A5 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A5-SRB.svg
SRB A5 map.png
A5
Begin Pojate
Einde Preljina
Lengte 112 km
Route

Centrum.svg Pojate

Centrum.svg Kruševac

Centrum.svg Kraljevo

Centrum.svg Preljina

De A5, ook bekend als de Morava Corridor (Servisch: Moravski Koridor) of de Autoput Car Lazar is een geplande autoput in Servië. De snelweg moet een oost-westverbinding gaan vormen in het midden van het land, tussen Pojate en Preljina, en daarbij de steden Kruševac en Kraljevo gaan ontsluiten. De geplande lengte bedraagt 112 kilometer.

Routebeschrijving

Bij Pojate moet de A5 op een knooppunt met de A1 beginnen, en loopt vanaf daar zuidwestwaarts door een vallei naar de stad Kruševac. Vanaf daar loopt de A5 westwaarts door een vallei naar Kraljevo. De A5 zal bij Preljina, niet ver van Čačak, op de A2 eindigen.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

In 2009 werden voor het eerst A-nummers toegekend aan de snelwegen van Servië. De A5 werd destijds toegekend tot de route van Niš tot de grens met Bulgarije bij Dimitrovgrad. In 2013 is dit veranderd naar de A4, alhoewel de route bij Niš ook bekend heeft gestaan als de A3. Het nummer '5' heeft op de bewegwijzering gestaan, alhoewel op het knooppunt tussen de A1 en A4 bij Niš geen wegnummers stonden aangegeven. Bij de hernummering van 2013 is de A5 toegekend aan de geplande snelweg van Pojate tot Preljina.

Toekomst

De A5 moet de IB-23 vervangen als oost-westroute door Centraal-Servië. De A5 verloopt niet door lastig terrein, maar volgt brede valleien. Wanneer de aanleg begint is nog niet bekend, de aanleg heeft nog geen hoge prioriteit. De aansluiting van de A1 bij Pojate en de A2 bij Preljina zijn vormgegeven als afrit als trompetknooppunt in verband met tolstations, maar niet als knooppunten tussen autosnelwegen.

Op 4 december 2019 werd een contract van € 755 miljoen getekend voor de bouw van de snelweg.[1][2] Een consortium van het Amerikaanse Bechtel en het Turkse Enka was de enige bieder op dit project.[3] De officiële startceremonie volgde op 15 december 2019.[4] De bouw van de A5 bestaat uit drie segmenten, 27,8 kilometer tussen Pojate en Kruševac, 53,9 kilometer tussen Kruševac en Adrani en 30,7 kilometer tussen Adrani en Preljina. De snelweg moet medio 2023 worden geopend.[5]

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5Autoput Beograd - VršacAutoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Kuzmin - Sremska RačaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Ruma - ŠabacAutoput Niš - PristinaRing Beograd