A5 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A5
Begin Salaspils
Einde Babīte
Lengte 38 km
Route

→ Rīga / Daugavpils

Ķekava

→ Rīga / Panevėžys

→ Rīga / Jelgava

Mārupe

→ Liepāja

→ Rīga / Jūrmala

De autoceļš A5 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt de zuidelijke en westelijke bypass van Rīga en is 38 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A5 over de stuwdam van Rīga.

De A5 begint aan de zuidkant van de Letse hoofdstad Rīga, met een ongelijkvloerse aansluiting op de A6, de expressweg vanaf Rīga naar Daugavpils in het zuidoosten van het land. De A5 telt dan 1x2 rijstroken en loopt langs een stuwmeer, en steekt een stuwdam over. Hierna buigt de weg naar het zuiden af, en slaat vervolgens bij een rotonde af naar het westen. Vlak daarna volgt een rotonde met de A7, de hoofdweg vanaf Rīga naar Panevėžys en Vilnius in Litouwen. Westelijker passeert de A5 door een bosgebied, met slechts een aantal zeer ondergeschikte wegen die op de A5 uitkomen. Dit deel telt ook 1x2 rijstroken. Aan de zuidwestkant van Rīga kruist men de A8 middels een knooppunt. De A8 is de hoofdweg vanaf Rīga naar Jelgava en Šiauliai in Litouwen. De A5 buigt dan naar het noorden af, en is het laatste deel overwegend ongelijkvloers. Door bebouwd gebied komt men niet, de weg blijft vrij ruim buiten Rīga. Aan de westkant van Rīga sluit de A9 ongelijkvloers aan. De A9 loopt naar de havenstad Liepāja in het westen van het land. De A5 telt hierna 2x2 rijstroken en is min of meer een snelweg. Dit deel is echter slechts een paar kilometer lang, waarna de A5 op een klaverblad met de A10 eindigt, de weg vanaf Rīga naar de badplaats Jūrmala.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-219 genummerd. Dit was één van slechts twee wegnummers voor een ringweg in de gehele Sovjetunie. In de rivier de Daugava is in 1974 een stuwdam gebouwd waar de A5 gebruik van maakt. Vermoedelijk is de A5 ook in de jaren '70 aangelegd, de gehele weg bestond voor 1984 al.

In de periode 2008-2010 zijn de viaducten van de A5 over de A10 aan de westkant van Rīga volledig vervangen. In 2011-2012 is het westelijke deel van de A5 gemoderniseerd.[1] In 2019-2020 zijn de verbindingswegen van dat klaverblad gemoderniseerd.

Toekomst

In 2021 werd de planuitwerking gestart om de gehele A5 uit te bouwen als een autosnelweg waar 130 km/h gereden mag worden.[2] Een ruimtelijk knelpunt hierbij is de dam over het stuwmeer ten zuidoosten van Rīga.

Verkeersintensiteiten

De A5 is het drukste deel van de ringweg van Rīga, met meer dan 10.000 voertuigen per etmaal. Het drukste punt ligt aan het noordelijk einde tussen de A10 en A9.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: