A4 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4 CH.svg
CH A4 map.svg
A4
Begin Thayngen
Einde Altdorf
Lengte 142 km
Route

Flag of Germany.svg B34.svg → Singen

Afslagsymbool.svg1 Thayngen

Afslagsymbool.svg2 Schaffhausen-Herblingen

Knooppuntsymbool.svg3 Mützentäli

Afslagsymbool.svg4 Schaffhausen-Nord

Afslagsymbool.svg5 Schaffhausen-Süd

Afslagsymbool.svg6 Flurlingen

Afslagsymbool.svg7 Uhwiesen

Afslagsymbool.svg8 Benken

Afslagsymbool.svg9 Trüllikon

Afslagsymbool.svg10 Kleinandelfingen

Afslagsymbool.svg11 Adlikon

Afslagsymbool.svg12 Henggart

Knooppuntsymbool.svg13 Winterthur-Nord A1 CH.svg

Afslagsymbool.svg14 Winterthur-Wülfingen

Afslagsymbool.svg15 Winterthur-Töss

Afslagsymbool.svg16 Effretikon

Knooppuntsymbool.svg17 Brüttisellen A15 CH.svg

Afslagsymbool.svg18 Wallisellen

Knooppuntsymbool.svg19 Zürich-Ost A1L

Knooppuntsymbool.svg20 Zürich-Nord A11 CH.svg

Afslagsymbool.svg21 Zürich-Seebach

Afslagsymbool.svg22 Zürich-Affoltern

Afslagsymbool.svg23 Weiningen

Knooppuntsymbool.svg24 Limmattal A1 CH.svg A3 CH.svg

Afslagsymbool.svg27 Urdorf-Nord

Afslagsymbool.svg28 Urdorf-Süd

Afslagsymbool.svg29 Uitikon

Afslagsymbool.svg30 Birmensdorf

Knooppuntsymbool.svg31 Zürich-West A3 CH.svg

Afslagsymbool.svg31a Wettswil am Albis

Afslagsymbool.svg31b Affoltern am Albis

Knooppuntsymbool.svg32 Blegi A14 CH.svg

Afslagsymbool.svg33 Cham

Knooppuntsymbool.svg34 Rütihof A14 CH.svg

Afslagsymbool.svg35 Rotkreuz

Afslagsymbool.svg36 Küssnacht

Afslagsymbool.svg37 Arth

Afslagsymbool.svg38 Goldau

Afslagsymbool.svg39 Schwyz

Afslagsymbool.svg40 Brunnen-Nord

Afslagsymbool.svg41 Brunnen-Süd

Afslagsymbool.svg Flüelen-Nord

Rotonde.svg Flüelen-Süd

Afslagsymbool.svg Attinghausen

Knooppuntsymbool.svg Altdorf A2 CH.svg

De Autobahn A4 is een Autobahn in Zwitserland. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute door het noorden en midden van het land, vanaf de grens met Duitsland bij Thayngen via Schaffhausen en Zürich naar de A2 bij Altdorf. Niet de gehele route is als autosnelweg uitgebouwd; enkele delen zijn autoweg of hoofdweg. De route is 142 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Verzweigung Mutzentäli in Schaffhausen.

Bij Thayngen gaat de Duitse B34 uit Singen de Zwitserse grens over en gaat deze over in de A4, een autoweg met één rijstrook per richting zonder middenberm. De aansluitingen zijn ongelijkvloers. De weg loopt door een bebost gebied naar het stadje Schaffhausen, waar de weg ondergronds loopt. De weg komt even bovengronds voor een brug over de Rhein en gaat daarna weer een tunnel in. Ten zuiden van Schaffhausen is de weg nog steeds een enkelbaans hoofdweg door het vriendelijke platteland van Noord-Zwitserland. Ook hier zijn de aansluitingen ongelijkvloers.

Men bereikt de 100.000 inwoners tellende stad Winterthur. De A4 voegt bij de Verzweigung Winterthur-Nord in op de A1, de snelweg vanuit St. Gallen. De snelweg telt hier 2x2 en verderop 2x3 rijstroken. Bij het Brüttiseller Kreuz is een aansluiting met de A15, de snelweg naar Uster en Schübelbach. Even voor Zürich verbreedt de weg naar 2x4 rijstroken. De weg begint dan aan een vrij lange omweg om Zürich heen.

Het Brüttiseller Kreuz.

Bij Wallisellen slaat de A1L af richting het centrum van Zürich. De gecombineerde A1/A4 draait hier naar het noorden en telt ook hier 2x4 rijstroken. Een kilometer verderop, bij de Verzweigung Zürich-Nord bij Glattbrugg, gaat de A11 rechtdoor naar Kloten en de A1/A4 draait naar het westen om de noordelijke rondweg om Zürich te vormen. Dit deel telt eerst 2x3 rijstroken maar versmalt verderop naar 2x2 rijstroken en kent veel files. De snelweg gaat door de ruim 3 kilometer lange Gubristtunnel, waarna het Limmattaler Kreuz volgt. De A1 slaat hier naar het westen af richting Bern; de A3 komt uit Basel en voegt op de A4 in. Naar het centrum van Zürich gaat de A1H. Daarna volgt de westelijke rondweg van Zürich, die grotendeels in tunnels ligt. Bij de Verzweigung Zürich-West gaat de A3 verder richting Chur terwijl de A4 afslaat naar Cham.

De verzweigung Rütihof.

Bij Cham volgt de aansluiting met de korte A14 naar Neuheim. De snelweg loopt hiervandaan met 2x3 rijstroken naar het zuiden en bij Rotkreuz volgt de Verzweigung Rütihof met de A14, de snelweg naar Luzern. De A4 loopt tussen de Zugersee en de Vierwaldstättersee door. Het landschap wordt dan vanaf Küssnacht een stuk bergachtiger met hoge bergen. Even na Schwyz eindigt het snelweggedeelte en bij Brunnen ook de autoweg, waar de A4 invoegt op de Hauptstrasse 2. De A4 vormt vanaf hier een gewone hoofdweg die tussen de Vierwaldstättersee en de bergen ingeklemd ligt en afritnummers staan hier niet meer aangegeven. Dit gedeelte van de route is behoorlijk spectaculair. Na de Flüelertunnel eindigt de A4 bij de Verzweigung Altdorf op de A2, de snelweg van Luzern naar Milaan.

Geschiedenis

De A4 werd voorzien als een belangrijke noord-zuidas van Duitsland naar Italië, in aanvulling op de A2 naar de Gotthardtunnel. In de jaren '60 van de 20e eeuw werd begonnen met de aanleg van de eerste delen. Het eerste hoogwaardige deel dat opende was de tunnel bij Brunnen in 1965. In 1968 opende het eerste autobahndeel, namelijk het dubbelgenummerde deel met de A1 langs de westkant van Winterthur.

Een probleem bij de aanleg was de rondweg van Zürich. Reeds midden jaren '60 stond dit deel op kaarten aangegeven als "in planning". De realisatie zou uiteindelijk meer dan 40 jaar op zich laten wachten. In 1974 opende de snelweg tussen Zürich en Winterthur en datzelfde jaar opende ook de A4 rond Cham, reeds voorbereid op de snelweg richting Zürich, die pas 35 jaar later opengesteld zou worden. Een probleem was het vinden van een tracé rond Zürich. Eerdere plannen van een route dwars door Zürich werden al vrij vroeg opgegeven, zodat een tracé rond de stad gevonden moest worden. Het eerste deel hiervan werd in 1985 opengesteld, toen de noordring opende. Ook dit deel is met de A1 dubbelgenummerd.

Het zuidelijke deel tussen Cham en Brunnen werd gefaseerd tussen 1974 en 1981 opengesteld. In 1987 openden de eerste paar kilometer van de westring van Zürich, maar het zou tot 2009 duren voordat de volledige westring werd opengesteld, evenals de ontbrekende schakel tussen Zürich en Cham, waarmee met name verkeer vanaf Midden-Zwitserland naar Zürich werd bediend. De gevreesde lawine van vrachtwagens vanuit de regio Stuttgart richting Gotthard heeft nooit plaatsgevonden, hoewel het grootste deel van de route inmiddels hoogwaardig is uitgebouwd. In 1996 opende de enkelbaans Autostrasse door Schaffhausen, grotendeels ondergronds. In 2010 werd het deel tussen Flurlingen en Andelfingen naar 2x2 rijstroken verbreed, maar het heeft geen echte vluchtstroken. In augustus 2012 is de A4 langs Cham naar 2x3 rijstroken verbreed.

Schaffhausen

Tot 2020 verliep de Hauptstrasse 4 vanaf Schaffhausen naar de grensovergang Bargen, dit was uitgebouwd als een ongelijkvloerse autostrasse. Per 1 januari 2020 is de Nationalstrasse 4 verlegd over de voormalige Hauptstrasse 15 van Schaffhausen naar de grensovergang Thayngen.[1]

Miniautobahn Schaffhausen - Winterthur

In de zomer van 2007 is men begonnen om het gedeelte van de A4 tussen Flurlingen en Andelfingen in Noord-Zwitserland als Miniautobahn met 2x2 rijstroken te bouwen. Dit gedeelte is op 22 oktober 2010 opengesteld over 11 kilometer en draagt bij aan een veiligere afwikkeling van het verkeer in deze regio. Een verdere verlenging van Andelfingen tot de aansluiting met de A1 bij Winterthur is nog in planning.

Axenstrasse

De Axenstrasse langs de Vierwaldstättersee is formeel geen onderdeel van de A4, maar van de Hauptstrasse 2. De weg opende in 1864 en 1865 voor het verkeer en was tot 1928 een tolweg. Later is deze route gemoderniseerd, maar de geplande Autobahn naar de A2 bij Altdorf is niet meer gerealiseerd, afgezien van de Verzweigung Altdorf.

Westumfahrung Zürich

Doorgaand verkeer in de regio Zürich, zowel oost-west op de A3 als noord-zuid op de A4, moest oorspronkelijk dwars door het centrum van Zürich rijden omdat er geen ringweg voorhanden was. Via twee bruggen stak men aan het einde van de A1 de spoorcorridor in de wijk Hard over, waarna men via een serie stadswegen de A3W bereikte. Oost-westverkeer bleef daarna op de A3, noord-zuidverkeer moest nog via de A4a langs Zug om de A4 en A14 richting Luzern te bereiken.

De Westumfahrung werd in 1971 door de Nationalrat opgenomen als geplande schakel van de Nationalstrassen van Zwitserland. Het zou echter nog 25 jaar duren voordat de bouw daadwerkelijk ging beginnen, alhoewel als eerste fase in 1987 het deel tussen het Limmattaler Kreuz en Urdorf-Süd werd geopend, waar de snelweg bijna 20 jaar dood zou lopen op het onderliggend wegennet dat niet geschikt was voor doorgaand verkeer.

In september 1996 werd de officiële 'spatenstich' uitgevoerd om het project van de Westumfahrung in gang te zetten. Er werd echter bezwaar tegen het project gemaakt bij het Bundesgericht in Lausanne. In 1998 werd definitief groen licht gegeven en dat jaar begon de bouw van de Aeschertunnel, gevolgd door de start van de bouw van de Üetlibergtunnel in oktober 2000. Op 3 juli 2006 opende de eerste verlenging van de A3 aan de westkant van Zürich, een kort stuk van 3 kilometer tussen Urdorf-Süd en Birmensdorf. De volledige openstelling van de Westumfahrung, inclusief de Aeschertunnel en Üetlibergtunnel, volgde op 4 mei 2009 na 11 jaar bouwtijd.[2] Hiermee was de A3 voltooid van de Franse grens tot de Verzweigung Sarganserland in Oost-Zwitserland. In dezelfde periode is ook het ontbrekende deel van de A4 aangelegd, inclusief de Islisbergtunnel tot Affoltern, dat op 13 november 2009 opende. Hiermee was er een grote verandering van verkeersstromen in en rond Zürich.

A4a

Oorspronkelijk bestond er ook de A4a, een korte aftakking van de A4 ten noorden van Zug langs. Dit is sinds 2020 een onderdeel van de A14.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening
Brunnen Axenstrasse (1x2) 2 km 04-06-1965
Winterthur (A1) Winterthur-Töss 6 km 05-12-1968
Zürich-Ost (A1L) Zürich-Nord (A51) 1 km 00-00-1969
Winterthur-Töss Zürich-Ost (A1L) 13 km 11-12-1974
Blegi (A4a) Rotkreuz 6 km 00-00-1974
Seewen Brunnen 3 km 00-00-1976
Immensee Goldau 9 km 03-05-1978
Goldau Seewen 7 km 00-00-1981
Rotkreuz Immensee 7 km 02-07-1981
Zürich-Nord (A51) Limmattaler Kreuz (A1) 12 km 21-06-1985
Limmattaler Kreuz (A1) Urdorf-Süd 5 km 23-09-1987
Mutzentäli Winterthur (A1) (1x2) 25 km 15-08-1996
Urdorf-Süd Birmensdorf 3 km 03-07-2006
Birmensdorf Zürich-West (A3) 3 km 04-05-2009
Zürich-West (A3) Blegi (A4a) 17 km 13-11-2009
Flurlingen Andelfingen (2x2) 11 km 22-10-2010

Toekomst

Schaffhausen

Het tracé door Schaffhausen is enkelbaans en is met bijna 25.000 voertuigen per etmaal overbelast. De Fäsenstaubtunnel moet een tweede tunnelbuis krijgen, zodat het deel door Schaffhausen met 2x2 rijstroken kan worden uitgerust. Dit project heeft een hoge planprioriteit, de kosten worden geschat op 473 miljoen CHF. Op 28 november 2016 werd het project vastgesteld door ASTRA,[3] dat op 8 december 2017 door de Bundesrat werd goedgekeurd.[4] De bouw zal 8 tot 9 jaar duren en de start is voortdurend uitgesteld. In 2016 sprak men nog van een bouwstart in 2025, in 2017 sprak men van een bouwstart medio 2030, met een oplevering in het jaar 2038 of 2039.

Ter hoogte van de Fäsenstaubtunnel komt een tweede buis vanaf de Mühlentalstraße, direct aan de Rhein. Ter hoogte van de overkapping bij Schönenberg (waar een stadsweg bovenop de enkelbaans A4 ligt), komt een extra niveau, zodat hier beide rijbanen van de A4 niet naast elkaar, maar onder elkaar liggen. De aansluiting Schaffhausen-Nord moet daarvoor opgeheven worden, er komen extra verbindingswegen ter hoogte van de Verzweigung Mutzentäli.[5]

Zürich

Op 6 juni 2016 begonnen werkzaamheden om de A1/A4 tussen het Limmattaler Kreuz en de Verzweigung Zürich-Nord doorgaand naar 2x3 rijstroken te verbreden. Daarvoor moet een derde tunnelbuis met 3 rijstroken bij de Gubristtunnel worden aangelegd. Op 31 januari 2012 is hiervoor een besluit gepubliceerd. De verbreding zal 9 jaar duren en kost 1,55 miljard CHF.[6][7][8]

Axenstrasse

Er zijn plannen om delen van de Axenstrasse tussen Schwyz en Altdorf uit te bouwen met nieuwe tunnels. Rond Sisikon moet een 4,4 kilometer lange tunnel gebouwd worden, en een 2,8 kilometer lange tunnel rond Ingenbohl. De werkzaamheden moeten tussen 2017 en 2025 uitgevoerd worden.[9]

Verkeersintensiteiten

Onderstaande verkeersintensiteiten zijn op of ten zuiden van de genoemde telpunten.[10]

telpunt int. 2015
Schaffhausen (Fäsenstaubtunnel) 28.600
Schaffhausen-Süd 29.900
Kleinandelfingen 32.000
Henggart 34.700
(zie A1 / A3)
Verzweigung Zürich-West (A3) 59.600
Verzweigung Blegi (A4a) 78.700
Verzweigung Rütihof (A14) 35.600
Arth 26.500
Axenstrasse 14.800

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte Opmerkingen
Duitse grens (B27) Schaffhausen-Schweizersbild 1x2 13 km
Schaffhausen-Schweizersbild Schaffhausen-Nord 2x2 2 km
Schaffhausen-Nord Fluringen 2+1 5 km Fäsenstaubtunnel 1x2
Fluringen Kleinandelfingen 2x2 11 km
Kleinandelfingen Knooppuntsymbool.svg Winterthur-Nord (A1) 1x2 9 km
Knooppuntsymbool.svg Winterthur-Nord (A1) Winterthur-Töss 2x2 6 km
Winterthur-Töss Wallisellen 2x3 14 km
Wallisellen Knooppuntsymbool.svg Zürich-Nord (A51) 2x4 2 km
Knooppuntsymbool.svg Zürich-Nord (A51) Knooppuntsymbool.svg Blegi (A4a) 2x2 41 km Deels 2+3
Knooppuntsymbool.svg Blegi (A4a) Knooppuntsymbool.svg Rütihof (A14) 2x3 5 km
Knooppuntsymbool.svg Rütihof (A14) Brunnen-Nord 2x2 27 km
Brunnen-Nord Knooppuntsymbool.svg Altdorf (A2) 2x1 14 km Inclusief Axenstrasse

Kunstwerken

De volgende kunstwerken zijn onderdeel van de Zwitserse A4:

Referenties

Autobahn CH.png Autosnelwegen in Zwitserland Autobahn CH.png

A1 CH.svgA2 CH.svgA3 CH.svgA4 CH.svgA5 CH.svgA6 CH.svgA7 CH.svgA8 CH.svgA9 CH.svgA11 CH.svgA12 CH.svgA13 CH.svgA14 CH.svgA15 CH.svgA16 CH.svgA17 CH.svgA20 CH.svgA21 CH.svgA22 CH.svgA23 CH.svgA24 CH.svgA50 CH.svgA51 CH.svgA52 CH.svg