A6 (Cyprus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A6
Begin Limassol
Einde Paphos
Lengte 66 km
Route

→ Nicosia / Larnaca

Limassol-West

Pano Polemidia

Ypsonas

Kolossi

Erimi

Kantou

Episkopi

Sotira

Ylates

Avdimou

Pissouri

Petra

Kouklia

Timi

Agia Varvara

Konia

Paphos

De A6 is een motorway op Cyprus. De snelweg vormt een oost-westverbinding over het zuidwesten van het eiland, vanaf Limassol naar Paphos en is feitelijk een verlengstuk van de A1 uit Nicosia. De snelweg is 66 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aan de westkant van de grote havenstad Limassol gaat de A1 uit Nicosia over in de A6. De snelweg telt vervolgens 2x2 rijstroken en loopt naar het westen, door en langs het Britse gebied Akrotiri, waar Britse legerbases zijn gevestigd. Het landschap is dor en heuvelachtig, even ten westen van Limassol bevindt zich een tunnel. De snelweg loopt langs de kust, met soms spectaculair uitzicht over de zee en de rotskust. Men passeert Paphos Airport, waarna de A6 op een rotonde in Paphos, een stad met 66.000 inwoners aan de westkust van Cyprus, eindigt.

Geschiedenis

De A6 is het laatste grote project van de Cypriotische overheid dat in de jaren 80 gestart is om alle grote steden van het land met snelwegen te verbinden. Het laatste deel opende in 2006 was voltooid. Het is tot nu toe de meest bergachtige snelweg van Cyprus, met 2 tunnels van 950 meter, de enige tunnels op het eiland. Tevens heeft de snelweg een 110 meter hoge brug even voor Paphos.

Referenties


Motorways in Cyprus