is in 2012 het aquaduct naast de bestaande A4 in gebruik genomen, vrijwel direct met 2x3 versmalde rijstroken,[22][23] waarna de oude A4 is afgebroken en de bouw van het tweede aquaduct is gestart. Op 25 oktober 2014 opende de tweede bak van het aquaduct. Het aquaduct heeft een ruimtereservering voor 2x5 rijstroken met vluchtstroken. Op 1 december 2014 was de verbreding geheel afgerond, waarna de bak richting Den Haag werd ingericht met 3 rijstroken met normale breedte.[24]

Leiden - Den Haag

De A4 is tussen het toekomstige knooppunt Hofvliet en de aansluiting Leidschendam naar 2x4 rijstroken verbreed. Hiervoor hoefde alleen de zuidelijke richting van een bredere verharding voorzien te worden, omdat richting noorden reeds een linker vluchtstrook aanwezig was. De kosten bedroegen daardoor slechts € 14 miljoen. De eerste planvorming hiervoor begon al in 1978, toen de nota "verbreding rijksweg 4" werd opgesteld, waarin specifiek werd gesproken dat de A4 binnen enkele jaren van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed zou moeten worden.[25] Op 26 september 2013 is de startbeslissing genomen[26] en op 11 juli 2014 is het ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegd,[27] gevolgd door het definitieve tracébesluit op 18 december 2014.[28] Het tracébesluit werd op 19 augustus 2015 onherroepelijk nadat het beroep ongegrond is verklaard.[29] De verbreding van de A4 tussen Leiden en Den Haag is tussen 14 mei en november 2018 uitgevoerd.[30][31] Op 16 oktober 2018 opende de 4e rijstrook richting zuiden[32] en op 9 november 2018 opende de 4e rijstrook richting noorden.[33]

Toekomst

Het eindpunt van de A4 bij Pernis in 1968.

Benelux - Klaaswaal

Tussen het knooppunt Benelux en een mogelijk aan te leggen knooppunt Klaaswaal ontbreekt ongeveer 11 kilometer snelweg. Het verkeer wordt nu over de A15 en A29 geleid, via de Heinenoordtunnel.

Geschiedenis

Het knooppunt Benelux is voorbereid op een zuidwaartse doortrekking van de A4.

De planning van de A4 op dit tracé gaat terug tot 1961, toen een tracébesluit werd genomen om de rijksweg 19 aan te leggen, ook bekend als de Zoomweg. Hieronder viel het deel tussen het knooppunt Benelux en Klaaswaal. De A29 maakt hier een opvallende bocht, waarbij de rijbanen uit elkaar buigen. Dit duidt op een gepland knooppunt voor de A4. De plannen werden nooit uitgevoerd, hoewel langs de Vondelingenweg wel brugpijlers zijn gebouwd om de A4 verder naar het zuiden te dragen. De Vondelingenweg loopt half door het knooppunt Benelux.

Huidige ontwikkelingen

In 2005 is het tracé opgenomen als ruimtereservering in de Nota Mobiliteit en in 2012 in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. In 2007 werd begonnen met een marktverkenning, maar in 2008 werd bekend dat een tolweg A4 met publiek-private samenwerking (PPS) niet mogelijk was. Wel is tussen 2011 en 2015 de A15 tussen knooppunt Benelux en knooppunt Vaanplein verbreed naar 2x5 rijstroken. Op de A29 is tussen het Vaanplein en de aansluiting Barendrecht een vierde rijstrook aangelegd. De Heinenoordtunnel is met 2x3 rijstroken redelijk adequaat uitgebouwd. Ten zuiden van Oud-Beijerland liggen 2x2 rijstroken.

Met het stroomlijnen van het A4-verkeer via de A15 en A29 blijft de huidige situatie voorlopig gehandhaafd. Het aanleggen van deze ontbrekende schakel op korte termijn lijkt onwaarschijnlijk.

Het tracé is altijd vrijgehouden van bebouwing; zo ligt tussen Hoogvliet en Poortugaal een vrije strook van ongeveer 300 meter breed. Voor de eventuele aanleg van de A4 zijn twee grotere oeververbindingen noodzakelijk, over of onder de Oude Maas en het Spui. Bij Spijkenisse en Oud-Beijerland is eveneens ruimte vrijgehouden voor de eventuele aanleg van de snelweg. Voor knooppunt Benelux geldt dat de A4 hier waarschijnlijk over het hoogste niveau zou moeten lopen, daar de A15 op maaiveld loopt, met daarover twee fly-overs op niveau +1 en +2.

De corridor Rotterdam - Antwerpen is in het MIRT van 2018 nieuw opgenomen.[34]

Overige plannen

Amsterdam - Burgerveen

Tussen de aansluiting Sloten en het knooppunt Badhoevedorp worden naar verwachting rond 2023 de bruggen van de A4 over de Ringvaart van de Haarlemmermeer vervangen. Dit is oktober 2019 door de Minister aangekondigd.[35]

Burgerveen - Leiden

Het traject tussen Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk is tussen 2010 en 2014 verdiept aangelegd en verbreed naar 2x3 rijstroken, waarbij een korte parallelstructuur is aangelegd met 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer. Voor de verbreding was dit het grootste knelpunt in Nederland. Tijdens de verbreding waren tijdelijk 2x3 rijstroken beschikbaar zonder rijbaansplitsing en viel de A4 richting Delft zelfs uit de file top 50 in 2013 en 2014, maar kwam na de ingebruikname van de parallelstructuur weer opnieuw terug in 2015 vanwege de toegenomen congestie. In 2016 steeg de A4 richting Amsterdam zelfs naar nummer 1 in de file top 50. De A4 richting Amsterdam steeg van de 39e naar de 7e plek in de file top 50.[36] De filezwaarte was in 2016 bijna weer op het niveau van voor de verbreding. Richting Amsterdam nam de filezwaarte toe van 43.000 kilometerminuten in 2013 naar 107.000 kilometerminuten in 2015 en 223.000 kilometerminuten in 2016.[37]

Ook het aantal ongevallen lag hoger dan voor de verbreding. De opsplitsing van de rijbaan in een parallelstructuur heeft niet het gewenste resultaat voor de doorstroming bereikt. Men is voornemens om de situatie op korte termijn aan te pakken, door de realisatie van een derde rijstrook voor doorgaand verkeer en de verbreding van de aansluitende wegvakken naar 2x5 rijstroken. De verdiepte ligging langs Leiden heeft al een ruimtereservering voor 10 rijstroken.

Sinds oktober 2017 is de afstreping van 3 naar 2 rijstroken bij Leiden een stuk opgeschoven. Dit is met een omgevingsvergunning procedureel afgehandeld. Een verlaging van de maximumsnelheid naar 80 km/h zou de congestie alleen verergeren en een snelheidsdeken van 90 km/h heeft hooguit een marginaal effect. Een verlaging van de maximumsnelheid is daarom niet aan de orde.

Wel was duidelijk dat de problemen op de A4 rond Leiden alleen goed aangepakt kunnen worden als de hele A4 tussen het knooppunt Burgerveen en Leidschendam van extra rijstroken voorzien wordt. Op 25 oktober 2017 is de startbeslissing voor een MIRT-verkenning voor de A4 genomen.[38] Voor de aanpak was in eerste instantie € 50 miljoen gereserveerd,[39] maar de MIRT-verkenning omvat een langer traject dan alleen bij Leiden, namelijk vanaf het knooppunt Burgerveen tot Leidschendam (25 kilometer). In november 2018 is financiering van € 80 miljoen gevonden om het oude Ringvaartaquaduct ter vervangen door een nieuw aquaduct zonder rijbaansplitsing en met vluchtstroken.[40] Hiermee kwam de totale financiering op € 130 miljoen. Het project is in 2019 opgenomen in het MIRT, met een tentatieve start van de realisatie in 2028.[41]

Op 1 juli 2019 is bekend gemaakt dat de procedure gewijzigd gaat worden omdat een oplossing met meer dan 1 rijstrook per richting extra mogelijk noodzakelijk is ter hoogte van Leiden. De verdiepte ligging zou dan mogelijk naar 2x5 rijstroken verbreed worden, waarvan de verharding reeds aanwezig is. Daardoor wordt sindsdien uitgegaan van een procedure met structuurvisie.[42] In het voorkeursalternatief is vastgesteld dat de A4 verbreed zal worden naar 2x5 rijstroken tussen het knooppunt Burgerveen en de aansluiting Leidschendam, met een parallelstructuur met 2+3+3+2 rijstroken langs Leiden. Op 24 januari 2020 is de ontwerp-structuurvisie ter inzage gelegd. Hierin is al informeel een voorkeursalternatief gekozen waarbij gehele traject op de hoofdrijbaan met 1 rijstrook per richting verbreed wordt, en ter hoogte van de parallelstructuur bij Leiden de parallelrijbanen naar 2 rijstroken per richting verbreed worden. Hiertoe is het budget verhoogd naar in totaal € 226 miljoen.[43] Op 29 juni 2020 is de voorkeursbeslissing en definitieve structuurvisie ter inzage gelegd.[44]

Leiden - Den Haag

In het kader van de aanleg van de Rijnlandroute, welke het nummer N434 krijgt, zal de parallelstructuur bij Zoeterwoude verder zuidwaarts worden verlengd tot voorbij het knooppunt Hofvliet met de Rijnlandroute. Op 9 mei 2014 werd hiervoor het ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegd,[45] gevolgd door het tracébesluit op 17 december 2014. Op 21 september 2020 werd de verlengde parallelstructuur richting Den haag door het knooppunt Hofvliet in gebruik genomen.

Passage Den Haag

Eind 2011 is een voorkeursalternatief gekozen worden voor een aanpassing van de A4 langs Den Haag.[46] Aangezien de verkeersdruk op het deel rond Delft en tussen de knooppunten Ypenburg en Prins Clausplein verder zal toenemen door de ruimtelijke ontwikkelingen in zowel de regio Rotterdam als Den Haag, is een aanpassing noodzakelijk. Hierbij wordt extra capaciteit op de A4 tussen Leidschendam en Den Haag-Zuid gecreëerd. Tevens zijn er plannen voor inprikkers naar Den Haag om de stad minder afhankelijk te maken van de Utrechtsebaan.[47] Op 15 mei 2012 is de ontwerp-rijksstructuurvisie vastgesteld[48] en op 21 november 2012 volgde de definitieve rijksstructuurvisie.[49] In 2012 was het de bedoeling de werkzaamheden aan de A4 tussen 2020 en 2023 uit te voeren,[50] maar de voorbereiding kostte meer tijd dan verwacht.[51] Het ontwerp-tracébesluit is uiteindelijk op 30 maart 2020 vastgesteld en op 8 mei 2020 ter inzage gelegd. In 2019 sprak men van een budget van € 612 miljoen.

In verband met de stikstofcrisis was er geen zicht op dat dit en andere wegenprojecten voortgang konden vinden op afzienbare termijn. Daardoor heeft de regering in 2023 besloten om het mobiliteitsfonds te herprioriteren, waarbij financiering van een aantal bouwprojecten is weggehaald en naar grote onderhoudsprojecten is verschoven.[52] Dat was ook het geval bij dit project, dat sinds de begroting van 2024 zonder financiële dekking in het MIRT is opgenomen.[53]

Ontwerp

Beschrijving volgens de korte variant uit het ontwerp-tracébesluit.

Vanaf Den Hoorn komen 2x3 rijstroken tot Den Haag-Zuid en vervolgens 2x5 rijstroken tot Rijswijk. Ter hoogte van Rijswijk zijn daarvan 2x4 rijstroken doorgaand, met vervolgens weer 2x5 rijstroken tot Plaspoelpolder, waar de parallelstructuur begint met 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer en 2x4 rijstroken voor lokaal verkeer tot Ypenburg. Ter hoogte van het knooppunt Ypenburg zijn 3+2+2+3 rijstroken doorgaand, wat overgaat in de parallelstructuur en vlechtwerken tot het knooppunt Prins Clausplein, met 4+4+2+2+4 rijstroken, een totaal van 16 rijstroken. Ter hoogte van het Prins Clausplein komen 2+4+2+4 rijstroken doorgaand. Daarna volgen 4+3+3+4 rijstroken tot de aansluiting Leidschendam, waarvan 2x3 rijstroken doorgaand zijn richting Leiden.

In 2019 is besloten om de spoorviaducten ter hoogte van Rijswijk en Leidschendam aan te passen zodat de verbrede A4 volwaardige ontwerpeisen zoals vluchtstroken krijgt. Het budget is daartoe met € 145 miljoen verhoogd.[54]

Hernummering

De wens bestaat bij Rijkswaterstaat om het wegvak van rijksweg 4 tussen Klaaswaal en knooppunt Sabina, dat thans als A29 wordt bewegwijzerd, ook als A4 te nummeren. Tezamen met een aanduiding tussen haakjes op de A15 en de A29 tussen het Vaanplein en Klaaswaal zou dan één doorgaande A4-aanduiding gerealiseerd kunnen worden van Amsterdam tot aan de Belgische grens.

Den Haag - Schiedam

De A4 is in 2015 opengesteld tussen Delft-Zuid en het knooppunt Kethelplein. Vanwege historische redenen is dit stuk met 2+3 rijstroken aangelegd, 3 rijstroken richting Den Haag en 2 rijstroken richting Schiedam. Al in de ontwerpfase van de A4 werd aangegeven dat dit op termijn onvoldoende zal zijn. In 1999 opende de A4 tussen Den Haag-Zuid en Delft-Zuid voor het verkeer. Beide delen hebben een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken. In 2018 is besloten om de verbreding van de A4 tussen Den Haag-Zuid en de Ketheltunnel op te nemen in het ontwerp-tracébesluit van de A4 langs Den Haag.[55] In 2022 steeg dit wegvak naar het op één na meest filegevoelige stuk autosnelweg in Nederland.[56]

Maximumsnelheid

Van Naar Vmax Opmerkingen
De Nieuwe Meer Schiphol
Schiphol Burgerveen 6-19u tpv KP Burgerveen ri. zuiden; TC Nieuw-Vennep - Hoofddorp
Burgerveen Hoogmade 6-19u
Hoogmade Zoeterwoude-Rijndijk
Zoeterwoude-Rijndijk Ypenburg 6-19u; TC Zoeterwoude - Leidschendam; parallelbanen Den Haag
Ypenburg Benelux
Klaaswaal Numansdorp tussen 6-19u
Numansdorp Dinteloord
Dinteloord Markiezaat
Markiezaat Belgische grens

Verkeersintensiteiten

Actuele verkeersgegevens

De A4 vanaf Schiphol richting Amsterdam, met werkzaamheden aan het knooppunt Badhoevedorp in 2015.

Onderstaande intensiteiten zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten. Onderstaande intensiteiten zijn ten zuiden van de genoemde aansluiting.

Telpunt
2006[57] 2011[58] 2013 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
De Nieuwe Meer 182.000 190.000 184.000 183.100 189.500 196.700 202.100 199.200 158.400 161.500 184.000
Amsterdam-Sloten 190.000 191.000 186.400 186.600 193.100 195.400 205.200 206.300 154.500 163.100 186.100
Badhoevedorp 184.000 182.700 180.800 175.000 179.500 182.900 192.200 190.800 130.300 139.000 170.800
Schiphol 146.000 177.300 162.800 158.100 162.500 164.500 166.800 167.700 120.600 129.800 148.000
De Hoek 183.000 213.400 214.300 220.500 233.700 236.100 243.900 246.000 189.600 200.300 224.400
Hoofddorp 174.000 186.200 184.900 206.200 222.700 226.200 230.700 233.000 182.800 195.200 215.300
Hoofddorp-Zuid 174.000 186.200 184.900 196.500 207.600 214.100 216.000 219.300 173.200 182.000 202.300
Nieuw-Vennep 163.000 156.600 175.900 179.200 186.700 191.300 194.900 196.900 165.200 172.500 182.300
Burgerveen 107.000 108.100 120.200 123.000 132.300 136.100 137.600 139.400 110.800 119.000 131.600
Roelofarendsveen 100.000 105.600 117.500 120.600 130.400 131.700 134.900 135.700 107.900 116.600 130.000
Hoogmade 107.000 101.300 118.900 120.800 136.800 139.200 141.800 143.400 113.300 122.100 136.600
Zoeterwoude-Rijndijk 124.000 129.800 136.900 148.400 163.200 166.800 167.800 170.300 138.600 147.400 164.500
Zoeterwoude-Dorp 125.000 128.600 134.700 137.600 148.200 150.900 150.300 158.800 127.600 137.100 152.100
Leidschendam 135.000 167.200 173.400 175.100 185.100 189.400 191.300 196.000 162.700 173.100 190.800
Prins Clausplein 207.000 238.100 239.900 244.100 263.800 269.700 272.600 280.300 236.700 244.600 257.700
Ypenburg 113.000 138.500 137.300 141.100 174.300 180.200 182.400 187.700 163.400 170.900 178.100
Plaspoelpolder 102.000 117.400 118.700 122.200 157.300 163.500 165.100 170.100 151.700 158.700 163.500
Rijswijk-Centrum 71.000 84.500 85.000 86.300 128.200 137.500 141.200 145.400 130.600 138.300 144.600
Den Haag-Zuid 32.000 33.600 33.400 34.100 89.300 99.400 104.800 106.900 98.000 103.700 108.200
Den Hoorn 27.000 13.700 18.000 17.800 78.200 87.600 92.900 96.000 89.600 95.500 100.400
Delft 72.200 84.100 90.100 94.500 87.300 93.900 100.200
Kethelplein 123.000 119.400 116.200 113.100 153.300 165.400 166.400 170.600 160.200 168.500 177.100
Vlaardingen-Oost 124.000 132.600 126.300 126.300 159.200 172.900 182.900 187.300 166.900 175.700 183.800
Klaaswaal 50.000 50.800 47.500 49.900 62.000 63.900 66.100 68.000 58.100 58.100 60.300
Numansdorp 45.000 45.900 44.800 47.300 60.000 61.700 63.100 64.400 55.300 56.400 57.600
Hellegatsplein 34.000 34.900 35.000 36.700 50.700 52.900 54.300 56.000 45.200 46.800 49.600
Willemstad 31.000 35.100 33.500 35.800 50.200 53.200 54.700 56.500 46.100 45.700 48.400
Sabina 14.000 15.500 15.500 16.900 36.000 39.100 41.500 43.500 35.700 35.700 39.000
Dinteloord 29.700 33.700 36.300 38.100 31.300 32.500 34.700
Steenbergen 39.400 39.700 42.500 43.100 35.100 36.300 38.300
Tholen 20.600 26.200 28.700 46.800 49.400 52.300 52.800 44.100 45.900 50.000
Bergen op Zoom-Noord 34.900 31.400 27.700 49.000 51.200 53.800 50.800 51.600 54.500 59.500
Zoomland 59.000 74.400 71.400 73.000 89.600 92.600 95.300 92.400 80.400 84.600 86.800
Bergen op Zoom 63.000 72.900 67.300 67.900 83.500 84.000 84.400 86.100 74.000 78.200 81.700
Bergen op Zoom-Zuid 54.000 63.300 63.500 65.800 74.900 77.400 79.400 80.100 66.700 69.600 73.300
Hoogerheide 50.000 53.800 55.600 57.900 66.200 69.500 71.300 70.300 59.300 62.700 66.700
Markiezaat 25.000 26.300 27.600 29.500 34.600 36.100 37.100 37.000 26.600 28.600 33.300

Historische verkeersgegevens

Het Ringvaartaquaduct in de jaren '60.

Onderstaande intensiteiten gelden ten zuiden van de betreffende aansluiting en zijn werkdaggemiddelden.

Locatie 2006[59] 1975[60]
De Nieuwe meer 182.000
Sloten 190.000
Badhoevedorp 184.000
Schiphol 146.000
De Hoek 183.000
Hoofddorp 174.000
Nieuw-Vennep 163.000
Burgerveen 107.000
Roelofarendsveen 100.000
Hoogmade 107.000 35.000
Zoeterwoude-Rijndijk 124.000
Zoeterwoude-Dorp 125.000 43.000
Leidschendam 135.000
Prins Clausplein 207.000
Ypenburg 113.000
Plaspoelpolder 102.000
Rijswijk 71.000
Den Haag-Zuid 32.000
Den Hoorn 27.000
-
Kethelplein 123.000
Vlaardingen-Oost 124.000
-
overgang A29 50.000
Numansdorp 45.000
Hellegatsplein 34.000
Willemstad 31.000
Sabina 14.000
-
Zoomland 59.000
Bergen op Zoom 63.000
Bergen op Zoom-Zuid 54.000
Hoogerheide 50.000
Markiezaat 25.000

Rijstrookconfiguratie

Exclusief reguliere weefvakken, inclusief lange weefvakken.

Van Naar rijstroken lengte rijstrookkilometers
De Nieuwe Meer Badhoevedorp 2x3 (2x4 bij drukte) 3 km 18 (24)
Badhoevedorp De Hoek 2x4 7 km 56
De Hoek Hoofddorp-Zuid 2+5+5+2 3 km 42
Hoofddorp-Zuid Burgerveen 2x5 5 km 50
Burgerveen Zoeterwoude-Rijndijk 2x3 14 km 84
Zoeterwoude-Rijndijk Zoeterwoude-Dorp 1+2+2+1 2 km 12
Zoeterwoude-Dorp Leidschendam 2x4 6-9 km 66
Leidschendam Prins Clausplein 2+3+3+2 2 km 20
Prins Clausplein Ypenburg 4x4 2 km 32
Ypenburg Den Haag-Zuid 2x3 4 km 24
Den Haag-Zuid Delft-Zuid 2x2 4 km 16
Delft-Zuid Kethelplein 2+3 7 km 35
Kethelplein Vlaardingen-Oost 2x4 1 km 8
Vlaardingen-Oost Beneluxtunnel 4x2+1 2 km 18
Beneluxtunnel Benelux 2x5 2 km 10
Sabina Belgische grens 2x2 38 km 152

Rijstrookkilometers

rijstrookkilometers
Regulier 703 km
Spits 709 km

Overzichten

Verzorgingsplaatsen langs de A4

Richting Antwerpen: Den Ruygen HoekBospoortOostvlietPeulwijk-West

Richting Amsterdam: OssendrechtPeulwijk-OostLeiburgAuroraDen Ruygen Hoek


Aansluitingen in de A4

1233a4566a78910111213141617a222324252627282930

Knooppunten: De Nieuwe MeerBadhoevedorpDe HoekBurgerveenPrins ClauspleinYpenburgKethelpleinBeneluxKlaaswaalHellegatspleinSabinaZoomlandMarkiezaat


Externe links

Referenties

  1. Actuele Wegenlijst januari 2016 | Rijkswaterstaat
  2. Het Nieuwe Stadsblad, 30-10-1987
  3. A4 Delft-Schiedam | mirt2014.mirtprojectenboek.nl
  4. Rijkswaterstaat mag rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam aanleggen | raadvanstate.nl
  5. Bouw A4 Delft-Schiedam na bijna 60 jaar van start | rijksoverheid.nl
  6. A4 Delft-Schiedam: eerste heipaal in grond; 28 januari | rws.nl
  7. Eerste auto’s rijden over nieuwe A4 | rws.nl
  8. A4 Delft Schiedam: vlotter en veiliger van A naar B | rws.nl
  9. plankaarten tracébesluit A4 Delft - Schiedam
  10. Artikel 1 aanpassingsmaatregelen tracébesluit A4 Delft - Schiedam (p. 1)
  11. Tabel 1 Besluittekst tracébesluit A4 Delft - Schiedam (p. 9)
  12. A4 Delft-Schiedam | mirt2016.mirtoverzicht.nl
  13. A4 Delft - Schiedam (MIRT 2015) | mirtprojectenoverzicht.nl
  14. Minister zet krabbel voor Tracébesluit A4 | BNDeStem.nl
  15. uitspraak Raad van State tracébesluit A4 Steenbergen | raadvanstate.nl
  16. Eerste stuk van A4 medio juni al open | bndestem.nl
  17. A4: nieuwe snelweg om Steenbergen | rws.nl
  18. A4 Dinteloord-Bergen op Zoom | mirt2014.mirtprojectenboek.nl
  19. Officiële oplevering project A4 Dinteloord-Bergen op Zoom een feit | rijkswaterstaat.nl
  20. Permanente openstelling spitsstroken A4 | rws.nl
  21. nieuwsbericht opening Ringvaart aquaduct op rijksoverheid.nl
  22. nieuwsbericht 6 rijstroken Aquaduct Oude Rijn 2012
  23. Laatste flessenhalzen in A4 verdwenen | rws.nl
  24. Wegverbreding A4 Burgerveen – Leiden gerealiseerd | rws.nl
  25. Rijksweg Den Haag-Leiden moet tweemaal zo breed worden (09-01-1978) | Nederlands Dagblad
  26. Startbeslissing Verbreding A4 Vlietland - N14 | rijksoverheid.nl
  27. Ontwerptracébesluit A4 Vlietland-N14 ter visie | rws.nl
  28. A4 Vlietland - N14: wegverbreding | platformparticipatie.nl
  29. Uitspraak 201501478/1/R6 | raadvanstate.nl
  30. Verbreding A4 tussen N14 en Vlietland | comol5.nl
  31. A4 Vlietland - N14 | mirtoverzicht.nl
  32. Rijnlandroute: vierde rijstrook A4 tussen Vlietland en N14 bij Leidschendam open | rijkswaterstaat.nl
  33. A4: extra rijstrook richting Amsterdam geopend | rijkswaterstaat.nl
  34. Corridor Rotterdam - Antwerpen | mirtoverzicht.nl
  35. We versterken en verstevigen de bruggen over de ringvaart. Vanaf 2023 worden deze vervangen. | rijkswaterstaat.nl
  36. File top50 over 2016 | vid.nl
  37. file top 50 | vid.nl
  38. Schultz tekent Startbeslissing verkenning wegverbreding A4 bij Leiden | rijkswaterstaat.nl
  39. Voortgang Infra-projecten | rijksoverheid.nl
  40. Afsprakenlijst Bestuurlijk Overleggen MIRT, 21 en 22 november 2018 | rijksoverheid.nl
  41. A4 Knooppunt Burgerveen – N14 | mirtoverzicht.nl
  42. Kamerbrief procedurewijziging A4 Burgerveen-N14 | rijksoverheid.nl
  43. Kamerbrief bij Ontwerp Structuurvisie A4 Burgerveen N14 en plan MER | rijksoverheid.nl
  44. MIRT-Verkenning A4 Burgerveen - N14 Structuurvisie | rijksoverheid.nl
  45. Ontwerp-tracébesluiten Rijnlandroute ter visie | rijksoverheid.nl
  46. www.mirtverkenninghaaglanden.nl
  47. kamerstuk rijksstructuurvisie A4 passage en Poorten en Inprikkers Haaglanden (16-12-2009)
  48. Ontwerp-Rijksstructuurvisie A4 Passage en Poorten & Inprikkers | rijksoverheid.nl
  49. Publicatie Rijksstructuurvisie A4 Passage en Poorten & Inprikkers (2012) | centrumpp.nl
  50. Akkoord over forse verbetering bereikbaarheid regio Den Haag | rijksoverheid.nl
  51. A4 Passage Den Haag | mirtoverzicht.nl
  52. Kamerbrief over herprioritering Mobiliteitsfonds/MIRT | rijksoverheid.nl
  53. MIRT Overzicht 2024 | rijksoverheid.nl
  54. Kamerbrief over Bestuurlijke Overleggen MIRT 20 en 21 november 2019 | rijksoverheid.nl
  55. Scope (ontwerp-)Tracébesluit A4 Haaglanden-N14 | rijksoverheid.nl
  56. Rapportage Rijkswegennet T2 2022 | rijksoverheid.nl
  57. INWEVA 2006
  58. MTR+
  59. Rijkswaterstaat INWEVA
  60. Nota betreffende tracestudies voor een wegverbinding tussen Leiden en Bodegraven. Auteur onbekend. Circa 1976.
Autosnelwegen van Nederland