A4 (Polen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4-PL.svg
PL A4 map.png
A4
Begin Jędrzychowice PL/D
Einde Korczowa PL/UA
Lengte 667 km
Route

Flag of Germany.svg BAB4.png → Dresden

Afslagsymbool.svg2 Zgorzelec DK94-PL.svg

Afslagsymbool.svg18 Godzieszów

Afslagsymbool.svg45 Bolesławiec

Knooppuntsymbool.svg51 Węzeł Krzyżowa A18-PL.svg

Afslagsymbool.svg58 Krzywa DK94-PL.svg

Afslagsymbool.svg69 Chojnów

Afslagsymbool.svg80 Złotoryja

Knooppuntsymbool.svg83 Węzeł Legnica S3-PL.svg

Afslagsymbool.svg90 Nowa Wieś Legnicka DK3-PL.svg

Afslagsymbool.svg Legnickie Pole

Afslagsymbool.svg Mikołajowice

Afslagsymbool.svg Wądroże Wielkie

Afslagsymbool.svg111 Budziszów

Afslagsymbool.svg Łagiewniki Średzkie

Afslagsymbool.svg Jarosław

Afslagsymbool.svg124 Kostomłoty DK5-PL.svg

Afslagsymbool.svg136 Kąty Wrocławskie

Afslagsymbool.svg Pietrzykowice

Knooppuntsymbool.svg148 Węzeł Wrocław-Południe A8-PL.svg S8-PL.svg

Knooppuntsymbool.svg150 Węzeł Bielany Wrocławskie DK35-PL.svg DK5-PL.svg

Tol.svg PPO Karwiany

Afslagsymbool.svg162 Krajków

Afslagsymbool.svg174 Brzezimierz

Afslagsymbool.svg191 Przylesie

Afslagsymbool.svg219 Prądy DK46-PL.svg

Afslagsymbool.svg241 Dąbrówka DK45-PL.svg

Afslagsymbool.svg248 Krapkowice

Afslagsymbool.svg269 Olszowa

Afslagsymbool.svg275 Nogowczyce DK88-PL.svg

Afslagsymbool.svg284 Łany DK40-PL.svg

Afslagsymbool.svg293 Kleszczów DK88-PL.svg

Afslagsymbool.svg305 Gliwice-Ostropa

Afslagsymbool.svg307 Gliwice-Bojków DK78-PL.svg

Tol.svg PPO Żernica

Knooppuntsymbool.svg316 Węzeł Gliwice-Sośnica A1-PL.svg

Afslagsymbool.svg321 Ruda Śląska-Wspólna

Afslagsymbool.svg325 Ruda Śląska-Wirek

Afslagsymbool.svg331 Chorzów-Batory

Knooppuntsymbool.svg336 Katowice-Mikołowska DK81-PL.svg

Afslagsymbool.svg338 Katowice-Francuska

Afslagsymbool.svg341 Katowice-Murckowska DK86-PL.svg

Afslagsymbool.svg347 Mysłowice

Knooppuntsymbool.svg350 Węzeł Brzęczkowice S1-PL.svg

Tol.svg PPO Mysłowice-Brzęczkowice

Afslagsymbool.svg361 Jaworzno–Jeleń

Afslagsymbool.svg366 Jaworzno–Cezarówka

Afslagsymbool.svg369 Chrzanów

Knooppuntsymbool.svg372 Chrzanów

Afslagsymbool.svg382 Rudno

Tol.svg PPO Balice

Knooppuntsymbool.svg401 Węzeł Balice S52-PL.svg

Afslagsymbool.svg402 Balice

Afslagsymbool.svg407 Kraków-Bielany

Afslagsymbool.svg409 Kraków-Tyniec

Afslagsymbool.svg413 Kraków-Skawina DK44-PL.svg

Knooppuntsymbool.svg417 Węzeł Kraków-Południe S7-PL.svg

Afslagsymbool.svg419 Kraków-Łagiewniki

Knooppuntsymbool.svg425 Kraków-Wielicka DK94-PL.svg

Knooppuntsymbool.svg428 Węzeł Bieżanów S7-PL.svg

Afslagsymbool.svg435 Niepołomice

Afslagsymbool.svg445 Targowisko

Afslagsymbool.svg458 Bochnia

Afslagsymbool.svg468 Brzesko

Afslagsymbool.svg489 Tarnów-Zachód

Afslagsymbool.svg502 Tarnów-Północ DK73-PL.svg

Afslagsymbool.svg530 Dębica-Zachód

Afslagsymbool.svg537 Dębica-Wschód

Afslagsymbool.svg551 Ropczyce-Sędziszów

Tol.svg Bratkowice

Knooppuntsymbool.svg571 Węzeł Rzeszów-Zachód S19-PL.svg

Afslagsymbool.svg576 Rzeszów-Północ DK9-PL.svg

Knooppuntsymbool.svg581 Węzeł Rzeszów-wschód S19-PL.svg

Tol.svg Łąka

Afslagsymbool.svg593 Łańcut

Afslagsymbool.svg613 Przeworsk

Afslagsymbool.svg622 Jarosław-Zachód DK94-PL.svg

Afslagsymbool.svg631 Jarosław-Wschód

Afslagsymbool.svg645 Radymno / Przemyśl DK77-PL.svg

Tol.svg Hruszowice

Afslagsymbool.svg665 Korczowa

Flag of Ukraine.svg M10 UA.svg → L'viv

De A4 is een autostrada in Polen, gelegen in het zuiden van het land. De A4 vormt een oost-westverbinding vanaf de Duitse grens bij de grensovergang Jędrzychowice via de grote steden Wrocław, Katowice en Kraków naar de Oekraïense grens bij Korczowa. De snelweg is 667 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij de grensovergang Görlitz/Jędrzychowice gaat de Duitse A4 over in de Poolse A4. De weg loopt door bebost gebied naar het Węzeł Krzyżowa, waar de A18 begint en richting het noordwesten loopt, naar het Duitse Cottbus en Berlin. De A4 gaat dan richting het oosten en vormt een snelweg met 2x2 rijstroken. Er ontbreken nog vluchtstroken, men heeft vanaf 2004 de renovatie van de snelweg prioriteit gegeven boven het aanleggen van een vluchtstrook. Dit deel van Polen is vrij vlak, maar naar het zuiden is het Reuzengebergte langs de grens met Tsjechië zichtbaar. Men komt dan langs het stadje Legnica, waar in de toekomst de expressweg S3 gekruist wordt, die vanaf Szczecin naar het Tsjechische Liberec loopt. Na Legnica volgt een vrij saai stuk naar de stad Wrocław, die 635.000 inwoners telt en de vierde stad van Polen is. Hier kruist men bij het Węzeł Wrocław-Południe de A8, de snelweg vanaf het Tsjechische Hradec Kralové richting Warszawa.

Bij Wrocław kruist men ook de DK8, de hoofdweg die de stad in leidt. Bij de afslag ligt een groot winkelcentrum met bekende ketens als Tesco en McDonald's. Deze afslag is als klaverblad gebouwd. Na Wrocław draait de A4 wat naar het zuidoosten en is dan een tolweg. De snelweg loopt hier parallel op enige afstand aan de Odra (Oder) langs stadjes als Brzeg en Opole. Bij Krapkowice kruist men de rivier de Odra en loopt de snelweg door een natuurgebied. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en het gebied wordt wat heuvelachtiger. Dit gedeelte van de route is een stuk mooier dan de voorliggende 200 kilometer.

De A4 bij Ruda Śląska.

Men bereikt dan het Silezisch stedengebied, een agglomeratie met 3,5 miljoen inwoners. De eerste grote stad is Gliwice, dat 200.000 inwoners telt. Vanaf hier telt de A4 2x3 rijstroken. Aan de oostkant volgt het Węzeł Gliwice-Sośnica met de A1, de snelweg vanaf Łódź naar het Tsjechische Ostrava. Men komt dan langs enkele grotere steden, waaronder Chorzów en Katowice. Bij het centrum van Katowice zijn 2x4 rijstroken beschikbaar. Bij het knooppunt Katowice-Murckowska kruist men de S86, een noord-zuidsnelweg door het stedelijke gebied vanaf Sosnowiec naar Tychy. Na Katowice versmalt de weg weer naar 2x2 rijstroken. Bij Mysłowice kruist men bij het Węzeł Brzęczkowice de S1, de snelweg vanaf Sosnowiec naar Bielsko-Biała. Hierna begint een gedeelte tolweg en is dit een wat ouder deel van de A4. De tolweg duurt tot aan Kraków en telt 2x2 rijstroken. Men komt vlak langs Oświęcim, beter bekend als Auschwitz in de wereld. Het gebied waar de A4 doorheen gaat is bebost en licht heuvelachtig.

Bij de luchthaven van Kraków gaat de S7 rechtdoor en slaat de A4 af naar het zuiden om de zuidelijke randweg van de stad te vormen. Kraków is met 756.000 inwoners de tweede stad van Polen. Dit knooppunt heet het Węzeł Balice en de S7 die vanuit Kielce komt is dan dubbelgenummerd met de A4. Aan de zuidkant bij het Węzeł Bieżanów slaat de S7 weer af om richting de bergen rondom Zakopane te gaan. De snelweg voert dan een lang stuk oostwaarts door het zuidoosten van Polen. Dit gebied is licht glooiend, de snelweg blijft net ten noorden van de uitlopers van de Bieszczady. Op de route liggen nog diverse grotere steden, zoals Tarnów en Rzeszów. Bij de stad Rzeszów is een korte dubbelnummering met de S19. Bij Jarosław buigt de A4 iets naar het zuidoosten af, om daarna weer oostwaarts te lopen langs Radymno. De snelweg eindigt op de grens met Oekraïne bij Korczowa, vanwaar de Oekraïense M10 verder gaat naar L'viv.

Geschiedenis

Duitse Reichsautobahn

In de jaren '30 zijn de eerste delen van de A4 op het toenmalige grondgebied van Duitsland aangelegd. Dit was een 110 kilometer lang stuk tot Wrocław en heette aanvankelijk Reichsautobahn 9. Dit gedeelte bestond tot 2006 uit extreem slechte betonplaten met grote tussenvoegen. De rechterrijstrook was dermate slecht dat deze vrijwel onberijdbaar was. Vrachtwagens stonden soms op de rechterrijstrook geparkeerd door gebrek aan vluchtstroken. De weg had het oorspronkelijke betonwegdek uit de jaren '30, alleen bruggen waren gerepareerd. In de periode 2002-2007 is de weg gerenoveerd met een modern betonwegdek, maar de vluchtstroken blijven ontbreken. Dit gemis wordt elke 500 meter opgevuld met een pechhaven. De maximumsnelheid is hier op 110 begrensd.

Poolse snelwegbouw

Na de Tweede Wereldoorlog had de bouw van autosnelwegen in Polen nog weinig prioriteit, maar vanaf de jaren '70 begon het land met de planning van diverse autosnelwegen, waaronder de A4 door het zuiden van Polen.

Zgorzelec - Gliwice

Het deel vanaf de Duitse grens tot Kraków is gefaseerd aangelegd, en verliep over de voormalige Reichsautobahn van Krzyżowa tot Wrocław. Het voormalige stuk Reichsautobahn was 103 kilometer lang. In de jaren '90 werd gestart met de verlenging van de snelweg, vanaf Wrocław richting Gliwice. Het eerste deel dat opende was echter de grensovergang met Duitsland bij Jędrzychowice in 1994. Dit sloot aan op de toen opengestelde Duitse A4 vanuit Dresden. Met Duitse steun werd de snelweg vanaf Wrocław naar het oosten verlengd, in 2000-2001 openden lange stukken van de A4 tot aan Nogowczyce. Indertijd was dit het enige deel van de A4 in het westen van Polen dat van goede kwaliteit was, voor reizigers een verademing ten opzichte van de slechte Reichsautobahn ten westen van Wrocław. In 2003 opende een verlenging van de A4 tot Kleszczów, waar de A4 vloeiend overging in de DK88 die langs Gliwice loopt.

In het westen van Polen ontbrak daarna nog één deel vanaf Zgorzelec tot Krzyżowa. De voornaamste plaats waar doorgaand verkeer doorheen moest was Bolesławiec. Grote truck stops langs de ex-DK4 (nu DK94) herinneren nog aan de transitfunctie die de DK4 indertijd had. Het 48 kilometer lange traject van Zgorzelec tot de bestaande A4 bij Krzyżowa opende op 14 augustus 2009 voor het verkeer. Men kon toen ononderbroken over autosnelwegen vanaf de Duitse grens tot Kraków rijden.

Silezisch stedengebied

Doorgaand verkeer moest nog langere tijd door het Silezisch stedengebied, dat over een netwerk van stadswegen met vier rijstroken beschikte. Het verkeer moest indertijd veel verkeerslichten passeren. Doorgaand verkeer kon indertijd de noordelijke route via de huidige DK88 en DK94 nemen via Bytom en Dąbrowa Górnicza, of een zuidelijkere route via Chorzów en Katowice, die naar het eerste deel van de Drogowa Trasa Średnicowa leidde. Uiteindelijk is gekozen om de A4 ten zuiden van het Silezisch stedengebied aan te leggen, direct met 2x3 rijstroken. Dit deel is ruim ontworpen en is de zuidelijkste van drie oost-westverbindingen door het stedelijk gebied. De snelweg is hier in 2005 opengesteld voor het verkeer.

Katowice - Kraków

Het deel tussen Katowice en Kraków is als tolweg aangelegd, en was het eerste deel van de A4 dat na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd, tussen 1983 en 1991. In 1988 werd het gedeelte ten westen van Kraków geopend en in 1995-1996 volgde een stukje langs Katowice en een stuk rond de zuidkant van Kraków. De A4 tussen Katowice en Kraków was de eerste tolweg van Polen en werd in 1997 geprivatiseerd. De weg is sindsdien onder concessie van Stalexport Autostrada Małopolska.

Kraków - Korczowa

Het Węzeł Gliwice-Sośnica, het grootste knooppunt van Polen.

Op 28 oktober 2009 opende het 22 kilometer lange deel van Wieliczka naar Szarów, als eerste onderdeel van de oostwaartse verlenging naar de grens met Oekraïne. Op 10 september 2012 opende de eerste 6 kilometer van de A4 rond Rzeszów. Op 29 november 2012 volgde een grote openstelling van 57 kilometer tussen Szarów en Tarnów, zij het met gewichtsrestricties en deels enkelbaans omdat nog niet alle werkzaamheden waren afgerond.[1] Sinds 15 mei 2013 is de A4 tussen Kraków en Tarnów met 2x2 rijstroken beschikbaar. Daarna opende op 27 mei 2013 een 25 kilometer lang deel tussen Jarosław en Radymno,[2] gevolgd door een 9 kilometer lang deel rond Jarosław op 20 december 2013 en het deel van Radymno tot de grens met Oekraïne op 23 december 2013. Dit was de eerste snelweg die tot de oostgrens van Polen loopt.[3] Op 30 oktober 2014 opende vervolgens 35 kilometer A4 tussen Tarnów en Dębica voor het verkeer.[4]

Het oostelijkste deel vanaf Rzeszów tot aan de grens met Oekraïne is 94,7 kilometer lang en was onderverdeeld in 4 segmenten; van Rzeszów-Centralny naar Rzeszów-Wschód (6,5 km), vanaf Rzeszów-Wschód naar Jarosław-Zachód (41,2 km), van Jarosław-Zachód naar Radymno (25,0 km) en van Radymno naar de Oekraïense grens bij Korczowa (22,0 km). Dit stuk was vanaf midden 2010 in aanleg en is in 2013 grotendeels opengesteld, alleen Rzeszów-Wschód tot Jarosław-Zachód had in december 2014 moeten worden geopend. De voortgang aan dit deel was echter te gering, waardoor de wegbeheerder GDDKiA dit project in september 2014 opnieuw heeft aanbesteed. De problemen concentreerden zich op ontwerp- en constructiefouten aan twee boogbruggen over spoorlijnen nabij Przeworsk. De openstelling is daarna verschoven,[5][6] uiteindelijk is dit deel op 20 juli 2016 opengesteld, alhoewel rond Przeworsk nog met tijdelijk tegenverkeer.[7] De A4 was daarmee de eerste voltooide autosnelweg in Polen, vanaf de Duitse tot Oekraïense grens.[8]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Krzywa Wrocław 91,3 km 27-09-1937
Krzyżowa Krzywa 9,0 km 17-10-1937
Chrzanów Balice 29,1 km 03-01-1983
Jaworzno-Byczyna Chrzanów 6,0 km 22-11-1986
Balice Kraków-Tyniecka 7,4 km 08-12-1988
Mysłowice Jaworzno-Byczyna 18,8 km 29-11-1990
Kraków-Tyniecka Sidzina 4,0 km 00-00-1993
Jędrzychowice (D) Zgorzelec 1,7 km 15-07-1994
Sidzina Opatkowice 4,7 km 27-10-1995
Katowice-Francuska Mysłowice 8,6 km 30-10-1996
Katowice-Mikołowska Katowice-Francuska 2,0 km 10-11-1999
Przylesie Prądy 28,7 km 30-09-2000
Bielany Wrocławskie Przylesie 40,7 km 16-12-2000
Prądy Dąbrówka 21,4 km 16-12-2000
Dąbrówka Nogowczyce 34,4 km 26-07-2001
Chorzów-Batory Katowice-Mikołowska 4,4 km 30-11-2001
Opatkowice Kraków-Wielicka 5,9 km 19-12-2002
Nogowczyce Kleszczów 17,9 km 04-12-2003
Gliwice-Sośnica Chorzów-Batory 15,7 km 25-01-2005
Kleszczów Gliwice-Sośnica 19,1 km 28-10-2005
Zgorzelec Krzyżowa 49,7 km 14-08-2009
Kraków-Wielicka Szarów 19,8 km 28-10-2009
Rzeszów-Centralny Rzeszów-Wschód 6,7 km 10-09-2012
Szarów Tarnów-Północ 57,0 km 29-11-2012
Jarosław-Wschód Przemyśl 18,0 km 27-05-2013
Dębica-Wschód Rzeszów-Północ 36,8 km 30-10-2013
Jarosław-Zachód Jarosław-Wschód 9,0 km 20-12-2013
Przemyśl Korczowa (UA) 22,0 km 23-12-2013
Tarnów Dębica-Wschód 34,8 km 30-10-2014
Rzeszów-Północ Jarosław-Zachód 41,2 km 20-07-2016

Toekomst

Het 103 kilometer lange traject van de A4 tussen Krzyżowa en Wrocław is in de jaren '30 aangelegd als Reichsautobahn. Alhoewel het wegdek gemoderniseerd is, heeft de A4 hier geen vluchtstroken en veel substandaard ontworpen aansluitingen. Bovendien zijn de verkeersintensiteiten op dit traject behoorlijk toegenomen. De A4 moet daarom gereconstrueerd, verbreed en/of vervangen worden.

In 2019 begon de uitwerking van drie varianten;[9]

  • verbreding naar 2x3 rijstroken met een asymmetrische verbreding over het gehele tracé.
  • omlegging over een nieuw tracé tussen Legnica en Wrocław, asymmetrische verbreding tussen Krzyżowa en Legnica over het bestaande tracé.
  • omlegging over een nieuw tracé op de gehele route tussen Krzyżowa en Wrocław.

Trivia

Ter hoogte van Kraków-Balice bestond tot 2015 of 2016 na het tolstation een sprong in de afritnummering van 10 kilometer. De afritnummering ging hier van 401 naar 411. Op verschillende websites werd daarom de totale lengte van de A4 met 10 kilometer te lang aangeduid.

Tol

Zie Tolwegen in Polen voor meer informatie en toltarieven.

Delen van de A4 zijn een tolweg. Er moet tol betaald worden tussen Katowice en Kraków, en sinds 1 juni 2012 ook tussen Wrocław en Gliwice. De overige trajecten blijven voorlopig tolvrij. Wel is op termijn voorzien om op de resterende delen tol te heffen, alleen de bypass van het Silezisch stedengebied en de bypass van Kraków zijn niet voorzien om als tolweg ingericht te worden. Op alle trajecten is een gesloten tolsysteem met tickets en ViaTOLL gepland, behalve het toldeel tussen Katowice en Kraków, dat een open tolsysteem heeft. Hier is op 20 juli 2016 een optioneel elektronisch tolsystem A4GO geïntroduceerd.[10][11]

Verkeersintensiteiten

Telpunt 2005 2010 2015
Duitse grens - - 17.900
Zgorzelec 10.400 14.600 17.700
Bolesławiec 11.400 13.200 17.700
Krzywa (A18) 12.800 24.100 25.300
Chojnów - - 27.100
Legnica 14.700 31.000 31.700
Wądroże Wielkie - - 33.900
Kostomłoty - - 47.600
Kąty Wrocławskie - - 46.100
Wrocław-Południe (A8) - - 49.400
Wrocław 24.000 41.500 38.700
Krajków - - 35.000
Brzeg - - 31.700
Opole 19.700 30.000 28.200
Dąbrówka - - 29.200
Krapkowice - - 29.500
Nogowczyce - - 35.500
Łany - - 37.900
Kleszczów - 37.600 34.600
Gliwice-Ostropa - - 38.000
Gliwice-Bojków - - 39.000
Gliwice-Sośnica (A1) - 54.700 58.500
Ruda Śląska-Wspólna - - 61.100
Ruda Śląska-Wirek - - 56.800
Chorzów-Batory - 50.800 56.800
Katowice-Mikołowska - 74.500 101.000
Katowice-Murckowska - - 59.500
Brzęczkowice (S1) - - 36.400
Chrzanów 21.200 28.800 40.300
Trzebinia - - 37.400
Kraków-Balice 21.000 34.800 54.200
Kraków-Mirowska - - 58.600
Tyniec - - 64.100
Sidzina - - 50.300
Opatkowice (S7) - - 53.000
Kraków-Łagiewniki - - 42.400
Kraków/Wieliczka 22.600 30.300 38.700
Bieżanów (S7) - - 34.000
Szarów - 18.800 30.600
Bochnia - - 26.700
Brzesko - - 23.600
Tarnów-Zachód - - 18.000
Tarnów-Północ - - 15.300
Dębica-Żyraków - - 15.000
Dębica-Wschód - - 15.700
Ropczyce-Sędziszów - - 15.800
Rzeszów-Zachód (S19) - - 12.500
Rzeszów-Północ - - 14.200
Jarosław-Zachód - - 3.600
Jarosław-Wschód - - 4.000
Radymno / Przemyśl - - 1.900

Referenties

Flag of Poland.svg Autosnelwegen en expresswegen in Polen Flag of Poland.svg

A1-PL.svg A2-PL.svg A4-PL.svg A6-PL.svg A8-PL.svg A18-PL.svg A50-PL.svg

S1-PL.svg S2-PL.svg S3-PL.svg S5-PL.svg S6-PL.svg S7-PL.svg S8-PL.svg S10-PL.svg S11-PL.svg S12-PL.svg S14-PL.svg S16-PL.svg S17-PL.svg S19-PL.svg S22-PL.svg S50-PL.svg S51-PL.svg S52-PL.svg S61-PL.svg S69-PL.svg S74-PL.svg S79-PL.svg S86-PL.svg

Autostrady, drogi ekpresowe en drogi krajowe in het Silezisch stedengebied

A1A4S1S11S52S69S86

DK1DK11DK44DK52DK78DK79DK81DK86DK88DK94

Drogowa Trasa Średnicowa