A5 (Lesotho)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A5 Botswana.svg
A5 Lesotho map.png
A5
Begin St. Michael's
Einde Seforong
Lengte 139 km
Route

Centrum.svg St. Michael's A3 Botswana.svg

Centrum.svg Roma

Centrum.svg Semonkong

Centrum.svg Seforong A4 Botswana.svg

De A5 is een hoofdweg in Lesotho. De weg vormt een noord-zuidroute die diagonaal door het centrale deel van het land voert. De A5 verloopt vanaf St. Michael's tot Seforong en is 139 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A5 verbindt de A3 bij St. Michael's in het westen van het land met de A4 bij Seforong in het zuidoosten van het land. De gehele route is geasfalteerd. De weg voert door ruig terrein en kent veel hoogteverschillen. De weg voert over meerdere bergpassen die tussen 2.000 en 2.700 meter hoog zijn. De weg is ook erg bochtig. Er liggen geen echte plaatsen op de route, her en der zijn kleine agrarische gemeenschappen. Het zuidoostelijk deel voert door de canyons rond de Orange River.

Geschiedenis

Het westelijkste deel van de route tot aan Roma is als eerste begin jaren '70 verhard.[1] De voornaamste factor hierin was omdat in Roma de National University of Lesotho is gelegen. In de eerste helft van de jaren '80 is een all-weather road aangelegd van Roma naar Ramabanta en later van Ramabanta tot Semonkong.[2] Dit deel van de route is pas begin 21e eeuw verhard. In 1999 werd een studie voor het verharden van de weg van Roma tot Seforong gefinancierd. [3] Het zuidelijkste deel van Semonkong naar de A4 bij Seforong is destijds geheel nieuw aangelegd, hier was voorheen geen wegverbinding. De bouw vereiste twee bruggen over de Senqunyane River en Sengu River. Het project kwam in 2011 gereed.[4] Met de bouw van de weg werd de afstand vanaf de hoofdstad Maseru naar het zuidoosten van het land met 140 kilometer verkort.

Referenties

Flag of Lesotho.svg Hoofdwegen in Lesotho Flag of Lesotho.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A11A12A13A20A22A23A24A31A41