A5 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A5
Begin București
Einde Giurgiu (BG)
Lengte 50 km
Route
  • București
  • Giurgiu

De A5 is een geplande autostradă in Roemenië. De snelweg moet vanaf de hoofdstad București (Boekarest) naar de grens met Bulgarije bij Giurgiu gaan lopen. De geplande lengte bedraagt circa 50 kilometer.

Routebeschrijving

De A5 zal de 2x2 DN5 gaan vervangen. Daarvoor moet een nieuwe brug over de Donau bij Giurgiu gebouwd gaan worden. Het beginpunt van de A5 is vermoedelijk de geplande A0.

Geschiedenis

Het nummer A5 werd oorspronkelijk toegekend aan de oorspronkelijk geplande Autostrada Moldova, die vanaf de stad Ploieşti naar de streek Moldavië in het noordoosten van Roemenië en het land Moldavië zou lopen. In 2013 is afgezien van een snelweg naar Moldavië vanaf het zuiden, maar een deel van de oorspronkelijk geplande A5 zal als A7 aangelegd worden van Ploieşti naar Focşani. De oorspronkelijk geplande A5 naar Moldavië was 314 kilometer lang. In 2013 zijn een aantal geplande A-nummers aan andere routes toegekend. De A5 is daarbij aan de route van București naar Giurgiu toegekend.

Toekomst

De A5 heeft geen hoge prioriteit omdat de 2x2 DN5 voorlopig voldoende uitgebouwd is voor verkeer van București naar Bulgarije.

Referenties


Autostrăzi en drumuri expres in Roemenië