A5 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A5 Ethiopia.svg
Ethiopia A5 map.png
A5
Begin Addis Ababa
Einde Metu
Lengte 608 km
Route

Centrum.svg Addis Ababa A1 Ethiopia.svg A2 Ethiopia.svg A3 Ethiopia.svg A4 Ethiopia.svg

Centrum.svg Sebeta

Centrum.svg Tulu Bolo

Centrum.svg Waliso

Centrum.svg Welkite

Centrum.svg Jimma

Centrum.svg Metu

De A5 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Addis Ababa naar het zuidwesten van het land. De A5 is 608 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A5 verloopt vanaf de hoofdstad Addis Ababa tot Metu in het zuidwesten van Ethiopië. De weg maakt enigszins een zig-zagroute, de A5 verloopt vanaf Addis Ababa eerst een lang traject in zuidwestelijke richting tot Jimma, maar maakt daarna een slinger naar het noorden en westen, tot Metu. Het oostelijk deel tussen Addis Ababa en Welkite voert over een hoogvlakte, dit is één van de weinige rechte wegen in de Ethiopische Hooglanden. Daarna is de weg een stuk bochtiger tot aan Jimma. Het traject van Jimma naar Metu is meer secundair in karakter. Onduidelijk is of het traject van Jimma naar Metu volledig verhard is.

Geschiedenis

Onder Italiaans bestuur is de weg van Addis Ababa naar Jimma aangelegd als één van de hoofdwegen van Ethiopië. De route tussen Addis Ababa en Metu werd later als de Route 7 genummerd, deze verliep op het westelijk deel echter anders dan de hedendaagse A5, namelijk vanaf Jimmu verder westwaarts tot Mizam Teferi en vanaf daar noordwaarts naar Metu. Deze weg was 720 kilometer lang. Omstreeks 2013 is een nieuwe wegnummering ingevoerd waarin de route vanaf Jimmu een meer secundaire, maar kortere verbinding naar Metu vormde.

Het westelijk deel tot Jimma is grotendeels tussen 2006 en 2012 geasfalteerd.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa