A5 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A5
Begin Pojate
Einde Preljina
Lengte 112 km
Route

toll

Ćićevac

Kruševac

De A5, ook bekend als de Morava Corridor (Servisch: Моравски коридор Moravski Koridor) of de Autoput Car Lazar, is een in aanbouw zijnde autoput in Servië. De autosnelweg moet een oost-westverbinding gaan vormen in het midden van het land, tussen Pojate (A1) en Preljina (A2), en daarbij de steden Kruševac en Kraljevo gaan ontsluiten. De geplande lengte bedraagt 112,37 kilometer.

Routebeschrijving

Bij Pojate moet de A5 op een knooppunt met de A1 beginnen, en loopt vanaf daar zuidwestwaarts door een vallei naar de stad Kruševac. Vanaf daar loopt de A5 westwaarts door een vallei naar Kraljevo. De A5 zal bij Preljina, niet ver van Čačak, op de A2 eindigen.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

In 2009 werden voor het eerst A-nummers toegekend aan de snelwegen van Servië. De A5 werd destijds toegekend tot de route van Niš tot de grens met Bulgarije bij Dimitrovgrad. In 2013 is dit veranderd naar de A4, alhoewel de route bij Niš ook bekend heeft gestaan als de A3. Het nummer '5' heeft op de bewegwijzering gestaan, alhoewel op het knooppunt tussen de A1 en A4 bij Niš geen wegnummers stonden aangegeven. Bij de hernummering van 2013 is de A5 toegekend aan de geplande snelweg van Pojate tot Preljina.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Pojate Makrešane (Kruševac) 16,9 km 29-04-2023

Toekomst

De A5 moet de IB-23 vervangen als oost-westroute door Centraal-Servië. De A5 verloopt niet door lastig terrein, maar volgt brede valleien. De aansluiting van de A1 bij Pojate en de A2 bij Preljina zijn vormgegeven als afrit als trompetknooppunt in verband met tolstations, maar niet als knooppunten tussen autosnelwegen. Daarnaast heeft de snelweg nog 9 andere afritten, ook vormgegeven als trompetknooppunten. Deze zijn van oost naar west: Ćićevac, Kruševac Istok, Kruševac Zapad, Velika Drenova, Trstenik, Vrnjačka Banja, Vrba, Kamidžora Adrani. Daarnaast krijgt de snelweg 3 parkeerplaatsen en 1 tankstation.[1]

Op 4 december 2019 werd een contract van € 755 miljoen getekend voor de bouw van de autosnelweg.[2][3] Een consortium van het Amerikaanse Bechtel en het Turkse Enka was de enige bieder op dit project.[4] De officiële startceremonie volgde op 15 december 2019.[5] De bouw van de A5 bestaat uit drie segmenten, 27,8 kilometer tussen Pojate en Kruševac, 53,9 kilometer tussen Kruševac en Adrani en 30,7 kilometer tussen Adrani en Preljina.

Op 29 april 2023 opende de eerste 17 kilometer tussen de A1 bij Pojate en een tijdelijk einde bij Makrešane, vlak voor Kruševac.[6] Begin 2024 moet 10,7 kilometer verder tot Koševi openen, dit is de bypass van Kruševac. De gehele autosnelweg moet medio 2024 voltooid zijn.[7]

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5A7A8A9Autoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Niš - PristinaRing Beograd (A1)