A5 (Bulgarije)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cherno More
Begin Burgas
Einde Varna
Lengte 103 km
Route

Varna-Center

Varna-South

Zvezditsa

De A5, ook wel bekend als de автомагистрала „Черно море“ (Cherno More, Zwarte Zee) is een grotendeels geplande avtomagistral in Bulgarije. De autosnelweg moet verlopen vanaf Burgas naar Varna, met een geplande lengte van 103 kilometer. Momenteel is 10 kilometer in gebruik bij Varna.

Routebeschrijving

De weg zou in de havenstad Burgas moeten beginnen, waar een aansluiting is op de A1 naar Sofia. De weg moet dan langs de Zwarte Zeekust lopen, langs badplaatsen als Pomorie en Nessebar. De kust wisselt hier van vlak tot behoorlijk bergachtig. Even voor de stad Varna is al 10 kilometer voltooid, dit gedeelte telt zowel 2x2 als 2+3 rijstroken. In Varna moet een aansluiting komen op de A2, de snelweg naar Shumen, Pleven en Sofia. Mogelijk wordt de A5 noordwaarts verlengd naar de geplande Roemeense A4. Grotere plannen voorzien een hoogwaardige route rond de Zwarte Zee, waar de Bulgaarse A5 het westelijke deel van uit maakt. Een verlenging ten zuiden van Burgas is momenteel nog niet voorzien.

Wegnummer

De A5 was vroeger gepland als de A4. Bij wet is op 6 augustus 2012 deze route als de A5 vastgesteld.[1] Op de bewegwijzering staat in het geheel geen wegnummer aangegeven, maar de weg heeft wel autosnelweg-status.

Geschiedenis

De planning van de A5 begon in de jaren '70, toen studies werden verricht naar een 100 kilometer lange noord-zuidverbinding langs de Zwarte Zee. In 1980 werd de eerste 10 kilometer opengesteld bij Varna.

Toekomst

De snelweg is nog maar voor 10 kilometer voltooid, en de aanleg van de andere delen is nog niet van start gegaan. Door het bergachtige karakter van de kust zal de aanleg enige tijd vergen. Op 14 april 2011 werd bekend dat de Europese Unie geld vrijmaakt voor het wegvak vanaf Varna naar Durankulak aan de Roemeense grens,[2] er hebben zich echter nadien jarenlang geen nieuwe ontwikkelingen voor gedaan, de A5 is nog steeds in planning zonder zicht op een bouwstart. In 2019 werd gesproken over een nieuwe studie voor de bouw van de autosnelweg.[3]

Referenties

Autosnelwegen in Bulgarije