A4 (Tunesië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4 FR.svg
A4 TN map.png
A4
Begin Tunis
Einde Bizerte
Lengte 51 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1 FR.svg → Sfax

Afslagsymbool.svg Tunis-Cite Olimpique

Afslagsymbool.svg Tunis-Aéroport

Afslagsymbool.svg Tunis-Ariana

Afslagsymbool.svg Tunis-Chotrana

Afslagsymbool.svg Tunis-Nord

Afslagsymbool.svg Tunis City

Tol.svg péage

Afslagsymbool.svg Zana

Afslagsymbool.svg Al-Aliyah

Tol.svg péage

Rotonde.svg Bizerte

De A4 is een autoroute in Tunesië. De snelweg vormt een noord-zuidverbinding in het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Tunis tot de havenstad Bizerte. De snelweg is 51 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Tunesische A4.

De A4 begint officieel ten noorden van Tunis, maar een 2x2 expresweg verbindt de A4 met de A1 uit het centrum, die circa 13 kilometer toevoegt aan de lengte van de A4. De A4 begint bij Tunis City, een grote shopping mall net buiten Tunis, en de snelweg loopt met 2x2 rijstroken door landbouwgebied naar het noorden. De omgeving is in eerste instantie vlak, en de A4 kent maar weinig afslagen buiten Tunis. Halverwege de route wordt de omgeving wat heuvelachtiger, en men passeert langs twee aansluitingen. Even voor de noordelijke stad Bizerte eindigt de A4 op een rotonde, waarna de P8 verder naar Bizerte voert.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg begon op 15 oktober 1999, in het kader van het 8e ontwikkelingsplan van Tunesië. Elke 3 tot 5 jaar wordt er in Tunesië een nieuw ontwikkelingsplan ingevoerd, met allerlei economische doelstellingen. Ook de bouw van infrastructuur valt hieronder. Op 1 juli 2002 werd de snelweg geopend voor het verkeer en vanaf 29 mei 2003 wordt er tol geheven.

Tol

De snelweg is een tolweg, in het beheer van Tunisie Autoroutes.[1] Ondanks de betrekkelijk korte lengte en geringe aantal aansluitingen op het toldeel is er sprake van een gesloten tolsysteem met tickets.

Referenties

Autosnelwegen in Tunesië

A1A3A4