Western Distributor (Sydney)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A4 (New South Wales))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4
Begin Sydney
Einde Sydney
Lengte 4 km
Route

Cahill Expressway

Toll Plaza

CBD

King Street

Cross City Tunnel

Pyrmont Bridge Road

Anzac Bridge

WestConnex (Rozelle Interchange)

De Western Distributor is een freeway in Sydney, New South Wales, Australië. De autosnelweg verwerkt het verkeer aan de westkant van het centrum van de stad en is 4 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Western Distributor.

Aan de noordkant van het Central Business District komt de Cahill Expressway vanaf de Sydney Harbour Bridge en buigt dan oostwaarts af. De Western Distributor gaat verder zuidelijk, waarbij men door het tolstation van de Harbour Bridge komt. De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt met een viaduct tussen de wolkenkrabbers door, wat een spectaculair uitzicht geeft.[1] Er volgt dan een aansluiting met de Cross City Tunnel, die met de Eastern Distributor verbindt. De snelweg buigt hier naar het westen af, en bedient Darling Harbour. Niet veel verder volgt de Anzac Bridge, een imposante tuibrug met 2x4 rijstroken. Hierna eindigt de snelweg op een ondergronds knooppunt, het Rozelle Interchange met de WestConnex tunnels.

Geschiedenis

Begin jaren 60 werd duidelijk dat het onderliggend wegennet in het centrum niet het verkeer vanaf de Sydney Harbour Bridge kon verwerken, en een hoogwaardige route nodig was, die uiteindelijk op een viaduct tussen de gebouwen door gebouwd werd. In september 1972 opende het deel door het centrum van Sydney. In 1995 opende de Anzac Bridge, waarna de snelweg in zijn huidige vorm voltooid was.

Originele plannen voorzagen een aanbinding op de Northwestern Freeway, de F3, die later als Hills Motorway gebouwd is door het noorden van Sydney. Ook was een directe aansluiting op de Western Motorway voorzien in de jaren 50. Deze is echter niet gebouwd, alhoewel de grond nog tot 1978 vrijgehouden was van bebouwing, maar daarna aan ontwikkelaars verkocht is. Er zijn wel plannen om de Western Motorway oostwaarts te verlengen tot de West City Link Road, maar niet direct op de Western Distributor.

Sinds 2013 is de Western Distributor genummerd als onderdeel van de A4. Voor 2013 was de snelweg genummerd als onderdeel van de Metroad 4 (M4).

Anzac Bridge

De Anzac Bridge.

Reeds in 1903 werd er een brug over de Johnstons Bay gebouwd, de Glebe Island Bridge, welke een ophaalbrug was. De brugopeningen en de beperkte capaciteit van de brug werden steeds problematischer, waarna men besloot een parallelle en veel grotere Anzac Bridge te bouwen, die op 3 december 1995 opengesteld werd. Het is de langste tuibrug van Australië, met een overspanning van 345 meter lang en 32 meter breed. Kort nadat de brug werd opengesteld werden de meeste havenactiviteiten in de Johnstons Bay gestaakt. Desondanks is de nieuwe brug een grote verbetering.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 80.000 voertuigen over de Western Distributor langs het CBD van Sydney, stijgend naar 100.000 voertuigen net ten westen van het centrum en 132.000 voertuigen op de Anzac Bridge. Daarna rijden 66.000 voertuigen over het gelijkvloerse deel met verkeerslichten dat ook wel de City WestLink heet.[2]

Referenties

  1. foto Western Distributor
  2. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway